Surpriză în topul celor mai valoroase branduri auto: Toyota, Ford şi Nissan, mai sus decât Volkswagen

de Bogdan Mirică
Miercuri, 27.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un top al celor mai valoroase 10 branduri auto la nivel mondial plasează Toyota pe prima poziţie. Volkswagen este abia pe poziţia a opta, în spatele unor nume ca Ford, Nissan şi Honda.

Ca în fiecare an, experţii companiei de cercetare de piaţă Millward Brown au publicat topul celor mai valoroase 100 de branduri din lume. Printre numele unor giganţi tehnologici ca Apple sau Google s-au strecurat şi numeroase mărci auto.

Cea mai bună poziţionare a continuat să o aibă Toyota, văzut şi acum ca brandul auto cu cea mai mare valoare de piaţă. Aceasta a scăzut însă cu două pocente, la 28.9 miliarde de dolari, după ce, în ultimele luni, japonezii au trecut printr-un scandal legat de rechemarea în service a unor maşini care au avut probleme cu airbagurile.

BMW şi Mercedes completează podiumul

Al doilea cel mai valoros brand auto a continua să fie, ca şi anul trecut, BMW. Germanii şi-au mărit valoarea de brand cu două procente, până la 26.4 miliarde de dolari. Constructorul a fost ajutat de popularitatea supercarului i8 şi de aprecierile primite pentru i3 şi bateriile sale eficiente.

Pe poziţia a treia a topului, în spatele BMW, s-a aflat principalul rival Mercedes-Benz. Valoarea acestuia a crescut cu un procent, la 21.8 miliarde de dolari.

Esential 28.9 miliarde de dolari este valoarea Toyota, liderul topului.
9.3 miliarde de euro este valoarea de brand Volkswagen.
143.6 miliarde de dolari este valoarea cumulată a tuturor brandurilor auto din top 10.
247 miliarde de dolari este valoarea celui mai valoros brand global: Apple.

Performanţa celor de la Toyota este apreciată şi de Millward Brown, care a desemnat brandul nipon drept cel mai valoros în domeniul auto vreme de 8 ani din totalul celor 10 care au trecut de la înfiinţarea topului. Nu de aceeaşi încredere s-a bucurat şi Honda, un alt constructor auto japonez afectat de recall-ul a milioane de maşini echipate cu airbaguri cu probleme.

Rechemarea în service a făcut ca valoarea să scadă cu 5%, până la 13.3 miliarde de dolari.

Volkswagen abia pe locul 8, în spatele Ford şi Nissan

La polul opus, brandul auto cu cea mai mare creştere a fost Audi, a cărui valoare a crescut cu un incredibil 43% până la 10.1 miliarde de dolari, aruncând astfel marca din Ingolstadt până pe locul 7, înaintea părintelui său, Volkswagen. De altfel, Volkswagen a ocupat poziţia a opta cu o valoare de brand de 9.3 miliarde de euro, cu mult în spatele unor branduri nu la fel de populare.

Spre exemplu, Ford s-a bucurat de o creştere importantă de 11 procentte, reuşind să se plaseze şi el înaintea Volkswagen, pe poziţia a cincea. În spatele său, pe locul şase, avem o altă surpriză, venită tot din Japonia: Nissan. Schimbări importante şi la spatele clasamentului, unde Land Rover a reuşit să fure poziţia a noua de la Chevrolet, bazându-se pe apetitul în creştere pentru SUV-uri de lux. Topul celor mai valoroase 10 branduri auto este înschis de Lexus, care a depăşit Hyundai graţie reputaţiei sale în domeniul fiabilităţii premium.

Poziţie Brand auto Valoarea de piaţă
(miliarde de dolari)
1 Toyota 28.9
2 BMW 26.4
3 Mercedes 21.8
4 Honda 13.3
5 Ford 13.1
6 Nissan 11.4
7 Audi 10.1
8 Volkswagen 9.3
9 Land Rover 5.0
10 Lexus 4.3

Compania Millward Brown susţine că toate cele 10 branduri au crescut în total cu 3 procente faţă de anul trecut, valoarea cumulată ajungând la 143.6 miliarde de dolari.

Prin comparaţie, valoarea brandului Apple a urcat cu 67% la un total de 247 de miliarde de dolari, iar Google a crescut cu 9% până la 173.7 miliarde de dolari.

Comentarii (23)

  • Vizitator
    Volkswagen pierde teren de cand se axeaza mai mult pe volum, nu pe calitatea. Vin din urma asiaticii. Toyota, Mazda vin cu automobile din ce in ce mai frumoase si performante. De ce as da 30 mii euro pe un passat cand pot cumpara un CX-5 cu aceeasi bani.
    35 9
  • cateva detalii:

    http://www.millwardbrown.com/BrandZ/2015/Global/2015_BrandZ_Top100_Chart.pdf

    pentru cei care cred ca domeniul auto ar fi alfa si omega societatii umane. In clasament primele 30 de locuri nu au nici o legatura cu automotive. Tehnologia, media, sistemul bancar fiind mai importante fiind adevaratul motor al economiei mondiale.

    Apropos...Google si Apple sunt pe primele doua locuri...niste giganti care ar putea incordandu-si putin bicepsii sa intre peste constructorii auto traditionali doar din pura fantezie
    23 2
  • Ce poate parea amuzant... repet, poate parea, este ca Pampers e mai valoros ca Mercedes si toti care care se afla sub el.
    In alta ordine de idei, faptul ca recall-urile de care japonezii inca mai au parte nu ii zdruncina asa de tare, poate ca ar trebui sa ridice noste semne de intrebare de ce se intampla asta. Este o dovada a faptului ca vanzarile mai mari nu inseamna neaparat si lucru mai bun.
    15 8
  • Pff, butonul edit :((

    "Este o dovada a faptului ca vanzarile mai mari nu inseamna neaparat si lucru mai bun." Referirea o faceam la VW.
    13 9
  • Posta pe aici un mecanic pe nume Lache ... poate ii citeste cineva acest articol ! Cand eu spuneam ca Toyota nu e marca pentru *matele fripte* ma injura ca un ... mecanic ! Sper ca mesajul sa nu fie sters de admin ... sper !
    11 32
  • @LauCalin

    ai scris tu ce am evitat eu riscand o polemica inutila. Volumul nu confera (in mod direct) si valoare producatorului. Luand in considerare "oile" ce fac subiect de discutie interminabile pe AM, Toyota este si cel mai valoros dintre brandurile auto fiind si cel mai mare in volume de banzari, pe cand, VW care bate la usa concurentului nipon se afla abia pe un loc 10 in industria automotive si undeva in afara top-ului 100 general.

    Fara sa invart cutitu'n rana, titulatura de "brand valoros" are o conotatie cu atat mai profunda cu cat relatia volum --- valoare e strans legata dar nu intotdeauna verificata.

    Dovada, BMW si Mercedes liliputani in comparatie cu Toyota si VW, si care ocupa niste binemeritate locuri fruntase.
    11 5
  • mishazaitev
    Nu confundati valoarea brandului cu valoarea companiei. Sunt lucruri total diferite.

    Este normal ca Toyota si Ford, ca si brand-uri sa fie mai valoroase decat VW, doar activeaza pe piete pe care VW nici nu exista sau are o prezenta insignifianta. Mai mult decat atat, desi vorbim despre branduri auto, imaginea de marca este data si de implicarea in alte ramuri industriale, Ford, Toyota, Mercedes si Nissan producand unele camioane alte tot felul de alte utilaje iar aceasta se cuantifica cand este vorba de imaginea de marca.
    17 15
  • Un baiat
    Normal ca sunt mai sus. Sunt masini mai bune ca VW. Nu se poate compara cu TDI-urile !
    15 32
  • Mircea
    Honda , BMW produc si motociclete , Mercedes si Ford camioane etc
    5 1
  • umanistul
    Intr-un fel e bine ca cei care pun sa cante "valoarea mea, valoarea mea" cu geamurile coborate la bordul unui Volkswagen nu stiu sa citeasca asemenea studii... ar face infarct !
    26 30
  • @gigica, eu nu am injurat pe nimeni.Acum vad ca i-ti spui gigel. Clasamentul asta nu ma mira.Chiar ca nu ma intereseaza cine vinde mai mult , si nici nu ma deranjeaza deloc ca Toyota este pe primul loc, Sunt deranjat de cei ca tine, care dau in cap la oricine care nu-i de accord cu obsedatii din voi. Daca nu as lucra cu masini (in general) si daca nu as sti o boaba despre masini, as fugi cat pot de repede sa-mi iau (daca am bani suficienti) o Toyota care nu se strica niciodata.Doar sa bag carburant in ea si atata tot. Nu de alta, dar nu am bani de cheltuit tiurea pe schimburi de ulei si consumabile. Da asa este.Daca sunt unul din asta, as allege fara sa clipesc pe mama fiabilitatii.

    Interesant este locul ocupat de Lexus!
    5 3
  • @mishazaitev
    Valoarea o da OMUL

    ...si nu, plusvaloarea n-o da un camion sau alt segment DE NISA
    8 5
  • @umanistul
    VW e mai valoros decat Rolls-Royce , asa ca mai bine ti-ai tine gura inchisa
    1 7
  • In fiecare an aceleasi discutii, in functie de interesele pustanilor (scuze, comentatorilor de pe site). Brandul e un concept de marketing foarte relativ, ce poate suferi modificari substantiale din factori extrem de subiectivi. Daca vorbeam de valoarea de piata, valoarea actiunilor, cota de piata, volumul vanzarilor mai veneam de acasa, asa clasamentul asta e o prostie. E ca si cu femeile: pentru unul prietena lui este cea mai frumoasa femeie de pe pamant, pentru altul e o urata. Cam asa e si cu brandul, cu diferenta ca fata de exemplul meu brandul e un termen scremut de unii ca sa faca un ban in plus.
    5 4
  • Mecanicu'
    Acolo sus in clasament este vorba de doua piete: America si Asia. Sunt doua piete pe care VW nu are experienta celor de la Toyota. In Asia VW a intrat "de curand" am putea spune, iar in America greseala din punctul meu de vedere este ca incearca sa vanda volkswagen-uri mai proaste decat in Europa - Passat-ul vandut in SUA are punte spate semirigida, este sub nivelul Skoda in Europa si este fabricat in Mexic. Iar marketingul nu se pliaza pe ce vor americanii. Chiar CEO VW spunea ca nu intelege piata din SUA, eu pentru asta l-as fi trimis acasa.
    Banuiesc ca in Asia fac la fel, vand masini sub nivelul celor din Europa pentru ca asa este trendul pe pietele respective...

    Este recunoscut faptul ca cea mai pretentioasa piata din lume este cea europeana si aici se vand cele mai bune masini.
    Cu toata responsabilitatea ncio masina de volum asiatica nu se compara cu o masina de volum nemteasca, ca si calitate, siguranta, comportament rutier, tehnologie. Cele japoneze au un singur avantaj in fata nemtilor, fiabilitatea, datorita tehnologiilor invechite pe care le folosesc.

    Lasand la o parte detaliile, valoarea de piata a brandurilor auto este pur si simplu legata de perceptia sau mismasurile investitorilor pe piata de capital care nu au neaparat cultura automobilistica si nici cele mai bune intentii.
    26 14
  • Mecanicu'
    Cateva comparative VW Passat vs Toyota Avensis:

    sa vedem ce spune englezii de la Autoexpress (fie vorba intre noi, numai iubitori de nemti nu ii putem numi) :
    http://www.autoexpress.co.uk/car-reviews/13905/volkswagen-passat-v-toyota-avensis

    "Stepping out of the Passat and into the Avensis, it is clear which is the winner – even though the two cars seem very well matched on paper.
    With its great interior, solid image, refinement and economy, the VW has a sense of occasion the Toyota can’t match. Despite the new engine and raft of changes, the Avensis remains a distinctly average family car that lacks driver involvement and doesn’t ride as capably as its rival."

    Vreti si de la AutoBild sau Auto motor si sport niste comparative? Avensis iese pe ultimul loc dupa Peugeot, va spun eu ca sa nu mai cautam in revistele germane partinitoare si rele cu masinile asiatice!

    Sau poate vreti sa aruncam o privire pe mobile.de sa verificam cat costa o Toyota Avensis din 2015, cea mai scumpa Avensis sedan diesel 2015 pe mobile.de costa 24.033 euro, vreti sa stiti cat costa cel mai ieftin Passat diesel produs in 2015 la mana a doua?
    http://www.mobile.de/ro/categorie/automobil/vhc:car,pgn:1,pgs:10,srt:date,sro:desc,mke:24100,mdl:4,frn:01-2015,frx:12-2015,ful:diesel,vcg:limousine

    Piata auto second-hand este si ea un barometru in ceea ce priveste valoarea si calitatea masinii, alaturi de testele complete ale revistelor de specialitate si rapoartele de fiabilitate Dekra si TUV. la rapoartele de fiabilitate mai intra si asiaticii in carti.
    24 11
  • Mecanicu
    Folosind aceleasi argumente vezi cat costa un SH in State Golf cs Corolla. Valorea, pe paita SH o dicteaza cererea. Ai lipsit la lectia de econimie. Stai jos ai nota 4
    3 17
  • @Mecanicu
    Folosind aceleasi argumente vezi cat costa un SH in State: Golf vs Corolla. Valoarea, pe piata SH o dicteaza cererea. Ai lipsit de la lectia de economie. Stai jos ai nota 4.

    PS: nu am buton de edit
    4 14
  • Si acum comparatia, cu cele doua modele mai mai anterioare, e penibila odata ce suntem in anul 2015, unde constructorii progreseaza an de an. Compara Passat-ul nou cu Mazda 6 facelift. Iti spun eu care va fi rezultatul : Passat B8 o masina depasita estetic si imbaxita, cu interior de acum 10 ani, cu sistem multimedia pozitionat prost ca la Logan 2 , si cu materiale de proasta calitate la interior, uita-te la interiorul Mazdei 6 facelift, sa vezi piele cu cusatura, pe tot bordu, pe consola centrala, deasupra cadranelor de bord, inclusiv pe fetele de usi, si manere. Asta ca sa nu mai zic de sisteme precu HUD, care Passat nici nu a auzit, si avedent fiabilitatea peste Passat .
    4 3
  • GGD sau trebuie sa-ti spun altfel? Cand o sa fie mazda 6 cu piele cusuta pe bord ,atunci inseamna ca mazda este ceva important in categoria premium. Stii care este politica celor de la Mazda in privinta materialelor folosite? Sa fie cat mai mult posibil prietenoase cu mediul. Adica reciclabile si refolosite. Probabil ca pielea aia de pe bord este una refolosita. Adica second hand.Vezi ca Mazda 6 se vinde cu portbagajul plin de bratele inferioare de la suspensia spate. Alea cu pivotul inferior.
    0 4
  • Vampirelu
    @Lache

    Eu am o Toyota Auris TS din 2014. In Europa de Est s-au vandut putine, cel putin in Cluj, spre exemplu sunt doar 3. Romanii cumpara VW la greu, dar seconduri pentru ca nu avem bani de masini noi ... si multi zic ca nu se merita. SE MERITA! ... In Australia, modelul s-a vandut in peste 1 milion de exemplare. Am condus si Audi si BMW, si Vw si Skoda, insa tot mai mult mi-a placut senzatia din Toyota. Am ales Toyota pentru ca la capitolul dotari este peste toate brandurile de volum. Pentru un Ford sau VW Golf trebuia sa platesc ~ 500-1000 de euro in plus. In schimb la capitolul revizii, initial par ieftini cei de la Toyota, insa la piese sunt mult mai scumpi ca si brandurile premium chiar. Daca doresti accesorii dupa achizitionare vorbesc cu tine doar in sute de euro. La capitolul revanzare, o Toyota, o Mazda, sunt mult mai scumpe decat majoritatea masinilor europene. O masina care costa 15.000 euro (Corolla), dupa 6 -7 ani valoreaza ~ 8000 de euro, iar un VW de 20-30 de mii de euro valoreaza 8-10000 de euro. Fiabilitatea japonezelor isi spune cuvantul. Chestiile astea le-am vazut personal in cautarea unei masini, nu am vizitat targurile prea mult fiind ca sunt pline de samsari si asta daca dati o geana pe siteurile de specialitate vedeti foarte usor. O masina in Germania, cu 200k costa 10000, iar in Romania 8000-9000 asta datorita faptului ca la 7000 achizitionezi una cu 400-500K.

    In concluzie, nu va mai luati dupa topuri si vecini care cunosc totul. Cautati si trageti concluzii si o sa gasiti masina potrivita ;)
    5 3
  • Vampirelu, unde zici ca esti tu, de stii atat de multe despre revanzari ? Toyota si mazda valoare mai mare la revanzari decat orice masina europeana? Cat despre Australia, Toyota inchide fabricile de acolo.Prietene, ai demontat un bord de japoneza noua? Unii mai monteaza GPS-uri si radio pe masinile noi. Cand spun radio, nu ma refer la cele la care asculti muzica. Sa vezi ce misto este cand incep sa se rupa clipsurile de plastic, I cercand sa scoti panourile afara,ca sa ai acces la anumite cabluri pe sub bord.Incearca asta,si mai discutam despre japos shit-boxes .Cand or invada japos Europa cu masinile lor, atunci am sa-mi scot palaria in fata masinilor japoneze.Atata timp cat eu iau bani frumosi, reparand Subaru,suzuki,isuzu,chrysler ,dodge,jeep,fiat,alfa,peugeot si citroen(e un dealer foarte mare care nu e in Europa)noi si relativ noi, pot sa spun ca nu ma incanta nici o masina.Toate au probleme.Am lucrat si cu japoneze mai vechi de 15 ani.Launnissan am avut de schimbat mecanismul de la geam.Toate plasticele de pe interiorul usii(panou ,intrerupatoare) cand a trebuit sa le demontez, tot ce era plastic ,pur si simplu a explodat. Asa ca,mai lasati=o balta cu super masinilejaponeze.
    2 1
  • @Mecanicul, la cele spuse de tine mai adauga ca nici in state VW nu e chiar ieftin. Adica preturile sunt peste Toyota, Ford sau Nissan.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru