Şi totuşi, se întâmplă: noua lege RCA prevede plata lunară a primelor de asigurare

de Daniel Popescu
Miercuri, 06.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noul proiect de lege pentru modificarea asigurărilor RCA include posibilitatea plăţii lunare a primei, afişarea formulei de calcul a primei şi posibilitatea suspendării asigurării în anumite condiţii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat în această săptămână finalizarea noului proiect de lege pentru asigurările RCA, la capătul unor ample discuţii care au avut loc pe parcursul ultimelor săptămâni cu companiile de asigurare.

Cea mai importantă noutate este că legea prevede acum posibilitatea ca asigurarea să fie încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, iar prima să fie plătită în rate lunare. Anterior, ASF renunţase la impunerea unui contract cu o valabilitate strictă de un an între cele două părţi prin care prima să poată fi achitată inclusiv în 12 rate lunare.

Urmareste Automarket
De asemenea, noua lege arată că, la solicitarea clientului, compania de asigurare va fi obligată să prezinte formula de calcul pe baza căreia a stabilit valoarea primei de asigurare.
În plus, clientul va avea posibilitatea să suspende poliţa RCA în anumite condiţii, dar nu este clar dacă printre condiţii se numără şi perioadele în care şoferul nu va conduce maşina pe drumurile publice.

Pe de altă parte, ASF a acceptat o propunere din partea companiilor de asigurări prin care despăgubirile pentru daune morale şi vătămări corporale vor fi stabilite mult mai strict pe baza unui punctaj, prin care suma maximă va fi de 500.000 de lei, semnificativ mai mică decât în prezent.

Fiecare punct va fi echivalentul a două salarii minime brute pe economie, iar numărul maxim de puncte acordate va fi de 200. Un exemplu concret este cel în care şoferul îşi rupe un picior, caz în care despăgubirea va fi de numai 2.500 lei, echivalentul unui punct la un salariu minim brut pe economie de 1.250 lei, care va intra în vigoare de la 1 mai.

Noua lege a fost trimisă la Comisia de Buget Finanţe, care urmează să o aprobe sau să o respingă.

Via Profit

Comentarii (2)

  • cornel
    Daca se pune posibilitatea platii in rate, vor fi foarte multi fara asigurare pe strazi, si multe accidente cu fuga din cauza asta.
    5 3
  • Deci schimbarea majora e ca platesc ei mai putin la vatamari corporale. Nu mai pot eu de plata lunara, nu asta ne intereseaza, ce conteaza cand ratele sunt si asa enorme. Nici vorba despre despagubirea pe propria polita, adica daca ei se hotarasc sa nu plateasca, tot 2 ani stai cu ei prin tribunale.
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru