Tesla Motors: "Vom dezvolta o maşină autonomă până în 2016"

de Mircea Meșter
Miercuri, 18.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşina electrică dezirabilă nu este singurul proiect al echipei conduse de Elon Musk. Vizionarul inginer de origine sud-africană are în vedere dezvoltarea unei maşini care se va conduce singură în proporţie de 90%. Ţinta de lansare: 2016.

Esential 90% dintre funcţiile maşinii proiectate de Tesla vor fi preluate de un supercomputer aflat la bord.
2016 este anul în care Tesla previzionează lansarea modelului său autonom.
După ce au creat unul dintre cele mai în vogă modele ale momentului şi au rafinat conceptul de maşină electrică până când produsul lor a demonstrat că acest tup de propulsie poate deveni cu adevărat dezirabil, americanii de la Tesla Motors merg mai departe. Compania californiană a anunţt astăzi, prin vocea liderului său, Elon Musk, că are în dezvoltare un proiect în urma căruia va dezvolta o maşină autonomă care va putea rula în proporţie de 90% fără ajutorul şoferului.

Foarte interesant este faptul că, spre deosebire de analiştii care preconizau că o astfel de maşină va putea apărea pe piaţă în 10-15 ani, Tesla are în vedere lansarea efectivă a conceptului până în 2016.

Mai mult, Elon Musk a confirmat într-un interviu acordat celor de la Financial Times că întreaga tehnologie necesară acestui proiect este şi va fi dezvoltată in-house de Tesla Motors, fără ajutor exterior.

"Maşina noastră autonomă va putea prelua până la 90% din control la rulare, responsabil de comenzi urmând să fie un supercomputer instalat la bordul acesteia. O maşină complet autonomă, cu 100% dintre funcţii preluate de computer, nu poate fi dezvoltată decât într-un timp ceva mai lung", spune Musk, care susţine că cele mai complicate aspecte tehnice ale dezvoltării unei astfel de maşini sunt cele legale şi cele de siguranţă.

NUME MARI ÎN CURSA PENTRU MAŞINA AUTONOMĂ

Tesla Motors nu este primul producător auto care anunţă că intră în cursa pentru dezvoltarea automobilului autonom. Daimler, Nissan, Volvo şi Google au început deja proiecte asemănătoare şi au dezvoltat fie sisteme tehnologice deja instalate pe modelele de serie sau care vor intra în scurt timp în dotarea maşinilor proprii, fie - în cazul celor de la Google - prototipuri care testează maşini autonome cu aparatură specială la bord în unele state americane.

Comentarii (14)

  • inexorabil
    Splendid! Glumeam deunăzi că Tesla va ajunge să se bage singură în priză, dar oare va "evolua" într-atât încât va depăşi şi stadiul de glumă?...Totul devine ireal, nu mai poate fi vorba despre nicio idee viabilă proprie automobilismului. Vom trăi liniştea care se aşterne după atacul de cord.
    7 9
  • E stiut
    Nissan va face ceva asemanator pentru Leaf.
    14 5
  • AndreiRN
    Automobilul si sofatul de azi vor fi precum locomotivele cu aburi intr-o zi.
    Bine?
    Rau?
    Cine sunt eu sa decid.
    13 3
  • Scrooge
    urmeaza teleportarea .................
    10 2
  • Terck13
    nu zis sunt total deacord ca aceasta technologie sa existe chair as utiliza-o mai ales la drumuri lungi ....dar sa fim seriosi placerea de a sofa unde ramane ? sau acest factor conteaza din ce ince mai putin ?
    Oare in ce sens se duce lumea nimanui nu ii mai place sa sofeze? Eu recunosc imi palce la nebunie sa conduc o masina pe drumuri fie ele scurte sau lungi dar a te limita la 10% cu aceasta placere sincer sa fiu nu prea imi convine. oricum cred ca cei de la Tesla s-au gandit deja si la modalitatea de a lasa omul sa conduca.
    4 5
  • Terck13

    crezi ca navetistul ce trebuie sa faca 100-150 de mile zilnic catre job si acasa ii mai arde lui de "placerea de a sofa"?

    Ma mira grija romanului neaos si incapacitatea acestuia de a distinge dintre nevoile tipice unor soferi ce isi folosesc masina in general pe distante scurte (oras) sau excursii de WE de 300-400km si obiceiurile auto ale americanului-navetist nevoit sa-si piarda 2-3 ore pe o autostrada unde cel mai bun lucru pe care il poate face (acum) este sa selecteze butonul de cruise-control si (eventual) sa citeasca o carte :).

    Genul asta de automobile au un scop si o menire destul de clara. E ridicol sa crezi ca in urmatorii 10-15 ani vom deveni simpli spectatori la bordul propiilor noastre masini si ni se va rapi "placerea de a conduce".
    12 8
  • Terck13
    @gelu eu nu zic doar de cercul stramb al Americanilor unde a face naveta de 100…150 de mile e ceva mai ieftin decat ai face aceasi lucru aicia in EU sau poate chiar si in Asia (de Asia chiar nu stiu) dar in practica si un om normal cu scaun la cap nu merge zi de zi la munca in EU cel putin ci face acel drum daor o singura data pe saptaman restul luand un motel sau are inchiriat o garsoniera pt servici (multe cazuri din DE ; FR ;Belgia ;Danemarca chair si in Suedia) in acest sens daca ne restrangem in romania acest lucru iara nu e prea fezabil avand in vedere fluctuatia la pretul carburantului (la fel si prin europa). Sa zic ca un om din SUA face plinul cu o suma mult mai mica ca un European ca sa nu zic de un Roman ca sa nu intru la media de plinuri pe un salariu. Nu zic unde chair e nevoie ar fi superb sa se aplice de exemplu in domeniu de exportui ma refer la camioane.. la busuri. Oricum cred ca acest gen de masini va fi predestinat categoriei de navetisti din SUA ; asta daca vor fi sedanuri.(poate am insel dar nu vor fi doar sedanuri ci si alte categorii de masini.)
    3 2
  • nustiu de ce tot va agitati atat cu chestia asta autonoma versus placerea de a conduce. petrol va fi pentru inca cel putin 50 de ani fara probleme, mai ales ca mai sunt resurse multe nedescoperite. La fel era o reticienta acu ceva timp(mai ales la romani) legata de cutia manuala. unui pasionat nu-i interzice nimeni sa-si cumpere un 911 din anii '80 sa-i dea pana-i sar pistoanele, cam acelasi lucru va fi si cu masinile automate. Nu apucam noi (cel putin nu cred) zilele alea cand vor fi interzise masinile conventionale. intradevar pot avea costuri mai mari, dar orice distractie costa.
    5 6
  • mda masina sofeaza in locul tau...gica,robotul,maninca in locul tau...vecinu face sex in locul tau...fuck, numa la munca nu se duce nimeni in locul meu
    5 7
  • Navetistul face in jur de 50-100 Km pe zi, hai undeva la 200.
    Volvo are franarea automata in caz de urgenta, adaptive cruise control exista, deci masina care se va conduce singura pentru 65-85% din timp nu e departe.
    Ce ma chinuie acum este pretu la un hibrid diesel-electric: pana ies din oras si in ambuteiaje motorul electric e imbatabil, dar am nevoie de un turbo-diesel de 2L pentru autostrada, unde motorasul de 1.6 e ok dar nu extraordinar.
    Tesla e geniala dar pretul de peste 20k il plaseaza spre buzunarul celor 10% bogati ai unei tari.
    6 4
  • @cozappz
    Ce 20k visezi ? Tesla recent intrata in Europa, cere 95.000 EURO sau 80.000 lire sterline pe Model S !! 95.000 de mii de ani sa stea in vitrina!
    12 2
  • @ @cozappz
    Cate fetze ai @gelu? 1000?
    1 5
  • @nimicul de mai sus / @@cozappz

    medicamentele ti le-ai luat? pare ca s-a declansat o... exstorsiune al unui degajament al unei constructiii....care nu te-a lasat sa dormi in....
    2 5
  • @gelu de unde atata frustrare? calmeaza-te!
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru