Cromul ar putea fi interzis în Uniunea Europeană din 2024, din cauza riscului de cancer

de Tiberiu Safta
Marti, 25.07.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unor informații apărute recent în presă, ornamentele finisate din crom ar putea să fie interzise în spațiul Uniunii Europene începând din 2024. Astfel, producția de crom ar putea fi interzisă, iar asta ar putea fi o problemă pentru posesorii de mașini de epocă.

Producția de ornamente finisate din crom ar putea intra în istorie în spațiul european începând din 2024. Conform celor mai noi informații din presă, Uniunea Europeană dorește să interzică producția de crom în spațiul său, din cauza emisiilor extrem de toxice rezultate din acest proces, care pot duce la probleme de sănătate majore, inclusiv cancer.

De altfel, UE precizează că emisiile rezultate din producția cromului sunt de 500 de ori mai toxice decât emisiile de CO2 provenite de la motoarele diesel. Astfel de emisii pot fi reduse cu ajutorul unor substanțe speciale. Cu toate acestea, inclusiv aceste substanțe, în speță perfluoroalchilul și polifluoroalchilul sunt la rândul lor toxice.

Chiar dacă cei mai mulți producători de automobile se folosesc din ce în ce mai puțin de crom, decizia de a interzice producția acestuia ar putea fi o problemă pentru posesorii de mașini clasice și pentru restauratori. Astfel, companiile care produc în continuare piese din crom pentru mașinile clasice și nu numai, vor fi forțate să producă crom trivalent, care nu este la fel de toxic, dar care nu oferă același finisaj lucios.

Deocamdată, Uniunea Europeană nu a anunțat oficial dacă va decide să interzică cromul începând din 2024. O astfel de măsură va intra în vigoare, de exemplu, în statul California, începând din 2039.

via Carscoops

Comentarii (6)

  • curcubitaceu progresist
    pai si cu bateriile (alea de la chiuvete, dus, tevi, etc.) si feroneria din casa (clante, manere, etc.) cum ramane? O interzicem si pe aia? Intrebarea care se pune e de ce n-am murit pana acum la cata apa am baut de la tasnitoarea cromata?
    10 8
  • E ok, eu oricum n-am bani de crom, decât d-ăla fake, pe un Golf 4 TDI. Cu I-ul roșu, să moară trotinetiștii.
    8 4
  • Banditos
    @17:21

    creierul... M U C I !
    3 6
  • Banditos
    Nu ma mai mira nimic despre ce parvine de la gunoiul numit UE!
    7 13
  • Andrei
    Marș în Rusia, atunci. Dar azi, nu întârzia. Ia-ți și familionul, prietenii, cățel, purcel. Să ne scrii, dar pe hârtie moale.
    9 8
  • Mircea Badea
    le-a luat vreun secol asa, dar e bine si acum, csf..

    oricum mi se parea manelistic cromul la masini.

    @inexorabil, banuiesc ca pui cortul langa un combinat chimic, sau o croaziera pe furnalul unui vapor ce transporta oi..

    ps: e o greseala cu co2-ul in articol..
    3 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru