România: Autostrada Soarelui va avea şase radare fixe

de Sebastian Toma
Joi, 14.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autostrada A2 va avea şase radare fixe amplasate pe ambele sensuri pe secţiunea dintre Cernavodă şi Medgidia, anunţă reprezentanţii Poliţiei Rutiere citaţi de ProTV.

Autostrada Soarelui, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale ţării, va primi şase radare fixe, informează ProTV. Acestea prezintă un sistem de senzori montaţi în suprafaţa de rulare, care fac detectarea imposibilă prin mijloacele clasice de detectare a radarelor. Singura veste bună pentru şoferi este că acestea nu vor putea fi mutate de autorităţi, deci o unitate GPS care prezintă posibilitatea memorării locurilor în care sunt amplasate camerele respective îi poate ajuta pe şoferi să evite amenzile pe secţiunile de drum respective.

Poliţiştii vor monta trei radare fixe pe un sens al autostrăzii A2 şi trei pe celălalt sens al autostrăzii, termenul de finalizare al lucrării fiind sfârşitul lunii mai. Sistemul este nou, este autorizat metrologic şi promite să rezolve toate cerinţele Poliţiei Rutiere. Cele şase radare fixe care vor fi amplasate pe A2 sunt localizate între Cernavodă şi Medgidia. Noile radare nu vor înlocui radarele mobile ale Poliţiei Rutiere, acestea urmând să fie amplasate în continuare pe A2 pentru a sancţiona vitezomanii. Un radar fix montat pe Autostrada A2 costă 35.000 de euro, iar amenda pe care o emite acesta este dificil de contestat în instanţă, spun cei de la ProTV.

Urmareste Automarket
Şoselele din România mai au încă opt radare fixe de generaţie nouă, similare cu cele care vor fi montate pe A2, amplasate pe DN1.
Acestea sunt instalate la Baloteşti, Tâncăbeşti, Bărcăneşti şi Sinaia, pe fiecare sens de mers.
La fel ca în cazul oricărui radar fix, şoferul sancţionat primeşte amenda prin poştă. Spre deosebire de sistemele similare folosite în străinătate, radarele fixe folosite în România nu au blitz, deci şoferul nu vede niciun semn al faptului că va primi acasă o amendă. Radarele fixe care vor fi montate pe A2 folosesc senzori montaţi pe şosea, la 2.5 metri distanţă între cele două "porţi", iar sistemul cronometrează timpul în care un vehicul ajunge de la un senzor la celălalt. În cazul în care este detectată o depăşire a vitezei legale, sistemul fotografiază automat partea din spate a vehiculului.

Via ProTV

Comentarii (29)

  • dupa ce le afli locatia exact, nu mai ai probleme.
    sau "murdaresti" putin nr de pe spate :D
    9 12
  • 35.000 de euro ORI 6 = 210.000 de euro cheltuiti din buzunarul nostru pentru ce?! Mai bine curatau mizeria de pe A2 si rezolvau lipsa parapetilor mediani si a panourilor antiorbire , daca vroiau intr-adevar sa cresaca siguranta... Dar nu... e vorba de alte interese... trebuie sa intre cascaval la buget ca sa-si umfle ei burtile peste curele... Romania!
    43 6
  • poate te pozeaza din fata si degeaba pui namol pe numar :) ...oricum, astia care merg regulat cu 180 pe Autostrada sunt pericol public
    24 5
  • Eu am o propunere de amplasare a radarelor --- inainte de viaducte, poduri, portiuni reasfaltate etc, pt ca de obicei aici sunt adevarate "trambuline" lasate de drumari chiar daca mergi cu viteza legala.
    14 4
  • @MIhai

    Ai dreptate, cei care merg cu 180 sunt un pericol public. Tocmai de asta eu merg cu 200 :)
    15 31
  • BaditzaEx
    intr-adevar avem nevoie de radare pt majoritatea meltenilor si plozilor de bani gata , Dar totusi... depasim viteza pt ca avem din 10km doar 2 in care nu simtim ca stam pe loc, pana iesi din Bucresti deja te doare capul indiferent de zi ( aproape ), ca este vorba de gropi, ambuteiaje, pietoni care traverseaza aiurea, masini parcate aiurea, soferi nesimiti ( in special taximetristi ) si deja in 15min esti stresat si parca a-ti vine a goni mancand pamantul ... deci in loc sa arunce bani pe tot felul de radare ( pt ca-n articol este doar cireasa de pe tort ) doar pt a-si spala ceva bani si a mai fura din banul public, Face-ti ma Autostrazi ( cu 3 -4 benzi si 5 chiar ), Drumuri Nationale care nu fac gropi la prima ninsoare...in rest , spui rromania si poti trage apa
    23 4
  • cristi
    f bine ca amplaseaza radare. la cat mai multe.

    poate mai vad pe vre-unu ca imi da flashuri cand eu am 130km/h! sa vezi ce frana ii trag..
    sunt si multi care nu stiu ca se circula pe prima banda a drumului(cea de langa trotuar), poate mai invatati si voi regulile de circulatie
    17 23
  • tu esti un b!o!u!....cum sunt f multi in tara asta din pacate.
    SI partea proasta e ca aveti si capacitatea de procrea
    Iar asta e mult mai grav...
    16 8
  • @@RRR

    Doar atat????......ma asteptam la un comentariu mult mai complex cu mai multe injuraturi. Sunt dezamagit :(
    9 17
  • @RRR: ai perfecta dreptate. As prefera aceste radare plasate in zone periculoase sa fie marcate ca in Franta sau Belgia cu indicatoare vizibile de la 500 de metri. Asa si-ar mai spala din proasta reputatie ca le pun numai ca metoda de adus bani la bugetul politicienilor.
    Si in Germania sunt sectiuni de drum cu camere radar care iti masoara viteza medie. Ca sa scapi ;) , trebuie sa te opresti 10-15 minute intre extremele sectiunii.
    In schimb, exista si sectiuni fara restrictie de viteza unde "meltenii" pot sa duca BMW-urile si alte animale de rasa la viteza de decolare :)
    14 2
  • adm @@RRR si altii
    ........daca poate cineva sa-mi spuna numarul de accidente grave a carei cauza a fost viteza de pe cele 2 autostrazi superbe ale Romaniei. Si nu vorbesc de tronsoanele cu 2 benzi date temporar in folosinta. Nici eu nu le stiu dar nu prea am auzit de ele. Dar romanul urla ca o gaina dezorientata nestiind ca scopul unei autostrazi este insasi asigurarea sigurantei in conditiile rularii cu viteza si ajungerea in timp optim la destinatie

    Si cand vezi comentarii retarde botswaneze ca ale lu "cristi" iti dai seama defapt de ce nu avem autostrazi. Caci la asa cetateni asa tara. Bulgaria a ridicat viteza la 140 iar "no speed limitul" din Germania nici nu mai zic, cunosteti situatia.
    15 8
  • cristi
    daca limita e de 130, ce comentariu retard am facut? te oftici tu care vi cu 160 si nu poti sa ma depasesti ca sunt in depasire pe banda 2 si il depasesc pe unu care merge cu 120? sti cat timp castigi daca mergi cu 160 in loc de 130? iti spun eu: buc - pitesti, 100 km, 9 minute. merita? daca te opreste politia cat timp pierzi cu ei? mai mult de 9 min, nu? daca iti trimite amenda prin posta, cat iti ia sa te duci sa o platesti? mai mult de 9 minute cu siguranta.
    autostrazile noastre nu sunt pentru viteze mai mari de 130. te-ai gandit ca pui in pericol vietile altora? ce se intampla daca faci un accident si in masina respectiva sunt copii? te-ai gandit la asta? se vede ca esti un copil de 18 ani care abia si-a luat carnetul, mai vb dupa ce o sa ai si tu copii si te gandesti la siguranta lor.
    18 12
  • Sper sa nu se fi suparat pe mine "Mihai" ca am facut un pic misto de comentariu lui cu viteza de 200 km/h dar atunci cand vezi cati bani se cheltuie pe un radar ......mai tre sa fac si haz de necaz. Evident ca atunci cand mai pun pedala la podea traficul este foarte lejer sau deloc, nu sunt copilasi pe autostrada etc.

    Sunt vitezoman si consider ca daca ar fi folosite cu cap acesta radare ar fi foarte utile. Sunt foarte multe zone "negre" si extrem de multe zone cu astfel de potential unde un radar MARCAT corespunzator cu cateva sute de metri inainte, ar fi intradevar util.

    Din pacate [pt autoritati] un radar amplasat pt a incetini traficul si a oferi siguranta suplimentara NU ADUCE BANI la BUGET. deci va strica bussinesul alesilor, prin urmare vom plati amenzi.

    Macar daca din amenzi ar marca corespunzator drumurile si/sau ar instala systeme electronice de informare a soferilor si alte sf-uri, tot ar fi ceva.
    8 2
  • @cristi
    Nu sunt adeptul vitezei nejustificate in exterior din cateva motive: in primul rand CONSUMUL de carburant (parca pe unii nu-i deranjeaza atat de mult aspectul asta cand vad atata inversunare impotriva electricelor) si in al 2 lea rand, senzatia nasoala cand stii ca te-a luat radarul si trebuie sa dai bani unui sistem incompetent.

    DAR sunt cazuri deosebite in care pur si simplu nu ai alta solutie decat sa risti si sa dai gaz. Pe A2 Constanta-Bucuresti se castiga vreo juma' de ora (nu 9 minute) daca mergi cu 180 , cand de exemplu ai nevoie sa ajungi in timp la aeroport la Baneasa.
    16 4
  • @cristi

    Stai linistit ca eu nu o sa te incomodez in trafic [nu suntem toti la fel]- daca am loc sa te depasesc atunci e ok, daca nu, o sa astept la distanta pana cand o sa am loc.

    Intradevar castigi putin timp daca fortezi nota cu viteza dar mie unul nu-mi pasa de timp, eu merg mai repede de placere nu pt timp.
    De multe ori ajung ultimul la destinatie pt ca sunt putine portiunile de drum unde pot sa merg cu viteza in conditii de relativa siguranta.
    7 2
  • Marius
    La 130 km/h daca ai un Audi sau BMW mai nou simti ca stai pe loc...Si daca esti presat de timp sau pur si simplu ai doar un week end la dispozitie pentru a te relaxa putin pe malul marii si a mai uita de servici e clar ca vei incerca sa ajungi cat mai repede pe litoral...
    6 12
  • Cristi
    Nu mi-ar parea chiar rau daca as sti ca banii stransi din amenzi s-ar duce in infrastructura rutiera,in reparatii,modernizari etc...Dar nu cred ca se intampla acest lucru.Sincer,nu m-ar mira nici daca as afla ca acei bani ar fi cumva redirectionati (oficial sau nu) tot catre conturile "unor smecheri".De fapt,cred ca e foarte posibil asta in lumea in care am ajuns sa traim.Amaratul de rand care isi ia un Logan second hand si se duce cu familia la mare intr-un concediu e pasibil de amenzi iar cei care infuleca din asta stau undeva la plaja prin cine stie ce insule exotice si verifica din cand in cand pe Iphone,online,cati bani le-au mai intrat in cont fara sa faca practic nimic.E tentat cineva sa spuna ca exagerez? Eu nu cred ca e o teorie SF...
    4 1
  • @cristi
    "poate mai vad pe vre-unu ca imi da flashuri cand eu am 130km/h! sa vezi ce frana ii trag.."......mi se pare un comentariu retard, dar rau de tot.

    normal ca nu castigi prea mult pana la Pitesti, daca ai plamani buni poti si sa scuipi de la Buc la Pitesti. E vorba de principiu, de comportamnet rutier intr-o tara in care pe flinticurile alea de autostrazi sunt unii care se cred justitiari si pun frana.
    11 3
  • cristi
    Pai da, daca tot te grabesti mai stam si pe la politie cateva ore ca data viitoare sa nu te mai grabesti. Tre sa faca cineva ceva in tara asta daca politia nu mai face nimic.
    8 13
  • inexorabil
    Mie deja mi s-a luat de mina legalista a "autoritatilor". Aceasta tara crestina, acest paradis cu un relief serafic, de poveste, si inepuizabil in bogatii naturale, a ajuns sa semene cu o carpa putrezita indesata in gunoaie......Iar satanistii care au transformat-o intr-o asemenea oroare isi vantura cu nesat, toata ziua, gramezile imense de bani "supte din sudoarea prostitului popor", desi inca nu s-a uscat sangele din '89, pe care il poarta pe maini, la vedere......Toate institutiile statului sunt formate tot din oameni, care nu se pot dezice de stigmatul omenesc, si la Judecata vor fi si ei intrebati pe cine au slujit, pe Dumnezeu sau pe mammona, iar o justificare precum "Noi nu ne-am facut decat datoria fata de lege!" va parea chiar tâmpă, deoarece dorintele generale si interesele legitime ale poporului trebuie sa fie intotdeauna mai presus decat dorintele particulare si interesele meschine ale conducatorilor lui, de regula transpuse in "legi" ! Deci, haideti sa ne pastram uzul minimei constiinte a adevarului: ce avem noi la ora actuala sunt doar niste tentative mioritice de drumuri europene, in niciun caz autostrazi! "Autostrada" reprezinta un concept automobilistic foarte pretentios in raport cu specificul romanesc. Ma tem ca asa va fi mereu......
    8 8
  • dar asfalt cand vor pune?
    3 0
  • Sa inteleg ca pozeaza din spate? Poi si cum mm stii cine era la volan, acum 3 luni ? intr-o joi? cand ai facut drumul ala de 2 ori pe zi, timp de 3 zile consecutiv? ESTE LEGAL DOMNILOR MILITIENI POZATUL DIN SPATE?
    1 3
  • Mai bine asfaltau "autostrada aia" care e cu iz de drum judetean... :)) :)).
    3 0
  • antonny
    "Un radar fix montat pe Autostrada A2 costă 35.000 de euro, iar amenda pe care o emite acesta este dificil de contestat în instanţă, spun cei de la ProTV."...... MAZARICA Junior a contesta fara probleme ...... Asa si daca merg in afara portiunilor cu radar peste 130 km/h la ce sunt de folos ???Ma scuzati inca un tun 210000 euro ...sunt banii din TIMBRU DE MEDIU ???
    5 0
  • Eu as fi mers si mai departe si as fi facut o infrastructura care sa permita mutarea lor in alte cel putin 3-4 puncte diferite, fara stiinta nimanui, aleatoriu, si neaparat ascunse, camuflate. Daca acest popor nu e in stare sa fie civilizat, se poate civiliza si cu forta. Nimeni in lume nu s-a civilizat de unul singur.
    3 2
  • @cristi

    fa tu faze din astea cu frana, pana o sa-ti iei o bata in gura de la inca un justitiar intr-o tara in care legile nu dau doi bani pe tine...
    7 2
  • @inexorabil ,bine argumentat .Un adevar cap-coada bine definit ...RESPECT !!!!
    2 4
  • Viteza este 1 la mie din cauza accidentelor.Prostia este cauza,si drumurile proaste.Asa ca ar trebui sa ne unim cu totii,si sa nu mai platim rovigneta.Sa luam exemplu de la bulgari care au dat jos un guvern de incompetenti.
    11 0
  • Cei care merg cu 180 km/h nu sunt pericol poblic.Pericol public sunt cei care habar nu au cum se conduce pe autostrada.Voi "melcilor" daca intrati pe orice autostrada din Germania veti fii spulberati.
    P.S. sa nu aud comentarii de tipul "aici e Ro nu Ger" pentru ca ar fii cazul sa scoatem capul la lumina pentru ca potential este destul!
    11 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru