Piața asigurărilor RCA: doar 5 companii din 8 achită daunele în termenul legal de 10 zile

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 13.03.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Doar 5 companii dintre cele 8 care activează pe piața RCA achită daunele în termenul legal de 10 zile. Omniasig plătește în 3 zile, în timp ce la polul opus este City Insurance, care achită banii în 70 de zile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat luni un amplu raport cu privire la piața asigurărilor RCA pentru prima jumătate a anului trecut.

Instituția a anunțat că, în această perioadă de 6 luni, societățile de asigurare au avizat 135.709 dosare de daună, dintre care 86% pentru daune materiale. În plus, 82% dintre dosarele avizate au fost plătite, alte 16% nu au fost finaizate, iar 1.6% au fost respinse.

Cele mai mari diferențe între companii se remarcă la intervalul de timp în care acestea achită daunele. Chiar dacă termenul legal este de 10 zile, doar 5 dintre cele 8 companii de asigurări achită daunele, în medie, în acest interval.

Urmareste Automarket
Campioană este Omniasig, care înregistrează o durată medie de plată de numai 3.15 zile, iar pe următoarele locuri sunt Uniqa Asigurări (6.08 zile) și Generali (6.27 zile). Celelalte companii are respectă termenul legal sunt Groupama (6.74 zile) și Allianz (6.91 zile).

La polul opus se află alte 3 societăți de asigurări: Euroins este la limită cu o durată medie de plată de 11.58 zile, însă Asirom ajunge la 40.1 zile, iar City Insurance are nevoie, în medie, de 69.37 zile pentru a achita daunele. Interesant este că, deși au performanțe diametral opuse, Asirom și Omniasig sunt deținute de aceeași companie, Vienna Insurance Group.

Astfel, la nivelul întregii piețe, doar 54% dintre dosare au fost plătite în termenul legal, iar în cazul a 7% dintre dosare plata s-a făcut după mai mult de 100 de zile.

Datele iau în calcul inclusiv rezultatele înregistrate de Carpatica Asig, companie care a intrat în procedură de faliment în iulie 2016.

Via ASF

Comentarii (8)

  • dragnea ftw
    pai de ce mai au clienti asirom si city atunci?
    4 2
  • ASF să ia măsuri. În primul rând, trebuie schimbat tot personalul, pentru că e compromis. Apoi, politicienii să-și ia labele de pe ASF (și nu numai).
    4 0
  • @dragnea ftw pentru ca sunt ieftini...si asigurarea nu-i pt tine...ci pt fraierul pe care-l lovesti...si cum porcaria asta este obligatorie...iei ce-i mai ieftin...ca pe tine nu te afecteaza ca-i faci muci masina. Nu-i decat un fraier...da-l drecu.
    P.S. Pana nu se schimba politica...ca tu sa-ti faci masina pe asigurarea ta, si firma de asigurari sa recupereze de la vinovat...nu o sa se schimbe mare lucru
    6 0
  • @dragnea

    Cum de ce amcie? Tu pe ce lume traiesti? Din cauza pretului! Pentru ca, dat fiind faptul ca RCA-ul nu ii profita celui care il plateste, toata lumea, atunci cand isi face RCA, se gandeste sa iasa cat mai ieftin si nu sa-i fie bine aluia care, nevinovat fiind, are de suferit in urma unui accident. Daca RCA-ul ar functiona macar pana la o anumita valoare ca un CASCO, pe baza caruia, in limita unei anumite sume, cel vinovat de accident sa-si poata la randul sau repara masina, am avea mult mai mult grija cum ne alegem asiguratorii.
    5 0
  • @bolovan

    Am postat cam acelasi lucru pentru ca nu am apucat sa-ti citesc opinia. Sper ca ma ierti pentru "furtul de idei".
    5 0
  • Cica:
    "Doar 5 companii dintre cele 8 care activează pe piața RCA achită daunele în termenul LEGAL de 10 zile."

    Pai daca nu achita in termentul LEGAL, de ce... pana mea mai au voie sa activeze pe piata, in mod ILEGAL?
    Pe mine daca ma opreste politia si nu am asigurarea valabila, nu am termen de reinnoire a politei nici macar o zi de la data expirarii.
    9 1
  • @Pana

    Exista un cerc vicios. Pana la urma omul este multumit ca, fie si cu intarziere, i se repara masina, service-ul ca, fie si cu intarziere, isi ia banii si nimeni nu reclama. Hai sa spunem lucrurilor pe nume. Daca am in mana o asigurare de la o companie serioasa, ma voi opri direct intr-un service de reprezentanta si nu la Gicu, dupa colt. Sunt zeci de service-uri de cartier care, de bine de rau, supravietuiesc de pe urma acestor companii slab cotate.
    3 1
  • O problema este ca nu suntem obisnuiti sa ne cerem drepturile. Iar multi dintre asiguratori/comercianti/producatori stiu asta si profita. Eu chiar am avut acum vreo 2-3 ani o dauna produsa de cineva asigurat la City. Si m-au tot amanat. Cand au trecut 30 de zile de la anuntarea lor am reclamat la ASF. Cum au procesat reclamatia (dureaza 2-3 zile) brusc cei de la City au devenit receptivi si am reusit in mai putin 48 de ore sa obtin acordul de reparatie pt care ma tot rugam de o luna. Pt. termenul de plata catre service-uri nu stiu cat dureaza dar cei de la service (de marca) spuneau ca pana atunci nu prea avusesera probleme cu City.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru