California vrea să interzică elementele cromate. Producția lor, mai toxică decât dieselul

de Alexandru Monenciu
Luni, 30.01.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile din California vor să interzică elementele cromate, până în 2027. Potrivit experților, vaporii rezultați în cromarea diverselor piese sunt de 500 de ori mai toxice decât emisiile rezultate în urma arderii motorinei.

Elementele cromate sunt utilizate în aproape toate industriile, inclusiv în cea auto. În prezent, tot mai mulți producători renunță la ele, din cauza impactului pe care placarea cu crom îl are asupra mediului înconjurător și a sănătății oamenilor. Audi este unul dintre exemple.

Pe scurt, în cazul placării unui element cu crom, piesa respectivă este scufundată într-un bazin cu lichid prin care trece un curent electric. Acest lucru îi permite așa numitului crom hexavalent să adere la piesă, rezultând un element cromat.

PLACAREA CU CROM, MAI TOXICĂ DECÂT DIESELUL

Numai că, în timpul acestui proces, vapori periculoși sunt eliberați în atmosferă. Potrivit experților, acești vapori sunt de 500 de ori mai toxici decât emisiile rezultate în urma arderii motorinei.

Mai mult, publicația Los Angeles Times susține că circa 9% din companiile care au ca obiect de activitate placarea cu crom se află la mai puțin de 305 metri de o școală. Totodată, un număr mare de astfel de afaceri au sediul în cartiere defavorizate.

Tocmai din aceste motive, autoritățile din California vor să interzică cromul hexavalent în procesul de placare a pieselor decorative până în 2027, iar în utilizările industriale până în 2039.

O decizie fără precedent.

Aceeași experți care militează pentru interzicerea cromului hexavalent, recunosc în același timp că industria nu este, încă, pregătită pentru un înlocuitor. Concret, cromul trivalent ar fi o alternativă, dar companiile din domeniu ar trebui să investească sume mari pentru a face trecerea la acest material.

În plus, din punct de vedere vizual, o piesă placată cu crom trivalent este mai închisă decât o piesă acoperită cu crom hexavalent.

Dacă decizia de a interzice cromul hexavalent va deveni definitivă, autoritățile din California sunt pregătite să aloce 10 milioane de dolari anual, pe o perioadă de 3 ani, pentru a ajuta industria să facă tranziția la cromul trivalent.

via Carscoops

Comentarii (4)

  • Pe criteriul ăsta ar trebui interzisă și fabricarea bateriilor.
    18 6
  • Bateriile mașinilor electrice...
    11 2
  • Mircea Badea
    au pierdut niste zacaminte recent?

    cica e periculos dar e pus langa scoli si cartiere...si au descoperit acum..plus ca nu au auzit de filtre...si totusi cromul nu are nici un avantaj decat de bling bling la manelisti?
    1 8
  • Ca de obicei, americanii si ipocrizia lor.
    Din partea mea sa le fie de bine, dar sunt printre cei mai mari (dacă nu cei mai mari) producători de poluare in orice domeniu si nu se limitează doar la minunata lor țara.
    Ei sunt cei mai mari “consumatori” de componente cromate făcând unele mașini sa arate ca o cratiță… in fine, se trezește câte unul așa ca din comă si nu știe pe ce planeta este.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru