Studiu: o simpla bere la volan poate cauza accidente foarte grave

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 25.03.2009
Un studiu suedezo-elvetian arata ca un sofer care a baut o bere poate cauza accidente la fel de grave ca unul aflat la limita comei alcoolice.

Un studiu suedezo-elvetian a dezvaluit un fapt ciudat la prima vedere, insa perfect real din punct de vedere statistic: soferii care conduc dupa ce au baut foarte putin alcool sunt predispusi la accidente cu urmari identice cu cele cauzate de soferii aflati adanc sub influenta bauturilor alcoolice.

Concluzia este reliefata de Herve Kuendig, un cercetator suedez, care a analizat intr-un spital din Elvetia urmarile accidentelor corelate cu diferentele de alcool in sange pentru fiecare sofer in parte. Dupa cateva luni de cercetare, Kuendig a ajuns la concluzia ca, desi soferii care au baut ceva mai mult sunt predispusi la accidente grave, soferii care au foarte putin alcool in sange - pana intr-un pahar de bere sau de vin - pot sa genereze daune umane si materiale cel putin la fel de mari.

Desi concluziile studiului nu au relevanta in Romania, acolo unde alcoolul este interzis total la volan, exista unele tari europene in care alcoolul este permis in cantitati foaret reduse. Iar studiul suedezului arata clar faptul ca pana si aceatsa cantitate extrem de redusa de alcool poate sa dauneze sigurantei celor din jur.

Pe de alta parte, cercetarea a reliefat un fapt clar si banuit deja de toata lumea: vinerea si sambata, circa 80% dintre pacientii care au vizitat spitalul cu rani mai mult sau mai putin grave au ajuns in fata medicilor din cauze legate de alcool.

CANTITATEA DE ALCOOL PERMISA IN STATELE UE (procent miligrame alcool in miligrame de sange)

Austria: 0.05% (0.01% daca soferul are permis de mai putin de doi ani sau conduce o masina de peste 7.5 tone)
Belgia: 0.05%
Bulgaria: 0.05%
Cehia: zero
Cipru: zero
Danemarca: 0.05% (peste 0.08 = inchisoare, obligatioriu zero daca esti implicat intr-un accident)
Estonia: 0.02%
Franta: 0.05%
Finlanda: 0.05%
Germania: zero pentru incepatori si soferi de autobuze, 0.03 in caz de accident, 0.05% fara accident, permis suspendat pentru un an pentru 0.11%, retestare psihologica pentru 0.16%.
Grecia: 0.05% (0.02% daca soferul are premis de mai putin de doi ani si pentru soferii de autobuze)
Ungaria: zero
Irlanda: 0.08% (in discutii pentru reducerea la 0.05 sau 0.02% pentru elevi si soferi profesionisti)
Italia: 0.05%
Letonia: 0.05% (0.02% pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta)
Lituania: 0.04%
Luxemburg: 0.05% (0.02% pentru soferii profesionisti si pentru cei cu mai putin de doi ani de experienta)
Malta: 0.08%
Olanda: 0.05% (0.02% daca soferul are permis de mai putin de cinci ani)
Polonia: 0.02%
Portugalia: 0.05%
Romania: zero
Slovacia: zero
Slovenia: 0.05% (zero pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta si pentru cei din transportul public)
Spania: 0.05% (0.03% pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta)
Suedia: 0.02% (depasirea inseamna inchisoare pana la sase luni.

depasirea unei concentratii de 0.10% te trimite in inchisoare pana la maxim doi ani)
UK: 0.08%

 

Taguri: alcool, soferi

Comentarii (19)

  • cineva
    foarte grav
    dar totusi cateodata exageram , daca ai conduce dupa reguli dupa 40 de min. intzepeneste gatul , in fine stau in spania de 6 ani si cateodata am mai baut o bere la volan , fara sa exagerez dar alcoolul nu e unica chestie care te face neatent la volan
    0 0
  • Nu ie bine sa bei si sa coduci dar multi o fac teribilisti
    0 0
  • rnorby
    Foarte grav
    Cine nu se poate abtine sa bea inainte sa conduca nu merita sa fie numit sofer si eu as pedepsi aceste fapte exact ca si crimele cu premeditare. Fiindca desi stii ca nu e bine tot o faci deci e cu premeditare.
    0 1
  • kokozula
    de cand ?
    De cand e zero la Romania ? Ca era 0.07%. Sau aia e in aerul respirat ?
    2 0
  • traian
    zero
    in Romania a fost intotdeauna zero. cel putin asa stiam. de cate ori ai auzit soferi opriti, depistati cu alcool in sistem si eliberati fara nicio problema? :)
    0 0
  • URAGANU
    de ce ?
    Nu era necesara poza aia hidoasa. Nu ajuta cu nimic. Lumea o sa bea mereu. Oamenii o sa moara mereu. Asta e viata. Avem obligatia sa supravietuim. E o jungla.
    0 0
  • Alt studiu tampit
    Alt tampit cu diploma. Nu stiu cum dracu ii gaseste Automarket. Ce credea ala ca va gasi intr-un spital? Normal ca a numarat doar cazurile grave indiferent de cat de mult sau putin alcool avea soferul care l-a cauzat in sange.

    Studiul e complet irelevant. Tot nu spune cat de probabil e ca un sofer cu alcool putin in sange sa genereze un accident sau nu (si asta comparativ cu un sofer beat turta si unul "ne-alcoolizat")
    0 0
  • George
    Suedia vs UK
    Astia sunt mai prosti decat aia din UK sau se plictisesc mult mai tare :)
    De ce nu zic nimic de numarul celor care se suie manga la volan versus celor care se susie dupa o bere la volan? sa vedem cum sta raportul... undeva pe la 1 la 100 sau 1 la 1000?
    1 0
  • Andrei.
    hmmm
    1. " in cantitati foaret reduse" ar fi frumos sa corectezi.
    2. @ alex toti sunteti destepti si super soferi ....
    3. Foarte bun cazul ales cu poza respectiva si foarte bun studiu. Vrei sa sofezi ... NU BEA. Vrei sa bei ... NU SOFA ! Simplu, dar multi idioti care se cred rezistenti la bautura si soferi experimentati
    0 0
  • test
    Alcolul nu este singurul care iti diminueaza capacitate de a conduce. Ar trebui efectuat si un test de reflexe. mentinerea pozitiei etc. Cateodata cand bei seara apoi dormi si mananci, vei vedea ca daca sufli in fiola iti va iesi o concentratie de acool, dar reflexe tale sunt perfect normale, adica ai putea sa conduci masina ca un om normal care nu a baut nimic. Sunt fel de fel de medicamente care iti induc aceeiasi stare ca alcoolul (si sa fim seriosi cati dintre noi citim si respectam prospectul unde scrie clar ca nu trebuie sa conduci daca iei acel medicament). De asemenea starile de febra iti diminueaza capacitaea de a conduce autovehiculul. Unele siropuri de tuse sau apa de gura induc in eroare aparatul etilotest spunand ca ati baut. Sunt anti alcool la volan, dar din pacate nu este singurul care reduce capacitatea de a conduce un autovehicul.
    0 0
  • @uraganu
    cel mai tampit post
    din cauza ACESTEI mentalitati se bea la volan si mor nevinovati. poza aia hidoasa este necesara tocmai pentru cei ca tine!
    0 0
  • Razvan
    romania
    In Romania nu cred ca este 0.Stiu asta din propria experienta,am fost nevoit sa conduc si am avut 0,04 in aerul expirat.
    0 0
  • cineva
    rnorby
    ai dreptate, daca ar fi condiserat asha cred ca putini ar indrazni, de moment legile sunt foarte permisibile
    0 0
  • Alexandru
    aberatii
    Ce aberatie de studiu.
    Mergand dupa acelasi studiu, si cei care nu au baut deloc alcool pot produce accidente la fel de grave cu cei care au baut.
    ORICINE POATE PRODUCE ACCIDENTE GRAVE.
    Toata chestia este de probabilitati.

    Probabilitatea ca unul beat manga sa faca accident este mai mare decat a unuia care nu a baut, sau a baut o bere...
    0 0
  • Conteaze si Persoana.
    Acu doi ani am fost la nunta lu fratemiu(cu masina proprie),va dati seama ca nu m-am putut abtine sa nu beau si am baut calumea.Acu poate nu ma credeti dar pana acasa am condus cu maxim 25km/h si am avut si placerea de a ma intalni cu politia pe drum dar slava domnului ca nu mor oprit.Deci conteaza si persoana!
    0 0
  • Acu sa nu credeti ca ma laud ca am avut si situati cand a trebuit sa merg cu autobuzul pana acasa,cu masina nush ce puteam sa fac dar pana in prezent n-am facut nici un accident si sper sa nici nu fac!
    0 0
  • Andrei
    Andrei nu te da destept dar:"Simplu, dar multi idioti care se cred rezistenti la bautura si soferi experimentati" Dak ai fi vorbit corect , cred ca aici trebuia sa mai urmeze ceva , dar asta numai u sti. DECI TE ROG PASTREAZA LINISTEA!
    0 0
  • iulian
    alcoolul la volan
    salut.Ma numesc iulian,in urma cu 2 sapt am avut un accident, doi copii mi-au sarit in fata,pe unul l-am evitat pe unul nu am mai reusit,copilul este bine nu are nimic.Dar vina mea este ca am baut 3 beri si am avut 0.4 in aer.Intrebarea mea este:cat poate sa imi iasa la sange si ce mise poate intampla in continuare?multumesc.
    0 0
  • alcoolul la volan
    poti sa fac puscarie dak ai consumat alcool si te-ai urcat la volan???
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru