RETROSPECTIVA 2013: Luna martie în lumea auto

de Dragoș Băltățeanu
Miercuri, 11.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Luna martie este probabil cea mai importantă lună din an pentru lumea auto. Salonul Auto de la Geneva este principalul motiv.

Iarna era pe sfârşite în luna martie, dar lumea auto nu se sperie de iarnă, astfel că ştirile importante, testele auto şi evenimentele din motorsport au continuată să curgă. În ciuda situaţiei dificile din lumea autp, industria nu a stat pe loc şi a încercat constant să se adapteze. Astfel, martie a însemnat şi primul eveniment major în Europa: Salonul Auto de la Geneva. O bună ocazie pentru echipa Automarket să parcurgă drumul alături de două exemplare Opel Adam. Toată călătoria a fost detaliată în patru episoade pe care le puteţi regăsi aici:

Patru roţi, două personalităţi
Doi actori şi un tablou
Schimb de personalitate
La revedere, Geneva! La revedere, Adami!

Salonul Auto de la Geneva

Dacia Logan MCV era prezentată la Salonul Auto de la Geneva.


Luna a debutat cu multe ştiri ce anunţau premierele de la Geneva: Hyundai ix35 facelift, Audi A3 Sportback g-tron, KTM X-Bow - versiune cu parbriz, Mini John Cooper Works Countryman Dakar Edition, Chevrolet Corvette Stingray Convertible, Volkswagen Golf Variant, Kia Provo Concept, conceptele Mitsubishi GR-HEV şi CA-MiEV, Toyota i-Road, Peugeot RCZ Top View Concept erau doar o parte din ştirile care ne-au luat cu asalt în primele zile ale lunii martie. Au urmat primele informaţii despre spectaculosul Lamborghini Veneno şi incredibilul supercar LaFerrari, dar şi ştirea că Volkswagen Golf 7 a devenit Maşina Anului 2013 în Europa, maşină care, câteva zile mai târziu, obţinea şi titlul de World Car of the Year 2013. Porsche 911 GT3 se arăta în primele imagini oficiale, la fel precum noul model de la Mioveni, versiunea break a noului Logan. Dacia Logan MCV avea premiera la Geneva, iar primele imagini erau publicate deja pe 5 martie.

Salonul Auto de la Geneva a ţinut capul de afiş timp de câteva zile la începutul lunii martie, iar Automarket a publicat reportaje de la faţa locului, dar şi imagini de la aproape toate standurile din cadrul salonului.

Materialele pot fi regăsite sub tagul Geneva 2013 LIVE sau în cadrul secţiunii speciale dedicate Salonului Auto de la Geneva. Ca de obicei, în urma salonului, am publicat şi o serie de interviuri cu personaje importante din industiria auto: Josef Kaban, designer-şef Skoda, sau Andrew Dyson, designerul modelului Opel Cascada.

Nici nu se liniştiseră apele bine după Salonul Auto găzduit de Ţara Cantoanelor că EuroNCAP a publicat un prim set de rezultate după testele de impact. Skoda Octavia, Toyota Auris şi Renault Zoe obţineau scorul maxim de cinci stele. 

ALTE MODELE NOI

Partea a doua a lunii continua cu o serie de modele noi, dar şi cu Salonul Auto de la New York. Astfel, apărea primul teaser şi apoi imaginile oficiale pentru noul Range Rover Sport. Apoi, o serie de nume importante părăseau companiile create: Henrik Fisker abandona compania cu acelaşi nume, iar exemplu său avea să fie urmat şi de Charles Morgan. Aveam primele imagini cu impresionantul Mercedes-Benz G63 AMG 6x6, dar şi cu interiorul noii generaţii S-Klasse. Nissan prezenta lumii faceliftul adus modelului Micra, iar Audi A3 Sedan, precum şi S3 Sedan aveau premiera mondială la Salonul Auto de la New York. Şi nu în ultimul rând, un anume Sebastian Vettel era numit director la divizia de performanţă a constructorului Infiniti.

Din seria materiale de colecţie, martie a găzduit povestea lui Sergio Pininfarina, un geniu al designului ce ne-a părăsit în 2012 la vârsta de 85 de ani. 

Motorsport

Urmareste Automarket
Campionatul Mondial de Raliuri intra în era post-Loeb, campionul francez fiind prezent doar la anumite raliuri din sezonul 2013.
Astfel Raliul Mexicului era prima etapă în care Sebastien Loeb lipsea după şapte ani şi era câştigată de celălalt Sebastien. Sezonul 2013 de Formula 1 debuta cu Marele Premiu al Australiei, iar Kimi Raikkonen urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Debuta şi Campionatul Naţional de Raliuri cu victoria lui Francois Delecour în etapa de la Braşov. Plus o poveste interesantă din istorie despre duelul dintre Gilles Villeneuve şi Didier Pironi. 

Am testat în luna martie:

TESTELE LUNII MARTIE
Ford Fiesta 1.0 Ecoboost - Povestea continuă Dacia Logan 1.5 dCi - A doua Loganizare
Volvo V40 Cross Country D4 - Bufet suedez Renault Clio RS - Spirit reinventat
Opel Mokka 1.4 Turbo - Mocasinul Renault Zoe - Familia Jetson
Audi A3 Sportback 2.0 TDI - Principii sănătoase BMW 525d Touring - Test lung episodul 5
Opel Cascada 1.6 SIDI - Program pilot Ford Kuga 2.0 TDCI - Doi în unul
Volvo V40 T4  - Thor Ford Fiesta RS - Sete

Retrospectiva anului 2013 în industria auto: 

Luna ianuarie
Luna februarie

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru