Drivetest Dacia Bigster

4.1
Dacia Bigster zoom
de Silvian Irimia, Foto: Dragoș Savu
Vineri, 25.07.2025
Apogeul Dacia

Consider că evoluția mărcii Dacia în ultimii 20 de ani este printre cele mai interesante și ar trebui să fie printre cele mai apreciate din industria auto. Spun asta deoarece nu doar că a renăscut sub tutela celor de la Renault, ci a ajuns practic la un apogeu. Și nu cred că mulți oameni și-ar fi imaginat că Dacia ar putea ajunge la acest nivel, nici cei mai optimiști.

Renașterea Dacia a început la sfârșitul anilor 90, mai exact pe 2 iulie 1999, când este încheiat un nou acord între Dacia și Renault, producătorul francez cumpărând 51% din acțiunile Dacia. Prima colaborare a acestui contract prevedea industrializarea, sub marca Dacia, a unui automobil accesibil pentru toată lumea, de 5.000 de euro.

Acesta a apărut în 2004 și s-a numit Logan. Chiar dacă a ajuns să fie ceva mai scump de 5.000 de euro, Logan era cel mai accesibil vehicul pentru piața din România. Deoarece Logan a avut un mare succes la debut, doar 2 ani mai târziu apare și primul model derivat din Logan, adică varianta MCV. În 2007 și 2008, modelul românesc mai primește două variante, adică VAN și Pick-Up.

Tot în 2008 modelul Sandero își face apariția, urmând să fie foarte apreciat. De fapt, atât de apreciat încât ajunge în topul vânzărilor de mașini în Europa. Totuși, lovitura cea mai importantă vine în 2010, când Duster, primul SUV al mărcii românești, iese de pe linia de asamblare. Acesta devine primul model al mărcii produs în peste un milion de unități.

Un alt moment important a fost apariția modelului Spring, primul vehicul electric al mărcii. Iată că acum am ajuns într-un punct la fel de important. După ce Duster a „cucerit” segmentul B de SUV-uri din Europa, cei de la Dacia s-au ambiționat pentru a cuceri și segmentul C.

Încercarea lor se numește Bigster, adică „cel mai cel” model Dacia făcut vreodată. Cel mai mare, cel mai echipat, cel mai spațioș și desigur, cel mai piperat la preț.

Noi am luat la test ce consider eu că va fi cea mai dorită versiune de români, adică cea cu tracțiune integrală. Pentru a înțelege mai bine toate aspectele legate de această mașină, v-am pregătit și o prezentare video.

PREZENTARE VIDEO CU NOUA DACIA BIGSTER 4X4

Dacia Bigster

  • Pret de pornire 26.600 €
  • Pret model testat 29.800 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Din primele rânduri vă transmit cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont. Dacă vreți neapărat să vă luați un Bigster cu tracțiune integrală, aflați că (momentan) aveți la dispoziție o singură motorizare. Aici mă refer la un motor de 1.2 litri benzină, cu 3 cilindri și un sistem mild-hybrid, pe care îl regăsim și pe fratele mai mic Duster.

Tot sistemul dezvoltă 130 de cai putere. Încă un lucru pe care să îl aveți în vedere, poți avea doar o cutie de viteze manuală cu 6 rapoarte pentru versiunea 4x4.

Chiar dacă treapta întâi de viteză este puțin mai lungă față de Duster, în continuare vei observa același trend, în sensul în care treapta întâi acționează ca un reductor, ea fiind destul de scurtă. Asta înseamnă că te vei regăsi de multe ori în situația în care vei pleca din treapta a doua de viteză, deoarece este pur și simplu mai lejer. În continuare am simțit că pedala de ambreiaj este prea moale.

Per total, nu am simțit că mașina ar fi submotorizată. Am mers pe drumuri virajate în urcare cu încă 3 pasageri și bagaje, iar Bigster s-a simțit mai mult decât decent. Aici este și meritul transmisiei manuale care îți permite să jonglezi cu resursele motorului după bunul plac.

Consum

Cei de la Dacia declară, pentru Bigster 4x4, un consum mediu de 6.1 l/100 km, cifră de care, sincer, nu prea am putut să mă apropii. În oraș, mai ales în zone aglomerate, consumul sare de 9l/100 km, un lucru de înțeles până la urmă având în vedere că tragi după tine un dulap pe roți.

În zonele extra-urbane poți scoate un consum între 6 și 6.5 l/100 km, iar pe autostradă, cu pilotul automat setat la 130 km/h, consumul în bord era de 7.7 l/100 km.

Chiar dacă Bigster nu se simte ca o mașină submotorizată, trebuie să înțelegem că are un agregat micuț, din care sunt extrase niște resurse mai mult decât decente. Prin urmare, consumul tinde să fie mai mare.

Când vine vorba de rivali este puțin mai complicat. Desigur, trebuie să ne uităm la modele de segment C care vin cu tracțiune integrală. Totuși, datorită prețului accesibil pe care îl are Bigster, se cam află într-o ligă proprie.

Chiar și așa, am reușit să găsim 3 modele cât de cât apropiate. Astfel, Ford Kuga cu motorul de 1.5 litri și tracțiune integrală are un consum mediu de 6.8 l/100 km. Nissan Qashqai, în versiunea 4WD are un consum mediu oficial de 6.9-7 l/100 km, iar Volkswagen Tiguan cu motorizarea diesel și tracțiune integrală, are un consum mediu cuprins între 6.2 și 6.5 l/100 km.

Performanţe

Așa cum spuneam, Bigster are un sistem mild-hybrid, la baza căruia se află un agregat de 1.2 litri, pe benzină, cu 3 cilindri. Acesta dezvoltă 130 de cai putere și un cuplu motor maxim de 230 Nm. Astfel, Bigster atinge 100 km/h în 11.2 secunde, iar viteza maximă este de 180 km/h.

Ford Kuga vine la pachet cu un motor de 1.5 litri benzină, care dezvoltă 186 de cai putere. Prin urmare, sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 9.9 secunde, iar viteza maximă este de 200 km/h. Nissan Qashqai oferă un motor de 1.3 litri benzină pentru versiunea cu tracțiune integrală. Astfel, ai la dispoziție 156 de cai putere, cu care atingi 100 km/h în 9.9 secunde și o viteză maximă de 190 km/h.

Volkswagen Tiguan este singurul care vine cu un motor diesel pentru versiunea cu tracțiune integrală. Sub capotă se află un agregat de 2.0 litri ce dezvoltă 193 de cai putere. Sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 7.7 secunde, iar viteza maximă este de 220 km/h.

Interior

Dacă te întrebi cum este posibil ca Bigster să aibă un preț atât de accesibil față de rivalii din segment, s-ar putea ca la interior să vezi o parte din răspuns. Spun asta deoarece nu prea vei găsi o zonă unde să ai material moale. Cam peste tot unde pui mâna vei simți un plastic tare, dar care este durabil. Pentru că pe ideea asta a mers Dacia: materiale tari, dar durabile, care vor rezista în timp.

Totuși, interiorul este unul primitor, deoarece echiparea Extreme aduce câteva elemente vopsite în culoarea cuprului, culoare specifică pentru această echipare. Astfel, mai rupe puțin din monotonia adusă de plasticul negru. Scaunele sunt îmbrăcate într-un material foarte interesant pe echiparea Extreme, o microfibră foarte ușor de curățat și întreținut.

Bigster vine cu câteva premiere pentru marca Dacia. De exemplu, consola centrală înălțată, care integrează un spațiu de depozitare refrigerat, în cotieră, două suporturi pentru pahare și o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele mobile. Totodată, primești și un plafon panoramic lung de 1.2 metri, care include și o trapă acționată electric. O altă premieră este reprezentată de hayonul acționat electric.

Pe lângă spațiile de depozitare încăpătoare, Bigster vine și cu punctele de ancorare YouClip, exact cum am văzut pe Duster. În standard sunt prezente 5 astfel de puncte de fixare, iar alte două pot fi amplasate în spatele tetierelor scaunelor din față.

Pe aceste puncte pot fi atașate diverse accesorii, inclusiv un suport de tabletă, o geantă mică de depozitare, suport pentru telefon, umeraș sau un dispozitiv 3 în 1, care combină un suport de pahare, un cârlig de ancorare pentru o plasă de cumpărături și o lanternă.

Un capitol care a fost îmbunătățit, simțitor, comparativ cu Duster, este antifonarea habitaclului. Geamurile sunt mai groase, iar parbrizul blochează mai bine zgomotul. Acesta face ca habitaclul să fie mai silențios cu 2 decibeli față de Duster. Per total, este o mașină silențioasă, chiar dacă vei mai auzi niște intervenții gălăgioase ale motorului, iar la viteze de autostradă, zgomotul de vânt își mai face simțit prezența.

Pe banchetă, consider că pot încăpea fără prea mari probleme 3 adulți. Ai destul loc la picioare, cât și la cap. Când vine vorba de spațiu în portbagaj, Bigster oferă un volum de 550 de litri, iar dacă rabatezi bancheta spate, ai 1.853 de litri de spațiu.

Comparativ, Ford Kuga are un portbagaj cu un volum de 645 de litri, Nissan Qashqai oferă un volum de 479 de litri, în timp ce Tiguan se laudă cu cel mai mare volum, de 652 de litri.

Preţ de achiziţie

În România, Dacia Bigster are un preț de pornire de 23.000 de euro. Modelul nostru, în echiparea de top Extreme și în versiunea cu tracțiune integrală, plus alte câteva dotări opționale, precum culoarea exterioară, pachetul Cold Pack sau hayonul acționat electric, costă 29.800 de euro cu TVA.

Ford Kuga are un preț de plecare de 30.000 de euro, iar dacă vrei versiunea cu tracțiune integrală, scoți din buzunar 30.300 de euro. Nissan Qashqai pleacă de la 29.900 de euro cu TVA. Tiguan pornește de la 35.258 de euro, dar dacă vrei neapărat tracțiune integrală, trebuie să scoți din buzunar cel puțin 47.178 de euro.

Siguranţă

Dacia Bigster a fost testat destul de recent la Euro NCAP unde a obținut 3 stele. Față de modelele anterioare Dacia, Bigster stă mai bine la capitolul siguranță, dar față de modelele rivale din segment C, modelul românesc nu stă atât de bine.

Astfel, Bigster a obținut următoarele procentaje: 69% protecție la adulți, 85% protecție la copii, 60% protecție la pietoni și 57% pentru sistemele de siguranță.

Totuși, în standard, Bigster vine cu o listă lungă de sisteme de siguranță, precum: frânarea automată de urgență, recunoașterea indicatoarelor rutiere cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asitență la menținerea benzii de circulație sau sistem de supraveghere a atenției șoferului.

Ţinută de drum

În timp ce direcția ușoară îi îmbunătățește lui Bigster manevrabilitatea prin zonele urbane, în afara orașului este cu totul altă poveste. Direcția ușoară și senzația de plutire a suspensiei fac ca SUV-ul românesc să nu fie tocmai o mașină potrivită pentru condus sportiv pe drumuri virajate, unde apare o senzație de subvirare previzibilă, dar nu foarte plăcută.

La viteze mici, suspensia pare să fie destul de deranjată de imperfecțiunile din drum, însă amortizarea devine mai stabilă la viteze mai mari, ceea ce sporește confortul, însă garda la sol ridicată și setarea moale duc la o înclinare pronunțată a caroseriei în viraje.

La viteze mari, direcția devine ceva mai greoaie și este destul de precisă pe viraje pentru un SUV de aceste dimensiuni, dar gradul de ruliu în curbe te va descuraja să forțezi mai mult decât este necesar.

Vizibilitate

Nu pot spune că am întâmpinat probleme cu Bigster când vine vorba de vizibilitate. Parbrizul și luneta sunt bine proporționate, în timp ce oglinzile laterale sunt mari, așa cum ar trebui pentru un SUV de segment C.

Totodată, Bigster vine și cu un asistent pentru unghiul mort și cu un sistem de camere video, care îți arată și o vedere pe lateral. Din păcate, calitatea imaginii nu este cea mai strălucită.

Tehnologie

În standard, vei primi un instrumentar de bord complet digital de 7 inch, dar dacă bifezi echiparea Extreme, de exemplu, vei avea parte de un instrumentar de 10.1 inch. Îmi place că imaginea este clară și că acesta este foarte configurabil. Practic, poți vedea toate informațiile de care ai nevoie în acest instrumentar de bord.

Indiferent dacă bifezi sistemul Media Display sau Media Nav, ecranul sistemului multimedia are întotdeauna 10.1 inch. Dacă optezi pentru cel din urmă primești și un sistem audio Arkamys 3D cu 6 incinte.

Sistemul își face treaba. Clar, nu este gândit să te îndrăgostești de el, ci mai degrabă este făcut în așa fel încât să fie intuitiv și ușor de folosit. Astfel, acesta se mișcă bine, are o grafică simplă, iar rezoluția este bună. Uneori există întârzieri la răspuns, nefiind vorba despre cel mai rapid procesor pe care ar fi putut să-l aibă.

Dacă nu vrei să utilizezi sistemul nativ al mașinii, îți poți conecta foarte ușor telefonul mobil prin funcțiile Apple CarPlay și Android Auto, ambele fără fir. Sistemul de climatizare este în continuare cu butoane fizice, lucru de apreciat. 

Design

Față de Duster, Bigster este mai lung cu 23 de centimetri, mai înalt cu 5 centimetri, iar ampatamentul a fost și el lungit, cu 4 centimetri. Garda la sol este de 22 de centimetri, deci nu vei fi îngrijorat de nicio bordură.

Din punct de vedere al designului, vei observa multe elemente comune cu Duster, cum ar fi semnătura luminoasă a farurilor și stopurilor. Echiparea Extreme aduce în plus anumite elemente vopsite în culoarea cuprului. Clienții pot opta pentru jante de 17, 18 sau 19 inch.

Pe plafon pot fi instalate barele de pavilion modulare. Acestea sunt dispuse longitudinal și, printr-o manevră simplă, se transformă în bare transversale. Ele sunt standard pe versiunea Extreme. Totodată, pe montantul C regăsim, integrat, un ornament negru mat pe care a fost inscripționat numele modelului.

Protecțiile laterale sunt din așa numitul material Starkle, care conține până la 20% polipropilenă reciclată. Culoarea caroseriei de pe modelul nostru de test se numește Albastru Indigo.

Dacă pentru restul culorilor trebuie să plătești în plus 500 de euro, pentru acest Albastru Indigo plătești 700 de euro. Ce e drept, acest Indigo este mai spectaculos decât restul culorilor.

Nu ne-a placut

  • Mult plastic la interior
  • 3 stele la Euro NCAP

Ultimele teste

Comentarii (14)

  • O mașină extrem de reușită, deja se vinde peste toate așteptările. Designul, proporțiile, prețul.
    Poate la siguranță se putea mai bine dar sigur ar fi crescut prețul.
    9 7
  • Jian de la Calafat
    ANPC-ul doarme si la aceasta ora ?!?

    Smallster se impunea sa se numeasca,
    Bigster reprezinta o grava insulta la adresa consumatorului.

    1)- motoare obscen de minuscule (3 pistoane), dovedite betege daca nu-s mentinute exclusiv in plaja de cuplu maxim, care-i si aceia intr-atat de ingusta incat tre' sa posezi aptitudini de echilibrist.

    2)- siguranta activa este o notiune abstracta pentru 2025, recentul moose-test -64km/h patetici- a dovedit ca produsul este un real pericol pentru soferii care n-au absolvit cursurile unei scoli de pilotaj.

    D-le Irimia, constat ca sanctionati zestrea redusa a stelelor la EuroNCAP.
    Nu va pun la zid, este optiunea dvs, doar ca tre' sa revenim insa la esenta.
    Macar cea activa sa se fi regasit la cote mai mult decat rezonabile, dar, ce sa vezi, acolo e chiar jale....

    3)- privarea obsesiva de singura motorizare care-ar scote Dacia nu doar din letargie, ci, vital pentru Dacia, tocmai din anonimat.
    Evident, este vorba de delicioasele dCi.

    Cu un viril 2.0 dCi (160- 190 CP) sub capota, parca merita sa poarte titulatura de Bigster, cu un rahitic 1.2 Tce, Smallster este unica optiune, asta doar pentru a nu face o notiune abstracta din deferenta minimala care se impune sa fie oferita consumatorului.

    ANPC, wake up !!!
    6 20
  • Într-adevăr, Bigster reprezintă apogeul gamei, prețul în segment este foarte bun, poate ar merge si-un motor cu 4 cilindri pe viitor, măcar benzină, cu putere ceva mai mare, știu că există în varianta de top, sistem hibrid cu 1.8 aspirat, dar acest motor turbo până în 200 cai ar fi ceva ce Dacia n-a avut niciodată și s-ar potrivi pe o mașină mare .
    8 4
  • producatorul sa ne explice de ce vinde dacia duster 2025 la moldoveni cu motorul 1.5dci.
    Auzi apogeul marcii , poate hipogeu.
    ANPC, sub umbrela noii conduceri trebuie sa se indrepte de indata cu controale asupra firmei dacia care face masinile la limita de jos a sigurantei, si atat de proaste ca nu pot trece in mod satisfacator nici macar testul elanului.
    4 6
  • in plus dacia trebuie sa explice numai decat cum o masina ca duster dezvoltata pe o platforma simplificata de sub compacta pe numele ei CMFB-LS ( L:S Low specification) poate sa coste 3 zeci de mii de euro. Este ceva ce trebuie investigat cu ajutorul ANCP
    4 6
  • Exagerari
    Silvian, asa'i că cei 3 pasageri aveau împreună 70 de kg? Iar bagajele lor constau în cate o sticla de apa de 0,5 l?
    Oricât aș vrea să te cred, realitatea dovedește că exagerezi. Dacă ești singur în mașină, merge, dar când pui în mașină 4 adulți, fiecare cu câte o valiză de 10kg, aproape atingi capacitatea maximă de transport și timpul de reactie a motorului se dublează! Plus turație și consum mare, uzura accelerată. Înțeleg că nu ia 5 stele ncap ca'i lipsesc sisteme sofisticate de asistență, dar o protecție a pasagerilor sub 70% este chiar jenant.
    4 7
  • @nsrei

    Este destul de simplu, Republica Moldova nu este în UE, 1.5 dci este Euro 6, în vreo doi ani intra Euro 7, ar fi devenit si mai scumpă, puteau sa-l ofere până în 2027, poate că merita, poate nu, așa au hotărât.
    8 1
  • Jian de la Calafat
    @dan_grc
    1.5 dCi se muleaza perfect pe Sandero, Logan, posibil Jogger.
    Un bicilindru de 730 cm3 dCi este ireprosabil pentru Spring.

    De ce este cantanota Dacia in jumatati de masura pentru modelele SUV?
    ...Asta daca motorizarea 2.0 dCi poate fi perceputa ca usor burgheza....

    E nevoie de o minima luciditate pentru ca raportul performante/gabarit/satisfactii sa se afle la cote acceptabile, Renault detinand un dCi aproape nou, 1.7dCi, lansat la sfarsitul deceniului trecut, in doua versiuni de putere, 120 si 150 CP.
    Cu un astfel de motor, capabil sa ofere 340 Nm, lucrurile functioneaza intr-o alta liga pentru potentialul posesor, aceia a firescului, a deplinei normalitati, a atat de dezirabilei ireprosabilitati.
    4 9
  • deja e obositor sa tot vad dileala asta cu dCI... am avut masina diesel si acum am una hibrida si nu m-as mai intoarce la diesel pentru nimic in lume. Si cam asta e trendul si in toata Europa, se vede ca cele hibrid au tot crescut la vanzari pe cand diesel o ia la vale.
    8 1
  • Bălăceanca
    Jenică, azi primești doză dublă de siropel, ca să dormi liniștit. Și șervețele să te ștergi de spume la gură.
    7 3
  • Atâtea comentarii și atâta venin împotriva mărcii românești (da, a Renault, că oricum a prezentat mai mult din modele Renault) nu se explică decât prin interese la concurență, că necunoaștere n-are cum, numai dacă citea comentariile noastre aici la articole despre Dacia, orice om normal se informa cât de cât.

    Vi s-a-nchis gura cu airbagurile, cu dotările dar tot ar trebui să fie aproape moca orice dacie. De ce nu vă vedeți voi liniștiți de modelele concurente aflate la zeci de procente din preț distanță (mii bune de euro) sau de chilipirurile cu care veniți când vă-ntrebăm și noi profanii care ar fi variantele echivalente la preț comparabil?

    M-am săturat să combat minciuna de Vitan cu ”dacie de 30k” (Duster poate fi luat cu sub 20.000 EUR) și toate cârcotelile la mintea elanului scornite la adresa modelelor Dacia.
    De ce vă mai pierdeți timpul de semințe cu noi, mari experți în Ssang Yong și SH-uri?

    PS: ANCP? Ați înființat Asociația Naționaliștilor Cârcotași la Păcănele?
    8 1
  • @kap
    Ai o bere virtuală de la mine.
    8 1
  • "Un bicilindru de 730 cm3 dCi este ireprosabil pentru Spring"
    Ninonino :))
    6 3
  • Dizăl Rulz Forevăr
    Nu e bună. De banii ăștia îmi aduce vărul limuzină dă pă Germania, TDI cu I-ul roșu, 90000km reali-reali. Nici platforma nu o plătesc că are el un tovarăș.
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru