Plecare neașteptată la cel mai înalt nivel al Grupului Volkswagen: Ferdinand Piech a demisionat

de Dragoș Băltățeanu
Sambata, 25.04.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Președintele Grupului Volkswagen, Ferdinand Piech a demisionat astăzi de la conducerea concernului german. Piech a renunțat la funcția de președinte după ce a pierdut disputa sa cu Martin Winterkorn, CEO-ul grupului VW.

Președintele Grupului Volkswagen AG, Ferdinand Piech, a demisionat astăzi. Este o plecare neașteptată, Piech fiind o figură dominantă în cadrul Grupului Volkswagen. Ferdinand Piech este nepotul lui Ferdinand Porsche, inventatorul modelului Beetle, și a fost o prezență constantă în conducerea concernului Volkswagen în ultimii 20 de ani. În vârstă de 78 ani, Piech a demisionat astăzi din toate funcțiile pe care le deținea în cadrul grupului.

Plecarea sa este, se pare, rezultatul unui război intern dintre Piech și Martin Winterkorn, CEO-ul grupului VW. O comisie formată din membrii seniori ai acționariatului VW au declarat că lipsa încrederii reciproce este de vină pentru plecarea lui Piech. "Membrii comitetului au ajuns la concluzia că în urma celor întâmplate în ultimele săptămâni, încrederea reciprocă necesară petru o colaborare de succes a dispărut", au declarat cei șase membii ai comitetului.

Criza la cel mai înalt nivel al conducerii Grupului Volkswagen a ieșit la iveală în această lună după ce revista germană Der Spiegel l-a citat pe Ferdinand Piech, unul dintre cei mai mari acționari ai grupului, care spunea că s-a "distanțat" de Winterkorn.

Urmareste Automarket
Tensiunile dintre cei doi lideri au devenit clare după ce Piech a fost izolat de restul membrilor din consiliul acționarilor care l-au susținut pe Winterkorn în urma unui vot de 5 la 1. Un comunicat al grupului publicat pe 17 aprilie în numea pe Martin Winterkorn drept cel mai bun posibil președinte al Grupului VW.
Forțat de aceste împrejurări, Piech a demisionat o săptămână mai târziu. Soția sa, Ursula, și-a depus la rândul său demisia din toate funcțiile pe care le deținea în cadrul grupului VW.

Piech va fi înlocuit de către președintele adjunct Berthold Huber până la alegerea unui nou președinte al Grupului Volkswagen AG.

Via Automotive News

Comentarii (9)

  • someone
    auch...se-mpute treaba oare?
    7 3
  • Acum sa vedem razboiul comentariilor anti-VW si pro-VW.
    5 14
  • Vin in F1. Ii cumpara pe Red Bull.
    8 13
  • Nu stiu cat de neasteptata este aceasta demisie, are totusi 78 de ani, daca nu te retragi de bunavoie, o faci pentru ca nu te mai intelegi cu ceilalti, e normal, adica " nene, e timpul sa te duci acasa". Oare are bani sa traiasca pana la 99 de ani?
    25 5
  • Sa dea bunul D-zeu sa se certe si sa nu ''pupe'' ei locul! Ca intotdeauna sa rateze nemtii la mustata!
    1 10
  • inexorabil
    Să se ducă acasă, Dane, dar va pleca încărcat de glorie, pe care nimeni nu poate să i-o conteste...Numai dacă mă gândesc ce a făcut pentru Audi mă înclin cu fervoare. A fost "vinovat" de apariţia modelelor 80, 100 şi mai ales a legendarului Quattro, care a schimbat viziunea asupra motorsportului. Chiar dacă Winterkorn este mai tânăr şi cel puţin la fel de competent, mă îndoiesc că faima lui o depăşeşte pe cea a nepotului grandiosului F. Porsche.

    Ca iubitor lucid de GM, nu-mi fac iluzii: VAG a ajuns pe o poziţie prea solidă ca să sufere un recul de pe urma unei fricţiuni, fie ea intervenită la cel mai înalt nivel. Însă respectul pentru acest "monstru sacru" nu intră în discuţie. Multă sănătate acasă, domnule Piech.
    22 1
  • L-am vazut pe omu' prin Tiergehege Park; era la o tabla. Nu parea prea afectat de scandal.
    10 10
  • oricum are bani cacalau, deci il doare in basca
    4 14
  • Aceasta demisie este surprinzatoare pentru prea auto si pentru cei pasionat de domeniu, care stiu cine este Piech. Cu siguranta imaginea VW si nici vanzarile nu vor avea de suferit. Winterkorm a dus undeva foarte sus VW si imaginea de marca in ultimii ani este tot mai buna.
    Si exact cum spunea cineva mai sus, pana la urma are o varsta la care unii se asteapta sa moara, nu sa stea in fruntea unor companii babane.
    16 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru