STUDIU: majoritatea românilor care circulă pe contrasens pe autostradă o fac în mod conștient

de Florin Ardeleanu
Luni, 25.01.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cei mai mulți șoferi români care merg pe contrasens pe autostradă o fac în mod conștient. Aceasta este concluzia surprinzătoare a unor anchete realizate de autorități.

Pe lângă faptul că avem puțini kilometri de autostradă, nici aceștia nu sunt dați în folosință așa cum trebuie. De la lucrări făcute de mântuială și până la deschiderea lor fără zone de servicii sau ieșiri (vezi autostrada București-Ploiești sau Turda-Cluj).

Avem apoi lipsa de experiență a șoferilor pe un drum de mare viteză. Fie că nu păstrează o distanță de siguranță corespunzătoare, fie că circulă pe banda a doua atunci când nu ar trebui să o facă. Bineînțeles, pentru unii viteza maximă de 130 km/h este doar informativă, iar alții chiar circulă pe contrasens.

Oricât ar fi de surprinzător sau greu de înteles, șoferii care circulă pe contrasens pe autostradă nu o fac din neatenție. Potrivit unei anchete realizate de autorități, aceștia încalcă legea și îi pun pe ceilalți în pericol în mod conștient.

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatenție, după ce au intrat pe autostradă legal, dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze.

Pentru a corecta această situație, întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus," explică reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

Mai mult decât atât, spun ei, conducătorii auto aflați în această situație circulă cu viteză pentru a ajunge mai repede la următoarea ieșire de pe autostradă. Dacă există, desigur.

Pericolul de ciocnire frontală, cu consecințe fatale, e cu atât mai mare cu cât, după întoarcere, mulți dintre ei aleg să circule pe contrasens pe cea mai rapidă bandă a autostrăzii (adică pe banda de lângă axul drumului). Și asta nu e tot: ca să scape cât mai repede din această situație, circulă cu viteză mare", au concluzionat ei.

via Mediafax

Comentarii (23)

  • Eu am o vorba care uneori poate trebuie pusa in practica: astia trebuie impuscati!

    Ca vrei sa mori e treaba ta. Dar sa iei si pe altii cu tine, este absolut impardonabil.
    53 61
  • Pentru specimene din astea ar trebui votat o lege în regim de urgență. Permisul anulat și amendă suficient de mare cat să-și vanda casa ca s-o plătească.
    64 5
  • Daca autoritatile au ajuns la aceasta concluzie, atunci ar trebui o lege care sa ii pedepseasca fooarte drastic p[e cei care fac asa ceva. Una este o greasela din neatentie, alta este sa o faci constient pe kilometri intregi si fara sa incerci sa repari ceea ce ai facut. Iar consecintele in acest caz sant mult mai grave
    48 2
  • Pt Calingura
    Ok,putem incepe cu tine!
    51 26
  • Johnny
    Ce simplu e sa condamni si ce usor e sa gasesti o solutie de genul pedepse mai mari. Educatie nu ne trebuie?
    22 23
  • @Johnny - pai si amenzile sunt o forma de educatie... din pacate, pe unii doar asa ii poti educa. Am dat o tura prin Ardeal in vara pe autostrazile astea noi si aici am gasit cei mai multi rataciti pe banda 2 cu max 100 km/h cand prima banda era libera. Pur si simplu unii nu stiu sa circule pe autostrada.
    38 2
  • Poate ar fi bine sa semnalizam mai bine direcțiile de mers către diverse localități...e clar ca unii nu au dorit sa circule pe sens invers, dar au ajuns așa din cauza lor dar de ce nu și a semnalizării
    19 9
  • Exemple precum cei care merg pe contrasens si folosesc banda de viteza, arata ca pe oamenii astia pur si simplu nu ii duce mintea. Ei nici macar nu constientizeaza pericolul imens la care se expun pe ei insisi dar si pe ceilalti participanti la trafic. Daca si-ar folosi creierul, ar putea gandi ca atunci cand din greseala se ajunge pe contrasens, solutia este sa folosesti banda de urgenta, nu cea de viteza!
    Un alt aspect ale unor asemenea evenimente demonstreaza cat de usor se pot lua permisele de conducere si cum fabrici de permise precum cele din Pitesti si Suceava au facut ca astfel de soferi sa fie constant un pericol public (cunosc si eu pe cineva, si chiar daca nu am dovezi, sunt 100% sigur ca asa si-a luat permisul).
    Cum spunea cineva, se mai intampla sa gresesti sa ajungi pe contrasens, unele noduri rutiere pot fi chiar complicate, iar daca marcajele nu sunt bine facute se poate gresi. Dar cand un tembel intra gresit pe autostrada iar apoi goneste pe banda de viteza in sensul opus, acolo trebuie aplicate amenzi maxime si anularea permisului! Nu scrie nicaieri ca toti oamenii trebuie sa aibe permis de conducere. Unii mai bine circula cu mijloacele de transport in comun, e mai sigur pt toata lumea.
    37 1
  • partea a 2-a a commentului de mai sus: daca autoritatile, care au ajuns la concluzia asta, nu fac nimic , nu dau nici o lege in privinta asta, atunci ele se fac la fel de vinovate de aceste accidente din viitor ca si idiotiii care le provoaca. pentru ca a sti si a nu face nimic in privinta asta, e aproape la fel ca si la a face tu insusti.
    28 0
  • andrei
    @dci: in loc sa bati campii, mai bine taci din gura. daca te trezesti ca ai gresit continui drumul si iesi de pe autostrada nu o iei pe sens interzis, pe banda de viteza.

    nu, nu au ajuns invers din cauza semnalizarii. la cum ai formulat-o se intelege ca arata semnalizarea gresit, ceea ce nu e cazul. da, poate ca putea fi mai clara, dar asta tot nu iti da dreptul sa o iei pe contrasens.

    din comentariile de pe aici e clar de ce suntem asa batuti in cap. modul in care punem problema e incredibil. oricine e vinovat, numai ala de e un tampit de merge pe contrasens, nu. bun asa! macar nu va mai mirati ca de ce se moare. si macar nu mai cereti autostrazi, ca oricum nu stiti sa le folositi.
    15 22
  • @andrei... tu ai ceva probleme de îmi bagi mie cuvinte in gura?... ti se pare ca semnalizarea rutieră in România e fără cusur?... să-ți aduc aminte ca pe oriunde ai merge găsești indicatoare temporare uitate de mult timp de la finalizarea lucrărilor?... chiar și eu in aceasta toamna am incurcat drumul spre Cluj dar evident mi-am continuat drumul pana la prima ieșire când am ajuns iar la bifurcatie am luat-o in partea cealaltă deși eu înțelegeam ca trebuie S-o iau iar in direcția greșita...
    18 4
  • Johnny
    A zis Macron de curand ca frantuji s- au transformat intr- o natie de procurori. Pai noi aducem judecatorii sa formam intregul complet de judecata.
    Nu- s asa idioti politistii sa nu stie ca tre sa- i amendeze pa cei care fac asa gafe mai ales intentionat. Ma enerveaza insa la culme cand aud chestii gen pedepse mai aspre, ca si cand aia au stat sa calculeze" ma daca o iau pe contrasens primesc doar 500 amenda si nu 10000"
    10 7
  • @johnny... corect...când n-ai ce face și nu te duce capul pui pedepse mai mari taxe mai mari... dar acestea evident ca nu se aplica oricui...
    13 3
  • Sunt infractiuni care nici o amenda nu e indestulatoare, de ”educare”,,de a constientiza ca trebuie sa muncesti cateva luni de zilept a o plati.Petru ca multi nu o platesc,nu au nimic pe numele lor,sau au bani din proxenetism,droguri,,amenda fiind cat ”munca” pe o zi.Zilnic vedem stiri cu bauti,drogati prinsi la volan,cu permise suspendate dar care sunt prinsi si a doua oara.Daca la aceste infractiuni grave se judecau la urgenta faptele,,si confisca masina,se facea cateva luni de puscarie...si nu cum se intampla azi cu ”dosar penal” si judecat peste un an,doi,,,si probabil condamnat cu suspendare,,fenomenul era mult mai mic.In Moldova si in alte tari,,,soferii prinsi beti erau pusi sa lucreze gratis,,,la morga.Deci principala vina e a legiuitorului si coruptiei.De ce majoritatea bombardierilor cad trec granita circula ca mieluseii,legal??De frica legii!
    18 0
  • E foarte trist ca exista printre noi oameni care pot gasi justificare pentru astfel de comportament.

    Inteleg ca vi se pare nepotrivita hiperbola mea cu executia, mea culpa sensibililor, dar cum puteti veni cu scuze pentru mersul pe contrasens? Cum este posibil asa ceva?

    Inteleg ca din varii motive ai ajuns invers, dar cand vezi masini venind spre tine, nu iti pui o intrebare? Nu te duce capul sa te duci pe banda de avarie? Nu vrei sa traiesti chiar deloc?

    Niciodata nu ne asumam raspunderea. Ba ca sunt gropi, ba ca sunt localitati, ba ca nu sunt marcaje. Bai fratilor, cand nu e voie, nu faci! Simplu. De asta suntem inca o tara de nespalati; pentru ca toti facem cum ne taie capul si tot noi ne ratoim cand suntem prinsi cu mata in sac. Rusine!
    16 18
  • @dci as tinde sa fiu de acord cu tine dar articolul la care se comenteaza aici spune clar ca cei mai multi dintre cei surprinsi pe contrasens pe autostrada sunt perfect constienti de ceea ce fac, nu este o greseala.
    5 1
  • La cate si-a luat calingula, sunt cam multi care se simt cu musca pe caciula
    7 6
  • As putea spune ca sfidarea regurilor este singura regula la romani
    9 4
  • @green Alex... dacă citeai cu atenție observai ca e vorba in principal de cei ce ajung din greseala pe sensul nedorit și întorc ... treaba e ca ei sunt puși in aceasta situație de semnalizarea deficitara dpmdv... ca circula ei pe sens invers e altceva... in rest n-am nicio problema ca nu ești tu de acord cu mine... eu nu sunt de acord cu tine din principiu
    7 2
  • Era sa fiu omorat pe portiunea dintre arad si timisoara de unul dinasta. Mergea pe banda 2, ma mai si injura ca ii dau flashuri. Astia trebuie lasati fara permis pe viata, mai ales ca majoritatea sunt cadavre ambulante de minim 60 de ani care sunt rupte complet de realitate. Permis luat pe viata...daca vi se pare o masura prea aspra, trasmiteti asta celor care isi ingroapa rudele, complet nevinovate.
    9 1
  • @lol... in primul rând mașina confiscata...
    7 0
  • 2 lucruri as vrea sa spun si eu:
    1. Faptul ca exista oameni care gasesc justificare unor astfel de degenerati ne arata inca odata ca Romania va ramane in halul in care e, mult si bine. Nu, nu starea drumurilor e de vina pt asa ceva, nu marcajele, nu Dragnea, nu nimeni. Handicapul mintal amestecat cu "las' ca stiu eu mai bine, nu-mi spun altii ce sa fac" sunt de vina
    2. Cum a mai spus cineva, batranii sunt majoritari in astfel de cazuri. Tari precum Germania, Franta sau Anglia se confrunta cu o crestere alarmanta a acestor cazuri si din motive complet idioate, nu considera ca n-ar mai trebui sa dea voie astora sa conduca. Deci nu doar Romania e praf la luat masuri impotriva lor
    8 2
  • Johnny
    Nu cauta nimeni aici sa gaseasca scuze celor care aleg sa mearga pe contrasens pe autostrada, ar fi aberant. Problema s- a pus ca nu este eficient si suficient sa maresti amenzile/pedepsele.
    Daca nu aplici legea pt toti, multi vor crede ca pot scapa si ei cu ajutorul vreunei cunostinte.
    E vorba de a gasii si alte solutii decat sa sari cu prostii de genul pedepse mai mari si nimic altceva.
    Designul drumurilor este deficitar, eu am luat- o invers din instinct intr- un sens, si drumul nu.mi- a sugerat directia corecta. Unii mai circula si prin tari care- s pe invers si acolo drumurile iti sugereaza pe unde trebuie sa o iei
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru