Avancronica Raliului Portugaliei - momentul adevărului

de Daniel Popescu
Joi, 03.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Raliul Portugaliei este considerat primul eveniment al sezonului de WRC care evidenţiază adevărata valoare a piloţilor. România va fi reprezentată la categoria WRC Junior de Simone Tempestini, care va concura cu un Citroen DS3 R3.

Esential 16 probe speciale va avea Raliul Portugaliei
3 puncte este avansul lui Sebastien Ogier in fata lui Jari Matti Latvala in clasamentul general
După vremea capricioasă de la Monte Carlo, zăpezile suedeze şi aerul mexican rarefiat, Campionatul Mondial de Raliuri ajunge la sfârşitul acestei săptămâni în Portugalia.

Cea de-a patra etapă a sezonului este considerată prima care va scoate în evidenţă adevăratele performanţe ale piloţilor, întrucât nu este un raliu specializat, ci unul desfăşurat în condiţii meteo obişnuite pe trasee relativ frecvent întâlnite în restul anului.

De exemplu, piloţii vor avea de înfruntat atât trasee înguste cu urcări pe creste dificil de abordat, cât şi drumuri largi, cu viraje rapide. Acest lucru va împiedica însă piloţii să-şi stabilească un ritm pe toată durata raliului, iar alte provocări vor fi reprezentate de copacii şi pietrele de pe marginea drumului, care de multe ori îşi fac loc inclusiv pe traseu. Raliul se desfăşoară integral pe macadam, iar drumurile sunt abrazive, astfel că piloţii trebuie să fie atenţi la gestionarea pneurilor.

Nu în ultimul rând, vremea ar putea reprezenta o problemă: prima zi de recunoaşteri a fost abandonată din cauza ploilor torenţiale, care au făcut impracticabile mai multe drumuri din regiunea Algarve. Totuşi, prognoza meteo indică mai puţine ploi în restul săptămânii, astfel că pericolul anulării unor probe speciale este redus.

Inundatiile au condus la anularea unor recunoasteri

Ogier, eternul favorit

De data aceasta voi fi primul pe traseu, aşa că puţină ploaie în prima zi nu ar fi prea rea pentru mine.

Sebastien Ogier
Pilot Volkswagen
Sebastien Ogier este considerat principalul favorit la victorie, mai ales că pilotul celor de la Volkswagen a urcat pe prima poziţie a clasamentului general după victoria înregistrată în Mexic. Acest lucru vine însă şi cu dezavantajul de a pleca primul pe traseu în prima zi a competiţiei.

"În mod normal aş prefera ca raliul să fie pe uscat.

Totuşi, de data aceasta voi fi primul pe traseu, aşa că puţină ploaie în prima zi nu ar fi prea rea pentru mine", a declarat francezul.

Coechipierul său Jari-Matti Latvala este pe locul doi al clasamentului la numai trei puncte în spate, iar finlandezul a admis că nu se aştepta la un debut de sezon atât de prolific.

"Niciodată nu am avut un start atât de bun de sezon. Am 60 de puncte după trei raliuri şi sunt la numai trei puncte în spatele liderului. Aştept cu nerăbdare raliul şi am un sentiment bun în această privinţă", a explicat el.

Sebastien Ogier mizeaza pe o noua victorie

Amintiri plăcute pentru Ostberg

Pentru Mads Ostberg, Raliul Portugaliei are o însemnătate aparte, întrucât în 2012 a obţinut aici prima sa victorie din carieră, după excluderea lui Mikko Hirvonen pentru încălcarea regulamentului tehnic. Pilotul echipei Citroen a admis că şi-ar dori o victorie "pe bune" de această dată, pentru a se simţi cu adevărat împlinit.

"În 2012 am obţinut victoria după ce am trecut linia de sosire. Sincer să fiu, a fost un pic dezamăgitor să fiu declarat câştigător al raliului după ce am urcat pe podium. Acum sper să obţin cu adevărat victoria pentru a putea urca pe prima treaptă a podiumului", spune norvegianul.

Mads Ostberg a obtinut in Portugalia prima victorie in WRC

România, reprezentată de Simone Tempestini

Sunt probe cu viraje tehnice dar şi cu zone de viteză mare şi a fost foarte greu la recunoaşteri.

Simone Tempestini
Pilot Napoca Rally Academy
Raliul Portugaliei marchează şi debutul lui Simone Tempestini în competiţia WRC Junior. Italianul va reprezenta România în această competiţie în calitate de pilot al echipei Napoca Rally Academy la volanul unui Citroen DS3 R3, similar cu maşinile celorlalţi piloţi din WRC Junior.

Principalul obiectiv al echipajului format de Tempestini şi copilotul Dorin Pulpea va fi însă să acumuleze experienţă. "Ne aşteaptă un raliu foarte lung, iar probele sunt şi mai dificile după ploile din această perioadă.

Sunt probe cu viraje tehnice dar şi cu zone de viteză mare şi a fost foarte greu la recunoaşteri. O dictare precisă este foarte importantă aici şi îmi doresc să parcurg cât mai mulţi kilometri", a declarat el.

Simone Tempestini debuteaza in WRC Junior

Record de Forduri la start

Chiar dacă Citroen este unicul furnizor de maşini la WRC Junior, constructorul care are cel mai mare număr de unităţi înscrise în Raliul Portugaliei este Ford. M-Sport, echipa care pregăteşte modelele constructorului italian, a adus nu mai puţin de 42 dintre cele 85 de maşini aliniate la start: şase exemplare Ford Fiesta RS WRC, cinci Ford Fiesta RRC, două Ford Fiesta S2000, 14 Ford Fiesta R5 şi 15 Ford Fiesta R2.

"Astăzi avem aproape 1000 de maşini de raliuri Ford Fiesta şi Ford Focus care concurează în jurul globului şi vom continua să colaborăm cu partenerii şi clienţii noştri pentru a ne asigura că acest succes va continua", a declarat Malcolm Wilson, şeful M-Sport.

Cele 42 de Forduri aliniate la startul Raliului Portugaliei

Program: Power Stage-ul, în direct pe Dolce Sport

Raliul Portugaliei demarează cu superspeciala programată joi seară pe străzile din Lisabona, însă va începe propriul zis cu cele şase probe speciale programate vineri. Ziua de sâmbătă propune alte şase probe speciale, în timp ce duminică vor avea loc ultimele trei întreceri.

Ultima probă specială, cunoscută şi sub numele de Power Stage, a primit şi un nou regulament, potrivit căruia orice pilot poate primi punctele bonus dacă termină în primii trei. Anterior, piloţii care concurau duminica sub regula rally 2 din cauza unui abandon suferit sâmbătă nu erau eligibili să puncteze.

Power Stage-ul va avea loc duminică cu începere de la ora 13:00 (ora României) şi va fi transmis în direct pe postul de televiziune Dolce Sport 2. 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru