Nouă companii de asigurări RCA au format un cartel pentru creșterea prețurilor între 2012-2016: amenzi de 53 de milioane de euro

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 04.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consiliul Concurenței a stabilit că nouă companii de asigurări au format un cartel prin care au crescut artificial prețurile polițelor RCA în perioada 2012-2016. Companiile au fost amendate cu 53 de milioane de euro.

Consiliul Concurenței a anunțat marți rezultatele unei investigații demarate în urmă cu trei ani pe piața asigurărilor RCA.

Instituția a stabilit că nouă companii de asigurări RCA au format un cartel pentru a crește în mod nejustificat prețurile la asigurările RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016. Din acest motiv, toți șoferii din România au fost afectați, întrucât prețurile la polițele RCA nu au mai fost stabilite în mod independent.

"Nu trebuie să se ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa", menționează Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

Instituția menționează că ancheta a avut succes și datorită faptului că Euroins, una dintre companiile de asigurări cu cele mai mici prețuri de pe piață, a recunoscut integral faptele și a furnizat o serie de documente care demonstrează discuțiile cu privire la prețurile concurenților de pe piață.

În urma acestui verdict, Consiliul Concurenței a amendat nouă companii de asigurări cu peste 246 de milioane de lei, echivalentul a aproxomativ 53 de milioane de euro. Lista completă a companiilor de asigurări amendate este compusă din Allianz-Tiriac, Asirom, Astra, Carpatica, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig și Uniqa, în timp ce Uniunea Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România (UNSAR) a primit de asemenea o amendă de 160.000 de lei.

Astra și Carpatica au fost amendate în ciuda faptului că ambele companii au intrat ulterior în faliment.

Companie Amendă
(milioane lei)
Allianz-Tiriac 43
Asirom 37
Astra 22
Carpatica 27
Euroins 6
Generali 21
Groupama 35
Omniasig 41
Uniqa 13

Concluziile investigației explică decizia Guvernului de a impune tarife maxime pentru asigurările RCA începând din luna noiembrie 2016 pe perioade consecutive de câte 6 luni. La introducerea inițială a tarifelor maxime, Guvernul a stabilit prin lege că prețul unei polițe RCA eliberată după 12 noiembrie 2016 nu putea fi mai mare decât prețul poliței anterior acestei date.

Ulterior, tarifele maxime pentru polițele RCA au suferit modificări minore o dată la 6 luni, iar cea mai recentă modificare a avut loc în luna noiembrie a acestui an. Cu această ocazie, prețul mediu al unei asigurări RCA a crescut cu 4%, la 790 de lei.

Via Consiliul Concurenței (PDF), Economica, 1asig

Comentarii (5)

  • Majoritate companiilor de asigurari pierd bani in Romania din RCA. Amenzile aplicate depasesc in cele mai multe cazuri profitul anual al asiguratorilor din toate liniile de asigurare. Sper sa existe dovezi solide in acest caz, altfel Consiliul Concurentei va pierde contestatiile in justitie. Desigur, pretul RCA-ului ne afecteaza pe toti, personae fizice dar si transportatori si subiectul e intens politizat. De vazut daca nu cumva aceasta agresivitate a organismelor de reglementare n-o sa duca de fapt la penurie si dezechilibre pe piata.
    3 12
  • someone
    ok, i-au prins, dar noi cu ce ne alegem de pe urma acestei amenzi? adica daca tot i-au prins ca ne-au furat.....
    12 0
  • O despagubire ceva? Sau ii e cuiva teama ca ar intra toate in faliment?
    3 0
  • Facand asigurare pe o luna de zile,la cea mai iefita companie,,cresterea din luna oct la noiembrie a fost de 25 %,,nu de 4 %
    5 0
  • Fara alehas
    @joe
    Pe o luna e cel mai scump indiferent de asigurator. Fluctuatia pretului rca-ului depinde si de rata daunei pe tipul/marca ta de autoturism calculata de la o luna la alta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru