Măsuri dure împotriva şoferilor care nu-şi fac asigurări RCA: amenda se va dubla şi va ajunge la 8.000 de lei

de Daniel Popescu
Vineri, 06.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amenda pentru şoferii care nu încheie poliţe de asigurare RCA se va dubla de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, potrivit unui amendament de ultimă oră la proiectul de lege.

Esential 4.000 de lei va fi amenda dacă eşti prins fără asigurare RCA
Proiectul de lege pentru modificarea radicală a sistemului de poliţe de asigurare RCA a primit un nou amendament cu numai o zi înainte de a ajunge pe masa senatorilor, iar acesta vizează şoferii care nu încheie asigurarea.

Astfel, amenda pentru persoanele care nu încheie asigurarea RCA se va dubla de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, urmând astfel să ajungă la echivalentul a aproape 1.800 de euro. Dublarea amenzii este văzută ca o metodă care va încuraja şoferii care circulă sporadic cu maşina fără să încheie poliţa RCA să intre în legalitate.

În plus, iniţiatorii legii avertizează că autorităţile vor centraliza bazele de date ale noului Birou Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, astfel că descoperirea persoanelor care circulă fără RCA ar trebui să fie semnificativ mai uşoară. Pe de altă parte, companiile de asigurări vor fi penalizate cu 0.2% pe zi pentru neplata la timp a despăgubirilor.

Noile propuneri se adaugă la cele deja anunţate de mai mult timp: persoanele vor putea plăti asigurările RCA şi în rate lunare, iar acestea vor rămâne valabile chiar dacă primele nu sunt achitate la timp.

Totuşi, în cazul unei persoane care nu achită ratele la timp, firma de asigurări va avea dreptul de a confisca maşina persoanei pentru a-şi recupera datoriile.

Via Economica

Comentarii (7)

  • Claudiu
    Cat de greu ar fi sa se foloseasca sistemul pentru detectarea platii rovinietelor ca sa se verifice cine are RCA valabil? Pe baza numarului de inmatriculare se va putea stii seria de sasiu si astfel se va stii in timp real daca exista polita RCA valabila pentru acea masina. Desigur, ar fi nevoie si de camere in plus fata de reteaua existenta.
    20 1
  • Avem nevoie de o revolutie
    @Claudiu
    Decat sa investeasca in niste camere performante, mai bine dau niste legi cretine, precum confiscarea masinii proprietate personala, pentru intarzierea unor rate.
    Aveam cersetoria legala si spalarea de bani prin ONG-urile de fatada, acum avem Camataria legala. Multumim domnilor parlamentari !

    PS:lamuriti problema:
    1. ce se va intampla cu cei care isi tin masina in garaj si nu circula
    2. cu cat ne vor umfla nenorocitii asigurarea?
    17 1
  • ar fi greu sa foloseasca sistemul existent pentru rovignete, ca ala apartine CNADNR ... si o sa zboare porcii in ziua in care doua institutii ale statului roman o sa comunice in timp real intre ele.
    15 0
  • P.S. ati uitat sa spuneti ca in amendament se spune ca asiguratorii vor fi obligati sa taie jumatate din prentru a justifica marirea amenzilor (not)

    deci pana la urma tot cu biciul da in romanul care n-are bani nici sa treaca strada
    5 1
  • E bine ca av ganditi sa crsteti amenzile, dar sa scadeti asigurarile si sa eliminati numeroasele brobleme legate de despagubiri, nu.
    7 2
  • Ne plangem aici, dar de iesit in strada nu iese nimeni!
    3 0
  • ar trebui sa existe posibilitatea sa se faca RCA pe o singura zi!

    ex. eu am 2 automobile... il folosesc pe cel mai nou iar la cel vechi ii mai platesc doar impozitul anual... in urma cu o luna am fost nevoit sa plec cu cel vechi pt a duce la reparat ceva ce nu incapea in portbagajulcelui mai nou (nu m-a oprit nimeni pe traseu)

    stiu ca nu am fost in legalitate insa era un caz de forta majora (stiu... ”puritanii” vor sari ca trebuia sa platesc pe cineva cu o remorca sau platforma... dar uite ca nu am facut-o din cauza timpului si a costurilor)

    PS acum cativa ani un tip cu SUV Infiniti care costa cam 50 -60 mii euro a zgaraiat destul de urat la iesirea din parcare masina parintilor mei... au rezultat drumuri, timp pierdut, alergatura pe la politie si societatea de asigurarri care constata din baza de date ca tipul (un proprietar de firma de constructii din Dr.Tr.Severin) nu avea RCA!!! mafia imediat a intrat in stand by si ca sa musamalizeze situatia tipul s-a oferit sa plateasca din buzunar reparatia masinii...

    pe mine daca ma oprea politia si ma prindea fara RCA intr-acel moment de forta majora in care am folosit o veche masina (pe care nu o vand deoarece sunt atasat emotional de ea) pe care nu o mai scosesem pe drumurile publice de aproape un an, credeti ca ma iertau?!

    concluzie: la fel ca la taxa de drum, ar fi bine ca si asigurarea obligatorie sa poata fi incheiata si pe o singura zi!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru