Propuneri pentru asigurările RCA: prețul să fie diferențiat în funcție de zonă și de utilizarea mașinii și de alte persoane

de Daniel Popescu
Vineri, 15.02.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consiliul Concurenței propune ca tarifele la asigurările RCA să fie stabilite și în funcție de mediul urban sau rural în care locuiește proprietarul, dar și în funcție de numărul persoanelor care utilizează mașina.

Consiliul Concurenței a anunțat o serie de propuneri care vizează piața asigurărilor RCA, ca urmare a unor analize efectuate recent.

Astfel, una dintre propuneri este ca tarifele RCA să fie diferențiate și în funcție de mediul în care locuiește proprietarul mașinii, în condițiile în care în mediul urban traficul este mai aglomerat decât în mediul rural.

De asemenea, Consiliul propune ca tarifele pentru RCA să fie diferențiate în cazul în care mașina este condusă frevent și de altă persoană, însă nu este clar cum ar putea fi implementată o astfel de regulă.

Nu în ultimul rând, Consiliul Concurenței recomandă eliminarea polițelor cu o valabilitate de o lună, ca urmare a faptului că datele statistice arată o creștere majoră a numărului de șoferi care circulă cu o mașină fără să aibă RCA valabil. Una dintre explicații este că numeroase persoane au încheiat RCA pe o lună, iar ulterior nu au mai prelungit-o. În prezent, polițele RCA pot fi încheiate pe o perioadă de o lună, 6 luni sau un an.

Consiliul Concurenței poate să recomande astfel de schimbări, însă eventualele modificări ale legislației pot fi adoptate doar de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care supraveghează piața tuturor tipurilor de asigurări din România.

Via Avocatnet

Comentarii (9)

  • "eliminarea polițelor cu o valabilitate de o lună" daca am o masina sport cu care am chef sa ma plimb doar vara iar in rest o tin in garaj,e joasa si nu se preteaza la condus tot timpul anului,ce fac,imi iau rca pe un an chiar daca o folosesc doar trei luni pe an?Dar motociclistii ce fac iarna cand pun motoarele la iernat,isi fac si ei rca tot pe un an?
    11 2
  • Cunosc pe cineva care are un Taunus impecabil reconditionat,merge cu ea max 2 luni pe an,o sa.l intreb daca ii facea rca doar cand o scotea la plimbare sau ii facea pe 6luni/un an ca voia sa arunce cu banii in asiguratori.
    9 2
  • someone
    deja din titlu se vede o discriminare pe criteriu de zona/teritoriu. ma mir ca nu se autosesizeaza cei care ar trebui sa o faca
    0 1
  • Asadar, conform "inteligentei unora", problema e asigurarea pe o luna, nu faptul ca daca esti prins fara, nu patesti aproape nimic.

    Da-le o amenda de vreo 3.000-4.000 de lei si baga-i si la parnaie in cazul in care sunt prinsi a 3-a oara fara. Sa vezi cum o sa aiba asigurare pe viata, nu pe an.

    Dar statul roman nu e interesat de bani decat daca sunt obtinuti fara munca/efort.
    1 0
  • Edikkk
    Sunt o sumedenie de sate lângă marile oraşe care au proprietarii maşinilor drum în oraş, la serviciu, în fiecare zi.

    Deci merg mai mult decât cei care locuiesc în oraş.

    RCA diferenţiat aşa este o prostie crasă !!!
    10 1
  • Hunter
    Da nu mai bine ar face de asa natura incat bazele de date ale asiguratorilor sa fie corelate cu cele ale CNAIR sau ale Politiei si atunci fie pe drumurile nationale sau prin orase unde sunt camere sa fie monitorizate masinile ? In anul 2019, cu atatea "lunete" montate peste tot, fiecare baza de date de la fiecare institutie e cu aia ma-sii. Ca isi face soferu pe 1 luna RCA, ca uita, ca nu are ITP, ca are rovinieta sau nu....ce d-zeu....toate la un loc si sa capeti fain frumos amenda acasa pt orice lipsuri ai avea. Si atunci sa vezi cum nu mai uita nimeni sa isi urmareasca actele si se rezolva si cu masinile fara ITP, si cu RCA-urile si cu tot. O tara plina de IT-isti (si cati mai vin din urma), cu internet si retele de dam clasa la 3 sfert din lumea asta si se c**a pe ei cu tot felul de legi si reguli si hai ca o dam cotita si mai facem asa sa reducem nu stiu ce si statistici si dracu sa ii duca.
    11 1
  • @Hunter
    Tot ce zici tu este perfect adevarat si s-ar putea daca s-ar vrea. Ce povestesti tu se intampla in traile civilate de mult. Degeba se plange lumea ca vai big brother ne monitorizeaza. Aceasta monitorizare este de bun simt si in folosul curatarii drumurilor de harburi sau soferi necistiti.

    In timpul guvernarii tehnocrate se pusesera bazele unei colaborari intre tineri ITsti care faceau proiecte de automatizare prin voluntariat. Si s-a ales praful pentru ca ar fi inlocuit sute/mii de bugetari care prind praful monitorizand Solitaire la munca.
    1 0
  • Nu ai ITP, RCA, nu mai stiu ce - platesti amenda de 3ori, de 5 ori, de 7 ori
    pana invatam si noi sa ne facem datoria de cetateni si sa mergem legal.
    1 0
  • sa faca in functie de KM parcursi, sa doteze masina cu GPS, ca in Canada, platesti in functie de cat mergi, daca ai o masina mai speciala pe care o folosesti 1500km pe an, este normal sa platesti mai putin. Casco la ei scade daca dotezi masina cu tracker GPS, care sa vada daca atunci cand ai facut accident nu ai condus suspect, si ajuta si la gasirea masinii in caz de furt..unele persoane ar accepta controlul pentru un pret mai mic
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru