Motor supraalimentat

Supraalimentarea este o metodă de creștere a puterii generate de un motor cu ardere internă cu ajutorul unui compresor de aer mecanic (în engleză: supercharger) care trimite în cilindrii motorului o cantitate mai mare de amestec proaspăt aer-carburant la o presiune mai mare decât cea atmosferică. Prin această metodă, motorul primește mai mult oxigen în momentul admisiei.


Termenul supraalimentare este utilizat în mod curent pentru dispozitivele care comprimă aerul prin funcționare mecanică (roți dințate, ax, curea și/sau lanț conectate la arborele cotit).

În schimb, pentru dispozitivele care cresc cantitatea de aer introdusă în momentul admisiei cu ajutorul unei turbine centrifuge prin care trec gazele de evacuare, se utilizează termenul turbocompresie (sau, simplu, turbo).

Cele două metode de creștere a puterii produc același efect (comprimarea aerului și creșterea cantității de oxigen din motor la admisie), dar prin metode diferite. 

Un motor termic poate fi supraalimentat (supercharged), turboalimentat (în engleză turbo, turbocharged) sau poate folosi ambele tehnologii în același timp pentru creșterea puterii generate de acesta (în engleză: Twincharging/Twincharged).


VIDEO

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru