STUDIU: Un sfert dintre şoferii tineri din România au condus beţi

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 29.03.2011
Un studiu a relevat faptul că şoferii români de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu ştiu care este alcoolemia legală, iar 25% dintre aceştia au condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Conform studiilor efectuate de Ursus Breweries, 30% din tinerii şoferi români de sex masculin au afirmat că au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Experţii sociologi consideră că numărul acestora ar fi mai mare, dar că mulţi au minţit atunci când au răspuns la sondaj. Tinerii recunosc că au făcut acest act de o iresponsabilitate crasă la plecarea dintr-un club sau un bar, dimineaţa, atunci când considerau că probabilitatea de a prinşi de poliţişti este mai mică şi că efectele alcoolului s-au disipat, iar traficul este mai redus. Un amănunt şocant în această poveste este faptul că puţini şoferi ştiu că alcoolemia permisă în sânge şi în aerul expirat este ZERO, aceştia având impresia că pot conduce dacă au consumat, spre exemplu, un pahar de bere.

 

ALCOOLUL DIN SÂNGE NU DISPARE DACĂ MĂNÂNCI SAU BEI CAFEA

Percepţia greşită a efectului băuturilor alcoolice asupra condusului este o problemă majoră în România, o serie de mituri urbane cauzând numeroase probleme atât pentru şoferi, cât şi pentru cei din jurul lor. După cum a specificat şi Prof. Univ. Dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", nicio soluţie nu reduce cantitatea de alcool din sânge sau din aerul expirat.

Singura diferenţă între un adult care a consumat alcool la masă şi unul care a consumat alcool pe stomacul gol este timpul de absorbţie al alcoolului în sânge, acesta fiind mai mare cu câteva minute în cazul adultului care a băut în timpul mesei, dar amănuntul esenţial este că alcoolul va intra în sânge indiferent de ce va consuma adultul respectiv. Bomboanele cu alcool pot afecta rezultatul testării cu aparatul etilotest, dar un adult trebuie să consume, după estimările Prof. Dr. Dan Dermengiu, aproximativ un kilogram de asemenea bomboane pentru a-şi schimba alcoolemia sangvină (ne referim aici la o schimbare de la 0.00 grame la mie).

Categoria cea mai predispusă acestui tip de accident este cea a tinerilor cu o vârstă cuprinsă între 18 şi 23 de ani, aceştia fiind cei mai mult influenţaţi de anturaj. Cu toate acestea, oficialii prezenţi la evenimentul de astăzi ne-au reamintit că oricine poate fi victima unui accident cauzat de un şofer beat, fie că este pieton sau se află la volan. Mai mult decât atât, pietonii în stare de ebrietate pot cauza şi ei accidente, urmările acestora fiind, în general, ceva mai restrânse decât ale accidentelor cauzate de şoferii beţi.

 

ŞOFERII TINERI REPREZINTĂ CEA MAI MARE CATEGORIE DE RISC

Există şi o veste bună. Ce-i drept, nu excelentă, dar bună. Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere soldate în urma consumului de băuturi alcoolice a scăzut în ultimii doi ani, iar numărul accidentelor cauzate de aceeaşi problemă este şi el în scădere.

Din păcate, în cursul anului 2010, accidentele de circulaţie în care alcoolul a fost cauza concurentă au reprezentat 7% din totalul accidentelor grave de circulaţie, acestea fiind în număr de 645, dar acele accidente s-au soldat cu 128 de morţi şi câteva sute de oameni răniţi grav. Cei de la INML au prezentat o altă statistică şocantă: în 2010 au fost testaţi aproximativ 30.000 de cetăţeni la cererea Poliţiei Rutiere, iar 60% dintre aceştia aveau alcool în sânge. În unele cazuri, concentraţia alcoolică în sânge depăşea valoarea de 0.8 grame la mie şi a ajuns chiar şi la două grame de alcool la un litru de sânge!

Pericolul cel mai mare este reprezentat de şoferii care nu sesizează diferenţa dintre sub influenţa băuturilor alcoolice şi zero grame de alcool la mie. Mai precis, cele două noţiuni nu se împacă, un şofer putând fi ori sub influenţa băuturilor alcoolice, ori cu zero grame de alcool la mia de mililitri de sânge, indiferent de cât de rezistent la alcool sau lucid/treaz se consideră acesta.

Via | Ursus

Comentarii (13)

  • Trist, dar adevarat !
    14 3
  • Vasilica
    Propun sa aruncam cu pietre in ei sau sa ii spanzuram!!
    9 8
  • never la mine...
    ....si nu cred ca se va intampla vreodata. Intotdeauna am preferat sa conduc decat sa beau asa ca am acum daac beau doua beri ...mare minune.
    7 2
  • "McLaren"
    Nu te-a intrebat nimeni daca ai baut sau ce obiceiuri ai tu...aici e vorba de o statistica trista dar adevarata din pacate.
    si daca te mai si votezi... e clar...
    7 2
  • Propun sa avem "educatie", din toate punctele de vedere. Numai prin educatie un om poate sa se ridice deasupra pornirilor animalice ce ne dau "avant".
    ( prin "animalic" ma refer la pornirile de teribilism ce se nasc din radacinile speciei . . . pana la urma suntem programati genetic sa perpetuam specia, iar metodele de atragere a partenerei/partenerului sunt dintre cele mai "animalice" trasaturi de comportament uman )
    6 1
  • Macho
    Exact cum spunea si "unckle", totul se rezuma la teribilisme si metode de agatat. Imaginați-vă cat de mândru se poate simți un țipțer, când se laudă tutror, mai ales gagicilor, ca el a condus beat și că nu a pățit nimic și nici nu l-a prins poliția.
    7 0
  • propun :
    propun suspendarea pe o perioada de 6 luni si cu o amenda de 2000-5000 ron platiti in 48H (depinde de alcoolemia care o are ) daca nu se plateste suspendarea definitiva si inscriere la scoala de soferi dupa 1 an
    3 0
  • Eu am patit-o...
    Sunt categoric impotriva condusului dupa ce am consumat alcool. Dar, acum de curand am comis-o. Niciodata nu am condus baut (nici macar un pahar de bere) desi am permis de 12 ani, insa in Dec. 2010 am mers la un restaurant cu niste prieteni si am baut 1 bere. In astfel de cazuri, sotia mea devine pilotul nr. 1 :) Cand am plecat de la restaurant, sotia a uitat ca ea trebuie sa conduca, eu am uitat ca am baut berea si m-am urcat la volan. De-acolo am plecat la niste prieteni si cam dupa vreo jumatate de ora mi-am dat seama ce am facut...AM INCREMENIT!!! Nu imi venea sa cred. Daca si pana acum am fost foarte atent la acest aspect (desi am comis-o) de-acum voi fi si mai atent.
    Totusi nu pot sa ii inteleg insa pe cei care fac din combinarea alcoolului cu condusul un stil de viata.
    2 0
  • DecebalStefancelMare
    Daca ati fi realizat ca aceaste reguli se aplica doar pentru muritorii de rand pe cand poponet,syda etc merg rupti in gura ca patentu' si nici dracu nu le face nimic nu cred ca mai sariti de 10 metrii. Legile din tara asta bananiera de kkt sunt facute pentru prostii si se pare ca multi pun botu la ele.
    4 0
  • lipsa subiect
    sunteti niste ipocriti ... va ascundeti dupa degete si criticati genu asta de soferi , cand voi la randu vostru ati facut-o ... chiar daca vreti sa lasati impresia ca nu ...
    Am baut 2 beri si am condus ... care e problema ... am ajuns acasa , sunt intreg , beau incontinuare ... si mai incolo ma duc pana la real sa imi mai iau niste bautura ... sa va fie tarana usoara , ipocritilor
    0 3
  • Vampirelu
    hmmmmm
    mai eu sincer le-as suspenda permisul pe viata si nu numai celor care sunt beti, ci si celor care depasesc pe dreapta, pe acostament si conduc fara limita de viteza. Poate atunci s-ar trezi. am vazut multe accidente din cauza asta. Pana nu se aplica legea cum trebuie si amenzi drastice, ii doare undeva pe multi. Daca am avea legi in model elvetian si aplicate corect, tara asta ar merge mai bine, pana atunci facem ilegalitati si mituim politistu ...

    Iar barosanilor nu le face nimeni nimic, fiind ca ii spune la domnu politist: Maine daca vrei sa mai ai servici ma lasi in pace ... (sau ceva in genu) . Am auzit si am vazut o faza de genu .

    Conduc de peste 4 ani si in general in provincie. De fiecare data vad cel putin 10 care incalca regulile de circulatie! Si se pare ca mai nou, tineri soferi nu stiu nici ce inseamna triunghiul :)), adica semnul de cedeaza trecerea !
    1 0
  • octav_bmw
    @ texan

    nu cred ca-ti va mai merge de multe ori chestia asta...hai sa zicem te prind gaborii asta este da-ti pui in pericol nu numai viata ta ci si a celorlalti conducatori
    1 0
  • maxim dar maxim 4 beri, sau o cana de vin ...nu mai mult daca mai pui si centura merge si o bomboana dinaia cu lichior, dar ce e peste se cheama inconstienta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru