UE a decis reducerea emisiilor pentru autoturisme cu 37.5% până în 2030: producătorii avertizează că obiectivul este nerealist, iar joburile sunt în pericol

de Paul Cosma
Marti, 18.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns luni la un compromis cu privire la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) provenite de la autoturisme şi vehicule utilitare, dar industria auto este nemulţumită şi consideră obiectivul nerealist şi restrictiv. UE a decis reducerea emisiilor cu 37.5% pentru autoturisme şi cu 31% pentru vehiculele utilitare, până în 2030.

După mai multe luni de negocieri tensionate, reprezentanţii guvernelor europene au ajuns la un acord cu privire la ţintele de reducere a emisiilor de CO2 pentru vehicule.

UE a decis reducerea emisiilor cu 37.5% pentru autoturisme şi cu 31% pentru vehiculele utilitare, până în 2030, însă industria auto europeană susţine că aceste obiective pun în pericol joburile din sector şi vor afecta clienţii finali.

Asociaţia de profil din Germania (VDA) spune că noua legislaţie stabileşte reguli foarte dure fără să promoveze suficient tranziţia către vehiculele electrice.

La rândul său, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) şi-a exprimat îngrijorarea şi susţine că, "deşi obiectivele de reducere a emisiilor par plauzibile, ele sunt complet nerealiste în contextul actual de piaţă".

Emisiile CO2 au fost stabilite în 2015 la o medie de 130 de grame pe kilometru la nivel de gamă, iar ţintele pentru 2020 sunt de 95g/km.

Aproximativ 15 milioane de autovehicule sunt vândute anual în Uniunea Europeană, iar, potrivit estimărilor oficiale, autoturismele sunt responsabile pentru mai mult de 10% din emisiile CO2 din UE.

Via Automotive News

Comentarii (3)

  • Hunter
    Atatea directive si acorduri si povesti pe tema incalzirii globale, dar nimeni din cei care militeaza pentru problema asta nu vine cu solutii concrete. Sa reducem poluarea, sa interzicem, sa facem sa dregem. Dar concret ? Cum rezolvi problema ? Suntem aproape 8 mld de oameni, in ultimii aproximativ 40 de ani ne-am dublat ca populatie. Si toti avem nevoie si mai mult decat atat vrem de toate. Si case si masini si produse de tot felul si mancare si cate si mai cate. Tot ce se produce in prezent implica poluare. Totul. Totul se produce la scara globala si se consuma resurse pentru a produce bunuri de larg consum. Consumi resurse, produci energie, poluezi. Avansul tehnologic nu este atata de mare incat sa poti schimba sutele si miile de domenii de activitate in asa fel incat sa reduci poluarea semnificativ, cu atat mai mult in timp scurt, 10-15 ani. Procesul de incalzire globala este ireversibil. La ora actuala ce mai poate face omenirea este sa incerce sa diminueze poluarea insa este f greu. Pana la urma schimbarile climatice vor fi simtite tot mai acut iar noi ca specie ne vom adapta, la fel cum au facut-o alte specii de-a lungul istoriei. Cei slabi vor pierii si cei care se vor adapta, cine stie cum vor evolua.
    15 3
  • Anonim
    Nu tin partea producatorilor auto care sunt disperati dupa profit dar aicia au dreptate la ora actuala nu exista tehnologie vialbila care sa fie produsa in masa la preturi decente . Exista poluare este evident dar aceasta poluare o produce intreaga industrie auto si non auto . Si nou ca persoane fizice poluam problema este complexa nu se rezolva cu vorbe frumoase puse pe o coala a4
    4 2
  • Scuze peste scuze peste scuze... Industira auto a dovedit din plin in ultimii 50 de ani ca daca nu se pune bata pe ea, nu evolueaza. Au tipat si cand a venit vorba de interzicerea benzinei cu plumb, adaugarea de centuri, airbaguri, siguranta activa etc
    Nu legislatorul trebuie sa vina cu solutii tehnologice ci producatorii auto trebuie sa investeasca si sa gaseasca tehnologii noi daca considera ca cele actuale nu sunt suficient de bune.
    Adevarul e ca tipa pt ca nu vor sa bage bani in cercetare.
    11 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru