Nu scăpăm de taxa auto: timbrul de mediu ar putea fi inclus doar parţial în preţul carburanţilor

de Daniel Popescu
Vineri, 02.09.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Timbrul de mediu va fi înlocuit cu o nouă taxă care ar putea fi inclusă doar parţial în preţul carburanţilor, potrivit ultimei variante anunţate de autorităţi.

Toate tipurile de taxe auto introduse începând din 2007 au fost declarate ilegale de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, motiv pentru care autorităţile sunt nevoite să schimbe inclusiv actualul timbru de mediu, care a intrat în vigoare în 2013.

În primăvara acestui an apăruse un proiect de lege care prevedea că timbrul de mediu va fi inclus integral în preţul carburanţilor, urmând să aibă o valoare de 0.05 lei pe litru. În acest fel, autorităţile ar fi scăpat practic de problema legalităţii acestuia, întrucât urma să fie plătit de toţi cei care alimentează maşinile cu carburant.

Urmareste Automarket
Noul proiect ar fi trebuit finalizat la începutul acestei toamne, însă Ministerul Mediului a anunţat acum că nu a fost luată încă o decizie finală în această privinţă.
În plus, autorităţile afirmă că a apărut o nouă variantă de lucru, care prevede doar includerea parţială a taxei auto în preţul carburanţilor.

"Grupul are în lucru mai multe variante, inclusiv aceasta, nu de a trece complet în preţul combustibilului, dar de a avea o mică componentă în preţul benzinei. Încă nu s-a luat o decizie despre care va fi varianta finală. Toate variantele de lucru sunt încă pe masă", a declarat Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului.

Cu alte cuvinte, dacă această propunere va fi adoptată, timbrul de mediu va fi înlocuit cu două taxe auto: una asemănătoare cu cea actuală şi una inclusă în preţul carburanţilor.

Via Agerpres

Comentarii (15)

  • Ce smecherie ieftina.
    O sa bage TAXA AUTO DE MEDIU in pretul benzinei ca TAXA de DRUM a lui Basescu si ca alte TAXE si apoi o sa le faca UITATE si o sa inventeze ACEESI TAXA, DAR CU ALT NUME PE CARE O S-O PLATIM SEPARAT. (Si taxa de mediu a avut mai multe nume)

    Deci ca o concluzie, o sa avem Taxa de Mediu in pretul BENZINEI si apoi o sa introduca TAxa de Mediu cu un nume gen Taxa pe "Resurse Naturale" ® Platita SEPARAT.

    HA HA (ras de necaz)
    12 0
  • Pai da...
    Sa puna si impozitul pe masina si RCA tot in pretul carburantului. Si bonus, sa puna cheta nationala pentru opera lu' Brancusi tot in carburant... Si sa nu se mai numeasca carburant, ca se pare ca in pretul lui sunt mai multe taxe decat pretul carburantului insusi...
    25 0
  • 10 ani....de 10 ani de zile se intampla tigania asta de treaba si nimeni nu e in stare sa faca nimica in privinta asta.....
    Suntem condusi intradevar de niste prosti care nici nu vor nici nu stiu sa conduca o tara sa faca niste legi sa functioneze...
    6 0
  • Nu inteleg de ce naiba nu le intra in cap ideea ca singurul mod in care o taxa de mediu la masini este legala si corecta este daca este inclusa integral in pretul carburantului. Ii drept ca masina mea ii un diesel Euro 2, dar eu fac maxim 100 de km pe saptamana, pentru ca circul pe distante mici (5-10 km). Mai mult de 5000 de km pe an nu fac, asta incluzand vacante si alte plimbari. In situatia mea, nu cred ca poluez mai putin decat cineva care face 50,000 de km pe an intr-o masina Euro 4, dar totusi eu trebuie sa platesc taxa 1400 de euro in comparatie cu 400. Nu este corect.
    7 10
  • KohnFerdinand
    Cea mai corecta solutie ar fi in pretul benzinei ,cat circuli si poluezi ,atat sa platesti,dar guvernantii nostri parca vor mereu sa ne fure si nu sa ia deciziile cele mai simple si corecte pentru cetateni.
    6 9
  • @ Sam & Ferdi
    Pai cum naiba sa fie corect sa platesti in pretul benzinei @!?@!?
    Vi se pare ca o rabla cu motor non-euro care scoate fum de se camufleaza ca o nava klingoniana nu polueaza mai mult decat un Euro 6?
    Poate facand tu aia 5000km pe an, poluezi cat un Euro 6 in 50.000 de km
    8 5
  • După cum văd că decurg lucrurile...Cred că o să mai strâng niște bani in plus și o să-mi achiziționez o hibridă sh... Fiindcă nu se mai poate cu ăștia.
    5 0
  • Daca ar scoate o altfel de lege ar fi niste cretini.
    O astfel de lege ar fi inechitabila pentru cei care si-au cumparat masini noi. De ce ar trebui sa suporte un astfel de client costurile cu poluarea ale unei terte persoane?!
    O solutie logica si normala, din punctul meu de vedere, ar fi sa o lege de impozitul anual. Astfel ca pe langa cilindree sa se tina cont si de norma de poluare. In acest fel s-ar stimula si piata de masini noi, ar creste si veniturile la bugetele locale.

    Asa cum spunea si @tzneu_bmw, de atata amar de vreme nu au fost in stare sa faca o lege ca lumea. Era clar de la inceput, pentru cine are un pic de logica si ceva cunostinte juridice, ca in spatiul european un astfel de "timbru" va fi declarat ilegal. Orice taxa de poluare trebuie sa fie dupa principiul "poluatorul plateste".
    7 1
  • O astfel de lege ar fi inechitabila nu numai pt cei cu masini noi,este inechitabila pentru toti ceilalti fara masini.

    Stim cu totii ca orice crestere de pret la motorina/benzina sa reflecta apoi in preturile tuturor produselor alimetare si nealimentare.

    Taxa desfiintata si RAR-ul si ITP-ul oferit corect,pe bune,pe merit.,e atat de simplu! :)
    10 0
  • apassat
    Dar varianta FARA TAXA nu exista??? Pe principiul de cati bani dispun,de acei bani imi iau masina.Toti vrem masini cat mai noi.
    14 0
  • mda ,pai sa-mi cer taxa inapoi 628 euro..
    0 0
  • Inca o taxa bagata in benzina. Unde se poate gasi lista (reala) cu toate taxele bagate in carburant. Apropos, de autostrazile facute din taxa bagata de Ponta ce se mai aude? Taxa pe aerul respirat cand trebuie sa apara?
    4 0
  • Dacă verificarea ITP s-ar face corect, fiecare ar trebui să plătească o taxă de poluare corelată cu rezultatul analizei gazelor de eșapament.
    În rest, fuck Iliescu.
    2 1
  • ba ,da ma lasati cu platirea taxei in modul x sau modul y....da jigodiile astea nu au auzit de DESFINTAREA taxei?....vad ca puneti botul la greu,ca trebuie platita in halul asta ,ba in halul alalalt...cite dracu de taxe mai inventeaza nesimtitii astia?....extraordinar...ca pe astia care-si zic stat nu-i preocupa decit furtul asa zis legal(vezi taxe fara nr)asta o stiu demult,da nu-mi imaginam o caruta de cretini care sa se uite cu gura cascata(unii antevb de mai sus)
    6 4
  • aliosa
    cred ce a venit timpul sa ne unim si sa iesim in stada
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru