Audi testează un motor diesel echipat cu turbină electrică

de Sebastian Toma
Vineri, 21.09.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi testează o evoluţie a motorului 3.0 V6 Bi-TDI. Aceasta prezintă un compresor electric care angrenează turbosuflanta pentru a îmbunătăţi răspunsul la acceleraţie.

Urmareste Automarket
Audi pregăteşte un motor TDI echipat cu o turbosuflantă cu sprijin electric. Sistemul constructorului din Ingolstadt prevede un sistem de asistenţă al compresorului care să-l aducă la turaţia optimă mai repede decât ar fi reuşit gazele de evacuare, ceea ce va oferi niveluri superioare de cuplu motor la turaţii joase şi un răspuns mai bun la acceleraţie.
În prezent, Audi testează sistemul pe cel mai puternic diesel V6 din gamă, unitatea V6 Bi-Turbo TDI, de 3.0 litri, care dezvoltă 313 CP şi 650 Nm.

Oficialii Audi nu au dezvăluit încă nivelul de putere atins de noua unitate, dar nemţii spun că motorul electric oferă o "senzaţie distinctă de creştere a performanţelor". Sistemul ar putea fi implementat pe mai multe motoare diesel din gama Audi, deşi este probabil ca acesta să fie oferit doar pe versiunile cu un nivel de putere ridicat, cel puţin în primă fază. Conaţionalii de la BMW au dezvoltat şi ei o turbosuflantă asistată electric, care acţionează într-un mod similar pentru a îmbunătăţi răspunsul la acceleraţie, în încercarea de a elimina definitiv celebra întârziere a răspunsului la acceraţie, caracteristică motoarelor turbo.

Sistemul celor de la BMW a fost patentat în noiembrie 2011 şi primele zvonuri sugerau că acesta va fi introdus pe noua generaţie a lui M3. În cazul versiunii BMW, sistemul avea un ambreiaj între motorul electric care angrena compresorul turbosuflantei, ceea ce permitea un răspuns rapid la accelerare şi evitarea situaţiilor în care turbocompresorul se plafonează în vreun fel din cauza conexiunii mecanice cu motorul electric.

Sistemul celor de la BMW elimina şi necesitatea unui wastegate.

Via Audi

Comentarii (5)

  • ...interesanta stirea...jumate audy jumate bmw....titlul insa....
    5 2
  • AndreiRN
    Si care va fi garantia unui astfel de motor?
    Daca storci mai mult o sa ai o uzura mai mare.
    Oricum Audi este sub fiabilitatea Hyundai.
    10 20
  • "Oficialii Audi nu au dezvăluit încă nivelul de putere atins de noua unitate, dar nemţii spun că motorul electric oferă o "senzaţie distinctă de creştere a performanţelor". "
    motorul sau turbina electrica? :)
    2 8
  • kumite
    De ce Hyundai foloseste motoare de la toyota,audi,etc?A,stiu!Din cauza fiabilitatii ridicate!
    9 9
  • Parca acum vreo 2-3 ani pregateau astfel de turbine la VW. Acum le pun si in practica.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru