Loeb a câştigat al şaptelea titlu mondial consecutiv în WRC!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 03.10.2010
Sebastien Loeb a câştigat Raliul Franţei şi a devenit pentru a şaptea oară consecutiv campion mondial în WRC, iar Citroen a câştigat un nou trofeu la constructori.

Dominaţia lui Sebastien Loeb în Campionatul Mondial de Raliuri a continuat şi în sezonul 2010, iar pilotul echipei Citroen WRC şi-a asigurat matematic al şaptelea titlu mondial în urma victoriei obţinute în Raliul Franţei, încheiat duminică chiar în oraşul său natal.

Cu două etape înainte de finalul sezonului, francezul are un avans de 68 de puncte în faţa lui Sebastien Ogier şi nu mai poate fi ajuns din urmă, întrucât o victorie este recompensata cu 25 de puncte.

De asemenea, rezultatele modeste înregistrate de Ford au ajutat Citroen să devină din nou campioana mondială la constructorilor cu două etape înainte de finalul sezonului, graţie unui avans de 111 puncte. 

Victoria lui Loeb în Franţa, a 60-a a carierei, s-a conturat încă de vineri, când a câştigat fără emoţii 6 dintre cele 8 probe speciale ale zilei, iar ulterior a preferat să-şi conserve avansul în clasament. Succesul său a fost grăbit duminică şi de anularea PS 19, cea mai lungă a raliului, din cauza temerilor privind securitatea numeroşilor fani prezenţi pe marginea drumului pentru a-l aclama pe campion.

În cele din urmă, Loeb a câştigat Raliul Franţei cu un avans de XX secunde în fata coechipierului său Dani Sordo, care s-a impus în PS 18. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de Petter Solberg, care a fost cel mai rapid în PS 17, în timp ce Ford a încheiat un weekend dezamăgitor pe locurile 4 şi 5 prin Jări Matti Latvala şi Mikko Hirvonen.

După abandonul suferit sâmbătă, Sebastien Ogier a revenit în concurs sub regulamentul superraaly şi a terminat pe poziţia a 6-a, în faţa lui Federico Villagra şi Matthew Wilson.

Iată clasamentul complet al Raliului Franţei:

 Loc  Pilot  Echipa  Timp / Diferenta
 1  Sebastien Loeb
 Citroen WRC
 3:05:49.3
 2  Dani Sordo
 Citroen WRC
 35.7
 3  Petter Solberg
 pilot privat  1:16.8
 4  Jari Matti Latvala
 BP Ford
 1:29.3
 5  Mikko Hirvonen
 BP Ford  3:43.8
 6  Sebastien Ogier  Citroen Junior  11:55.9
 7  Federico Villagra
 Munchi's  14:15.4
 8  Matthew Wilson
 Stobart Ford
 14:26.6

 

Ascensiunea lui Loeb în raliuri a început în 2001, când a câştigat ediţia inaugurală a Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori. În 2002 s-a alăturat elitei raliurilor şi a concurat în 8 etape pentru Citroen, care tocmai îşi pregătea echipa pentru debutul programat în anul următor.

În 2003, primul său sezon complet în WRC, a ratat titlul în faţa lui Petter Solberg pentru un singur punct, însă francezul şi-a luat revanşa şi, începând din 2004 şi până în 2010 inclusiv, este singurul pilot care a câştigat titlul mondial în cea mai importantă competiţie de raliuri din lume.

Comentarii (7)

  • respect
    Sebastian Loeb e idolul meu , ma bucur pentru el , pacat ca se retrage la anu ( http://www.automarket.ro/wrc/stiri/loeb-se-retrage-din-wrc-in-2011-33436.html )
    15 0
  • Al mai tare
    Felicitari lui Loeb, si nu in ultimul rand celor de la Citroen
    13 0
  • bravo loeb!
    daca ford nu aduce un pilot de talia lui solberg si inca un tanar care poate rivaliza cu ogier ... vor pati la fel si in anii urmatori...
    7 0
  • e zeu omu asta
    8 2
  • loeb
    Loeb-Schumacher-Rossi-o tripleta magica in motorsportul modern
    10 2
  • @bernd
    + Tom Kristensen (8 X 24 hours le mans)
    7 2
  • Niculae
    Bravo lui! O realizarea extraordinara si i-a asigurat locul in istoria motorsportului pe vecie. Sincere felicitari din partea mea!
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru