Revoltător: timbrul de mediu va fi înlocuit cu o nouă taxă auto

de Daniel Popescu
Marti, 05.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Mediului a anunţat că până în toamnă va înlocui timbrul de mediu cu o nouă taxă auto care să fie "echitabilă pentru toată lumea", după ce actuala formă a fost declarată ilegală de Uniunea Europeană.

La jumătatea lunii iunie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că timbrul de mediu este ilegal, iar statul este obligat să restituie taxa tuturor celor care au achitat-o.

Vestea a venit după ce toate celelalte forme ale taxei auto introdusa iniţial în 2007 au avut aceeaşi soartă, iar statul a fost nevoit să accepte plata eşalonată pe 5 ani a acestora. Iată însă că toate aceste decizii ale Uniunii Europene nu îi determină pe guvernanţi să renunţe la această practică.

Ministerul Mediului a anunţat că lucrează deja la o nouă taxă auto, care va înlocui practic timbrul de mediu. Primele informaţii sunt că noua taxă "va fi echitabilă pentru toată lumea", însă formularea este atât de ambiguă încât lăsa loc de numeroase interpretări. Singurul lucru cert este că principiul taxei auto va rămâne neschimbat, şi anume "poluatorul plăteşte", în ciuda faptului că toate taxele auto care s-au bazat pe acest principiu au fost declarate ilegale.

"Lucrăm la o nouă variantă de taxă de timbru.

Avem un grup de lucru şi sper ca până în toamnă, când reintrăm în activitatea intensă pe domeniul acesta, să venim cu o variantă care sper să fie mai echitabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru principiul 'poluatorul plăteşte', care e de fapt fundamentul unei astfel de taxe", a explicat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Via Profit

Comentarii (6)

  • Serios acuma??
    Traim intr-o tara oarecum civilizata in anul 2016? Cine conduce tara asta? Cine face legile dupa care o societate se bazeaza....
    Mie greu so spun da suntem aproape 20 de milioane de prosti, milogi, ne place sa ne lasam calcati in picioare...sa fim umiliti...
    Dupa ce ca traim cu bani putini pe munca multa mai si platim o groaza de taxe care sunt si ele la randu lor imense pt salarile noastre.....
    Da culmea in Ro e oficial saracie insa lux vezi la tot pasu.
    Nu ma deranjeaza nici o taxa atata timp cat e de bun simt......da taxele din Ro sunt jalnice
    27 3
  • hazard
    ...cand o sa ne lasam de vrajit internetul si o sa iesim in strada pentru fiecare lege care ne fura atunci o sa se schimbe ceva in bine.
    31 1
  • Ar fi cazul să ieșim în stradă.. Cei care citesc articolul acesta, care utilizează în fiecare zi rețelele sociale, îi rog să iasă în stradă, in special generația tanara, haideți să iesim in strada... din fiecare Judet-oras, este mult prea mult. La fiecare manifestatie am iesit, dar majoritatea au stat pe internet..Protestati, nu va lasati pacaliti si dusi cu zaharelul.. de jegosi, manifestati in strada pana o sa se schimbe ceva!... Nu va lasati intimidati de jandarmi, luati atitudinee, cum fac si alte popoare.
    14 2
  • Ministerul mediului incaseza degeaba milioane de euro de la cei ce produc energie electrica hidro,,,ca >rascolesc apa
    4 0
  • gagauta
    Hai ca e simplu cum va arata noua taxa. E deja configurata de hotararea CJUE Budisan c. Romania in care se precizeaza: " Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că:
    – nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respective, cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă;
    – se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii."
    Deci nu vor mai fi scutite de la plata unei taxe de mediu masinile care vor face obiectul unei noi vanzari si, probabil, cei care au achitat timbrul de mediu isi vor primi banii inapoi (la vanzarea masinii banuiesc) cum s-a procedat cu celelalte taxe de mediu anterioare.
    Cu siguranta ca nu va fi usor sa se gaseasca o formulare cat de cat precisa pentru noile cerinte.
    0 0
  • parca vad un roexit daca ue le taie aripile coruptibilor sa isi scoata din burtile largi taxe de toata jena
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru