Cum își fac românii RCA: aproape jumătate aleg asigurarea pe 6 luni, iar 16% fac polițe pe o lună

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 02.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cei mai mulți români încheie asigurările RCA pe o perioadă de 6 luni, urmați de cei cu polițe pe un an. 16% din români și-au făcut asigurări pe o lună, deși costurile acestora sunt foarte ridicate.

De la sfârșitul anului trecut, asigurările RCA se pot încheia și pe perioade scurte de timp de numai o lună, cu scopul de a veni în sprijinul șoferilor cu venituri scăzute, iar acestea sunt destul de populare.

Potrivit unui raport realizat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), în primele 6 luni ale anului, 16% dintre români au optat pentru asigurări RCA valabile pentru o lună, pentru care au plătit în medie 68.7 lei.

Între timp, aproape jumătate dintre români (43%) au optat pentru o asigurare cu valabilitate de 6 luni, caz în care au plătit în medie 285 de lei, iar 34% dintre ei au achiziționat o asigurare RCA valabilă timp de un an de zile pentru care au scos în medie de pe carduri 492 de lei.

Datele statistice arată că, în medie, o persoană care încheie asigurări RCA pe o lună plătește anual circa 825 de lei, adică cu aproxmativ 67% mai mult decât dacă ar încheia o asigurare pe 12 luni. Totuși, cel mai probabil, asigurarea valabilă pentru o singură lună este aleasă în special de persoanele care intenționează să-și vândă mașinile.

Diferențele sunt semnificativ mai mici în cazul asigurărilor pentru 6 luni.

În acest caz, costul anualizat ajunge la 570 de lei, adică cu 16% mai mult decât în cazul poliței pe 12 luni, motiv pentru care este preferată de numeroși șoferi care nu vor sau nu au posibilitatea să achite o sumă mai mare.

RCA Numar
polițe
Valoare
medie
Valoare
anualizată
o lună 604.000 68.7 lei 825 lei
6 luni 1.780.000 285 lei 570 lei
12 luni 1.130.000 492 lei 492 lei

Via Economica

Comentarii (10)

  • anonymous
    Si restul de 7 % ce au facut?
    1 0
  • asta confirma cat de inapoiati suntem si cu gandirea si cu salariile
    6 3
  • sau nu-si prea fac...
    8 0
  • Vrem sau nu, statistica asta trebuie conectată cu proiectul de lege recent propus apropo de radierea automată a oricărui vehicul imediat cum se constată de către Big Brother non-asigurarea lui (din mai 2018, dacă țin bine minte.)
    ...Păi cum vine asta, cînd doar eu știu destui șoferi - majoritatea vîrstnici - care iarna nu-și asigură mașinile din simplul motiv că nu circulă-n sezonul rece (irelevant dacă de frica tamponărilor sau orice alte motive.)

    Ca să nu mai vb. de posesorii moto (și eu sînt unul) care-n procent de aproape 100% nu circulă iarna și, implicit, nici nu-și.asigură motoarele decît 6-8 luni pe an.
    15 1
  • Tractor kiromanţesc
    Bă kilutractor!
    La vârsta ta cu ce "moto" prestezi?
    Cu baotian de 50 cmc?
    "Sînt" implicite?
    Te-ajută careva să treci strada?
    Dacă nu dă-l în gât, aici, fi-ar mămicuţa lui al dreaq să fie!
    0 10
  • mircea badea
    deh, ati vrut rca obligatoriu..platiti. apropo, cand se mai scumpeste?
    in uk platesti vreo 2000 de lire pe an in primul an, asta si cu motoras de 1l. pe cand si la noi?
    2 5
  • @mirceabadea
    Ai tu salariu de UK in Romania ca sa poti sa platesti 2000 pe luna?
    3 0
  • @T-kiromanțesc: Pînă și mama săraca îmi zicea să nu incit trollii, că satisfacția ar fi cel mult egală cuceririi unei medalii la Olimpiada Handicapaților.
    ...Elanul tău ofensator prin nimic explicabil merită totuși un răspuns serios - poate că așa o să preferi tăcerea cu altă ocazie, avînd astfel o minimă șansă de-a nu părea prost. :-)

    Am scris/testat deci timp de 7 ani la fosta revistă Motorpresse Univers Moto (ultimii doi ani chiar singur - 2009/10), colaborînd și după dispariția ei o vreme cu "sora" auto-motor-și-sport.
    Cu ceva răbdare mi-ai putea afla deci nu doar numele, ci și alte detalii personale - chestie inaccesibilă mie vs. anonimatul tău comod, din spatele căruia ai impresia că te distrezi insultînd aiuristic.

    Imaginează-ți deci că nu doar am condus, ci chiar am testat serios mai multe motoare / mașini decît ai împins tu vreodată - inclusiv "mopeduri" de 1.300 cmc și 200 CP numite Hayabusa.
    ...Și, ca să nu mai fii curios (deși la fel de offtopic-irelevant) - DA, încă mai posed și călăresc un Kawasaki.
    De care? - Unu" verde. :-)
    9 0
  • @kirotractor
    dar de ce sa plateasca lumea daca nu circula? tu gandesti un pic macar?
    1 6
  • Văd că trebuie să-ți desenez :-) DE CE:
    Fiindcă mașina îți va fi radiată din oficiu conform noului proiect de lege (imbecilă, evident) nu dacă ești prins în trafic cu ea neasigurată, ci din clipa cînd îi apare lu Big Brother pe computer că nu-i.
    ...Capisci?
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru