Polonia atacă în instanță planul Uniunii Europene de a interzice mașinile termice din 2035

de Tiberiu Safta
Marti, 13.06.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul Poloniei a anunțat că va ataca în instanță decizia Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare termice în spațiul său, începând din 2035. Polonia va face, astfel, apel la Curtea Europeană de Justiție.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a adoptat oficial planul prin care vânzările de mașini noi cu motoare termice vor fi interzise în Uniunea Europeană începând din 2035. Acest plan nu a fost primit cu căldură de către membrii UE, în special de țări precum Italia, Germania și Polonia, printre altele. De altfel, la insistențele Germaniei, vor putea fi comercializate mașini cu motoare termice și după 2035, cu condiția ca acestea să fie alimentate cu combustibili sintetici.

Cu toate acestea, vecinul din est al Germaniei, Polonia, nu este deloc de acord cu interzicerea motoarelor termice și a combustibililor fosili. În urmă cu puțin timp, guvernul Poloniei a anunțat că va ataca în instanță decizia Comisiei Europene de a interzice aceste mașini. Astfel, Polonia va face apel la Curtea Europeană de Justiție cu privire la acest subiect.

Guvernul de la Varșovia susține că nu există o analiză adecvată a pieței și că interzicerea acestor mașini ar putea duce inclusiv la consecințe sociale.

Din aceste cauze, Polonia este singura țară din Uniunea Europeană care s-a opus constant acestui plan și care a votat împotriva acestei decizii.

„Nu suntem de acord cu această reglementare și cu alte documente din pachetul Fit for 55, motiv pentru care le vom contesta la Curtea Europeană de Justiție”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al mediului. „Sperăm că ni se vor alătura și alte țări. Vom depune moțiunea în următoarele zile”, a mai adăugat aceasta.

via Automotive News Europe

Comentarii (40)

  • Seriff
    Bun asa, bravo, respect Polonia!
    36 7
  • Banditos
    polacii au mai scuipat ei si alta data impotriva curentului...."pistruiatii"
    4 28
  • Mircea Badea
    s-au tampit si astia..viitorul e chiar in fata!
    5 34
  • Seriff
    @Banditos, ti se spulbera visele, nu vei apuca sa vezi vreodata interzicerea termicelor, punem pariu ca asa se vor opune toate tarile?
    25 4
  • Andrei
    Ce bine! După Rusia și Ungaria, acum avem și Polonia ca posibila destinație pentru dinozaurii Seriff, PMC și alții.
    5 28
  • Seriff
    @Andrei acolo v-ati simti voi comunistilor bine, de obicei comunistii se opun drepturilor omului, in caz ca nu stiai, Germania si Italia s-au opus si ele prostiei cu masini pe baterii, se vor opune toate tarile, e logic ca nu ai cum sa faci asta, asa ca poti sa stai linistit, cainii latra, ursul trece.
    22 5
  • @papagal electric
    Sunt 7 state europene cu industrie auto la care se adaugă cele care nu sunt Luxemburg. :)))))
    22 4
  • Ei încearcă, mai rămâne să și reușească. Un fleac :))
    3 19
  • Corect Polonia și nu numai
    18 3
  • Banditos
    @serif...unde ai citit tu, mai trolache, ca imi doresc interzicerea masinilor termice? Iar nu intelegi un text scris? :))
    1 17
  • Seriff
    @Banditos hai lasa vrajeala ca abia astepti, e visul tau din copilarie, apropo ti-ai luat odata dacia spring sau e prea scumpa?
    18 3
  • Drepturile omului și masina electrica, baba și mitraliera :))
    Dezaxații anti-electrice spun lucruri trăznite.
    4 18
  • Banditos
    @serif....nici casa, nici masa, nici masina n-am. Abia o trotineta de aia de plastic de la vechituri. Acum te simti mai bine? Da? simti ca o ai mare? Bun asa. Inseamna ca pe viitor nu avem de ce sa mai interactionam.
    5 17
  • Inainte de a interzice sa se faca ceva pt a controla piata.
    Producatorii auto au innebunit cu preturile. Si nu vb de electrice, hai sa luam termice.
    Nu e nimic diferit la un golf sa zicem, sau focus sau corolla din prezent fata de una de acum 10 ani spre exemplu.
    Mai rau, in prezent avem motorizare inferioara, susceptibila la probleme. Downsizingul a fost o minciuna dovedita ulterior. Motoarele sunt mai proaste si consumul si poluarea in realitate sunt la fel, in sarcina.
    Producatorii au mintit folosind valorile cand motoarele nu sunt in sarcina, gen la plimbare la 2000 rpm sau mai jos, mers cursiv. Ori alea nu reprezinta folosirea normala.
    Si cand te uiti cat costa o masina in rpeznet fata de acum 10-15 ani te cam intrebi de ce. Inflatia?! Inflatia este un cerc vicios lansat de vanzatori, care tot timpul cresc preturile si de fapt EI sunt cauza inflatiei, in goana dupa profituri.
    Niciodata nu se vor da salarii mai mari inainte si apoi gen, "hopa, tre sa marim preturile ca dam salarii prea mari"
    Toti au ridicat de preturi sub pretextul, "ah, eu sunt concurent alt de azi!" lol.
    Si abia atunci cand vom avea o piata corecta, unde o masina nu este un lux, si omul poate sa cumpere o electrica la pret corect, sa poti sa ii zici, "man, poluarea"
    Si vine pasul urmator, infrastructura.
    Majoritatea oamenilor in tarile dezvoltate locuiesc in orase, la bloc, si nu la casa. Cum iti alimentezi masina electrica?!
    Inainte ca politicienii sa puna restrictii, sa creeze premiza dezvoltarii.
    Adica ABSOLUT TOATE cladirile sa fie imbracate cu panouri solare, PT-urile sa fie upgradate sa faca fata unui flux bidirectional, gen cum face tesla in australia. Hub-uri inteligente cu baterii integrate care pot prelua orie probleme pe retea si pot sustina comunitatile locale si fluxul de energie mult mai bine.
    Abia dupa aceste lucruri, sa poti sa ceri populatiei, convertiti-va la o noua tehnologie.
    13 3
  • Seriff
    @Banditos iti recomand o masina diesel, abia te mai plimbi si tu, te mai relaxezi, nu stai sa cauti statii de incarcare, nu stai sa iti instalezi 7 aplicatii, cu 7 conturi, nu iti faci griji ca e statia ocupata, te plimbi linistit, e un sfat prietenesc.
    Poti sa te duci cu ea pana in Rusia daca vrei, eventual sa ramai acolo.
    13 5
  • Mircea Badea
    ca sa nu se treaca pe rosu dai amenzi, nu invers. industria si mentalitatile trebuie fortate, astfel inovatia vine mai repede.
    4 11
  • @Seriff
    "nu stai sa cauti statii de incarcare, nu stai sa iti instalezi 7 aplicatii, cu 7 conturi, nu iti faci griji ca e statia ocupata"

    Ai o imaginație bogată :))
    Eu nu fac niciuna din treburile astea. Și știi ce nu mai fac? Nu trec pe la benzinărie. Încarc acasă, peste noapte, ma ține cam o săptămână, în medie.
    5 12
  • Seriff
    @16:21, serios? Pai exact acum ti-ai dat si tu seama cat de inutila e masina electrica, altceva nu poti face cu ea, decat sa te invarti in jurul casei, ca la drum lung o sa treci prin toate etapele enumerate de mine, ca doar nu iti iei casa cu tine cand pleci de acasa, asa ca mi-ai confirmat, masina electrica e strict sa te duci cu ea la Lidl si inapoi, dar trebuie sa vina la pachet cu o casa, altfel nici aia nu poti sa faci.
    10 3
  • NICI PRO, NICI CONTRA EV
    DUPA CE AM CITIT AICI UN COMENTARIU, CU PRIVIRE LA CAT DE INCET MERG CEI CU MASINI ELECTRICE, CHIAR "MI-A CAZUT FISA" SI AM REMARCAT SI EU CA NU AM VAZUT NICIO MASINA ELECTRICA SA MEARGA CU VITEZA SAU SA FACA DEPASIRI SPECTACULOASE, CA DOAR VORBA AIA, VITEZOMANI SI AGRESIVI SUNT IN TOATE PATURILE SOCIALE SI INDIFERENT DE PRETUL MASINII, ORI CA E COAJA, ORI CA E SCUMPA.
    SI CHIAR E PLIN DE MASINI ELECTRICE, IN SPECIAL TESLA... ADICA NU TREBUIE SA "LE CAUTI CU LUMANAREA"
    10 7
  • @Seriff
    Cât de lung e drumul? Nu sunt camionagiu.

    Și atunci când e lung am stații de încărcare din 50 în 50 de km. Durează 30 minute încărcarea (la a mea). La un drum de 600km, sa zicem, o pauza de 30 minute e chiar ok, nu umblu cu pampers pe mine.

    Eu înțeleg ce zici tu și da, infrastructura încă nu e unde ar trebui sa fie. Dar e mult, mult mai buna decât îți imaginezi tu.
    7 12
  • Seriff
    @16:49, am inteles, adica masina iti face programul, ce sa zic, sa fii sanatos, eu nu vreau sa mi-l faca, acum 2 saptamani am facut 800 km intr-o zi, am facut plinul in 2 minute, nu as fi stat sa caut statii de incarcare nici sa ma plateasca cineva, plus ca acele statii pot fi ocupate, atunci ce faci? Stai la coada cu orele, daca tu ai atat timp liber si nu ai ce face cu el, sanatate, eu prefer sa fac altceva cu timpul decat sa incarc masini.
    13 5
  • @Seriff
    Cred ca ești greu de cap. Nu cauți stații de încărcare, sunt în drum, pe autostradă. Dacă nu mergi pe autostrada, sunt la supermarket-urile din localitățile pe care le tranzitezi.

    Cât despre drumul tău de 800km... Ori ai vezica cât una de elefant, ori te-ai pișat pe tine, ori minți de îngheață apele. Pariez pe ultima variantă.
    5 14
  • Banditos
    @18:06

    lasa-l pe taximetrist....la el e simplu: masinile electrice e minciuna, el are diesel, 1200km autonomie, merge cate 800km in fiecare WE la mare sa bea o cafea cu baietii. Ca el numai e nimeni, el stie mai bine decat ceilalti ce le trebuie si cum se foloseste o masina. Genul de habarnist care acum 20 de ani injura Loganul.
    6 13
  • @Banditos
    Seriff e unul din specia aia de frustrați care simte nevoia sa fie deștept comparativ cu restul. Ce face el e inteligent, restul sunt prosti. Când o sa își ia și el electrica o sa ne explice ce prosti sunt cei care încă nu au luat.
    4 10
  • Banditos
    intr-un cuvant, e un simplu troll
    2 9
  • alt troll
    Incepe sa se convinga din ce in ce mai multa lume cu ce se mananca electricele. S-au trezit si polonezii care nu pot fi acuzati de simpatii pro combustibili fosili rusesti. Cu siguranta ca utopiile eco extremiste nu vor ajunge sa fie implementate.
    Pentru pensatii care se dau cu mai mult parfum decat surorile lor (ca femei nu cred ca au) le spun atat: talpa frate. Vine concediul si 3 saptamani o sa bat Italia cu Dieselul meu. Hai pa si va dau fum pe unde va prind cu mixerele.
    PS nu sunt taximetrist si nici tirist. Doar un impatimit al condusului. ;)
    11 3
  • Polonia.... care Polonia ??

    FIAT Polonia !

    Ce dreaq....

    Oricum, dacă dau năvală chinezii cu electrice în Polonia, nici nu mai contează Europa mai produce monitoare cu tub catodic când chinezii vin cu LED şi OLED.
    4 4
  • @cocalar
    Aoleu, se duce cocalarul ăn Etalia. De-aia sunt italienii fasciști, le vin gunoaiele din est.
    3 3
  • Andrei
    "Vine concediul si 3 saptamani o sa bat Italia cu Dieselul meu"

    Păi mă, tu te lauzi ca nu îți face masina programul dar te duci în Italia cu mașina? :))
    Păi până ajungi acolo cine îți face programul, penibilule? Din București la Milan, sa zicem, faci 20h :))
    De fapt din București la Nădlac sunt vreo 8h.
    Până ieși tu din România eu sunt deja sătul de piscina și prosecco :))
    Dar poate stai lângă graniță...

    Dacă nu vrei să îți facă masina programul, du-te cu avionul și închiriază acolo. Ajungi repede, odihnit, un păhărel de vin în stomac.

    Apropo de închiriat: niște prieteni au fost în vacanta în California. A fost mai ieftin sa închirieze o Tesla pentru că avea inclusă încărcare gratuită la Supercharger. Lucrurile se schimba mai repede decât poți tu sa procesezi.
    4 10
  • @Andrei
    eu sunt, trollica. Sa-ti explic. Nordul Italiei e pentru tine Milano. Pentru mine insa exista mult mai multe lucruri pe acolo. Si in nici un caz nu merg dintr-o bucata. Ti-am explicat ca nu sunt tirist. Intelegi un text scris? Sa-ti mai explic din nou- traseul ca vad ca traiesti doar in lumea ta. Prima etapa Buc.-Radna la cumnatu'. Mergem la Lipova Bai etc. A doua Radna-Balaton sa se balaceasca copii un pic. Vizitam si niste castelase etc. Apoi a treia etapa la Trieste. Un oras frumos. In drum trecem si pe la Postojna, stii, pestera aia din Slovenia. Si suntem in Italia unde fiecare sat si mic orasel merita vazute. Zona Udine, Padova, Verona si cu muntii de la nord toate sunt fantastice. Trecem si in Tyrol un pic, abia astept sa urc si sa trec niste pasuri de altitudine. Poate ne intoarcem prin Austria, am un prieten la Graz. De acolo un popas la Tokaj ca ii place nevesti-mii vinul dulce (nu inteleg) si apoi tzup la socrii la Cluj. Zii coane cum fac asta cu avionul?
    Chiar asa redusi si lipsiti de imaginatie sunteti toti pensatii cu mixere in creier?
    PS raman acelasi impatimit al condusului. Spor la proseco (bautura de femei :)))
    8 6
  • Seriff
    @Bandtitos, ce imi place de voi pensatii cand va vad in parcari la kaufland si stati ca fraierii si va uitati la zoe si spring, in timp ce eu ma plimb linistit, apropo cat mai e abonamentul la autobuz ca pun pariu ca nu ai masina?
    Daca voi va duceti cu masina doar la Lidl si inapoi, inseamna ca nu aveti de ce sa va luati masina, puteti sa va duceti pe jos, sunteti praf baieti, bafta in a incarca panaramele alea cu stecher, sa ma anuntati cat va costa sa sa schimbati bateriile.
    12 6
  • @Seriff
    Tu cred ca trăiești în Kaufland și îți petreci ziua uitându-te la pensati, pensate, copii...
    4 10
  • Seriff
    Nu traiesc la Kaufland, dar ca orice om normal ma duc la cumparaturi la supermarket, unde vad cum se cearta toti fraierii pe statii de incarcare, sau stau langa masini si se uita la ele, ceea ce mi se pare mega penibil:))) Dar na, isi merita soarta, din partea mea sa stea acolo 3 zile, cui pasa?
    10 4
  • @Seriff
    Vorbe goale. Sunt locuri de parcare pentru electrice ocupate de gitani cu supertermice

    Electrificatii vor merge cu tramvaiul acasa pentru ca nu vor avea niciodata infrastructura de incarcare in Romani.
    9 3
  • ce admiri in satele si oraselele italiene?
    balta aia de balaton ce minuni are?
    1 2
  • Mike e cu chinezii care dau năvală în Europa de vreo 10 ani, dar mărcile chinezești sunt inexistente în Europa, se tot anunță marea invadare cu Nio, Trio, Shu Zitzu, dar surpriză, în afară de " entuziaștii " plătiți să le laude, nu le cumpăra aproape nimeni, cu toate că sunt " ieftine " .
    2 0
  • @dan_grc
    boss, chinezii vor fi primii pe Marte..extraterestrii la ei vor veni prima data..

    ei fac tehnologie pt a fi primii, nu pt bani cum fac vesticii acum.
    0 2
  • Seriff
    @Dan_grc, pai nu le cumpara nimeni fiindca stiu cat de proaste sunt, nu se risca nimeni, eu sunt curios cat dureaza pana vor incepe sa pice pe capete Daciile Spring, care sunt niste chinezarii ordinare, cred ca dupa ce ies din garantie e jale cu ele.
    1 0
  • @@trol 21:31
    nu prea ai ce sa admiri decat vreo 2 milenii de civilizatie de la romani incoace trecand prin renastere. Pe unii ca tine ii preocupa sa cumpere o cola si un sandwich din avionul low cost, pe altii ii preeocupa arta si cunoasterea. fiecare cu placerile lui. Iar la Balaton scrie omul ca opreste sa se balaceasca copii. Nici tu nu intelegi un text pe care il citesti? Dar ai avioane in cap!
    1 0
  • Seriff
    Ceva mai low cost pe lumea asta decat o Dacie Spring nu exista, un Oltcit e nava spatiala pe langa tigaia aia.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru