Una albă, alta neagră: poliţa RCA va rămâne valabilă chiar dacă nu plăteşti ratele, dar asiguratorul îţi va putea confisca maşina

de Daniel Popescu
Miercuri, 04.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliţa RCA va rămâne în continuare valabilă chiar dacă nu vei plăti la timp ratele, însă compania de asigurări va putea confisca maşina pentru a recupera banii, potrivit unui nou proiect pentru modificarea legislaţiei.

Noul proiect pentru modificarea legislaţiei cu privire la asigurările auto obligatorii (RCA) prevede posibilitatea plăţii primei în rate lunare, o măsură solicitată în contextul costurilor din ce în ce mai mari ale acesteia.

Legea a primit însă marţi noi modificări pentru a clarifica situaţia în cazul în care clientul nu îşi va achita ratele la timp, conform acordului încheiat cu compania de asigurări. Într-o astfel de situaţie, poliţa RCA va rămâne în continuare valabilă, însă compania de asigurări va avea dreptul să confişte maşina cu scopul de a recupera sumele restante şi penalităţile.

"Poliţa RCA reprezintă, în acest caz, un titlu executoriu pentru asigurător, care poate confisca maşina asiguratului pentru a recupera ratele neplătite de acesta, la care se adaugă penalităţi de 0,2% pe zi", precizează surse citate de agenţia de presă News.ro.

Urmareste Automarket
O altă noutate a proiectului de lege este că, în cazul unui accident, firma de asigurare va fi obligată să plătească daunele chiar dacă poliţa RCA a fost suspendată.
Totuşi, este important de precizat că, în acest caz, compania de asigurări va putea să ceară asiguratului plata daunelor produse, inclusiv în justiţie.

Nu în ultimul rând, service-urile auto vor avea posibilitatea de a de a se implica în constatarea daunelor şi propunerea de soluţii tehnice.

Toate aceste propuneri trebuie avizate de comisia de buget-finante a Senatului, înainte ca proiectul complet să fie supus la vot în Senat săptămâna viitoare. Forul decizional este însă Camera Deputaţilor, care cel mai probabil va vota legea în luna iunie.

Via Adevărul Financiar

Comentarii (11)

  • silviu
    Deja incalca Constitutia si dreptul la proprietate privata. Este un abuz care daca se va concretiza ma va face sa renunt la cetatenia romana.
    Scriu din UK si am de gand sa ma intorc acasa, dar cu ce se intampla acolo... Cu astfel de "proiecte" mi-e rusine ca sunt roman.
    22 5
  • O mizerie de lege care tot pe sarlatanii asiguratori ii imbogateste. Deci parlamentul incepe un proiect de lege ca raspuns la protestele oamenilor cu privire la abuzurile si jecmanirile pe care le comit asiguratorii RCA in Romania, si drept urmare introduce un proiect de lege care le da dreptul la mai multe abuzuri, furturi, hotii si alte comportamente mizerabile de rechini care jefuiesc oamenii care nu au alte optiuni. Excelent!

    In loc sa le interzica prin lege cresterea abuziva si aberanta a preturilor de la an la an, dobitocii din parlament ignora problema (preturi enorme) si ne pun sa platim in rate RCA-ul ca altfel de iau masina. Si uite asa o sa ajungem sa platim polite RCA de 3000-4000 de lei pentru ca ne-au oferit bunavoita sa le platim in rate. Mai bine imi inmatriculez masina in Bulgaria...
    24 3
  • @Silviu, ai stat degeaba in UK și poți rămâne în continuare acolo dacă ti-e rușine sa se normalizeze lucrurile in România. Pt tine este normal să se circule fără asigurare sau sa se plătească când va binevoi cetățeanul.
    10 15
  • someone
    sa ii fie rusine celui care a gandit legea asta: celui care o va pune in aplicare, daca se va intampla acest lucru, toata lumea ii va gandi pt atunci urarile.
    daca un in cadrul unui contract, una din parti nu isi achita ratele, acel contract devin nul la data scadentei, dar nicaieri nu se stipuleaza confiscarea unei proprietati pentru neplata ratelor. ce draq, vreti sa suplimentati flotele asiguratorilor? daca cineva circula fara rca, atunci inchisoare , suspendarea permisului sau ce zice legea, dar nu confiscarea unui bun. daca tot ati propus furtul camuflat, de ce nu ati propus confiscarea imobilului celui ce nu plateste, ca e mai valoros decat o masina?
    15 2
  • silviu
    @Ducu

    Crezi ca asta va rezolva situatia? Eu nu cred ! Amice, eu am fost lovit in spate de un nenorocit fara asigurare, deci nu-mi spune mie ce inseamna, pentru ca stiu! Problema nu se rezolva in felul asta ! Cum vor reglemanta situatia pentru cei care-si tin masina pe dreapta?
    Pentru ce sa platesc rate la o masina pe care o tin in garaj cu praf de un deget pe parbriz? Masina achitata cash, proprietate personala, trebuie sa fie insusita de camatarii astia?
    15 1
  • silviu
    Sigur !
    O propunere buna ar fi ca pentru circularea pe drumurile publice fara asigurare rca sa ti se anuleze permisul si sa-ti dea cel putin 1 an de inchisoare CU EXECUTARE.
    13 4
  • Ca de obicei o reglementare insuficient analizată care va naște discutii suplimentare și. nu va rezolva problema de fond
    8 0
  • hazard
    Legea e foarte buna pentru care isi mananca din cur.
    2 2
  • andrus
    Proiectul asta e facut de hotii astia de la firmele de asigurari sau de vreun parlamentar trezit din somn acu inainte de alegeri. N-are cum sa se dea o asa lege ca nu sunt chiar toti prosti in tara asta. Cum sa-mi confiste mie masina o firma particulara de asigurari? Ce mai urmează? Sa-mi dea amenda patrona de la boutique ca nu i-am facut vanzare de minim 500 lei lunar?
    1 1
  • Alta sarlatanie a astora niste nesimtiti ordinari
    1 0
  • Tupeu de Pork
    Ce parere au Bijnitarii din "asigurari" : sa platim lunar cate 3-400 de euro (ca sa nu se prinda fraierii ca un amarat de RCA costa cat 1/3 de masina). Apoi, sa fim legati de glie: de ce sa poti pleca la alt asigurator? Doamne fereste! Stai cuminte si cotizeaza la militienii convertiti in oameni de hafaceri... Vai de mama voastra! D-aia mi-am vandut masina si d-aia nu imi mai iau alta: sa nu dau bani la bijnitari!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru