RETROSPECTIVA 2013: Luna februarie în lumea auto

de Dragoș Băltățeanu
Marti, 10.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Partea a doua din retrospectiva anului auto 2013 este dedicată lunii februarie. O lună scurtă, dar plină de noutăţi şi teste auto.

A doua lună a anului 2013 a fost cea mai scurtă, dar pentru lumea auto a fost lună plină de noutăţi, teste şi o nouă ediţie a competiţiei Autovot. După un ianuarie aglomerat de noutăţi şi de Salonul Auto de la Detroit, februarie era puntea către Salonul Auto de la Geneva, primul eveniment major european din 2013. 

Poveşti auto

McLaren - 50 de ani de istorie

Urmareste Automarket
ebruarie 2013 debuta în forţă cu un material de colecţie din seria noastră de Poveşti Auto: McLaren - 50 de ani de istorie. 2013 avea să fie un an prolific la capitolul aniversări, iar McLaren se alătora altori mărci sărbătorite. De altfel, februarie avea să fie o lună plină de materiale speciale. A urmat povestea unei mărci mai puţin cunoscute: Iso Rivolta. Apoi, am povestit despre un model legendar sosit tocmai din Japonia: Toyota 2000GT, dar şi despre un om special şi automobilele sale perfecte: Rob Dickinson şi Singer 911, un clasic impecabil. Lista materialelor de colecţie a fost completată în luna februarie de un material dedicat lui Porsche 912, modelul accesibil creat de constructorul din Zuffenhausen în 1965.

Singer 911

Noutăţi

La capitolul apariţii noi în lumea auto, luna februarie a debutat cu o acţiune de lansare naţională a modelului BMW Seria 1 xDrive pe pârtia de la Predeal. Tot la începutul lunii, Ford confirma că va lansa o nouă generaţie a modelului Focus RS în 2015, iar McLaren prezenta primele imagini oficiale cu noul supercar P1.

Dacia făcea istorie în Spania, unde ocupa primul loc la vânzări în luna ianuarie cu - pe atunci - nou-lansatul Sandero.

Suzuki S-Cross

La capitolul modele noi, BMW prezenta publicului noul Seria 3 Gran Turismo, iar Suzuki anunţa versiunea de serie a modelului S-Cross. Volkswagen dădea publicităţii primele imagini cu Golf R Cabrio, dar şi noul Cross Up!, un crossover de clasă mică. Tot în cadrul grupului Volkswagen, dar spre jumătatea lunii februarie, Seat prezenta primele imagini cu modelul Leon SC, varianta cu trei portiere. Renault anunţat o nouă generaţie a hothatch-ului Clio RS urmat apoi de setul oficial de imagini, iar Mercedes-Benz prezenta publicului cea mai puternică versiune a clasei A: A45 AMG de 360 CP. Nissan ne aducea în faţă un noul rival pentru Fiesta şi Polo în persoana noului model Note, iar Volvo opera un facelift de grup pentru şase din modelele din gama sa. Skoda ne prezenta varianta Combi a noului model Octavia, iar Bentley lansa noul Continental Flying Spur.

Skoda Octavia Combi

Audi anunţa pentru Salonul de la Geneva noul RS Q3, primul model performant bazat pe un SUV. Volkswagen nu renunţa la ideea unui model extrem de economic şi dezvăluia presei toate detaliile despre modelul XL1. iar Jeep stârnea reacţii dure prin prezentarea noii generaţii a modelului Cherokee. Ford anunţa lansarea viitoare a celui mai mic SUV din gamă numit Ecosport, iar McLaren anunţa preţul supercarului P1.

În curtea Automarket, Bogdan călătorea în îngheţata Scandinavie pentru o experienţă completă Volvo, rezumată într-un reportaj lângă Cercul Polar

Autovot

Esential 9844 de voturi din partea fanilor Automarket a adunat ediţia 2013 a concursului Autovot.
Februarie este şi luna tradiţională pentru competiţia Autovot, singurul concurs online în care publicul îşi alege maşinile anului.
În cadrul ediţiei 2013 s-a înregistrat un record de voturi, 9844 de români participând la procesul de votare. BMW Seria 3, Mazda6 şi Mercedes-Benz A-Klasse au fost cei trei mari câştigători ai ediţiei 2013 Autovot.

Motorsport

Prima victorie pentru VW în WRC a venit în Suedia

La capitolul sporturi cu motor, Volkswagen scria istorie obţinând prima victorie în WRC în etapa disputată în Suedia pe zăpadă. Victoria i-a revenit francezului Sebastien Ogier, acest fiind urmat în clasament de Loeb şi Ostberg. 

Poveştile motorsportului

Francois Cevert

Ca de obicei, poveştile din lumea sportului cu motor sunt fascinante. În februarie am putut citi despre piloţii cu cel mai mare procentaj de victorii în Formula 1, dar şi despre modelele-simbol ale cursei de 24 de ore de la Le Mans. Echipele din Formula 1 încheiau testele din presezon, iar expertul nostru în motorsport ne prezenta câteva concluzii înainte de începerea campionatului. Plus o poveste fascinantă despre Francois Cevert, pilotul francez dispărut mult prea repede.

Am testat în luna februarie:

TESTELE LUNII FEBRUARIE
Nissan Juke Nismo - Nebunul rebel Volvo V40 Cross Country T5 - Adiere arctică
BMW 525d Touring - Test lung episodul 3 Renault Clio 0.9 TCe - Dezirabil
BMW X6 M50d - Sfânta Treime Lexus RX 450h - Sumo
BMW 525d Touring - Test lung episodul 4 Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi - Bordurierul
Mercedes-Benz Citan 109 CDI - Parfum franţuzesc Toyota Prius Plug-In - O priză în plus

 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru