Maşini de poveste: 40 de ani de Volkswagen Golf

de Dragoș Băltățeanu
Luni, 28.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O maşină de legendă împlineşte 40 de ani de existenţă. Este vorba de automobilul care a redefinit segmentul compact şi care din 1974 şi până azi a rămas un etalon al clasei sale: VW Golf.

Volkswagen Golf este automobilul care a marcat câteva generaţii bune de pasionaţi auto. Un model longeviv care a definit ceea ce astăzi numim clasa compactă şi care a devenit un etalon în segmentul său. Povestea sa începe acum 40 de ani, odată cu lansarea primei generaţii. Modelul care poartă numele unui sport elitist avea să iasă de pe banda de asamblare de la Wolfsburg în 29 martie 1974. Avea o misiune grea de îndeplinit. Trebuia să înlocuiască cu succes celebrul Volkswagen Beetle, un automobil extrem de popular. 21.5 milioane de exemplare fuseseră construite, iar Golf trebuia să se ridice cumva la înălţimea înaintaşului său. Conceptul era nou, inginerii renunţând la soluţia clasică cu motor spate şi tracţiune spate în favoarea unui automobil modern cu tracţiune faţă şi motor amplasat transversal în faţă.

Oare avea să convingă publicul? Răspunsul venea mai repede decât se aştepta toată lumea: în luna octombrie 1976, adică la doi ani şi jumătate Volkswagen sărbătorea deja un milion de Golf-uri produse. 

Originea numelui

O denumire simplă. dar care stârneşte şi astăzi controverse. Ce înseamnă Golf şi de ce şi-au numit astfel cei de la VW modelul de clasă compactă? Prima teorie - şi cea mai cunoscută - este că numele provine de la Golfstorm, denumirea în germană a curentului Gulfstream. Deşi Volkswagen nu a confirmat niciodată acesată origine, explicaţia ar fi logică, Volkswagen aflându-se atunci într-o perioada când îşi numea modelele după denumiri ale diverşilor curenţi: Passat, Scirocco, Jetta, Bora. Altă ipoteză este că numele provine dintr-un set de denumiri legate de sport şi sunt uşor de pronunţat în orice limbă, la fel ca şi Polo şi Derby. 

Prima generaţie Golf (1973-1983)

VW Golf 1

Urmareste Automarket
Desenată de Giorgio Giugiaro, prima generaţie VW Golf este şi astăzi recunoscută instant de către orice pasionat de automobile şi nu numai.
Liniile drepte, simple şi extrem de curate şi farurile rotunde au făcut din Golf simbolul unei generaţii. În 1976, Golf-ul inventa practic clasa compactă, deşi era mult mai mic faţă de standardele de astăzi. Era şi mult mai practic faţă de un Beetle, deoarece avea un hayon larg pentru acces la compartimentul dedicat bagajelor şi era disponibil atât în versiune cu trei portiere cât şi cu cinci. Una din elementele distincte ale Golfului este montantul C. Giugiaro a vrut să-i dea o formă specială acestui element de caroserie care până acum avea simplul rol de a susţine plafonul. Designerul italian a făcut astfel din montantul C un element de design specific pentru Golf, dându-i forma literei C, o temă care s-a regăsit apoi în diverse forme pe aproape toate generaţiile modelului german. 

Golf I a mai adus cu el o serie de premiere. Volkswagen avea să introducă un motor diesel aspirat pe modelul Golf D din 1976 şi apoi unul turbodiesel pe Golf GTD din 1982. Mai important, primul hothatch Golf GTI avea să fie lansat în 1976, iar în 1979 versiunea cabrio a modelului Golf. 

Primul Golf s-a vândut şi în Statele Unite ale Amercii sub numele de Volkswagen Rabbit. Americanii au derivat şi o versiune pick-up bazată pe prima generaţie Golf, numită Rabbit Pickup. În Europa, ea a ajuns să fie cunoscută sub numele de Caddy, moment care a marcat naşterea unei alte denumiri cunoscute şi azi în gama VW. Împreună cu toate derivatele sale, prima generaţie Golf s-a construit în 6.72 milioane exemplare.

A doua generaţie Golf (1983-1992)

VW Golf 2

În august 1983, Volkswagen lansa a doua generaţie a modelului Golf. Ceva mai mare în dimensiuni, dar cu o formă similiară cu prima generaţie, Golf II oferea cum semnificativ mai mult spaţiu pentru pasageri. La fel ca prima generaţie, Golf II era disponibil atât în versiune cu trei portiere, cât şi cu cinci. Deşi părea o continuare normală a primei generaţii lucrurile nu au fost atât de simple.

Când oficialii Volkswagen s-au întâlnit pentru a decide care este soarta viitorului model, mulţi dintre ei au susţinut ideea unei schimbări radicale.

"Să facem ceva total diferit, aşa cum au făcut şi concurenţii noştrii", s-a auzit în sala de şedinţe. Dar apoi cineva a spus: "Nu! Să păstrăm ideea, să construim un urmaş cu aceeaşi temă." Aşa s-a născut succesul uriaş al modelului Golf. Din faptul că modelul a evoluat de la generaţie la generaţie, dar niciodată nu şi-a şocat clienţii fideli cu un design atipic sau cu o schimbare totală a personalităţii. Iar Golf II avea să facă exact acest lucru. A luat tema primei generaţii şi a îmbunătăţit-o. Au fost păstrate modelele speciale, ca GTI-ul. Au fost păstrate farurile rotunde, dar şi montantul spate în forma literei C. A doua generaţie a adus primul Golf echipat cu frâne cu ABS în 1986, dar şi primul exemplar echipat cu transmisie integrală Syncro introdusă în acelaşi 1986. 6.41 milioane exemplare ale modelului Golf II au fost construite în lumea întreagă.

A treia generaţie (1993-2001)

VW Golf 3

Anii '90 cereau însă o schimbare, iar a treia generaţie a venit cu cea mai îndrăzneaţă propunere de design de la lansarea modelului de segment C. Silueta cu linii drepte lăsa locul uneia cu linii ceva mai rotunjite, iar o schimbare majoră venea în partea frontală, unde Volkswagen renunţa la farurile rotunde în favoarea unora cu o formă ovală. În plus, Volkswagen investea enorm în siguranaţă. A treia generaţie a adus airbaguri frontale şi o caroserie cu ranforsări suplimentare ce a venit cu o îmbunătăţire a rezultatelor la testele de impact. Golf III a fost prima generaţie echipată cu motor cu şase cilindri pentru versiunea VR6, cruise control, injecţie directă de motorină (TDI în 1993). ABS-ul a devenit o dotarestandard pe toate modelele Golf începând cu 1996. O nouă versiune decapotabilă a fost introdusă în 1993, dar şi prima versiune break bazată pe modelul Golf ce a purtat numele Variant. Volkswagen Golf III a obţinut titlul de European Car of the Year în 1992, devansând modele ca Citroen ZX sau Opel Astra. Aproape 5 milioane de exemplare au fost asamblate.

A patra generaţie (1997-2004)

VW Golf 4

Esential 7 generații ale modelului Golf întinse pe parcursul a 40 de ani
2 titluri Car of the Year
30 milioane de exemplare produse până în vara anului 2013
Poate cea mai cunoscută şi răspândită generaţie a modelului Golf este cea cu numărul patru. Designul abordat a fost perfect, reuşind să îmbine linia clasică cu cea modernă. Existau elemente ce trimiteau imaginaţia către prima generaţie a modelului, dar în acelaşi timp era cel mai modern dintre toate. A fost lansat în 1997, dar a treia generaţie a continuat să se vândă pe anumite pieţe până în 2011. Calitatea fabricaţiei era deosebită şi reuşea să se impună ca standard în clasa compactă. Modelul a continuat să democratizeze siguranţa (aşa cum le place celor de la Volkseagen să spună) prin introducerea de noi sisteme de siguranţă în dotarea modelului. În 1998, ESC-ul şi asistarea la frânare era oferite pentru modelul Golf, iar în acelaşi an era introdus şi primul Golf cu tracţiune integrală cu sistem Haldex numit Golf 4Motion. Transmisia cu şase trepte manuală a debutat în 1998, iar în 2001 a fost lansat un nou GTI, cu motor de 180 CP. Inginerii grupului introduceau şi injecţia directă de benzină pentru motoarele FSI, iar în 2002 era lansat cel mai puternic Golf din toate timpurile. Numit R32, modelul era capabil să atingă o viteză de top de 250 km/oră. Tot pe acest model avea să debuteze şi transmisia automată cu două ambreiaje DSG. Golf IV avea să iasă din producţie în 2004, cu un total de 4.99 milioane de unităţi produse. 

A cincea generaţie (2004-2008)

VW Golf 5

Volkswagen avea nevoie de un urmaş pe măsura succesului generaţiei anterioare. Şi avea să reuşească din nou, creând generaţia a cincea, cel mai confortabil exemplar de până acum. În 2004, Golf V lua clasa compactă prin surprindere, reuşind să îşi menţină standardul de etalon al clasei. Deşi mulţi concurenţi s-au apropiat de Golf, iar eternele discuţii despre care model este mai bun vor exista întotdeauna, nimeni nu poate contesta notorietatea modelului Golf V. A fost extrem de popular în Europa, dar şi la noi în ţară, fiind în vogă în momentul creşterii economice care a dus la maximul pieţei auto atins la noi în ţară: 2007-2008. Volkswagen a continuat să inoveze cu o caroserie mai rigidă, şase airbaguri, o nouă suspensie spate, cutie automată DSG cu şapte trepte, faruri bi-xenon plus primul twincharger folosit pentru o motor pe benzină.

Propulsorul TSI din 2006 folosea pentru supraalimentare atât sistem turbo, cât şi un compresor. Volkswagen a introdus şi o serie de modele derivate din modelul Golf. Golf Plus a debutat în 2007, apoi CrossGolf, dar şi un nou model break şi eficientul Golf BlueMotion ce promitea un consum de 4.5 litri/100 km. Golf 5 care a stat pe piaţă doar patru ani, doar 3.27 milioane unităţi au fost fabricate.

A şasea generaţie (2008-2013)

VW Golf 6

A şasea generaţie a venit mai repede decât se aştepta toată lumea. Volkswagen a decis să o introducă după doar patru ani şi mulţi au spus că este doar un facelift numit pompos generaţie nouă. parţial adevărat: Golf VI şi Golf V împart multe elemente comune, dar vizual ele sunt diferite. Blocurile optice, atât cele frontale cât şi stopurile, sunt modernizate şi modificate vizibil. 

A şaptea generaţie (2013-prezent)

VW Golf Mk.VII

A şaptea şi actuala generaţie a modelului Golf a sosit anul trecut, după ce a fost prezentată pentru prima dată publicului în septembrie 2012. Pentru prima dată, o generaţie nouă era mai uşoară cu 100 kg faţă de cea precedentă. Consumul de carburant a scăzut prin introducerea de propulsoare noi şi, tot în premieră, Volkswagen propune şi o versiune cu propulsie electrică pentru noul Golf.

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf poate fi achiziţionat şi oferă o autonomie de 190 kilometri. Inovaţiile nu se opresc aici, în această toamnă, va fi lansat şi Golf GTE, model ce foloseşte un sistem plug-in hybrid pentru propulsie. 

Volkswagen Golf GTE

A şaptea generaţie a modelului Golf a reuşit să impresioneze din nou şi juriul Car of the Year în anul lansării sale. Astfel în 2013, Golf a devenit European Car of the Year pentru a doua oară după succesul obţinut în 1992.

Golf - Car of the Year 2013

Golf este cel mai de succes model construit vreodată de Volkswagen. În vara anului 2013, VW a atins cifra de 30 milioane unităţi produse. Actuala generaţie este asamblată în patru uzine: două dintre ele sunt în Germania, la Wolfsburg şi Zwickau, iar celelalte sunt amplasate în China, la Foshan şi în Mexic, la Puebla. 

Versiuni sportive

Golf GTI

VW Golf GTI

Fiecare generație Golf a avut la rândul ei o variantă hot numită GTI. A fost și este unul dintre cele mai dorite hot hatch-uri de pe piață. Iar dacă la început era aproape singur în categoria sa, concurența este astăzi mult mai puternică. Prima generație GTI a fost lansată în 1975, puterea fiind furnizată de un propulsor de 1.8 litri cu injecție ce dezvolta 110 CP la 6.100 rpm. Un Golf GTI 1 cântărea doar 810 kg, iar accelerația la 0 la 100 km/oră se făcea în 9 secunde. Deși este considerat primul hothatch disponibil pentru publicul larg, există voci care spun că Golf-ul GTI a fost precedat de versiunea Abarth a modelului Autobianchi A112, lansată în 1971. Vom detalia povestea versiunii GTI într-un material dedicat pe Automarket.ro.

Golf GTI, prima și a cincea generație.

Rallye Golf

VW Rallye Golf

O versiune sportivă mai puțin cunoscută a modelului Golf a fost lansată în 1989, sub numele Rallye Golf. Era bazată pe a doua generație a lui Golf și se distingea prin blocurile optice pătrate și prin aripile evazate agresiv. Versiunea Rallye folosea tracțiunea integrală Syncro și un motor supraalimentat de 1.763 cmc ce dezvolta 160 CP. Doar 5.000 de exemplare au fost construite, scopul principal fiind omologarea modelului pentru raliuri. Prețul era de 50.000 mărci germane, dublu față de un Golf GTI obișnuit.

Golf R32 și Golf R

Volkswagen a exploatat și mai mult nișa unui model compact performant cu versiunea Golf R. Primul Golf R a fost dezvoltat pe platforma modelului de generația a patra și a impresionat la vremea lansării sale, în 2002. Volkswagen a luat popularul model Golf 4, i-a pus transmisie integrală 4Motion și a îndesat sub capotă motorul VR6 de 3.2 litri, unitate care dădea și denumirea modelului: Golf R32. Rezultatul? 240 CP și un sunet de neuitat. 

Volkswagen a păstrat apoi această tradiție și pe următoarele generații. De la Golf 5 până la modelul actual, toate au și o versiune R. Care este obligatoriu cea mai puternică din gamă și folosește tracțiune integrală. Linia de versiuni R ar putea fi completată în viitorul apropia de o variantă extremă de 400 CP, anunțată de conceptul Volkswagen Golf R 400, prezentată recent la Salonul Auto de la Beijing 2014. 

Comentarii (30)

 • Asta este, masina omului de rand ( nu din Romania ) ce nu este pasionat de masini, ce nu citeste reviewuri si nu comenteaza pe siteuri auto, cel ce vrea o masina si atat, strict pentru a se deplasa din pct A in pct B si care este cumparata din simplul motiv ca este cea mai des intalnita masina pe strada.
  29 38
 • @ paulietgm
  VW Golf este cea mai vanduta masina de clasa compacta din Europa ( se vinde de doua ori mai bine decat urmatoarea compacta in clasamentul vanzarilor, Ford Focus ) pentru ca punand in balanta calitatile si defectele ei, rezulta cea mai buna alegere in clasa compacta pentru majoritatea europenilor . Din acest motiv domina autoritar vanzarile in clasa compacta in Italia, iar in Franta Golf 7 a fost multe luni la rand cea mai vanduta compacta pana la aparitia noului 308 . Si in prezent VW Golf se vinde in Franta mult mai bine decat Citroen C4 desi au aparut aproape in acelasi timp pe piata .
  34 10
 • Mircea
  Se vinde bine pentru ca este etalonul clasei asa cum scrie si in articol
  25 14
 • @ @paulietgm

  Golf conduce clasamentul vanzarilor doar in Europa,la nivel mondial Ford Focus si Toyota Corolla au vanzari mai mari decat modelul german.
  19 10
 • Trebuie sa il conduci ca sa iti dai seama ca in afara de pret nu prea ai ce sa-i reprosezi. Directie, sasiu, pozitie la volan, spatiu interior si materiale de calitate. Este cea mai vanduta masina din Europa si cred ca europenii se pricep cat de cat la masini :-)
  26 10
 • Catalin
  Beetle a fost construit in 21 milioane bucati PANA LA APARITIA GOLFULUI IN 1974 ? Asa reiese cel putin din articol. Sper sa fie o greseala de abordare. . . Iar pe wikipedia verific dupa ce postez aici .
  3 1
 • Catalin
  "hayonul era mult mai practic decat accesul la Beetle": adica pe unde baga Adolf valijoara lui cu planul Barbarossa (printr-o fanta ?) sau Golful a fost creat pentru a incarca / transporta o masina de spalat ?
  5 10
 • Se vinde bine pentru că are istorie și tradiție, câștigate de-a rândul a peste 40 de ani. Nu cred că milioanele de oameni care conduc un Golf sunt atât de proști încât să o cumpere în halul asta.

  Nu excelează la nici un capitol însă e o mașină versatilă, bună la toate cu care te împaci de minune în peisajul cotidian!

  Un articol excelent, felicitări redacției pentru documentare!!
  23 7
 • Andras Andreescu
  Ar fi fff interesant daca s`ar face si o istorie a Opelului Astra.
  10 7
 • I love my VW GOLF IV :)
  Am zis ca nu renunt la el, decat daca renunta el la mine. Sper sa ies la pensie(sau sa apuc vreo pensie) si sa merg duminica la plimbare in golf-ul meu din tinerete, prima masina cumparata pe numele meu, cu banii mei(credit) si pentru ca dintr-asta am vrut si mi-am dorit.
  24 2
 • Florin
  Ford Focus sta f prost la interior, daca ar schimba acel bord cu 1000 de butoane am mai castiga la vanzari.
  18 5
 • andrey_1293
  @Florin - daca Focus are butoane multe nu stiu ce poti spune despre Astra. Oricum au rezolvat problema cu butoanele (pe langa altele) prin face-liftul care va aparea in iarna. Mi-ar placea sa vad si istoria Focus-ului si Astrei.
  14 6
 • Mi-am ''turuit'' si eu fundul acum 3 ani intr-un Golf 5. Era al firmei de coperativa la care lucram ( nu-i dau nume ca sa nu fac reclama ). In afara de o masina simpla cu care sa-ti faci treaba cu ea nu vedeam nimic. Scunele erau prea joase, creeandu-ti un disconfort accentuat pe timpul deplasarilor non-stop cu masina, sustinerea laterala era buna, mult prea buna decat buretele moale din care era facut sezutul. Timoneria cutiei de viteze mi se parea indezirabila, trebuia sa ''mesteci'' de 2 ori ca sa iti dai seama ca a intrat cum trebuie, insa motorul urla frumos cand sareai brusc din a cincea in a doua ( executand depasiri ). Marele minus erau tachetii, care dupa mai multi KM rulati cu masina fiabilitatea pieselor era indoielnica si nu mai marea suprafata de transmitere a fortelor de la o piesa la alta. Ca istorie, as alege Corolla ( o masina cu un trecut glorios si cu o vechime mult mai bogata de cand a fost lansata pe piata si pana azi ), ca design as alege Focus ( o masina mult mai frapanta si exotica in randul compactelor de volum ), nu m-as mai intoarce la Golf. Acum ii las pe amatorii de Moskwicz sa isi spuna offul. Salutare !
  14 27
 • Catalin
  Sa nu uitam de de 2 ani cea mai vanduta masina din lume este Ford Focus. De la an la an vanzarile lui Golf scad.
  4 10
 • Golful 2 , in opinia mea, a fost cea mai buna masina creata , pana in anul 2007.Da, e peste G3-cel mai slabut Golf, dealtfel.Multi ma vor trece Dunarea cu comentarii cara mai de care mai argumentate, insa, cine tine minte, a avea un Golf 2 in anii 90-2000 era...mare lucrare. Apoi, a aparut cel mai bun produs auto(in masa) ever;Golful 4.Si azi, la 8 ani de cand a incetat productia breackului, inca le da nana majoritatii. Nu-mi spuneti ca acum avem nu stiu ce tehnologie, tablete in bord, USB, draci, laci,nu!!! Vorbim de MASINI nu de autoturisme.Daca dam jos toate prostiile(mullte efectiv inutile) de pe noile vehicule, ceea ce ramane(caroserie, sasiu, motor, directie, FIABILITATE IN TIMP!!!), conteaza cu adevarat, pretul de revanzare fiind un barometru real si impartial al calitatii efective.Nu am mzis ca X marca(model) e proasta, foarte multe sunt ok, insa vreau sa o evedentiez pe Cea Mai Buna.Parerea mea.Good day!
  20 5
 • A, m-am luat cu scrisul;LA MULTI ANI Golf!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  19 0
 • @Marean
  Indezirabil, Corolla? Mda, te-ai intors @mafia, aia este mutra ta? Asa stai toata ziua la service?
  17 6
 • @marean
  Cutia de golf e f precisa Spre deosebire de un fiat bravo, despre care nu pot spune acelasi lucru, as putea spune ca precizia este chirurgicala!
  16 1
 • @Marian.Nedelcu
  Si eu am avut la firma un Bugatti Veyron. Mergea bine ghioarca, dar dupa vreo 50.000 de km i-au cazut pistoanele. Sincer, prefer mai mult mult consacratul Ferrari... Mi se pare mult mai versatila.
  16 3
 • A cincea generaţie eu zic ca a fost, este si va ramane cel mai frumos Golf. Imi plac masinile mai rounjite....iar el era exact cum trebuie. Chiar merita V - ul second acum ! Si atunic cine la cumparat de nou, ar fio fost ,,fraier'' sa il vanda pe VI sau VII....nu mi se pare mai reusite. Iar tehnic mare diferenta de la V pana azi nu e....
  6 7
 • DA, DA, DA, cum spuneti voi.......Nu ma pot pune eu cu niste ''soferachi'' de Moskwicz.
  4 17
 • In clasa compacta exista doar doua legende din punct de vedere al vanzarilor: Corolla si Golf. Focus e un model aparut mult mai tarziu si dupa parerea mea Ford a gresit schimband numele de Escort in Focus. Daca nu ar fi facut-o ar fi fost si Escort-ul in topul all time al vanzarilor din clasa compacta si nu numai.

  Multi se plang ca pasionatii de masini nu ar merge cu masini banale/normale. Eu ii contrazic. Nu trebuie sa ai Ferrari ca sa fii pasionat de masini, mai ales ca marea majoritatea a celor care au masini fac parte din "middle class" si nu din cei 1% cei mai bogati oameni de pe planeta ca sa-si poata permite bolizi sau colectii de masini stil Jay Leno sau nu stiu ce emir arab.
  6 1
 • Didibao
  Daca tot faceti povestea, macar s-o faceti completa. Lipsesc versiunile VR6 care erau mai puternice decat GTi si lipseste Golf Mk2 Country Syncro, un crossover... Golf.
  6 1
 • Ce este interesant este faptul ca Golf nu a venit niciodata cu nimic spectaculas, dar si-a indeplinit conditia de baza a unei masini compacte. Un echilibru bun intre confort, dotari, intretinere si fiabilitate. Restul sunt povesti, iar altii au incercat si inca mai incearca sa il "zdrobeasca" folosindu-se de altceva precum design spectaculos, tehnologie de ultima ora la un pret bun, oferte de preturi, motoare mai puternice si dotari mai bune la un pret mai mic, inca din versiunile de baza. Dar cu toate astea aproape niciodata nu au reusit decat sa se apropie de succesul si notorietatea lui Golf. Singura care a fost un pericol pentru Golf a fost Toyota Corolla si se pare ca in prezent este Ford Focus. Nu este un lucru rau concurenta puternica, pentru consumatorii de rand asa cum suntem noi.
  Si daca e sa ne legam strict de fiabilitatea acestei masini eu cred ca aici se incadreaza cel mai bine primele 3 generatii. Dar evident trebuie tinut cont si ca pana acum 15-20 si concurenta arata cu totul altfel.
  Ah, si un lucru foarte important pe care de ani de zile il spun pe acest site referitor la designul lui Golf (in zadar, evident, pentru ca tot timpul "bat campii") cu care sper ca in sfarsit s-a facut lumina:
  "Când oficialii Volkswagen s-au întâlnit pentru a decide care este soarta viitorului model, mulţi dintre ei au susţinut ideea unei schimbări radicale. "Să facem ceva TOTAL diferit, ASA CUM AU FACUT CONCURENTII NOSTRI", s-a auzit în sala de şedinţe. Dar apoi cineva a spus: "Nu! Să păstrăm ideea, să construim un urmaş CU ACEEASI TEMA." Aşa s-a născut succesul uriaş al modelului Golf. Din faptul că modelul a evoluat de la generaţie la generaţie, dar niciodată nu şi-a şocat clienţii fideli cu un design atipic sau cu o schimbare totală a personalităţii."
  12 1
 • antonny
  etalon al clasei sale VW Golf nu e decat o masina pentru flote ...
  4 10
 • ...si flotele care vor golf vor imagine de middle class (nu ma gandesc la popoare in curs de dezvoltare) vor costuri reduse adica fiabilitate si calitate
  5 0
 • Nu reusesc sa imi dau seama, cum de l-au desenat asa? (Golf 3)
  0 2
 • un articol asa de frumos merita povestea masinii mele.
  G5 2.0 tdi in talon 2009 :) comanda noua in ultima saptamana in care se mai putea, urma sa se inchida fabrica pentru aparitia G6.
  in prezent am 200000 de km. nici o defectiune. revizii la Porsche toate(s-a terminat cartea cu stampile). la 50, 100, 150 si 200000 am inlocuit placutele de frana(cam la jumate), discurile au ramas cele din fabrica. la 150000 distributia. doua becuri la faza scurta si atat. prietenii ma speriau: volanta, injectoare, turbo...la mine nimica.

  ps: nu am filtru de particule.
  9 0
 • cred ca cea mai mare parte a succesului se datoreaza conservatorismului modelului, neexistând diferente (cel putin dpdvd optic) majore intre generatii, ceea ce in mod subconstient genereaza un sentiment de siguranta, ceea ce e de inteles pentru un cumparator mai conservator. In schimb constat cu stupoare ca de vre-o zece ani încoace golful a devenit emblematic pentru tineri, ceea ce ma face sa cred ca lobotimizarea noilor generatii a fost un succes.
  0 2
 • @mm

  adica dupa parerea ta toti iubitorii de golf din lume tineri sunt cu creierul spalat. Ce masina trebuia sa-mi iau asa numai de dragul de a fi diferit.Am cocheta cu idea de Civic dar de ce sa nu iau referinta in clasa ? faptul precizat in postarea mea de sus eu zic ca spune multe. acum eu nu stiu cate masini ai schimbat tu si ce preferi, eu prefer sa ma plimb mult si sa repar putin. numai bine.
  1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru