Marti, 22.07.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Majoritatea modelelor importante, lansate în anii 2000, sunt deja la a patra sau a cincea generație. Dar nu este și cazul celui mai mare SUV de la Volvo. Adică XC90.
Suedezii au lansat XC90 în 2002, cu ocazia Salonului Auto de la Detroit. După multe facelift-uri și pachete de îmbunătățiri, XC90 a avansat în cea de-a doua generație, în 2014. Și încă se află în aceeași iterație.
Ce-i drept, a fost îmbunătățit constant, ultimul facelift fiind prezentat chiar în toamna anului trecut. Deși au existat planuri de a-l elimina și de a-l înlocui de tot cu omologul său electric EX90, Volvo a decis, până la urmă, să le comercializeze în paralel.
Așadar, clienții Volvo care încă își doresc un SUV cu trei rânduri de scaune și motorizări convenționale pot opta pentru acest XC90 facelift. Un model pe care l-am testat și noi.
Se simte îmbătrânit? Nici pomeneală. Dar, mai multe pe acest subiect în rândurile care urmează. Înainte să treci mai departe, ți-am pregătit și un video cu mașina testată de noi.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI
Volvo XC90 facelift
- Pret de pornire 100.000 €
- Pret model testat 117.127 €
Motor / Transmisie
Facelift-ul primit anul trecut a adus, în mare parte, modificări de ordin estetic și tehnologic. Gama de motorizări a rămas, practic, neschimbată.
Totuși, versiunile diesel B5 și B6, cu 250, respectiv 300 de cai putere, vin acum în compania unui sistem mild-hybrid la 48V. Noi, însă, am testat versiunea de top T8, adică un plug-in hybrid cu mai mulți cai putere decât multe hot-hatch-uri.
Versiunea T8 utilizează tehnologie bazată pe modelul V60 Plug-in Hybrid. La bază avem un motor de 2.0 litri, pe benzină, care dezvoltă pe cont propriu 310 cai putere și 400 Nm. Pe puntea spate a fost instalat un motor electric, care suplimentează cu 145 de cai putere și 309 Nm.
În total, Volvo XC90 T8 oferă 455 de cai putere și un cuplu maxim de 709 Nm. Din acest pachet mai face parte și o baterie litiu-ion, cu o capacitate utilă de 14.7 kWh, care promite o autonomie pur electrică de până la 71 de kilometri.
Bateria poate fi încărcată cu maxim 7.4 kW, caz în care o încărcare completă durează 3 ore.
Dacă mi-ai cere să descriu într-un singur cuvânt sistemul de propulsie al lui XC90 T8, aș spune că este rafinat. Ai un răspuns instantaneu de la motorul electric, iar unitatea termică vine să îl completeze fără ca cel de la volan să sesizeze acest lucru. Așadar, nu ai șocuri și nici alte întreuperi care să trădeze o nepotrivire între cele două.
Atunci când lucrează împreună, ai la dispoziție 455 de cai putere, așadar vei avea și performanțe. Dar XC90 nu este o mașină sport, tocmai de aceea trebuie tratat ca un SUV care cântărește 2.2 tone.
Propulsorul cu patru cilindri este silențios sau, mai bine zis, cât de silențios poate fi un motor cu patru cilindri împins aproape la limită.
În cazul mașinilor plug-in hybrid, comportamentul pedalei de frână poate fi, uneori, ciudat. În sensul că simți trecerea de la frânarea regenerativă la cea mecanică. Nu este cazul lui XC90 T8.
Modul de rulare Hybrid este cel standard și este calibrat foarte bine. Știe exact când să oprească motorul termic sau să îl trezească la viață. Dacă, însă, vrei mai multă sportivitate, poți selecta modul de rulare Power.
Transmisia cu 8 rapoarte contribuie și ea la rafinamentul sistemului de propulsie. Treptele sunt schimbate fin, chiar și la viteze mici.

*inclusiv parteneri
Consum
Pe hârtie, Volvo XC90 T8 are un consum combinat de 1.6 litri/100 de km și un consum de energie de 19.4 kWh/100 de km, în ciclul combinat WLTP.
Noi am preluat mașina cu bateria încărcată complet, iar computerul de bord ne indica o autonomie pur electrică de 63 de kilometri. În aceste condiții, în oraș am obținut un consum de 1.2 litri/100 de km. În total, am acoperit 53 de kilometri cu motorul termic oprit.
Desigur, atunci când s-a descărcat bateria a început să crească și consumul, la 10.6 litri/100 de km.
În mediul extra-urban, pe un traseu care a inclus drumuri naționale și autostradă, consumul a fost de 8.3 litri/100 de km. Cu bateria descărcată. Dar chiar și în acest scenariu, motorul electric intervine destul de mult, așadar tot contribuie la scăderea consumului.
SUV-ul suedez este poziționat în segmentul premium, așadar ca rivali avem BMW X5, Audi Q7 și Mercedes-Benz GLE. Toate fiind disponibile alături de un sistem de propulsie plug-in hybrid
X5 xDrive50 are un consum declarat de 0.8-1.2 litri/100 de km, Q7 55 TFSIe quattro consumă 1.2-1.3 litri/100 de km, iar GLE 400e 4Matic are un consum mixt de 3.1 litri/100 de km.
În ceea ce privește autonomia electrică pe care o pot parcurge, X5 poate acoperi 105 kilometri în modul pur electric, în dreptul lui Q7 găsim scris 84 de kilometri, iar GLE are o autonomie pur electrică de 106 kilometri.
Performanţe
Siguranța este primordială pentru suedezii de la Volvo, tocmai de aceea toate modelele lor sunt limitate electronic la 180 de km/h. Având în vedere că, în mai toate țările, nu poți circula cu o viteză legală mai mare de 130 de km/h, această limitare la 180 km/h nu este, neaparat, un impediment.
Așadar, știm deja ce viteză maximă poate atinge XC90 T8. Cei 455 de cai putere sunt suficienți pentru a atinge 100 de km/h în 5.4 secunde. Așa cum spuneam, vorbim despre un SUV care are o masă la gol de 2.227 de kilograme.
BMW X5 xDrive50 are un motor de 3.0 litri, pe benzină, iar sistemul PHEV oferă în total 489 de cai putere. Tocmai de aceea, este mai rapid până la 100 de km/h (4.8 secunde), iar viteza de top ajunge până la 250 de km/h.
Audi Q7 55 TFSIe quattro dispune de 394 de cai putere, iar la bază are tot un motor pe benzină, de 3.0 litri. SUV-ul din Ingolstadt ajunge la 100 de km/h în 5.7 secunde, iar viteza de top este de 240 km/h.
Ultimul, dar nu cel din urmă, Mercedes-Benz GLE 400e 4Matic are un motor pe benzină, de 2.0 litri, și oferă în total 381 de cai putere. Repriza 0-100 km/h durează 6.1 secunde, iar viteza maximă ajunge la 210 km/h.
Interior
Habitaclul noului XC90 facelift? Nu am avut ocazia să intru într-o vilă suedeză, dar probabil așa ar arăta sufrageria.
Totul îți dă impresia de calitate și de bun gust, de la pielea care acoperă partea superioară a bordului, la tapițeria din piele Nappa de pe scaune, la ornamentul selectorului transmisiei, confecționat din cristal suedez Orrefors, la ornamentele din lemn sau la inserțiile din material textil.
Cel puțin așa a fost configurată mașina testată de noi, în nivelul de echipare Ultra.
Ce-i drept, mi-ar fi plăcut să nu existe zone finisate în negru lucios pe volan sau pe tunelul central, acolo unde ajungi des cu mâinile, dar se întâmplă și la case mai mari.
Butoane fizice nu prea găsești prin habitaclu, iar cele care există sunt bine grupate. Apropo, inclusiv torpedoul se deschide de la buton.
Scaunele față sunt confortabile, au funcție de încălzire, ventilație și masaj. Pe rândul al doilea de scaune ai spațiu suficient, atât la genunchi cât și la cap. Accesul pe al treilea rând de scaune, pentru că așa cum spuneam ai la dispoziție 7 locuri, este destul de facil.
Fiecare element al banchetei culisează, iar pe ultimele două scaune există spațiu suficient pentru doi copii. Doi adulți, nu prea vâd cum ar putea sta aici confortabil. Unele modele nu oferă nimic pentru ultimul rând de scaune, dar în XC90 ai aici guri de ventilație, suport pentru pahare, dar și un spațiu de depozitare.
Că tot veni vorba. Odată cu acest facelift, suporturile de pahare din față au fost regândite, pentru a fi mai practice, iar zona de încărcare prin inducție a fost repoziționată (o regăsești în fața tunelului central). În plus, în consola centrală a apărut un spațiu nou de depozitare.
Astfel de spații generoase regăsești mai peste tot, iar vestea bună este că sistemul de propulsie plug-in hybrid nu afectează foarte mult volumul de încărcare al portbagajului. Cu două rânduri de scaune, ai la dispoziție 668 de litri, sau 1.816 litri cu un singur rând de scaune. Cu toate scaunele în poziție normală, portbagajul oferă 262 de litri pentru bagaje.
BMW X5 PHEV oferă un portbagaj de 500-1.720 litri, Audi Q7 are un portbagaj de 563 de litri, iar Mercedes-Benz GLE propune un portbagaj cu un volum cuprins între 490 și 1.915 litri.
Preţ de achiziţie
Volvo XC90 T8 facelift costă, în România, cel puțin 100.000 de euro. Lista de dotări standard este generoasă, tocmai de aceea nu le voi aminti. Dar, îți spun atât: ai cam tot ce-ți poți dori.
Acum, dacă vrei o mașină identică cu cea testată de noi, trebuie să știi că are un preț de listă de 117.127 de euro, cu TVA inclus. Care sunt dotările opționale? Culoarea Bright Dusk, jantele de 22 de inch, tapițeria din piele Nappa, geamurile spate cu tentă fumurie, scaune față cu masaj, șasiul adaptiv și pachetul Confort.
De departe cea mai scumpă dotare pe care mașina de test a avut-o, și pe care te încurajez să o bifezi și tu, dacă te gândești la un XC90 facelift, este sistemul audio Premium Bowers & Wilkins. Costă 3.090 de euro, cu TVA inclus, dar este o adevărată experiență audio. Merită fiecare cent.
Pentru un BMW X5 xDrive50e trebuie să scoți din buzunare cel puțin 96.985 de euro. Audi Q7 55 TFSIe quattro este cel mai accesibil dintre modelele amintite, având un preț de pornire de 84.300 de euro. Mercedes-Benz GLE 400 e 4Matic costă 92.240 de euro în România.
Siguranţă
Toate modelele Volvo testate de Euro NCAP, din 2003 și până în prezent, au primit 5 stele la testele de impact.
Actuala generație XC90 a primit un procentaj de 97% pentru protecția adulților, 87% pentru protecția copiilor, 72% pentru protecția pietonilor și bicicliștilor, iar cu 94% a fost notată eficiența sistemelor de siguranță.
În standard, XC90 facelift vine cu Intelligent Speed Assist, Sistem de avertizare coliziune frontală, monitorizarea unghiului mort cu funcție Cross Traffic Alert și avertizare pentru traficul din spate, sistem de camere video cu vedere la 360 de grade, Hill Descent Control, senzor de ploaie și o armată de airbag-uri.
Nu lipsesc sisteme ca Adaptive Cruise Control, Pilot Assist, Hill Start Assist și Slippery Road Alert și Hazard Light Alert.
Ţinută de drum
În ciuda greutății și a gărzii la sol de 212 centimetri, Volvo XC90 facelift este surprinzător de grațios pe viraje. Că este un SUV confortabil nici nu încape îndoială.
Se conduce plăcut și este suprinzător de dinamic atunci când chiar vrei asta.
Așa cum spuneam, modul de rulare Hybrid este standard și toate sistemele relevante sunt în cel mai confortabil mod. În acest caz, ai un mic ruliu, normal până la urmă, iar direcția este puțin cam prea asistată chiar dacă selectezi modul cel mai ferm.
Ce-i drept, în modul de rulare Power, amortizoarele se rigidizează puțin, iar direcția devine mai echilibrată.
În rest, suspensia este confortabilă atunci când treci peste denivelări și mai bine antifonată decât înainte.
Vizibilitate
SUV-ul suedez nu face concesii atunci când vine vorba despre vizibilitate. Oglinzile laterale sunt bine proporționat, iar luneta este de-a dreptul uriașă. Așadar, vezi tot ce te interesează.
Pentru mai multă siguranță, mai ales că ai de-a face cu un SUV de aproape 5 metri lungime și peste 2 metri lățime, ai un sistem de camere video cu vedere la 360 de grade și o calitate foarte bună a imaginii.
Tehnologie
Instrumentarul de bord este complet digital și are o diagonală de 12.3 inch. Grafica îți dă impresia de calitate și se modifică în funcție de modul de rulare selectat. De pildă, în modul Power vei avea o grafică roșie. De asemenea, informațiile afișate sunt poziționate intuitiv.
Volvo și-a ascultat clienții, tocmai de aceea acest facelift vine cu un display central mai mare. Înainte avea o diagonală de 9 inch, însă acum ai un ecran de 11.2 inch. Rezoluția a fost îmbunătățită, suportă actualizări over-the-air, iar conexiunea Apple CarPlay și Android Auto este wireless.
Sistemul multimedia este bazat pe Android Automotive, tocmai de aceea sistemul nativ (destul de configurabil) al mașinii este ușor de utilizat. În plus, ai deja instalate aplicații ca Google Maps, Waze, Spotify sau Youtube.
Funcțiile sistemului de climatizare sunt integrate la baza display-ului central. Așadar, nu ai butoane fizice pentru reglarea temperaturii din habitaclu, așa cum ne-am dori cu toții, dar comenzile tactile sunt destul de intuitive și nu îți fură prea mult atenția atunci când conduci.
Am menționat deja zona de încărcare prin inducție, care a fost repoziționată pentru un acces mai facil. Dacă nu vrei să o utilizezi, sau vrei să încarci mai multe dispozitive în același timp, în cotiera centrală regăsești două porturi USB-C, dar și o priză la 12V.
Design
Așa cum spuneam, EX90 și XC90 sunt comercializate în paralel. Din punct de vedere al designului, cele două modele nu se deosebesc prea mult, mai ales după acest facelift.
Grila frontală a fost revizuită, iar farurile au un design nou, care te duc cu gândul la omologul său electric, EX90. Păstrează, în continuare, semnătura luminoasă poreclită "ciocanul lui Thor".
În rest, Volvo XC90 a rămas neschimbat.
Clienții au la dispoziție două niveluri de echipare și anume Plus și Ultra, cu două teme: Bright și Dark. Practic, dacă optezi pentru o temă Dark, vei primi ornamente exterioare finisate în negru lucios și nu ornamente cromate.
Singurele jante disponibile sunt cele de 21 de inch. Paleta de culori exterioare include 8 nuanțe, inclusiv Roșu Mulberry și Albastru Denim dacă vrei să ieși puțin în evidență.
Ne-a placut
- Finețea sistemului PHEV
- Calitatea interiorului
- Tehnologia de la bord
Nu ne-a placut
- Autonomia electrică mică, în comparație cu rivalii
- Prețul mare
Ultimele teste
-
Atemporal -
Pentru toată familia -
BMW Seria 4 Coupe
Discret -
Pericol iminent
Ştiri despre Volvo
-
Constructorul suedez de automobile a anunțat că va concedia 3.000 de angajați, ca parte a unui plan de restructurare prin care vrea reducerea costurilor cu circa 1.6 miliarde de euro. (Luni, 26 Mai)
-
Cel mai mare sedan, termic, din portofoliul Volvo a primit un facelift. Lista de îmbunătățiri include câteva noutăți de design, un display central mai mare și o versiune PHEV cu 80 de kilometri autonomie pur electrică. (Joi, 17 Aprilie)
-
Volvo a publicat primele imagini și informații despre noul ES90, pur electric. Considerat a fi o navă amiral, alături de EX90, ES90 propune o autonomie de până la 700 de kilometri. (Miercuri, 05 Martie)
-
Producătorul suedez de automobile a publicat primele imagini și informații despre noul EX30 Cross Country, pur electric. Acesta propune o gardă la sol înălțată, comparativ cu EX30, o autonomie de 427 kilometri și tracțiune integrală. (Luni, 10 Februarie)
-
Potrivit unor afirmații recente, făcute chiar de un oficial Volvo, break-ul V90 va fi retras în luna septembrie 2025. În Olanda, suedezii au prezentat deja o ediție specială de adio. (Luni, 10 Februarie)
Comentarii (1)
Adauga un comentariu