NHTSA a prezentat prototipul unui sistem care previne pornirea motorului dacă șoferul a consumat alcool

de Sebastian Toma
Luni, 08.06.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Organismul american independent de siguranță a transporturilor a prezentat propunerea sa pentru eradicarea conducerii vehiculelor sub influența alcoolului: contactul care nu permite pornirea motorului fără un test cu fiola.

Esential 31 la sută din accidentele rutiere fatale din SUA anului 2012 au fost cauzate de șoferii care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.
NHTSA, organismul american de siguranță în transporturi, a prezentat prototipul unui sistem care nu permite plecarea de pe loc a unui vehicul dacă șoferul său a consumat alcool și depășește îmbibația alcoolică maximă permisă în SUA. Sistemul poate fi programat pentru mai mulți șoferi, în vederea respectării unei limite de zero grame de alcool în aerul expirat pentru anumiți șoferi. Potrivit datelor culese de NHTSA, peste 10.000 de oameni și-au pierdut viața în SUA în 2014 pentru că unii șoferi au condus sub influența alcoolului. Potrivit oficialilor organizației, nu există niciun plan de a face acest sistem obligatoriu în viitorul apropiat, dar vor să transforme sistemul într-o opțiune pentru vehiculele de serie ale viitorului.

ROMÂNIA: 22% dintre şoferii tineri au condus beţi

Implementarea comercială a sistemului este la cel puțin cinci ani distanță de lansare, dar testele pe mașini guvernamentale ar putea demara în SUA înainte de acest moment.

În funcție de rezultate, legislatorii vor decide ce tip de sistem va fi dezvoltat mai departe. Propunerea implică un sistem care are un senzor de tip alcooltest în volan și o unitate de citire de amprente prin infraroșu la nivelul contactului. Astfel, este indentificat șoferul și măsurată concentrația alcoolică din aerul expirat al acestuia. În funcție de tipul de sistem folosit, există posibilitatea ca vehiculul nici să nu poată fi pornit sau să nu poate fi mutat de pe loc.

VIDEO: Reclamă şocantă împotriva consumului de alcool la volan

Urmareste Automarket
Sistemul propus de NHTSA este criticat de Institutul American al Băuturilor, care a demarat o campanie de lobby împotriva sa.
Această organizație afirmă că oamenii procesează alcoolul în ritmuri diferite și că sistemul DADSS (Driver Alchohol Detection System for Safety) ar putea să prevină un șofer care a băut un pahar cu vin la cină să conducă mașina. În timp ce în SUA este permisă o concentrație de alcool de 0.08 la mie în aerul expirat pentru șoferii experimentanți care au trecut de vârsta de 21 de ani, în multe alte țări se aplică o politică de zero toleranță pentru alcoolul la volan, după cum este și cazul României. În cazul în care este cineva dornic să critice politica de zero toleranță a poliției române, să nu uităm că șoferii care conduc după ce au consumat alcool se pun atât pe ei, cât și pe cei din jur în pericol și că România este deja pe lista neagă a mortalității rutiere fără ca alcoolul să fie permis la volan.

Studiu: o simpla bere la volan poate cauza accidente foarte grave

Via NHTSA | Sursă foto

Comentarii (6)

  • ha ha haaaaa..
    si daca s-a dat cu pafum?s-au e specializat strict pe tuica de prune mere pere etc?poate un vin o bere...ceva de genu...unii se dau cu spirt dupa barbierit ...oricum,romanu o sa comande masina fara sistem...daca nu...mmm o duce la vreun heker sa-i anihileze receptorii.
    3 6
  • la noi se urca beat la volan pentru ca ...nu exista autostrazi.

    D'aia.....
    9 4
  • Daca-mi chem vecinul, care nu bea deloc, sa-mi porneasca masina se pune? Pot s-o conduc dupa asta?
    Legat de verificarea touch.
    Sisteme civilizate pentru oameni civilizati.
    9 0
  • Ceee ?? asa devreme ? deja vor sa aplice sistemul asta ?
    Nu vad unde-i atata graba, nu-i ca si cum ar fi important.
    Adica e mult mai important sa avem oglinzi care se pliaza singure, mufe la IPOD sau stergatoare care sa porneasca automat! Astea-s pericole adevarate, ca trebuie sa ardem o juma de calorie dand de o maneta, nu ca ne urcam bauti la volan. Astea-s nimicuri! Mai bine un sistem care sa-mi permita sa controlez muzica prin gesturi nu ? ca doar nu oi si apasa pe un buton, la dracu.

    Acuma pe bune, de ce dureaza atata ? si mai trebe sa si asteptam cel putin 5 ani ? ?!? Avem mai multe prototipuri de masini care zboara sau merg sub apa, decat masini care sa nu-ti permita sa circuli sub influenta bauturilor alcoolice.

    Decat sa-i vad pe BMW si Audi cum se lauda ca au mai scos o masina care stie sa invarta singura de volan si sa mearga singura pe autostrada, mai bine s-ar lauda cu una care nu porneste daca esti sub influenta anumitor substante. Nu ma intereseaza cum fac asta, chiar nu dau doi bani pe munca si investitia monumentala pe care o vor folosi ca scuza.
    Cum au reusit sa aduca pe piata atatea prostii inutile, cum ar fi lumini ambientale care se schimba in functie de starea ta de spirit si cate shaorme ai mancat, sa-si puna dracu capu si resursele sa aduca dracu sistemul asta pe piata.
    9 0
  • someone
    hac, si eu cu cine votez? :P
    5 0
  • eventual un senzor in tetiera soferului sau in stalpul B din dreptul lui, aproape de gura, care sa recunoasca mirosul de bautura de fiecare data cand senzorul din scaun simte presiune, cel din urma fiind acelasi senzor de la care comp de bord iti spune ca nu ai centura.
    Eventual la fiecare 5 minute de condus sa analizeze mirosul de imprejur, pentru ca poti sa bei si in timp ce conduci, si sa te imbeti, doar romanul e indemanatic.
    Asa, cineva poate sa iti porneasca motorul, dar cand te asezi tu beat tot o sa te verifice si basta.

    P.S: iar in taxi-urile Pelicanul, daca simte miros de transpiratie, iti reaminteste sa te speli.
    10 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru