Producția lui Passat și Arteon, suspendată din cauza crizei de semiconductori

de Tiberiu Safta
Joi, 09.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volkswagen a anunțat că producția modelelor Passat și Arteon a fost suspendată temporar din cauza crizei de semiconductori. Uzina de la Emden, unde sunt fabricate aceste modele, va fi închisă până în ianuarie 2022.

Criza mondială de semiconductori a forțat mai mulți producători să înceteze temporar producția unor mașini importante. Printre cei afectați de criză se numără și Volkswagen, care trece printr-o perioadă dificilă. Acum, constructorul german a anunțat că producția modelelor de clasă medie Passat și Arteon va fi suspendată temporar, până la începutul anului viitor.

Fabrica din orașul Emden, locul în care sunt produse cele două modele, va fi închisă până în 10 ianuarie 2022. Până acum, muncitorii au avut un program de lucru redus din cauza crizei. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru o publicație din Germania că au fost pierdute 70 de zile lucrătoare pentru angajații fabricii, ceea ce reprezintă o “reducere masivă” pentru Volkswagen.

Nu numai fabrica din Emden se confruntă cu o suspendare forțată a producției de mașini. Și uzina din Wolfsburg, unde este produs Golf, a avut parte la rândul său de opriri ale producției.

Drept consecință, Volkswagen a înregistrat cel mai scăzut nivel de producție din 1958 până în prezent, iar modelul Golf a ieșit din clasamentul celor mai bine vândute mașini din Europa în luna octombrie.

Inclusiv celelalte mărci ale Grupului Volkswagen se confruntă cu această criză: Audi, Skoda și SEAT. Și aceștia au fost nevoiți să reducă producția modelelor și a programului de lucru.

via Economica

Comentarii (10)

  • Motanul
    Ahem, din cauza acestui "chip shortage" si nu din cauza faptului ca vor 50k pe un Arteon si nu le ia nimeni
    12 3
  • Edikkk
    Dau vina pe criza de semiconductori ca să ascundă adevărata criza

    - lumea nu mai vrea sedanuri
    - lumea vrea SUV uri din ce mai mari
    - lumea nu mai vrea maşini termice
    - lumea vrea maşini electrice , minim plugin

    Volvo care oferă aşa ceva, prosperă
    6 22
  • inexorabil
    Nţ-nţ-nţ, ce chestie, bre! Carevasăzică, electrobaroasele, fiind “mult mai avansate” (dixit ansamblul sri-dgpi) decât “afumătoarele”, vor fi ferite cu graţie de criza care, ca un făcut, loveşte doar rivalele pe roţi. De unde să înţelegem că “mult mai avansat” înseamnă incompatibil cu tehnologia digitală sau cum? Fiindcă, invariabil, dacă zici digitalizare, zici semiconductori!

    Concluzia este implicită: vom avea “electrice” super-digitalizate, dar absolut neafectate de criza de semiconductori (dacă şi creierele independente ar depinde de ei, sigur ne-ar lua mama Gaia). Şi nu numai atât: cu cât se va acutiza această problemă (după toate indiciile, cam aceasta ar fi tendinţa pentru anii următori), cu atât se va intensifica e-producţia. Păi na! Legile EMOL nu sunt totuna cu legile fizicii (cu ale gândirii funcţionale nici atât).

    Bun aşa. (Doar) Sectorul jucăriilor cu baterii va cunoaşte “noi culmi de civilizaţie şi progres”, în pofida intemperiilor economico-financiare din cauza cărora, logic, ar trebui să sufere toată lumea, nu? Iată magia pură. Nu este nevoie decât de bagheta fermecată (cu Ochiul Atotvăzător în vârf).

    PS. La urma urmei, de ce să ne mai agităm cu discernământul la bătaie? Dacă onor domnu’ ofiţer Mafănel (care moare cu “Patria a priori” de gât, animat de un profund şi neclintit sentiment al datoriei) “atestă” că Euro 5/6 îl “asfixiază” cu noxe, atunci musai ca maşinile tributare M.A.I. să dispară – nu trebuie, în acest scop, nicio penurie de componente (indiferent dacă deliberată sau nu).

    PPS. Niciodată nu mă va părăsi suspiciunea alter ego-ului -kkk al fiinţei cu mii de identităţi…Ce-i uneşte pe ei în ideal şi în luptă? Volvesla! Şi nu numai.
    11 6
  • Doliu in Romania, productia Passat-ului e oprita temporar, va fi bataie mare pe cele second cand isi revine :))

    Un Passat e in jur de 30000 Euro nou. Si cred in continuare ca e o masina corect facuta, macar la interior nu are asa multe materiale ieftine si display-uri.

    In alte ordine de idei, eu zic sa mutam toata productia in Asia, sa depindem doar de ei cand avem nevoie de ceva.
    11 1
  • Macar nu e penurie de vaccinuri!
    8 1
  • Seriff
    @Edikk si Motanul, ce le stiti voi pe toate, stiti ce vrea lumea? Ce mananca fiecare in parte si ce muzica asculta stiti?
    Daca ati iesi din lumea voastra ati afla ca peste tot e criza asta de semiconductori, nu mai are nici un dealer masini pe stoc, iar termenii de livrare sunt de la 6 luni in sus, ajungand chiar si pana la 1 an pentru unele modele.
    Stati linistiti, ca lumea vrea Passat si Arteon, nu e asta problema.
    12 5
  • inexorabil
    Sigur că da, @Seriff. Passat arată mai bine ca niciodată, iar Arteon îmi surâde ca achiziţie personală, precum am mai precizat. De fapt, n-am subliniat eu (şi nu o dată) că, în ultima vreme, VW mi se pare chiar mai atractiv decât…Audi? Bine, tot n-ar fi suficient ca Maşina Poporului să fie încadrată la clasa “premium” şi indiscutabil că niciodată nu se va intenţiona aşa ceva la nivelul managerial al conglomeratului din Wolfsburg.

    Evident, calitatea materialelor este superioară în tabăra celor patru inele, dar arhitectura în ansamblu consider eu a fi punctul vulnerabil al aristocratei germane (luxoasă, într-adevăr, dar, precum în cazul întregii Triade, doar de la Segmentul E în sus). Puteam să nu fiu VAG-ist, că oricum aceeaşi concluzie aş fi enunţat-o şi anume: BMW a luat-o înainte…Îl văd realmente agresiv, îl văd “calibrat” anume pentru tineret. Problema este că nu pare a exista ambiţie în Ingolstadt. De aceea s-a căscat diferenţa aceea pe “podium” între Audi şi celelalte două.

    Ba da, contează şi vânzările…Acestea spun multe despre mentalitatea clienţilor. Iar noi ne-am obişnuit să-i calificăm mai mult în sens negativ, dar nu-i chiar aşa.

    După părerea mea (şi este strict părerea mea) şi după dorinţa mea, Auto Union, pardon, Audi şi subsidiarele sale pot…pleca. Adică să iasă din VAG. Nu mă îndoiesc că Audi AG ar supravieţui pe cont propriu. Nu de alta, dar n-am socotit niciodată Audi mai bun decât Lancia (în materie de motorsport) şi, pe şoselele obişnuite, mai bun decât BMW…”Îndrăznesc” să mă pronunţ astfel deoarece am condus (suficient de mult) modele aparţinând ambelor mărci germane, iar impresia rezultată n-a variat în nicio ipostază: müncheneza este “more fun” (hai, Mafioso Sereioso, ripostează tu ca de obicei: copaci, stâlpi, şanţuri, pârtii, plaje, depăşiri riscante, babe spulberate pe zebră, conflicte cu vatmanii, parcări pe locuri de handicapaţi, constituire din bucăţi ş.a.m.d.).
    6 1
  • 63 de ani !!
    Din lipsă de semiconductori alte companii au închis fabricile 1-2 săptămâni.
    Vw - două luni (record mondial)

    Din aceleași motive, alte companii și-au redus producția.
    Vw și-a redus-o până la nivelul de acum 63 de ani (!!!) - alt record mondial. (deși acum sunt mult mai multe fabrici decât în urmă cu 63 de ani)

    Golful, Passatul și mai ales Arteon sunt pe ultima sută de metri din existența lor.
    Nu vor mai exista modele viitoare care să poarte aceste nume.

    Așa se întâmplă când crești prețurile și scazi calitatea. Oamenii nu pot fi prostiți la infinit.
    6 5
  • @inexorabil
    in sfarsit, vad si eu de la tine (15:47) un comentariu aproape pe subiect si fara devieri. si cu care sunt in mare parte de acord.

    ce-as mai vrea sa adaug: tineretul, atat din occident cat si de pretutindeni, daca este crescut dupa principii de educatie sanatoase, nu prea ajunge sa-si permita masini de-ale triadei... cel mult incepe cu un A3 de baza pe la 28-32 ani sau BMW1er daca vor pic de "fun" suplimentar.

    cand sunt foarte tineri si au nevoie de masina (ca acolo masina se cumpara strict pentru nevoie, nu pentru figuri) cei mai multi incep cu sh-uri, apoi cand vine vremea sa o schimbe aleg o masina de clasa B sau maxim C de la producatori de volum (Opel, Skoda, VW, Peugeot, Toyota, Renault, Dacia etc.). abia spre 40 ani A4/A5/C/BMW3/4, iar segmentul E cam pe la 50 ani si asta doar daca ajung in ierarhii superioare sau devin antreprenori de succes sau profesionisti in domenii cu cautare. un "blue collar" chiar si la 50 ani, oricat de tare ar fi in bransa lui nu-si va da voie la un A6 chiar daca ar ajuge poate la suma aia, dar pentru un passat (sau ceva mai pentru suflet, gen mx-5) ar putea accepta ceva deranj la contul de economii. sunt constatari personale, dupa suficienti ani de observatie la sursa.

    numai prin zona RO/UKR/RUS vezi putoi ametiti (la propriu si la figurat) de pana in 25 ani cu masini de 80-100k sau peste. nu e normal asa ceva, nici pentru ei, nici pentru ceilalti de varsta lor, care ii vad si ii iau ca exemplu. aia sunt niste ratati, in ciuda faptului ca au impresia ca invartind un volan de septar sunt "on top of the world"...nu e asa, iluzia se va spulbera mai devreme sau ma tarziu, ca un stalp intr-o dimineata de duminica pe magheru :))

    in rest ...succes cu arteonul, sincer zic. daca ti se potriveste, e oricum o alegere mult mai fezabila decat V10 touareg. "amenintarea" cu achizita monstrului sunt sigur ca e mai mult o "bagare a batului prin gard" ca s-avem motiv de intepare cand e prea liniste pe AM, dar serios vorbind, banuiesc ca esti si tu constient de inadecvarea planului.
    1 2
  • tc1900
    asa e cand ajungi la mina chinezilor
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru