Dacia Spring a primit o stea la testele de siguranță EuroNCAP (+VIDEO)

de Bogdan Mirică
Miercuri, 08.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
EuroNCAP a publicat cea mai nouă serie de teste, iar printre mașinile evaluate se află și Dacia Spring. Modelul electric a primit o singură stea din partea organizației.

Una caldă, una rece pentru Dacia Spring, prima electrică din istoria Dacia și cea mai vândută mașină nouă din România în luna noiembrie. EuroNCAP a publicat astăzi un nou set de teste efectuate în ultimele luni, iar printre mașini se află și Spring.

CITEȘTE ȘI TESTUL NOSTRU CU DACIA SPRING

Potrivit rezultatelor EuroNCAP, Dacia Spring a primit numai o stea. În comunicatul oficial se arată că modelul românesc a oferit 49% protecție pentru ocupanții adulți, 56% pentru ocupanții copii și doar 39% protecție pentru pietoni. Cel mai mic procent a fost raportat, însă, la nivelul sistemelor de siguranță: doar 32%.

Compartimentul pasagerilor a rămas stabil în cadrul impactului frontal. Parametrii calculați în zona picioarelor au indicat un risc ridicat de rănire. De asemenea, structuri ale bordului au prezentat și ele potențial de rănire. Și protecția șoferului la nivelul pieptului a fost precară. Valorile recomandate de protecție au fost depășite și la nivelul pelvisului.

În cazul impactului lateral cu un alt vehicul sau cu un stâlp, protecția arătată de Spring a fost catalogată drept marginală pentru cutia toracică.

Însă, celelalte zone ale corpului au fost bine protejate. De asemenea, tot bună a fost catalogată și protecția pentru zona cervicală în cazul unui impact din spate. Totuși, după o evaluare geometrică a scaunelor, și această protecție a fost catalogată drept slabă.

Punctajul final a fost afectat și de dificultatea deschiderii ușilor după accident. A fost nevoie de forțe ridicate pentru a accesa portierele.

După afișarea rezultatelor, Dacia a venit cu o declarație oficială: „Spring este un vehicul sigur, aparținând segmentului A. Este un model omologat, conform cu reglementările europene în materie de siguranță, pe care le şi depășește în unele privințe. (Spre exemplu, sistemul AEBS (Advanced Emergency Braking System) sau accesul la baterie pentru pompier, existente pe Spring, nu sunt obligatorii conform reglementărilor europene).”

Tot Dacia afirmă că „Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare).

Protocoalele de testare EuroNCAP devin din ce în ce mai stringente la fiecare doi ani, în special pentru vehiculele mici, de oraș, de dimensiuni şi greutate reduse. Dacia nu urmărește neapărat obținerea de stele EuroNCAP prin includerea în dotarea vehiculelor sale a unor elemente din categoria sistemelor avansate de asistenţă a conducerii (ADAS - Advanced Driver Assistance Systems), pe care clienții noștri nu doresc să le folosească sau pentru care nu sunt dispuși să plătească în prezent.”

CUM S-A COMPORTAT DACIA SPRING LA TESTELE EURONCAP

PREZENTAREA VIDEO A MODELULUI PE CARE L-AM TESTAT ÎN PRIMĂVARĂ

Comentarii (28)

  • De așteptat. Să vedeți ce notă ar fi luat fratele Kwid cu 3 prezoane și fără sistemele de siguranță ale lui Spring.

    De altfel, e cam singurul model de la Dacia pe care nu-l agreez. Și nici nu o voi face vreodată. Principalul scop al lui Spring e să scadă media de emisii de CO2 la nivel de marcă.
    42 4
  • De atâția bani, atâta marfă.
    25 8
  • Era de asteptat, ce e bine e ca are autonomie mica si nu poti fugi prea departe de oras cu ea. Poate in oras ai noroc sa scapi in cazul unui accident dar in afara orasului mi se pare inconstienta sa te aventurezi.
    23 5
  • Nu cred că prețul e problema.

    Renault Zoe asamblat în Franța la Flins și vândut cu peste 30.000 de euro obține 0 stele.
    Dacia Spring, sora europeană a lui Dongfeng E1 și Renault K-Ze, produs în Hubei China și vândut de la 19.000 de euro obține o stea totuși.
    18 4
  • @Kap Zoe optine 0 stele pe facelift cadere de la 5 stele pre-facelift.
    10 4
  • E de presupus ca multi proaspeti proprietari si viitori clienti cu avansul platit vor fi alarmati de aceste vesti. Asta daca le functioneaza cat de cat organul dintre urechi. Ma astept ca cei care cumpara asa ceva sa nu fie tocmai indivizi cu minim pe economie. Cel mai probabil cei mai multi au luat-o ca a x-a masina. Sa vezi asa ceva nu e tocmai reconfortant.

    Acum trebuie reamintit ca testele astea sunt facute totusi la viteze "omenesti".

    Proprietarul unei asemenea masinute cu baterii trebuie sa stie ca orice impact mai serios cu un bizon romanesc cu un BMW e condamnare la moarte. Te face sarmale. Sau cel putin schilod pe viata. Si nici nu stii ce e mai rau.

    PS: reamintesc inteligentilor cu planeta-n gura ca pe un asemenea utilaj Statul Roman a platit din banii contribuabilului cate 10.000 de eur la fiecare exemplar vandut.
    37 9
  • Străinii nu le cumpara de fraieri...ce rost are să-ți iei un 320d și sa mori încet încet de plămâni când poți muri brusc într-un spring
    22 20
  • Versiunea indiană benzinoasă Kwid (nu de la Strehaia :-)) ar fi luat probabil minus 3 stele.
    Adevăru-i că nimeni care-și trage Spring ca unică tărăboanță nu-i preocupat de Euro-În-Cap, dar PMC zice bine că-i o dilemă pentru ăia (destui) care o iau ca nr. 2-3 pentru oraș / copil / nevastă / amantă etc.
    23 6
  • Dănuț Alin Niță
    O căruță domnule !!!
    :)))))
    :)))))
    7 12
  • inexorabil
    Definiţia oficială a siguranţei (de orice natură) : nu este ceea ce simte prostimea că are nevoie, ci ceea ce propun şi oferă “autorităţili”.

    Aşa cum pe nimeni nu interesează emisiile maşinii noi pe care o cumpără, nici datele agenţiilor din domeniul (a)testării siguranţei auto nu sunt consultate la scară generală. Nu câtă vreme tumoarea “reducerii costurilor” este suverană în creierele planetare. La urma urmei, “principiul” gratuităţii (implicit, al binelui asigurat din prea multă grijă şi pe ochi frumoşi) este asul din mâneca (a se citi: MâSMeca) vacsinatorilor.
    13 22
  • Michiel van Ratingen, Secretary General of Euro NCAP: "(...) Only a few months ago, Dacia claimed that they were ‘preoccupied with always increasing safety for those on board’ and that their cars always have passenger safety improved (see Autocar). That’s clearly not the case: not only do these cars fail to offer any appreciable active safety as standard, but their occupant protection is also worse than any vehicle we have seen in many years. It is cynical to offer the consumer an affordable green car if it comes at the price of higher injury risk in the event of an accident".
    Dacia: "Spring este un vehicul sigur". "Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare)".
    Funny. Daca nu conduci un Spring.
    12 4
  • Stați sa-i întreb pe cei care, de 1 decembrie, erau mândri că sunt români că si-au luat Spring, dar există și părți bune, Zoe a luat zero stele, credeam că se dă una din oficiu .
    12 3
  • Dănuț Alin Niță
    Toate modelele Dacia, Sandero, Duster si Logan au doar 2 stele NCAP
    Siguranța pasagerilor spre zero , doar profitul contează , ultima majorare pret 10%
    :::)))))
    16 17
  • Voi nu vedeti ca s-a descurcat chiar bine ?
    Are doar o stea deaorece nu se descurca bine la pietoni + nu are sisteme de asistenta multe, dar pe cine intereseaza ultimele 2 lucruri ? :))
    6 15
  • Seriff
    La banii astia, si tinand cont ca e cat un Tico, cat v-ati astepta sa primeasca? 5 stele, asta e masina, cat dai atat face.
    9 7
  • ”Afacerea” asta cu testele astea fake de la un ONG finantat la greu de industria auto germana ca sa denigreze masinile francezilor chiar ma lasa rece. Nu le mai ajunge "testul elanului” matrasit de ADAC pentru Logan, acum folosesc si slugoii astia de la NCAP-ul vietii lor. Sunt penibili cum dau 0 stele la aceeasi masina la care dadeau 5 stele acum cativa ani. E suficient sa te uiti la filmuletele lor reinterpretate ca sa vezi ca cele 6 airbaguri de pe Spring ofera ocupantilor exact aceeasi protectie ca la masinile la care dau si acum 5 stele.
    19 23
  • inexorabil
    Către hoarda mistificatorilor de tip “Nu este ceea ce vezi, ci ceea ce te asigurăm noi, oamenii de ştiinţă şi experţii” : EuroNCAP nu se poate compara, ca nivel de exigenţă, cu etalonul de peste Ocean (IIHS). La urma urmei, nici cu NHTSA! IIHS dă ora exactă în teste de siguranţă. Adică gradul de veridicitate al rezultatelor sale nu lasă loc de echivoc, fiind maxim!

    În atare condiţii, întrebarea de bun simţ se naşte de la sine: chiar dacă nu există nicio şansă să ajungă şi Spring în ograda IIHS (din simplul şi suficientul motiv că nu se comercializează în America de Nord), totuşi cum credeţi că s-ar comporta în caz ipotetic? In extenso, orice model al Daciei?...

    PS. Haideţi, mucles şi din nou pe băncile de la “Mihai Viteazul”, poate mai descoperiţi una alta despre autenticul război psihologic.
    12 18
  • EuroNcap
    A luat 1 stea pentru ca s-au inasprit testele Euroncap!!!

    Renault Zoe in 2013 a luat 5 stele si 89% protectie adulti.
    Renault Zoe in 2021 a luat 0 stele si 43% protectie adulti.

    Despre ce vorbim?

    Toti cu sh-urile lor de 5 stele din 2005 cred ca ar lua si acum 5 stele si fac misto de spring :))

    Vai si amar.
    11 7
  • https://www.youtube.com/watch?v=ptf_Ube8vXE
    0 1
  • Andrei
    Toata lumea vaneaza acum 5 stele.. nu se mai poate fara ele. Ba se poate. Asa cum la un telefon mid range nu te astepti sa scoata scor maxim in AnTuTu benckmark de exemplu, asa si la masini. E normal ca nu poate sa obtina maxim, daca ar obtine 4-5 stele o masina de 10-15 mii de euro.. atunci ce-ar mai face masinile de 50k euro? Va spun eu, ar urca la 7-10 stele.. asa ca dacia de 5 stele tot jos s-ar clasa. E normal prin urmare sa avem situatia actuala. Ce nu intelege lumea e euroncap pune scorul general urmand scorul partial cel mai mic. La Sandero avem 4 stele pentru coliziuni, protectia pasagerilor, etc.. si doar 2 stele la siguranta pasiva, lane assist, biciclisti, etc. Asa ca ma lasa rece cele 2 stele generale, pentru mine conteaza cele 4 in caz de accident. La Spring scorurile sunt ceva mai mici ca la Sandero, insa e vorba de cea mai ieftina masina electrica de pe piata, putem sa ii acordam circumstante atenuante, mai ales ca o iei pentru oras unde se merge mai incet.
    13 9
  • Seriff
    @Andrei se merge mai incet pana te ia in freza un copil de parlamentar cu vreun Gle Amg, cum s-a intamplat de atatea ori, adevarul e ca Spring e 0 ca siguranta, asta e realitatea.
    7 6
  • @Andrei
    bravo, in sfarsit un comentariu pertinent, intr-un ocean de carcoteli.
    6 4
  • andrei
    pertinent o laie. ia-ti tu masina cu 1 stea la ce sumacheri avem pe sosele. si da, se fac accidente grave si prin oras. ca ba se sta, ba se alearga cu 70-80, deci sa tot ai de unde face accident. banii economisiti pe masina aia ii dau intreit pe operatii daca am accident cu ea. si nici nu mai sunt ca inainte.

    nu mai zicem: oglinzi neincalzite, baterie cu mult mai putine cicluri de incarcare, nu poti degivra parbrizul si simultan sa dai aer si in masina; de la sofer nu poti inchide geamurile pe spate!!! etc etc. e o masina cu multe compromisuri. dupa mine prea multe.
    6 3
  • Dusmanii electricilor au prins aripi...

    Eu am un Alspace Tiguan si un Bmw 730 , dar de cate ori pot merg in oras cu o trotineta electrica.
    Merg cat mai putin pe strada nu de frica, cat pentru ca pute ingrozitor a noxe.
    Acum merg cu un Spring si nu am nici un stres, mai tare imi e frica Septarul pe Valea Oltului printre tiruri...iar steaua cea de azi este diferita de cele 5 stele de acum 6 ani...daca s-ar testa alte masini mai vechi ar lua minus 5 stele...
    Iar daca este sa vorbim de emisii chiar daca ar avea emisii egale(desi nu e asa) se pune problema poluari locale, adica una este sa fi cu nasul in teava de exasapament a unui diesel si alta este sa respiri aer curat in oras...
    Asa si toata lumea merge si la buda, una e sa stai cu ei in wc si alta este sa fii departe...in casa/buda ta.

    Asa ar putea sa spuna si cel din Brasov ca nu-i pasa ca langa Bucuresti sunt mafii intregi care otravesc aerul cu deseuri ilegale, ca la el nu ajunge?

    Tu intreb carcotasule, nu traiesti la oras, nu te bucuri cand e aer mai curat????
    Nu-ti place Spring-ul sau masina electrica, ok, dar nu poti fi atat de prost sa-i descurajezi pe cei care nu-ti mai gazeaza copiii cand merg pe strada...
    7 4
  • inexorabil
    Mafănele (alias “ROV”), sofist prin definiţie, dar mai ales prin excelenţă (şi pseudo-posesor de ghermane – atât de îngrămădiţi ne crezi?), voi (adică mata’ şi “coledzii” tăi de uniformă) nu vă puteţi depăşi condiţia bătută în cuie, aceea “inaugurată” de oile orwelliene. Behăiţi (în mod perfect previzibil) aceleaşi şabloane ultra-expirate: poluarea, Dieselgate, cancerul pulmonar, viitorul în pericol al copiilor voştri. Degeaba ne străduim să înjghebăm un dialog cu voi…Şi doar ştim prea bine că ne hazardăm să găsim tufe în Veneţia.

    La urma urmei, nu a ne convinge unii pe alţii (din cele două tabere iremediabil antagoniste) prestăm aici – oricum ar fi sublima utopie. Voi ţineţi morţiş să vă câştigaţi întruna adepţi (răpindu-le irisurile pe nesimţite), iar noi să…contracarăm, pe cât posibil, planul vostru lugubru. Iată la ce se rezumă acest război (ab)surd şi, clar, interminabil…

    Eşti de coma minţii! Iarăşi propui enormitatea aceea de “experiment” (recte a inspira direct în buza ţevii eşapamentului) ?

    “Pute îngrozitor a noxe pe stradă”…Dar cum se face că doar nasurile voastre se simt astfel stresate? Ale noastre or avea filtre montate de la naştere??
    2 3
  • @inex-placabil:
    hotule, te-am prins... te-ai regasit in adjectivul din ultima mea fraza...era o momeala pentru stancute, stii proverbul: nu iese fum fara foc, asta si apropo de termice :))
    PS: ma bucur c-ai ciugulit-o tu !
    3 1
  • Romania Te Iubesc
    Sa dea statul roman 10.000 euro pe fiecare jucarie de asta... Si cand te gandesti cati copaci s-ar planta dau cate canalizari s-ar face cu 10.000 euro...
    0 1
  • De intru cu Cielo in el, ii dau buleala.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru