Drivetest Suzuki Alto (2010-2013)

1.0 GLX
Suzuki Alto (2010-2013) zoom
de Sebastian Toma, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 09.11.2010
Elementar
Alto îndeplineşte nevoile elementare ale unui automobil. Te duce din punctul A în punctul B în siguranţă, fără să te ningă şi fără să te plouă. Mai mult, reuşeste să facă acest lucru ieftin. Chiar foarte ieftin. Dacă vrei mai mult, e indicat să te uiti în altă parte, sunt şanse mari să fii mai mulţumit.

Suzuki Alto (2010-2013)
1.0 GLX

  • Pret de pornire 8.650 €
  • Pret model testat 8.650 €
  • Taxa auto 45 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Suzuki echipează modelul Alto cu un propulsor cu trei cilindri de 997 cmc care furnizează 68 CP la 6.000 rpm. Cuplul motor maxim vine la 3.400 rpm şi este de 90 Nm. Suzuki rămâne pe teritoriul cunoscut al celor trei cilindri şi se luptă de la egal la egal cu C1, 107 şi Aygo, cel puţin la nivelul motorizării, în timp ce alţi competitori vin cu motoare cu patru cilindri în linie. Avantajele sunt cel puţin la fel de numeroase precum dezavantajele. Pe de o parte, avem vibraţii ridicate în Alto, mult mai intens resimţite decât la competitorii 107/C1/Aygo. Pe de altă parte, avem un nivel mai redus al consumului şi al costurilor de întreţinere, spun promotorii celor trei pistoane. Pentru agilitatea aparentă (dată de cutia de viteze cu rapoarte relativ scurte), Alto vine în faţa trio-ului menţionat mai sus, dar lipsa de rafinament indusă de nivelul ridicat al vibraţiilor plus zgomotul generat de propulsor când zvâcneşte la toate puterile scad elementele favorabile de la acest model. Practic, ai impresia că mergi repede, foarte repede. De fapt, faci multă gălăgie şi ai impresia că eşti rapid. Desigur, impresia trece repede şi rămâi doar cu pedala apăsată la fund.

Consum

Suzuki Alto este perfect pentru cei care au de transportat o cantitate foarte mică de marfă într-un mod foarte ieftin, foarte rapid şi foarte plăcut în ceea ce priveşte consumul. Sigur, dacă ne luăm după valorile oficiale, la fel de bune sunt şi Citroen C1, Peugeot 107, Toyota Aygo, pentru că toate patru au un consum urban de 5.5 litri la sută. În schimb, modelul Suzuki este campion la consum mediu: 4.4 litri la sută. În practică, modelul obţine între 40 şi 50 de kilometri pentru fiecare linie afişată de micul display care descrie nivelul de carburant din rezervor, consum obţinut într-un stil de condus relativ alert. Lipsa unui computer de bord ne-a împiedicat să vă oferim o valoare precisă a consumului de carburant, dar vă putem spune că rezervorul are o capacitate de 35 de litri, iar nivelul de carburant este prezentat cu 10 liniuţe. Altfel spus, consumul relativ este de 3.5 litri la 40 de kilometri. Aşadar, legendarul consum redus al lui Daewoo Tico s-a întors în persoana lui Alto. Autonomia în regim extra-urban este şi ea la un nivel bun, motorul nefiind turat foarte mult la o viteză de 120-130 km/h, lucru care permite parcurgerea a cel puţin 60 de kilometri cu o singură "linie" de benzină. Menţionăm că datele de mai sus sunt empirice, singurul lucru cert fiind numărul de kilometri parcurşi, nu şi cantitatea de benzină consumată.

Performanţe

Presupunem că vă este clar că nu o să avem nicio surpriză aici, nu? Suzuki Alto accelerează de la 0 la 100 km/h în 14 secunde, iar viteza maximă este de 155 km/h. Trio-ul 107/C1/Aygo are nevoie de 13.7 secunde până la 100 km/h, iar viteza maximă este de 157 km/h. Cel mai rapid din comparaţie este Fiat 500 1.2, dar modelul respectiv vine cu un motor de 1.242 cmc, 69 CP şi are patru cilindri. Cutia de viteze a lui Alto are o timonerie destul de scurtă, care strică puţin din plăcerea condusului din cauza faptului că tinde să agaţe la schimbarea rapidă a treptelor de viteză. După cum vă spuneam mai sus, este bine să nu aveţi pretenţii deosebite de la acest model în ceea ce priveşte sportivitatea şi acceleraţia.

Interior

Dacă am avut o surpriză plăcută la capitolul consum, interiorul nu mai are nicio abilitate de a surprinde pasagerii. De la scaunele dure, al căror reglaj este extrem de dificil, la pedalierul îngust şi la materialele de calitate inferioară, este greu să descoperi părţile bune ale acestui interior. Din moment ce nu există capac pentru torpedou, nu ne-a mirat deloc faptul că nu avem oglinzi electrice sau comanda pentru ambele geamuri electrice pe faţa de uşă de pe partea şoferului. Mai precis, geamurile electrice faţă sunt comandate individual, dar de pe feţele de uşi aferente. Trecem peste poziţia la condus anevoioasă şi analizăm materialele. În mod evident, s-a pus accentul pe funcţie şi preţ, nu pe formă şi calitate. Materialele de la interior par să fie durabile, iar portbagajul oferă un volum de 129 de litri care poate fi extins până la câteva sute prin plierea banchetei din spate. Dacă tot am ajuns la acest capitol, călătoria pe bancheta din spate nu este cel mai indicat lucru posibil. Vorbim de o banchetă destul de tare, cu spaţiu modest la genunchi şi nimic altceva. Sigur, nu avem foarte multe pretenţii având în vedere clasa, dar nu am întâlnit deloc veselia unui Spark sau a unui C1, ca sa nu mai vorbim de spiritul unui Fiat 500, fie el cu dotări puţine, care joacă în altă ligă. Ne-a deranjat şi lipsa turometrului, dar presupunem că inginerii Suzuki au considerat că şoferii se vor putea baza pe simţul auditiv pentru intuirea momentului oportun pentru schimbarea treptelor de viteză, motiv pentru care au lăsat-o mai moale când a venit vorba de antifonare. Dat fiind volumul mic al portbagajului, dar şi spaţiul redus pentru pasagerii din spate, Alto este indicat doar pentru călătorii în doi, sau transportul a patru persoane pe distanţe mici în regim urban.

Preţ de achiziţie

După atâtea materiale low-cost şi probleme low-cost, ne-am fi aşteptat ca Suzuki Alto să fie cel mai ieftin din clasă. Nu este, dar e pe locul al doilea în acest clasament, ceea ce subliniază logica urmată de cei de la Suzuki atunci când au creat modelul lor de oraş. Cel mai redus preţ de listă din clasa mini în are Peugeot 107 în versiunea Two, care costă 8.326 euro cu TVA inclus. Suzuki alto pleacă de la 8.650 de euro în versiunea testată - 1.0 GLX - singura disponibilă, de altfel. Pe locul trei vine Chevrolet Spark 1.0 Base - 8.740 de euro, iar locul patru îi revine lui Citroen C1 5 Uşi 1.0 X, cu 8.950 de euro cu TVA inclus. Toyota Aygo ajunge pe locul 5, cu un preţ de 9.576 de euro cu TVA inclus, iar Kia Picanto este pe locul şase cu 9.734 de euro cu TVA inclus. De menţionat faptul că Picanto va primi în următorul an o generaţie nouă, la fel cum este cazul lui Hyundai i10, care porneşte de la 9.647 de euro cu TVA inclus în versiunea Classic. Atât Hyundai i10, cât şi Chevrolet Spark şi Kia Picanto sunt echipate cu un motor cu patru cilindri. Cel mai scump model din comparaţia noastră este Fiat 500 1.2 69 CP Pop. Modelul italian porneşte de la 11.983 de euro cu toate taxele incluse, dare oferă cel mai peformant motor, un consum mediu de 5.1 litri la sută, materiale mai bune la interior şi farmecul italian inconfundabil al lui Cinquecento. Cel mai indicat lucru pe care îl puteţi face dacă doriţi un model din această clasă este vizitarea reprezentanţelor, obţinerea de informaţii privind dotări şi specificaţii, analizarea interiorului (deoarece acolo petreceţi majoritatea timpului când plecaţi cu maşina) şi negocierea la sânge. Sunt şanse să primiţi mici reduceri pe ici, pe colo, iar pentru clienţii de flote este indicată o analiză a costurilor de service.

Siguranţă

Modelul Alto vine cu ABS, airbag şofer şi pasager, airbag-uri laterale, avertizare sonoră centură, bare de impact latera în uşi şi sistem de blocare a pedalierului la impact. Din păcate pentru modelul nipon, toate acestea nu au fost suficiente decât pentru trei stele la testele de siguranţă EuroNCAP.

Ţinută de drum

La acest capitol, Suzuki Alto nu ne aduce nicio surpriză. Dacă rivalii de la Citroen/Peugeot/Toyota prezintă o suspensie fermă, care îţi dă bătăi de cap pe gropi dar îţi oferă satisfacţii pe viraje, modelul Suzuki se prezintă cu o suspensie asemănătoare şi cu o ţinută de drum familiară. Direcţia nu e nici mai moale, nici mai tare decât a concurenţei (cel puţin nu perceptibil), iar feeling-ul este similar - adică lasă loc de îmbunătăţiri. Frânele nu sunt deloc impresionante, dar te opresc în timp util, oferind un nivel decent al siguranţei transportului, fără confort sau alte îmbunătăţiri.

Vizibilitate

La acest capitol nu sunt foarte multe de spus. Cu excepţia unei mici porţiuni a montantului C, nu sunt probleme cu vizibilitatea, iar dimensiunile modelului sunt uşor de intuit, în special datorită spatelui "tăiat". Suzuki Alto este atât de mic încât poate fi parcat perpendicular pe un loc de parcare convenţional fără să încurci pe nimeni. Cu puţin efort, manevra iese fără prea mari dificultăţi.

Tehnologie

Ei, atingem cel mai dezamăgitor punct al acestui test. De parcă eşecul de la EuroNCAP nu ar fi fost suficient, modelul nu compensează nici prin dotări tehnologice. Sigur, avem strictul necesar, dar se simte că inginerii Suzuki au montat respectivele elemente doar ca să nu se poată plânge nimeni de lipsa acestora. Deşi nu discutăm de obicei sistemele audio, am fost dezamăgiţi de cel care intră în echiparea lui Alto. Pe fişa tehnică a modelului sunt trecute şase incinte, dar calitatea audiţiei a fost slabă. Trecem peste comanda ilogică a geamurilor electrice (Dacia a găsit o soluţie tehnică mai practică în acest caz, nefiind nevoie ca şoferul să se întindă până la faţa de uşă pe de partea opusă pentru a deschide geamul. Dacă de confort interior nu se pune problema, avem măcar închidere centralizată cu telecomandă - o adevărată dotare de lux la segmentul mini low-cost.

Design

Alto este, în limitele cuvântului, drăguţ. E greu să îi găseşti părţile urâte sau cele frumoase, chiar dacă, până la urmă, totul se reduce la caracterul subiectiv al analizei. Suzuki oferă acest model doar în două culori - verdele din imagini şi movul din fotografiile de presă. Să spunem că reprezintă încercarea de emancipare a modelului.

Nu ne-a placut

  • Interior cu materiale ieftine
  • Motor gălăgios
  • Punctaj EuroNCAP
Date tehnice - Suzuki Alto (2010-2013) 1.0 GLX
Combustibil
Benzina
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
4
Cilindree cmc
996
Lungime mm
3500
Putere maxima CP (rpm)
68 (6000)
Latime mm
1600
Cuplu maxim Nm (rpm)
90 (3400)
Inaltime mm
1470
Viteza maxima km/h
155
Greutate kg
930
Acceleratie 0-100 km/h s
14.0
Ampatament mm
2360
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
35
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
129
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Suzuki Alto (2010-2013)

Ultimele teste

Comentarii (10)

  • ca dreaq consum legendar ca din ce spuneti voi acolo a consumat 9% in oras ..

    in rest... masinute de oras, ieftine si bune :) NOT !
    15 10
  • @unckle
    După cum am explicat şi în text, este greu să spui punctual cât a consumat un model dacă nu ai certitudinea că ai „ars” cantitatea de carburant indicată de afişajul din bord.
    Din păcate, formatul cu liniuţe care reprezintă aprox. 3 litri fiecare este destul de păcătos (vă spun din experienţă) , fiind suficientă fie alimentarea cu doi sau chiar un singur litru atunci când eşti ”pe bec” pentru a obţine liniuţa respectivă.

    Dacă mai luam în considerare şi erorile cauzate de mişcarea carburantului în rezervor şi o mică imprecizie a sondei litrometrice, am făcut praf toate calculele.

    Nu-i chiar atât de simplu, de aceea comparăm întotdeauna valorile oficiale şi abia apoi discutăm de consumul din test.
    12 2
  • autohton
    mai bine sandero in continuare
    16 9
  • interioru mi se pare peste C1,107 si Aygo..
    cel putin din pct. de vedere stilistic....
    11 5
  • Decat uratania asta de masina mai bine sandero chiar daca nu imi place nici una nici alta.
    8 14
  • stefanel
    Un Sandero dotat la un nivel asemanator trece de 10.000 E, chiar cu motorizarea de 1.4 si, cu exceptia unui portbagaj ceva mai generos si a unui interior doar usor mai generos, nu are nici un avantaj. Am testat acest Alto in vederea inlocuirii masinii mele actuale, de aceeasi clasa, si, cu exceptia geamurilor culisante spate si a boxelor de toata jena (ultima problema se poate rezolva usor), am gasit masina mai mult decat ok pentru pretul oferit. Cei de la Suzuki chiar imi oferisera ei 3 bonuri Remat concretizate intr-o reducere de cam 1600 E (valoare bonurilor minus costul achizitiei lor).
    Cu ocazia asta, pot sa spun ca motorul si interiorul m-au incantat mai mult decat cel de la tripleta francezo-nipona, iar cutia de viteze se comporta si ea ceva mai bine, avand in vedere ca la 107/C1/Aygo agata nu rau, ci ingrozitor de rau.
    14 2
  • alto
    Din fericire vom avea si alte optiuni.....de ex.: viitorul Renault Twingo cu pret de pornire de 8500 eur din cate am inteles.
    9 6
  • ????
    Din tot comentariul editorului am aflat defapt ce bun e... Fiat 500.
    9 3
  • Cristi
    Cam piperat pretul
    Twingo nu cred ca o sa ajunga in Romania iar la banii astia, nu mi se pare nici o afacere sa te inghezui in ceva asa mic.
    Nu toata lumea isi permite o a doua masina doar pentru oras. Sa fim totusi realisti.
    Sandero are tot 3 stele la testele de siguranta, e mai robust, mai spatios si muuult mai ieftin de intretinut. Asta e un aspect care nu se comenteaza in nici un editorial.
    Propun adaugarea unei sectiuni si cu costurile ulterioare deoarece sunt destul de importante: revizii si asigurare CASCO.
    Se stie ca tot ce nu e made in Ro este taxat suplimentar, pentru aceeasi valoare a masinii de noua.
    4 6
  • Este cea mai fiabila masina din clasa mini !
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru