Românii renunță treptat la diesel: cota de piață a scăzut la numai 31% în primele 3 luni ale anului

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 18.04.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Doar 31.1% dintre mașinile noi cumpărate în România în primele trei luni ale anului au avut motoare diesel, în timp ce cota de piață a mașinilor pe benzină a crescut la aproape 66%. Doar 3.1% dintre mașini sunt electrice sau hibride.

Mașinile cu motoare diesel nu mai reprezintă un punct de atracție nici pentru clienții din România, care urmează astfel exemplul celor din statele dezvoltate ale Europei.

Potrivit unui raport publicat de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) pentru primele trei luni ale anului, românii optează tot mai mult pentru mașinile cu motoare pe benzină.

Astfel, 65.8% dintre mașinile noi vândute în România în perioada ianuarie - martie 2019 au avut motoare pe benzină, în creștere de la cota de piață de 54.8% înregistrată în perioada similară a anului trecut.

În același timp, cota de piață a mașinilor diesel a scăzut puternic de la 42.9% la numai 31.1%. În plus, datele valabile doar pentru luna martie arată o scădere și mai pronunțată, în contextul în care mașinile diesel au avut doar 29.5% din piață, comparativ cu cota de 67.8% a mașinilor cu propulsie pe benzină. De asemenea, declinul este unul puternic și comparativ cu datele valabile pentru anul 2018, când 62% dintre mașinile noi vândute în România au avut motoare pe benzină, în timp propulsia diesel a scăzut la 35%.

În acest context, doar o mică parte dintre clienți au migrat spre achiziționarea de mașini electrice și hibride, întrucât cota de piață a acestora a ajuns la 3.1% la nivelul primelor trei luni ale anului, în creștere de la 2.2%.

APIA a publicat și alte statistici interesante pentru primele trei luni ale anului.

Astfel, 72% dintre mașinile vândute în România în acest interval au fost achiziționate de persoane juridice, în timp ce numai 28% au fost cumpărate de persoane fizice, în scădere de la cota de 30% înregistrată în ianuarie - martie 2018. De asemenea, 22.3% dintre mașinile vândute au avut sistem de tracțiune integrală.

În funcție de culoarea preferată, românii preferă în continuare alb (27.8%) și gri (25.3%), în timp ce albastru (16.5%) a avut o cotă de piață mai mare decât negru (11.1%).

De asemenea, APIA menționează că 25.8% dintre mașinile noi au provenit din România, în timp ce 21.9% au avut ca țară de export Germania. Cehia ocupă locul trei cu 10.9% datorită mărcii Skoda, în timp ce pe locurile următoare sunt Turcia (9.1%) și Spania (7.5%).

Via APIA

Comentarii (6)

  • Pe mine ma intereseaza poza, de unde din Romania e poza aceea ? Cat priveste raportul APIA , mie im pare socant procentul de automobile cu tractiune integrala = 22,3 % !! Cred ca nici prin tarile nordice unde ai sanse sa ninga 6 luni pe an nu au un asemenea procent de "integrale".
    11 0
  • Anonim
    Te lamuresc eu in Timisoara este facuta poza . Noi avem un primar dus cu pluta care vara scoate palmierii din sera pe strazi . In rest Timisoara este plina de mizerie , intuneric, strazi proaste si o mare lipsa de locuri de parcare .
    10 0
  • mircea badea
    sa ajunga la 0%.

    nu inteleg de ce se cumpara culoarea alba? se cred politisti sau mirese?
    3 6
  • @Anonim : las' ca vi-l dam noi pe Negoita de la S3, o sa ia palmieri noi in fiecare an , nu-i nevoie sa-i tina in sera. Dar intai umplea cu pamant toate spatiile alea cu palmieri , inalt de vreun metru (ca sa puna si neste borduri /ziduri de sustinere vopsite in roz ) si planta apoi platani din metru in metru si panselute peste tot. Si tot din metru-n metru niste stropitori care musai tre sa functioneze nonstop ,fie vara fie iarna .
    7 0
  • Bade, io-s Mircea!
    Locaţia nu are importanţă, Pentru deplasarea pe sub palmierii în ghiveci,musai trebuie să ai "integrală". Nu de alta da' dacă te lipeşti de vreo ciungă aruncată pe caldarâm de vreun meltean, ai siguranţa "desprinderii", oferită, nu-i aşa, doar de un suv "integral"!
    4 0
  • Meteorologogu
    @Anonim - ce nerecunoscator esti ... a pus primarele iluminat public cu semafoare si tu spui ca e intuneric :D
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru