Final electrizant de sezon în Formula 1: Hamilton a câștigat în Abu Dhabi, dar Rosberg este noul campion mondial!

de Daniel Popescu
Duminica, 27.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obținut victoria în ultima cursa a sezonului, însă Nico Rosberg și-a asigurat titlul mondial după ce a ocupat locul doi în fața lui Sebastian Vettel, care pe finalul cursei a lăsat senzația că ar putea câștiga.

Abu Dhabi a găzduit duminică una dintre cele mai dramatice curse din acest sezon, ca urmare a numeroaselor răsturnări de situație în urma cărora Red Bull și Ferrari au dat rând pe rând senzația că pot câștiga, înainte ca Lewis Hamilton și Nico Rosberg să treacă linia de sosire în această ordine. Locul doi a fost suficient pentru ca Rosberg să devină pentru prima oară campion mondial și să încheie astfel dominația lui Hamilton din 2014 și 2015. 

Lewis Hamilton a plecat excelent din pole position și și-a păstrat prima poziție în fața coechipierului său, Nico Rosberg, în timp ce strategia celor de la Red Bull Racing de a începe cu pneuri supersoft în detrimentul ultrasofturilor nu a avut efect: Kimi Raikkonen l-a depășit cu ușurință pe Daniel Ricciardo în lupta pentru locul 3 cu Sebastian Vettel pe locul 5, în timp ce Max Verstappen a avut un contact cu Nico Hulkenberg, s-a răsucit în primul viraj și a coborât până pe ultimul loc.

Progresele fulminante ale lui Verstappen

Urmareste Automarket
Turul 7 a marcat startul opririlor la boxe pentru pneuri soft, iar piloții Mercedes și Ferrari au intrat în paralel: Hamilton simultan cu Raikkonen, iar Rosberg simultan cu Vettel.
Ambii piloți Mercedes au pierdut 1-2 secunde la boxe pentru a le permite rivalilor de la Ferrari să treacă prin fața lor în dreptul spre boxe. Hamilton și-a păstrat poziția de lider, însă Rosberg s-a văzut retrogradat pe locul 3 în spatele lui Verstappen, care înainte de intrarea la boxe a efectuat o nouă cursă spectaculoasă de recuperare după acroșajul din primul tur, reușind să ajungă astfel pe locul doi.

Rosberg a încercat să-l depășească, însă ulterior a decis să fie precaut și să rămână pe locul 3, ultimul care îi aducea titlul indiferentul de rezultatul lui Hamilton. În turul 20, germanul a fost informat prin radio că este esențial să treacă de olandez, mai ales că acesta a început să aibă probleme cu pneurile. Rosberg s-a conformat imediat și a reușit să treacă după un duel electrizant cu Verstappen, în care cei doi au fost de două ori aproape de un acroșaj.

În scurt timp, Verstappen a intrat la boxe pentru un set de pneuri soft și a revenit pe circuit pe locul 8 cu obiectivul de a încheia cursa cu o singură oprire. După intrarea târzie la boxe a lui Vettel pentru pneuri supersoft, Hamilton a revenit pe primul loc cu un avans de numai o secundă în fața lui Rosberg.

Revirimentul lui Vettel

Britanicul avea inițial un avans de 4 secunde, însă acesta a încetinit vizibil și a trezit suspiciuni inclusiv din partea propriei echipe că vrea să-l blocheze pe Rosberg pentru a le permite lui Verstappen și Ricciardo să se apropie și, eventual, să-l depășească pe german, în condițiile un loc 4 ar fi fost insuficient pentru că Rosberg să cucerească titlul. 

Treptat, distantele s-au echilibrat, însă din spate a venit puternic Vettel.

Cu avantajul pneurilor supersoft, pilotul Scuderiei Ferrari i-a depășit succesiv pe Raikkonen, Ricciardo și Verstappen pentru a urca până pe locul 3. În ultimele 5 tururi, diferența dintre primii 3 a fost mai mică de 3 secunde, însă Vettel nu a reușit să inițieze atacuri la adresa piloților Mercedes. Astfel, Hamilton a obținut o victorie de palmares, în timp ce Rosberg a devenit campion mondial cu un avans de numai 5 puncte. 

Red Bull a ocupat locurile 4 și 5 prin Verstappen și Ricciardo, care au terminat în fața lui Raikkonen, Nico Hulkenberg și Sergio Perez.

Felipe Massa a ocupat locul 9 în ultima sa cursă de Formula 1. Brazilianul s-a retras la sfârșitul acestui sezon chiar în cursa cu numărul 250. Abu Dhabi a reprezentat ultima cursa în Formula 1 și pentru Jenson Button, iar britanicul a fost nevoit să abandoneze în turul 14 în urma unei defecțiuni tehnice la suspensii. Chiar dacă inițial a anunțat că va face o pauză în sezonul 2017 înainte de a reveni în competiție în 2018, britanicul a admis ulterior că etapă din Abu Dhabi va reprezenta probabil finalul carierei sale.

Abu Dhabi - Rezultate cursă: 

Comentarii (84)

  • Avem un campion de hartie , gz Mercedes, l-ati facut campion pe Rosb.!
    75 81
  • HaMiLtOn
    "YEEEH, WORLD CHAMPION...!!!"-si imediat am schimbat pagina sa nu-l mai aud. :( Ba chiar vreau sa schimb subiectul si sa va intreb: Mercedes a lasat-o moale cursa asta sau micile modificari a celor de la Ferrari i-au ajutat sa se apropie de sagetile argintii?
    46 59
  • Mai mult de atat nu se putea a fost destul de clar faptul ca Vettel nu a vrut sa il atace pe Rosberg... Totusi felicitari lui Rosberg este campion mondial dupa clasament, oricum acest titlu il merita dupa fidelitatea fata de Mercedes. Anul viitorul sa vedem pe cine va sustine Mercedes daca nu va avea un monopost suprem fata de restul echipelor. Sigur Lewis va fi scos inainte. Un lucru de remarcat este ca sezonul viitorul va fi ultimul an al lui Lewis alaturi de Mercedes si e posibil sa le faca o figura frumoasa lu Toto si Lauda si Mercedes sa piarda titlul la echipe nu cred ca le va place dar isi merita soarta. E posibil Lewis sa se intoarca la McLaren din 2018 daca acestia vor avea un monopost de podium macar in 2017. Succes Lewis, 11 victori intr-un sezon este ceva remarcabil pe langa cele 12 pole. Felicitari si lui Rosberg pentru constanta remarcata pe intregul sezon. Rosberg nu este de vina cu nimic pentru ce sa intamplat in acest sezon inafara de Spania, vina le apartine celor din echipa tehnica Mercedes. Pe langa acest lucru astept 10 ani sa aflu ce va zice Hamilton despre schimbare mecanicilor dupa cum a declarat, poate un nou Rush intre Lewis si Rosberg :) O seara buna !
    45 14
  • Anonim
    Bravo Rosberg, bravo Hamilton si bravo Vettel! Ne vedem in 2017 :P
    46 7
  • cred ca vettel putea sa l depaseasca pe rosberg, conationalul sau..dar ii periclita sansele la titlu..deh......decat sa iasa englezoiul ala ingamfat...dar net superior neamtului..
    si implicit si pe ham ham sa l faca...
    23 32
  • O cursa cu un final asteptat :) Tot Hamilton ramane the best ! Sa speram ca la anul ccei de la Mclaren , my favourite team vor reusi mai multe puncte decat anul asta :)
    50 49
  • balatescu
    rusine din partea lui mercedes si in ultima clipa sa te bagi peste pilot , rosberg a iesit campion cu ajutorul echipei !!!
    56 52
  • Pt mine Lewis e adevaratul campion! Pilotul de pe grila cu cel mai impresionant palmares! O sa il revedem in 2017
    44 58
  • @MRT15

    Cu sau fara acei mecanici experimentati, Hamilton poate castiga un titlu de campion . Si tineti minte, a avut acel motor spart ,stiti voi unde.
    14 6
  • http://www.telegraph.co.uk/formula-1/2016/10/02/malaysian-grand-prix-2016-live---can-lewis-hamilton-get-back-to/
    5 0
  • oops.. au aparut si ,,prietenii mei'' care dau voturi negative doar pentru c-am spus ca sunt fan Mclaren :)) si hamilton :))
    41 45
  • popicul
    Daca e sa discutam cat e Niko bun de campion sa stiti ca se putea paria pe asta inca de la Spa. Acolo, in momentul in care echipa a facut smecheria aia cu schimbarea motoarelor nu puteau sa-l scoata pe Hamilton campion ca sarea toata lumea in sus ca nu a castigat corect. Asa au mai tinut suspansul si nu au alterat rezultatul final. Daca , cumva, cineva invoca o anumita partialitate a cehipei in favoarea lui Niko sa se gandeasca la ce tratameni i s-a aplicat lui alonso la McLaren cand era coleg cu Hamilton. Pentri aceia e un fel de s-a intors roata. La anu, daca nu vor fi in fata Mercedes va studia cu atentie retragera din marele circ.
    14 32
  • Vettel s-a apropiat amenintator in ultima parte a cursei pentru ca a optat pentru un set de pneuri super soft. Daca aveau alte setari se vedea in din prima parte a cursei.
    11 6
  • *popicul..Hamilton mai are multe de spus in F1 si mai are mult pana la retragere4
    28 16
  • Rosberg
    Ramilton a incercat orice inclusiv siretlicul cu compactarea plutonului dar nu i-a reusit. A iesit campion cine a fost onest, harnic, si disciplinat fara infatuari usoare. Ramilton s-a trezit prea tarziu pentru titlu. Daca pana si Love i-a spus ca trebuie sa dea drumul la gaz....e clar. Bravo Nico! Si Mercedes. De asemenea apreciez fairplay-ul Red Bull si Ferrari. Chiar daca au incercat sa depaseasca Vettel n-a exagerat cu nimic.
    70 48
  • Rosberg
    Toto Wolf nu va uita faptul ca Hamilton a pus in pericol victoria desi primise ordine de echipa clare sa accelereze. In 2017 va avea zile dificile la Mercedes.
    34 39
  • VETTEL
    nemtul nu a vrut sa depaseasca masinile MERCEDES...ca sa cauzeze un accident stupid sa devina oaia neagra...a stat la cutie si bine a facut-altfel le putea strica cursa celor de la mercedes
    13 4
  • @ Rosberg - Te uiti degeaba la F1 ..Fiabilitatea monopostului l-a impiedicat pe Hamilton sa castige punctele necesare castigarii campionatului fara emotii :) El a vrut da monopostul nu l-a ajutat :) Asa ca fraza cu trezitul prea tarziu e penibila..La fel ca intreg comentariul..Rosberg e un campion mondial lipsit de stralucire asa cum a fost si Damon Hill.Pana si Max Verstappen l-a eclipsat pe Rosberg si a aratat mai mult spectacol chiar daca uneori olandezul a mai gresit
    11 16
  • respecte lui ham ,sa vazut cum sa jucat cu tot plutonu din spatele lui.probabil daca nu erau autobuzele de la ferrari alta era soarta lui rosberg.poate daca plecau cu ultrasoft redbull ,dar au cam gresit strategia,daca max sau rici erau in spatele lui rosberg alta era soarta lui,si toto cu nichi se scapau pe ei.. asa a fost calculat sa fie .pacat de ham dar tot el ramane campionu adevarat si ros stie ca fara jocurile echipei nu era aici
    9 12
  • @Rosberg Nu cred ca se va intampla asa ceva deoarece Mercedes nu va mai avea un monopost superior sa isi permite aceleasi lucruri ca in sezonul acesta, e posibil ca Hamilton sa le arunce manusa sa vedem atunci ce agitat va fi Toto si Lauda.
    Sa nu uitam ca Lauda este cel care a tradat primul, ati uitat cand Lauda sa rugat de Hamilton sa vina la Mercedes? Si nu il ultimul rand Toto si Lauda i-au dat papuci lui Brawn? Sper totusi sa ii vad pe Toto intr-o postura naspa sezonul viitor si sa se roage de Hamilton.
    23 16
  • Poll-uri: 12-8 Victorii: 10-9
    Sa spui ca Rosberg a meritat campionatul e ca si cum ai spune ca Hamilton a meritat sa-i crape motorul...de 2 ori.
    60 34
  • Felicitări Hamilton! Chiar daca Neamțul merita un titlu il putea obține altfel, dar atat pot nemții. Oare de ce l-au luat de la mclaren? Aici e întrebarea. Sper ca la anul supremația Mercedes sa dispară, dar sper degeaba.
    11 11
  • @Rosberg
    A iesit campion cine a avut mecanici si echipa de partea lui.Bravo Nico ca esti atat de onest pe circuit si ai stricat cursele colegului,bravo Nico ca nu incetinesti pe steag galben,bravo Nico ca ai castigat la 5 puncte diferenta si abia in ultima cursa desi rivalul a pierdut peste 50 de puncte pe probleme tehnice,bravo Nico ca echipa ti-a dat masina perfecta,bravo Nico ca ai fost singurul care a avut voie sa-i spuna echipa cum sa rezolvi problemele,bravo Nico ca ai concurat ca o fetita in ultimele etape si ti-ai luat-o de 4 ori consecutiv ,bravo Nico ca te intelegi asa bine cu pilotii incat astia nu te ataca,bravo Nico pentru multele depasiri facute in sezon,bravo Nico ca l-ai nimicit pe Hamilton la capitolele poluri si victorii,bravo Nico ca nu ai vrut sa concurezi pe ploaie in Brazilia,bravo fetitelor ce nu au vrut sa incerce sa depaseasca regele,rusine Hamilton si Verstappen ca nu au inteles ca in 2016 depasirile sunt interzise,rusine Hamilton si Verstappen ca nu respecta ordinele de echipa
    Oamenii nu vor uita niciodata ca grandioasa echipa Mercedes si-a batut joc de milioanele de fani f1.Wolf,Lauda si Lowe se vor ruga in genunchi de Hamilton sa nu plece cand vor vedea ca neascultatorul este singurul care-i va face fata senzationalului Max.
    21 25
  • @hakinen
    Ai pus si starturile ratate ale lui Hamilton si greselile din primele curse? Dar punctajul l-au pus?
    25 35
  • Buna seara!
    Felicitari lui Nico Rosberg pentru titlul mondial, chiar l-a meritat pentru constanta de care a dat dovada pe durata intregului sezon. In aceasta cursa in lupta cu Max Verstappen a dat dovada ca are ceva sange rece si nu s-a mai lasat prada emotiilor si a castigat duelul. Bravo lui. Trebuie recunoscut faptul ca Hamilton este ceva mai rapid, mai curajos, mai talentat si mai bataios. Asta este clar. Dar nu tot timpul aceste calitati garanteaza succesul. Ceea ce m-a dezamagit in aceasta cursa a fost strategia lui Hamilton, strategie prin care a incercat sa compacteze plutonul primilor patru, in ideea de a fi depasit Nico de Vettel si Verstappen pentru a-si adjudeca titlul. Aceasta strategie nu este demna de un triplu campion mondial. Esti in fata trebuie sa faci tot posibilul sa te indepartezi de locul 2 si nu trebuie sa ai treaba cu ce se intampla mai jos. Sincer nu ma asteptam la asa ceva din partea lui Hamilton. Un campion cu demnitate si character puternic concureaza sa castige si daca poate sa o faca detasat, o face!!! Asta apropo de gloria unui campion!!! Un lucru este cert! Cine concureaza cinstit castiga la fel de cinstit!!! Bravo Rosberg!!! Sper sa repete performana anul viitor. P.S. Abia astept sa-l vad pe Lewis Hamilton cand Max Verstappen si eventual Sebastian Vettel vor avea monoposturi la fel de performante ca Mercedesul sau poate chiar mai performante. Va veni si vremea aceea cu siguranta! Ce se va face atunci Lewis?! Nu stiu daca va mai zambi asa des ca pana acum!!! Sa aveti o seara minunata! Salutari si toate cele bune!!!
    43 35
  • Mihnea
    http://www.automarket.ro/formula1/hamilton-exclude-utilizarea-unei-strategii-inteligente-nu-l-voi-bloca-pe-rosberg-cu-scopul-de-a-fi-depit-de-piloii-red-bull-74563.html

    cat poate sa minta tiganul asta agresiv si imputit!

    P.s. Daca eram rasist, as fi scris "cat poate sa fie de tigan mincinosul asta imputit si agresiv"
    28 43
  • Oare "campionul" a jucat cinstit in Spania,Austria,Anglia,Ungaria,Germania si Malaysia?"Cinstitul" si "onestul" a fost penalizat pentru gesturi nesportive si din pacate iertat des.Campionul vostru este un gunoi si pana la urma a primit titlul cadou de la unchiul Nicki.
    Din cate stiu regulamentul permite pilotilor sa mearga cat de incet vor asa ca Ham nu a facut nimic nedemn si si-a jucat sansa.
    Pun pariu ca prostberg nu mai castiga titlul in veci si la fel fetita imbracata in rosu.Daca nici anul asta unii nu s-au lamurit ca fetel este un mediocru este grav.Fara sprijinul Ferrari fetita termina dupa Kimi.
    16 26
  • Mihnea
    Scuzati limbajul dar sunt un tigan nespalat,drogat,betiv,bataus si fara scoala.Eu in loc sa invat stateam cu mana intinsa pe la colturi sa primesc parai.
    P.s.Sunt rasist si detest oamenii de succes
    10 13
  • @Florin iti dau dreptate in toate cele spuse, dar iti spun o intrebare ce va face Nico?
    9 20
  • OOO daaaaaaa...toti haiterii lui Hamilton incearca sa ne convinga ce pilot de geniu e Rosberg....si el saracul este mediocritatea intruchipata...fara sa stau prea mult pe ganduri dau 5 nume de piloti mai buni decat el...
    47 35
  • acelasi
    hakkinen ai mare dreptate si mai trist este ca fanii lui rosberg sunt temporari.Anul viitor de mercedes ramane nr.1 acelasi fani o sa pretinda ca Hamilton castiga ca rosberg este slab daca alta echipa domina il vor critica pe britanic si de campionul lor mondial vor uita.
    Hamilton,Alonso,Verstappen,Ricciardo,Vettel,Sainz,Button,Perez si Hulkenberg sunt peste campion.


    Doritorii de mahala in frunte cu Mihnea sa se mute pe manager f1 si vor da de articole scrise de persoane identice lor la caracter.M-am saturat sa vad jigniri si circ si nu stiu de ce administratorii Automarket nu sterg mesajele licentioase.
    17 11
  • campionul de carton putea macar sa schiteze in ultimele tururi ca ar vrea sa il depaseasca pe adevaratul campion...
    39 29
  • Felicitari Rosberg! si.... Daca mai e cineva care si dupa aceasta cursa apara caracterul lui Hamilton.....
    28 34
  • acuma ie la moda fiii fostilor piloti de f1
    6 11
  • Mihnea
    eu nu am mai auzit de asa ceva...comportament antisportiv , ar trebui acuzat de non-combat si suspendat cateva etape la anul, ca in fotbal. Ce e asta, chiar daca ar fi castigat titlul..cum vine asta sa iti incetinesticolegul ca sa il depaseasca altii, cine a mai pomenit asa ceva. Daca eram Rosberg il atacam pana il scoteam de pe circuit!
    Diferenta de clasa intre Rosberg si Hamilton e evidenta, Rosberg vorbeste 5 limbi, Hamilton doar una. Pe Rosberg il incuraja frumoasa lui sotie si fetita lui, pe Hamilton o (alta) curva. Rosberg e un domn, Hamilton e un manelist. Sigur, atrage coclitii...dar oare astfel de public ne-am dori noi, vechi pasionati de F1? Evident ca nu.

    Ca sa intaresc cele spuse, am avut nefericita ocazie sa il vad pe Hamilton la Monaco anul asta, pe strada. In marea de masini de performanta de pe strada, el era singurul idiot care accelera strident motorul - avea un Lamborghini Aventador cabrio gri mat, coclitul.
    25 17
  • cu toate rateurile la care a fost vinovat Ham tot iesea campion daca nu avea probleme de fiabilitate... numai un idiot poate sustine ca rosberg a meritat titlul.
    18 16
  • Bogdan
    O spun cu gura pana la urechi, ca sa razbun toate datile in care, ca sa nu jignesc pe careva sau ca sa nu dau nastere unor discutii cu iz de mahala am tacut: YEAH, SUPER: NICO E CAMPIOOOON !!!
    Ma bucur enorm pentru reusita lui si nu imi mai incap in piele de multumire :)))))
    Nu m-am mai bucurat de mult asa! Ha,ha,ha.

    Si ca sa le fie clar alora pe care parintii nu i-au iubit suficient in copilarie si vin pe net ca sa aiba la cine sa isi urle suferinta: da, Nico nu este la fel de rapid ca Ham-Ham, da, Nico nu este la fel de incisiv ca Ham-Ham si da, e foarte posibil ca Nico sa nu fie la fel de talentat ca Ham-Ham, dar uite ca, in ciuda acestor handicapuri, a reusit sa castige de partea lui echipa, conducatorii, masoneria, fortele universului si simpatia lui Dumnezeu si a iesit campion anul asta. Si sper ca voi, cei care urlati ca descreieratii p-aici, sa invatati din asta ca golania nu va iesi niciodata campioana in fata decentei. Nico a fost mai cuminte, mai civilizat si cred ca asta i-a adus titlul asta. Si nu este deloc rau ca s-a intamplat asa.

    Foarte frumoasa cursa de azi. Verstappen e magic. E D-zeu pe pamant. A mers ca sa rupa masina si pista si a dat dovada de cantitati enorme de determinare, cutezanta si clarviziune.
    La fel si Vettel: a rupt topul azi. Pacat ca nu are si Kimi curaj sa respinga tactica propusa de echipa si sa joace altfel, asa cum o cere cursa.
    Sincer, nu inteleg ce se intampla la Ferrari. Au ajuns sa isi saboteze pilotii cu strategiile astea de cursa total rupte de realitate. Isi dau singuri cu barda la temelie :((

    Pentru la anul astept revirimentul celor de la McLaren. Alonso are mai multa vana in el decat cred multi care il dau pierdut si cred cu tarie care daca va avea cu ce va da o lectie usturatoare multora si va iesi campion mondila pentru a treia oara. Mi-ar placea sa se intample asta.

    :)))
    Bravo Nico. Ne revedem la anu'
    41 35
  • Arogant sau nu Hamilton este cel mai bun
    23 16
  • @Bogdan
    "Golania" are 3 titluri fata de "decentul" tau.....hahaha
    28 34
  • Sezonul urmator Lewis are sansa sa doboare recordul mondial de poll-uri ( 68 ) si sa treaca de bariera de 60 de victorii, cifre greu de obtinut de oricare dintre pilotii actuali.
    Cat despre Rosberg, imi mentin parerea ca este un pilot foarte slab, dar foarte ascultator si care isi face temele. Daca recidiveaza, imi retrag cuvintele, dar nu cred ca va fi cazul...
    30 29
  • ''''''
    Fanii de ocazie prostberg sa compare atitudinea de azi a "marlanului" Hamilton care a felicitat "campionul" cu atitudinea din 2015 a "decentului,onestului si cinstitului" prostberg care in loc sa-si felicite colegul pentru titlu a preferat sa se victimizeze.
    Tactica "golanului" a fost foarte buna si in conformitate cu regulamentul asa ca a dat dovada de inteligenta si nu de lipsa de caracter.
    Ricciardo spunea zilele trecuta ca sa nu intervina daca are ocazia in lupta pilotilor ce se bat la titlu inseamna sa trucheze rezultatul.Unul alintat fetel si vitel azi a trucat rezultatul.Cei care-l mai admira pe plangacios sunt demni de mila.Campionul de carton a vrut sa nu mai fie singurul din istorie care a primit pomana.Oricum toti stiu ca Alonso este campionul moral in 2010 si 2012 si Hamilton in 2016.Ce nu stie fetita este ca si-a facut rau cu mana ei pentru ca Hamilton daca decide sa plece de la argintii Ferrari nu vor ezita sa schimbe campionul de carton cu unul veritabil
    15 21
  • ''''''
    Felicitari iubiteilor lauda si tonto-obiectiv indeplinit.Pana la finalul anului vine sfarsitul lumii in ritmul asta:americanii au ales un porc fara minte,toate tarile au devenit admiratoare Putin,numarul 1 atp a devenit jucatorul anti-joc iar talentele din tenis au accidentari pe banda,lumea o asculta pe Lady Kaka,telespectatorii se uita doar la filme turcesti si emisiuni de scandal,stirile despre fotbal in romania au in plin plan betiile lui Tamas si numarul copiilor,sotiilor si amantelor lui Borcea,in strainatate se vorbeste de parul lui Messi,muschi lui Ronaldo si abdomenul Shakirei,formula 1 se indreapta spre durata desenelor animate iar dupa ce a domnit 4 ani interminabili campionul de carton hitleristi au gandit ca cartonul e prea tare si-au ales campionul invizibil,incolor,inodor.Sa stiti ca scufita rosie incerca sa depaseasca clona leo dar cum dicaprito este invizibil nu a putut.In plus tatal de-al doilea a lui leo un oarecare niki laudarosul s-a dus cu o zi inainte cu valiza la scufita si la inca 19 sa-i mituiasca cu bomboane si votka. La felicitari pentru leo s-au adunat caracterele frumoase:scufita rosie plangacioasa,insuportabilul pascal si desigur batausul kamikaze roman.Spectatorii si telespectatorii sunt in continua sarbatoare dupa ce competitorul Hamilton a fost infrant de propria echipa si au in sfarsit un campion ce s-a lasat intentionat batut in calificari si curse si tot sezonul a facut depasiri dar cum el e invizibil nimeni nu la vazut.Oamenii sunt atat de impresionati de campion incat ca sa fie siguri ca nu le va tulbura nimeni linistea in anii urmatori vor sa dea doua legi:1.Hamilton si Verstappen sa fie suspendati pe viata ca au tulburat duminicile,2.leo dicaprio sa primeasca trofeul de campion mondial la inceputul fiecarui an si sa nu mai conteze rezultatele.Putin a fost cel mai fericit cand a aflat vestile.Poate ca Dumnezeu la dus pe Schumacher in starea actuala si la luat la el pe Senna ca sa-i scuteasca de suferinta unei lumi pe dos.
    17 17
  • Claudiu
    @Hakkinen
    Daca ne luam dupa judecata ta, atunci in 2008 Massa merita sa castige titlul mondial deoarece a avut mai multe victorii decat Hamilton.
    29 21
  • robert
    Speram ca 2017 va fi mult mai echilibrat. Eu unu asa cred ca va fi.
    Respect pentru Vettel care nu l-a atacat pe Rosberg stiind ca poate risca un acrosaj. Nu era batalia lui. Bineinteles ca Mini Max nu a considerat asa, Rosberg evitand in ultima clipa contactul.
    Toate cele bune!
    23 10
  • Multi se uita putin pricep. Cel care ia titlul o face din cauza ca acumuleaza cele mai multe puncte. Iar in ecuatia asta nu intra vreun concurs de frumusete sau popularitate. Ci performanta pilotului si a echipei lui. Rosberg a fost mai bun. Esti mai bun in F1 cand ai constanta si gresesti cat mai putin. Iar la asta contribuie masina si echipa care o pregateste pentru ca este sport de echipa. Hamilton nu se pricepe la motoare hibride sau la configurarea ers-ului. Nici el nici Rosberg. Diferenta in acest an a facut-o determinarea. Rosberg a inceput determinat Hamilton relaxat. A avut si probleme mecanice. Dar asta tine de joc. Si alti campioni au avut probleme mecanice. Rosberg la fel in 2015. Spunea cineva mai inainte, Massa iesea campion in 2017 daca nu avea probleme cu masina. A castigat in Brasilia, a vut mai multe victorii insa Hamilton era campion. Rosberg este un merituos campion mondial. A fortat cand a trebuit, a profitat de gafele colegului si apoi a stiut sa aiba grija de motoarele ramase si deja obosite.
    28 14
  • 2007
    4 2
  • Distractive comentariile. Dar daca Hamilton a procedat urat compactand grupul, Rosberg de ce nu a schitat nici macar un atac, multumindu-se cu locul doi sau trei. Eu cred ca au facut ce trebuiau sa faca amandoi, unul sa incerce sa joace strategic iar celalalt sa stea cuminte in banca lui.
    Mai cred ca Vettel nu a vrut sa-l depaseasca pe Rosberg si cred ca nici Max nu ar fi facut-o. Nu aveau nimic de castigat, ci doar sa intervina in jocurile pentru campionat.
    Dintre Rosberg si Hamilton imi place mai mult cel de-al doilea.
    La anul sper in revenirea Ferrari. Nu ma intereseaza care pilot, echipa sa ia campionatul.
    23 2
  • Mercedes fara ham
    Daca omuletul cu lanturi este suspendat sau chiar dat afara de la Mercedes, cum deja vehiculeaza niste medii o sa-l vad unde isi mai permite el sa se scuture cu atata enfaza. O sa-i vad si pe fanii lui cum o s-o dea dupa colt. Sa va fie clar. Mercedes l-au facut campion pe afroenglez. Nu invers. Cu sau fara el Mercedes oricum castigau titlurile. Pe toate. Iar Rosberg avea acum 3 titluri. sa-i pupe mana lui Lauda ca l-a adus la Mercedes. Si lui Toto la fel. Si nu doar mana.
    28 18
  • Dupa postari unii fani, si ora postarii, probabil infierbantati de alcool au dat pe-afara. Suparare mare la unii, invidie la altii. Asta este. Nico Rosberg este noul campion mondial in F1. Hamilton? Are de trecut prin valea caintei si umilintei. Cine stie, poate de la anul va avea ocazia sa fie campion cu o alta echipa. Daca tot e atat de bun el iar cei de la Mercedes atat de rai....Rosberg a crescut si a ajutat cel mai mult la evolutia masinii. Impreuna cu Schumacher. Cand a venit arongantul a gasit o masina rapida. Capabila de pole-uri. Fanul tanar uita repede. Sau poate ca n-are ce sa uite pentru ca nu stie.
    25 11
  • Problema lui Hamilton nu e ca a pierdut titlul. Problema e mult mai mare. El a pierdut echipa.
    26 8
  • fan formula1
    cum spunea raikkonen cine are cel mai multe puncte la final, acela este campionul,punct
    20 8
  • @ claudiu- Uiti ca Massa a avut o victorie cadou de la FIA... Si ma refer la SPA cand Hamilton a fost descalificat aiurea..
    10 8
  • @ Hm - Se poate spune si ca Mercedes l-a pierdut pe Hamilton..
    12 6
  • Mercedes isi poate permite, ei angajeaza piloti. Ei nu aveau nevoie de piloti care sa "tracteze" masina. Si fara Hamilton ei tot dadeau titlul la piloti. La echipa aia se face coada. Hamilton insa nu angajeaza o masina de titlu. O sa fie in pluton fara Mercedes.
    16 7
  • @ Suprematia Mercedes n-o sa dureze mereu..Asa ca Hamilton o sa si gaseasca el o echipa care sa-i ofere un monopost performant..Plus ca dupa declaratiile lui nu intentioneaza sa-l depaseasca pe Schumacher la titluri..Si-n plus Hamilton a intrat dejja in Hall-of Fame-ul Formulei 1..Si prin performante si prin stilul de viata in afara circuitului..
    11 7
  • Fara cel mai dominant monopost din istorie ramilton nu intra nicaieri. Vad ca mai sunt destui care se inchina la piloti. Era aia e trecuta demult. Este era masinilor si a tehnologiei. ramnilton este insignifiant si asta o stie si el. Fara masina iese la pensie. Sa zica merci Mercedes pentru cele doua titluri oferite in dauna lui Rosberg.
    16 9
  • "Ralf - Asa si Schumacher , si Vettel si Senna si as mai enumera o multime de piloti..
    4 5
  • ZZZ - exclude-i pe Schumacher si Senna, mai ales pe Schumacher cu toate ca nu mi-a placut ca om si comportament pe circuit, vezi acrosajele voite cu Hill in 95 si Villneuve, dar ca pilot a fost genial.
    In perioada aia se testa la greu, Schumacher era "wokahoolic" dormea la circuitul de teste si testa intensiv, 3 ani a muncit si a testat masina impreuna cu inginerii.
    14 2
  • GrosJan
    Il criticati voi pe Rosberg, dar dintre toti coechipierii lui Hamilton, Rosberg a fost cel mai bun, cel mai aproape ca pace, de asta s-au si acrosat de atatea ori. Si Hamilton parca a avut cateva nume mari drept coechipieri, campioni mondiali. Foarte posibil ca Rosberg sa fie intr-adevar al doilea pilot din F1 dupa Hamilton la ora actuala. A muncit 3 ani pentru un titlu avand un coechipier redutabil. Clar merita titlul mai mult decat alti campioni din F1.
    10 13
  • Acum la final de campionat, doresc sa imi exprim si eu cateva puncte de vedere. Unii se vor simti atacati, insa nu este nimic personal, sunt doar constatari:
    - multe persoane dintre cele care comenteaza la stirile de Formula 1 (cum este si acest articol) nu au nicio treaba cu acest sport
    - este de inteles subiectivismul unora, insa de multe ori parca citesc comentarille de pe GSP.ro - iar nivelul de replici la care se ajunge este sub ceea ce speram sa vad pe Automarket
    - gasesc multi troli printre comentatori, care vor doar sa arunce forumul in aer - de neinteles de ce Automarket nu a introdus inregistrarea pe site pentru a comenta

    Legat de acest campionat, la fel ca in ultimii ani, au fost doar cateva curse in care spectacolul a fost prezent. Totusi, o noua stea apare, iar aceasta este Max Verstappen. Mai are de lucrat la anumite capitole, dar este cu siguranta un pilot extraordinar - cursele din Brazilia si Abu Dhabi stau marturie. Rosberg a castigat acest campionat cu oarecare sansa - abadonurile lui Hamilton au influentat mult castigarea campionatului. Sa nu uitam de gesturile extrem de urate ale lui Rosberg din Spania si Austria, gesturi pe care le consider nedemne de un campion. Sper sa nu mai revedem asa ceva. Totusi, merita felicitat. Oricate am avea de reprosat, Rosberg este campion mondial iar acest lucru nu este la indemana oricui.

    Campionatul urmator va aduce cu siguranta modificari in clasamentul echipelor tocmai din pricina schimbarilor de regulament. Doresc sa vad mai mult spectacol, mai putine interventii din partea comisarilor - pana la urma este un sport cu masini, iar unele accidente pur si simplu se intampla, si un campionat mai animat si in ceea ce priveste clasamanetul pilotilor si echipelor, iar la final Hamilton si Mercedes-AMG sa fie campioni.

    Toate cele bune si turatii maxime!
    14 6
  • @ Sorin N-o sa-i exclud ca asta e adevarul.. :)
    5 2
  • @ Grosjan..sa inteleg ca Alonso e sub Rosberg ca valoare ? Ca si alonso a fosrst coechipier cu Hamilton
    13 0
  • @2016 la 28.11.2016, 08:50
    "Multi se uita putin pricep", " Rosberg a fost mai bun"
    Bai omule...
    Tot mai multi incep sa-mi para
    Ca astazi in asta tara
    Prea devreme-mbatranesc
    Prea tarziu inteleptesc!

    Rogu-te sa deschiz DEX-ul si sa vezi ce inseamna "parvenit", ca tu sigur n-ai auzit de termenul asta. Atunci sa-mi spui mie cui i se potrivea rolul de campion.
    3 6
  • Daca ar fi avut Vettel (sau oricare pilot din primii 5) o masina identica cu a lui Rosberg sau Hamilton, n-am fi avut un campionat asa de monoton. Daca se revine la V8, va fi cu totul altfel.
    7 5
  • Anonim
    @Radu: Nu se mai revine niciodata la V8. Si cam greu ca Vettel sau alti piloti sa aiba o masina indentica cu a lui Rosberg sau a lui Hamilton pentru ca Mercedes nu are voie sa aiba 3 masini si trei piloti. Desi ar suna interesant, daca ma gandesc bine.
    8 2
  • " Nu-l voi bloca pe Rosberg pentru a fi depasit de pilotii RedBull ". Cam asta declara Hamilton inaintea cursei. Si ce a facut in cursa? Exact ce a zis ca nu face.Daca in cursa aceasta Hamilton ar fi avut nevoie sa recupereze, sunt convins ca cel putin dupa al doilea schimb ar fi mers cu 2-3 sec mai rapid pe tur. Pentru Rosberg si Hamilton aceasta cursa a fost ca o partida de sah. Sunt aici o gramada de oameni care zic ca nu merita Rosberg titlul. Campion mondial este pilotul cu cele mai multe puncte la sfarsitul campionatului. Si cu asta basta, restul este subiectivism.
    10 7
  • Morala dupa cursa de ieri... este ca "bai ce rahat sunt pneurile astea Pirelli". Desi nici cu circuitul nu-mi este rusine...
    2 1
  • Bogdan
    Hai, relaxati-va! Fiti barbati si impacati-va cu situatia. Chiar daca nu a iesit cum v-ar fi placut voua, lumea merge mai departe.

    https://www.formula1.com/en/latest/headlines/2016/11/f1-wolff-hamilton-abu-dhabi-protect-the-win.html
    5 3
  • zic si eu
    Acu' ca a trecut noaptea peste fanii dezamagiti a lui Hamilton, poate putem sa comentam si noi fara le rascoli supararea.
    Personal nu inteleg fanatismul. Sa admiri, sa fii fan este Ok, dar nu inteleg exprimarile radicale, pline de ura, multe facute in ciuda evidentelor.
    De mai bine de 10 ani titlurile sunt decise de monopost/echipa nu de pilot. Poti sa fii tu Schumaher+Senna in unul singur, fara un monopost competitiv te zbati in pluton. In 2016, fara Ham, am avut 4 campioni mondiali in F1(Alonso, Raikonen, Button, Vettel), la 2 echipe diferite. Sunt chiar toti asa praf cum zic unii sau altii? Greu de crezut ca aproape 10 titluri s-au dat unor soferi amatori.
    Au facut acestia ceva notabil anul acesta? Nimic! Mai mult, pe locul 2 a iesit RBR, o echipa cu experienta si cu cel mai echilibrat monopost, dar cu 2 piloti care deocamdata au doar perspective, nu si confirmari.
    Ca atare, ca ne place sau nu, ca si Vettel vs RBR, Hamilton ii datoreaza lui Mercedes cele 3 titluri (2 consecutive) si nu invers.
    Cei care pun la indoiala corectitudinea echipei nu cunosc realitatea. In primul rand Mercedes AMG PETRONAS este construita pe scheletul unei echipe britanice, cu HQ in UK si care este populata majoritar de angajati britanici. Sansele ca sa favorizeze un german in defavoarea unui britanic, fara ca acest lucru sa se afle, sunt de 0,01 %.
    Mai departe, daca Mercedes dorea si putea impune un campion momdial german pe o echipa germana, atunci il faceau campion pe Rosberg de anul trecut. Nu era nicio problema sa-i crape 2-3 motoare+ 1-2 cutii lui Hamilton.
    Daca il doreau fix Rosberg campion anul acesta, atunci il lasau pe Ham sa fie penalizat pentru ca si-a "consumat "motoarele, nu-I puneau la dispozitie altele noi, cu o strategie legala dar discutabila moral.
    In concluzie, eu cred ca titlul lui Rosberg a fost castigat correct, acesta fiind pilotul mai constant, cu mai putine greseli. Sunt de accord si cu cei ce spun ca Ham este mai talentat, dar asta nu este sufficient decat la sporturile individuale (si nici atunci nu-I sufficient doar talentul competitorului).
    Ham a intrat in sezon cu nasul pe sus, crezand ca titlurile in F1 se dau ca la pizza: 2+1 gratis. Lipsa de concentrare si autosuficienta l-au facut sa greseasca cat nu a gresit in cei 2 ani anteriori, iar cand s-a trezit si a coborat cu picioarele pe pamant, lucrurile erau deja jucate. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca Ham castiga asa usor ultimele 4 curse daca Ros nu avea nevoie doar de locul 2 si un 3.
    Insa toata aceasta falsa disputa are un motiv ciudat. Dominatia Mercedes a generat anul acesta unul dintre cele mai urate campionate din istoria F1. Culmea, si cu cele mai multe curse. Pana anul trecut existau cel putin 2-3 echipe care luau fiecare macar 1-2 curse+podiumuri, ca atare batalia era influentata si de adversar, nu numai de coechipier. Anul acesta doar 1 problema MB a dus o victorie la RBR iar cand nu a fost o dubla MB, acest lucru nu a fost datorat echipelor concurente ci greselilor MB. In lipsa unei competitii reale am ajuns sa apreciem incidentele create de Kvyat sau stapen, sa ne amuzam de frustrarea lui Vettel sau Alonso, sa facem misto de motoreta Ferrari sau trotineta lui Button samd.
    Trist destin pentru competitia de top a motorsportului !
    23 6
  • @zic si eu. Cel mai tare comentariu. Bravo.
    8 5
  • x si 0
    astia care pretind si acum ca mercedes nu a tras cu nemtanul ori sunt orbi ori sunt prosti......papagali gen „zic si eu" care a scris un intreg roman nezicand nimic nu inteleg competitia si culmea este si agramat si nu stie matematica..... papagalilor numarati greselile lui Ham dar uitati de greselile lui melcberg si pentru improspatarea memoriei va aduc aminte ca melcberg este unicul campion mondial care a reusit sa fie depasit pe circuitul unde nu se depaseste...melcberg a avut sprijin si noroc iar folosirea cuvantului „meritat" este o gluma proasta
    12 15
  • @x si 0
    In afara de puroi nu produci nimic. Jigniri si ofense aiurea. Esti frustrat si te doare. Apasa pe bubita ca trece. Idiotule.
    14 7
  • Mansell
    Au aparut ca mustele frustratiilui ramilton. Ce sa faci, asa se intampla mereu. Sunt dupa chipul si asemanarea idolului. Vexati, obraznici si prost crescuti.
    8 9
  • balatescu
    HAMILTON ESTE TRIPLU CAMPION MONDIAL SI CU DOUA ECHIPE DIFERITE NUMAI SCHUMACHER A REALIZAT ASA CEVA !!!
    9 10
  • x si 0
    jigniri si ofense meritate poate ai vrut sa zici...inteligentul "zic si eu " a scris "nu-l" si "sufficent" deci este agramat si a mai pocit numele lui Max probabil din obiectivitate iar dupa a scris un alt mesaj in care se felicita......melcberg castiga meritat daca erau 50 pct diferenta dar papagalii au uitat Malaysia.....imi explica un papagal cum a fost melcberg mai constant si fara greseli daca a terminat la 5 pct diferenta desi oponentul a pierdut 50 din cauza echipei...multi prosti exista pe pamant..
    9 8
  • vettel
    omul cursei si punct-FERRARI la anul rupe tot
    2 2
  • x si 0
    toti papagalii au iesit la atac....au o placere sa loveasca in Hamilton si fanii acestuia ...pana la urmatorul sezon sunt in continua coma alcoolica de la atata sarbatoare
    6 10
  • serban
    @balatescu Pardon, ai uitat de G. Hill, de Stewart, de Fittipaldi, de Lauda, de Prost, ai uitat de cam mulți în admirația ta nemărginită pentru Hamilton.
    8 2
  • vrea FIA sa aduca spectacol? sa se inspire din motoGP.
    1. soft unic - ca baza motoarele functioneaza dupa aceleasi principii, softul face diferenta, un soft comun ar mai sterge din diferentele dintre echipele de client si echipele de uzina, nu degeaba RedBull vroiau motorul mercedes cu tot cu soft si carburant.
    2. sa renunte la prostia de pneuri care se uzeaza rapid cand sunt solicitate, am auzit multi piloti care spuneau ca nu mai sunt performante dupa ce atacau sau se aparau 1-2 tururi.
    3. sa renunte la prostia de difuzor, sa nu mai aud de clean air, lucrul asta impiedica pilotii sa stea lipiti de masina din fata pentru a ataca ca isi uzeaza pneurile repede, acum incearca 1-2 atacuri, nu reusesc apoi stau la 1 sec in spate.
    5 1
  • bravo ros! ai pus manelistul cu botul pe labe.
    9 6
  • mobius
    "Bogdan", "2016', "Mercedes fara Ham", "Toto", "Ralf", "zic si eu", sunt de acord cu tot ce ati scris, corect si la obiect. Am spus de multe ori ca Hamilton este un om fara caracter si ca, fara Ron Dennis la Mc Laren si fara Lauda la Mercedes ar fi fost un pilot de pluton. In 2007 i-a ruinat un titlu lui Alonso, in 2008 i-a furat titlul lui Massa. A cam dat-o de gard apoi pana in 2014 cand Mercedes i-a oferit primul titlu si apoi pe al doilea in 2015. Pentru un om de caracter atitudinea de frustrat nu se potriveste. Ma bucur pentru Rosberg, merita pe deplin titlul, a fost constant, inteligent si perseverent. Nu pot sa nu remarc si eu prestatia din ce in ce mai buna a lui Verstappen, va fi urmatorul veritabil (nu m-am gandit nici la Vettel nici la Hamilton) campion.
    7 5
  • x si 0
    Mobius in locul tau nu as dormi de griji.Daca Ham este concediat Mclaren renunta la iubitica ta Fernanda si o scoate fortat la pensie sa-l aduca pe britanic.Nu stiu de ce mai scrii.Toata lumea a observat ca esti un bolnav obsedat de dragoste pentru Fernanda si ura pentru Ham si Vet ca ti-a caftit iubitica.Ti-as recomenda sa urmezi tratament la mansarda
    6 6
  • e tampitel, sustine ca Ham e bun pentru ca il PRIVESTE Lauda din garaj cand piloteaza
    1 1
  • @mobius
    Verstappen o sa fie urmatorul pe care o sa-l spurci pentru ca iti eclipseaza Alonsita. O sa incepi repejor, de la primul titlu. Asa ai facut si cu Vettel pe vremea cand nu avea titluri il laudai, cand l-a incurcat pe Alonso ai varsat obida pe el
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru