Permisul de conducere pentru mopede va fi obligatoriu

de Sebastian Toma
Marti, 23.10.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Camera Deputaţilor a adoptat astăzi ordonanţa care prevede obligativitatea permisului de conducere pentru scutere şi mopede. Conducătorul necesită acest permis doar dacă nu are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule.

Esential 200.000 de scutere şi mopede circulă pe drumurile din România, estimează Poliţia Rutieră.
Iniţiativa Poliţiei Rutiere privind obligativitatea permisului de conducere pentru scutere şi mopede a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor. În cazul acestui text legislativ, Camera Deputaţilor este for decizional, iar membrii acesteia au ales, cu 185 voturi pentru şi o abţinere, introducerea obligativităţii permisului de conducere pentru această categorie de vehicule. Există însă o veste bună pentru cei care au deja un moped şi un permis de conducere pentru altă categorie, aceste persoane nemaiavând nevoie de nicio examinare suplimentară pentru a putea conduce un asemenea vehicul.

Data de la care va intra în vigoare această normă legislativă nu a fost specificată, dar Poliţia Rutieră vehicula data de 19.01.2013. Categoria specială de permis de conducere pentru scutere şi mopede este "AM", pentru care se vor organiza cursuri şi organizări specializate, informau poliţiştii la prezentarea propunerii de act legislativ. Iniţiativa vine din partea Uniunii Europene, care a solicitat acest lucru din partea României încă din 2006.

În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

Triciclurile cu motor şi mopedele de până la 15 kW vor putea fi conduse după obţinerea permisului de conducere categoria AM. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere anunţă că permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la reînnoirea acestuia, şoferii vor fi obligaţi să efectueze un control medical pentru a dovedi faptul că sunt apţi din punct de vedere medical pentru conducerea unui autovehicul.

Via Mediafax

Comentarii (29)

  • HackNorris
    mi se pare o prostie,bine ca nu baga si la biciclete
    7 64
  • Andrei Ciozvard
    Ori nu ai permis si nu ai intalnit in trafic niciodata pusti de 14 ani pe scutere care habar nu au de regulile de circulatie si reprezinta un pericol imens si pentru ceilalti participanti la trafic ori ai probleme la pod...
    38 7
  • BaditzaEx
    @HackNorris - o prostie in Franta, Germania, Elvetia DA, in Romania in schimb o NECESITATE , gata cu ciorile borate fara serviciu gonind aiurea cu piranda in spate, in sfarsit !!!
    45 7
  • Tare ma tem ca, desi pare o initiativa laudabila si o invitatie la normalitate, legea asta se va denatura intr-un nou motiv de a cere spaga la examenul de permis.
    18 6
  • il rog pe cel care s-a semnat dany la comentariul precedent sa isi gaseasca alt pseudonim... eu sunt cel care il foloseste aici de vreo 2-3 ani! pune danyy de ex. sau orice alt ceva! multmesc!
    PS sunt de acord cu ce ai scris! eu sunt posesor de permis conducere categoria A si nu sunt de acord cu introducerea categoriei AM! problema pustilor este ca scolile de soferi aveau tot interesul sa le ia banii fara sa aiba costuri in urma scolarizarii si asa le dadeau "patalamaua" ca au fost scoliti... insa acest scuter se conduce usor pe masura ce acumulezi experienta (la fel ca la bicicleta). introducerea acestu examen nu va face decat sa genereze mai mult coruptie in vederea obtinerii permisului categoria AM! sau as fi de cord cu acest examen cu o conditie: obtii categoria AM, dupa un an sau doi se considera automat ca ai categoria A1 iar dupa inca un an-doi sa beneficiezi de categoria A fara a mai fi necesara o noua scoala si un nou examen! (surse noi de coruptie in sistemul actual)
    2 20
  • @dany2 cu un simplu cont ai rezolvat problema.......
    12 2
  • decizia ma afecteaza si pe mine(in privinta scuterului)insa ma vandesc serios sa ma apun sa dau direct pentru categoria A si am rezolvat tot....
    15 5
  • O masura foarte buna. Am in cartier nenumarati copii care merg cu astfel de mopede. Sunt periculosi. Unui cunoscut i-a fost rupt piciorul de catre un moped: un tanar circula cu viteza in parcarea unui hipermerket. As adauga reglementari de zgomot; aceste vehicule fac un zgomot infernal si nimeni nu ia nici o masura.
    Un politist trebuie sa amendeze pe loc orice motor care deranjeaza linistea !!! Domnilor politisti, sa va intre bine in cap ca trebuie sa dati amenzi fara mila !!! Daca nu va place meseria, dati-va demisia !!!
    19 6
  • Ionuț
    Fff bine, dar sa ii oblige si la plata de asigurare obligatorie ( RCA )
    18 4
  • daca ai permis de conducere orice categorie (de ex. B) nu mai ai nevoie de AM
    8 3
  • @ Ionut - RCA exista pt mopede si chiar sunt la fel de scumpe ca la un Renaul Clio DCI (stiu pt am: Renault Clio 170 RON, scuter 166 RON ambele pe 6 luni).
    Acum ca intrebare pt restul care poate inteleg diferit paragraful: "Există însă o veste bună pentru cei care au deja un moped şi un permis de conducere pentru altă categorie, aceste persoane nemaiavând nevoie de nicio examinare suplimentară pentru a putea conduce un asemenea vehicul" - Eu inteleg ca daca am B e ok - dar tot din cele spuse mai sus imi zice ca trebuie sa circul cu AM. Sa inteleg ca ma duc cu permisul de B si imi elibereaza fara nici o alta examinare si unul de AM?
    Multumesc
    8 2
  • @ Ionut - asta e deja obligatoriu. RCA pentru mopede a fost intotdeauna obligatoriu.
    7 1
  • BaditzaEx
    @MIhai f mare dreptate ai, m-am saturat de Someri, Tigani fara ocupatie care ziua/noaptea 24/7 isi ambaleaza paraitoarele astea expre de dau drumul la alarmele masinilor parcate si nimeni nu-i sanctioneaza , trec pe langa politie iar aia sunt ocupati cu luatul spaga de la vreunul cu masina care n-a dat semnal la schimbarea directiei de mers, intrand pe nu stiu ce straduta la 12 noaptea ?!, ti se face greata !!!, bine ca vine iarna caci vara stand la blc la etaj , in fata avand un blvd bine asfaltat mai toti < bikerii > astia de se cred din Hell's Angels isi ambaleaza motoarele la 2-3 dim de te face sa te agati de tavan cand ti-e somnul mai drag, mai ales ca blvd este in intre blocuri, se creaza un fel de ecou ce amplifica zgomotul
    6 2
  • @ CIA88
    la fel cum pentru tractor e necesara categoria F dar daca ai categoria C il poti conduce, la fel si la mopede si scutere (cele mici desigur) nu mai ai nevoie de AM daca esti posesor permis de conducere orice categorie: A, B, B+E, C, C+E, D, D+E
    1 0
  • asta deoarece se presupune ca ai cunostinte de circulatie iar manevrarea unui moped sau scuter pana la 49cc inclusiv si care au cam 3-4 CP de regula se invata aproape la fel de usor ca mersul pe bicicleta (pe masura ce mergi te perfectionezi). de aceea am spus ca nu e necesar un examen pt aceasta categorie (si am primit numai voturi negative) ci doar dovada ca stii circulatie. de aceea daca tot se doreste introducerea acestui examen ar trebui probabil ca el sa cuprinda doar sala (unde e greu sa iei examenul pe spaga) si nu si proba de menevrare in poligon! oricum chiar si pentru obtinerea categoriei A in prezent se da examen teoretic (sala) si examen de manevrare a motocicletei in poligon (fara proba de condus in trafic)
    2 1
  • Constat cu placere ca o mare parte dintre ,,specialistii'' care-si dau cu parerea pe acest forum de mult timp, nu au de fapt p.c....
    5 1
  • VictorM
    era nevoie demult....sunt ortoped
    1 1
  • @celalalt dany
    Nici o problema, mai adaug un "n".
    Am inteles intre timp ca scoala de mopede va costa undeva intre 600 si 800 RON. Plus permis, plus inmatriculare, plus cheltuieli de alergatura, plus spagi, te duce aproape de 1000 RON. Acum inteleg adevaratul motiv al deciziei, nu stiau cum sa mai stoarca niste bani de la cei care nu-si permit masini.
    Repet, decizia pare la prima vedere o invitatie la normalitate, dar simplul fapt ca traim in Romania, unde platim bir ca iobagii fara sa primim nimic, ma duce imediat cu gandul la adevaratul motiv.
    10 3
  • am optinut eu categoriea a nu trebuie spaga la politai dar faptul ca la anul ai 2 lucruri ca sa ei permisul una la mana dai poligonul si a doiea la rad iti da o casca prin care politiea merge cu loganul in spatele tau si dai 45 de minute orasul si apoi vei fii testat admis dar dati anul asta ca numai poligonul dati atata la anul e mai rauu
    1 0
  • DAR DE CURVELE PROASTE CU PERMIS LUAT PE SPAGA CARE VIREAZA DREAPTA BRUSC SI FARA SEMNALIZARE SI ASIGURARE CE ZICETI DE TE STRIVESC EU AS VREA SA LE SUGRUM CU SIRMA GHIMPATA
    2 2
  • sdsdsd
    0 3
  • costin
    legea sa dat dar nau instructori calificati ce facem mai asteptam
    8 0
  • MARIUS
    STATI LINISTITI E VORBA DE BANI NU DE SIGURANTA
    6 0
  • marius
    DIN 19MARTI SCOLILE DE SOFERI SUNT OBLIGATE SA SE PREGATEASCA PINA ATUNCI
    4 0
  • mitica
    am moped din 2006,inmatriculat, asigurare,curs de legislatie rutiera,totul ok. pana in ianuarie cand sa decis sa se aplice permis si pt. mopede dar cei care au dat legea nu au gandit ce voteza . eu unul am platit pt.acel curs de legislatie conduc de 7 ani si pana pe 19 ianuarie eram in regula. conform noii legi am fost bagati in aceiasi oala cu cei care nu au habar de regulilede circulatie ,cu cei sub 18 ani, cu toti teribilisti si grandomani care si ca pietoni sunt un pericol
    4 1
  • Radu ion
    Trebuie sa ne unim altfel ne mananca de vii si eu sunt in aceeasi situatie,am permis de conducere numai pentru mopede nu scrie atestat .Pana acum de ce a fost bun? La 57 de ani nu am nevoie de alte categorii,cre ca nu mai vor bani la buget.
    1 1
  • in ce tara ie ,am , nu in franta , italia , germania , nu doar in tara prostilor ,ro, aixam franta nu au asa ceva doar la noi ? { trebuie sa facem ceva alfel ne baga in pamint astea )
    2 0
  • tot ne scriem pasurile ,dar lor li se supe de noi , unde dracu dam examene ptr. tricicleta cu motor.
    1 0
  • eu am obtinut permis pt.moped in italia si am condus un an de zile acolo.am revenit in tara si vreau sa pot conduce mopedul.intrebarea mea este,daca este valabil permisul pt.moped aici,daca il traduc si legalizez.va multumesc
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru