Drivetest Dacia Duster (2009-2013)

1.6 16V 105CP 4x4 Laureate
Dacia Duster (2009-2013) zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 10.03.2011
Entry-level
După ce şi-a încordat muşchii prin noroaiele mioritice la testele Dacia şi mai apoi în mâinile noilor proprietarilor, Duster poposeşte în garajul nostru, în versiunea pe benzină. Am testat până acum ambele opţiuni de putere ale dieselului 1.5 dCi, aşa că a venit timpul să încercăm şi "benzinarul".

Dacia Duster (2009-2013)
1.6 16V 105CP 4x4 Laureate

  • Pret de pornire 11.150 €
  • Pret model testat 14.700 €
  • Taxa auto 329 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Entry-level-ul primului SUV din istoria Dacia este propulsat de un motor pe benzină în patru cilindri, care a făcut deja carieră în cadrul grupului Renault. Este vorba despre cunoscutul 1.6 16 valve şi 105 cai putere, motor care pentru unii poate părea nepotrivit Dusterului nostru. Am încercat să vedem cât de bine se pretează României un propulsor ceva mai lacom, atunci când vine vorba de consum, şi ceva mai zgârcit atunci când vine vorba de cuplu motor. Dusterul visează la drumuri desfundate, hârtoape, şleauri sau vaduri pline cu apă, însă îşi pierde elanul rapid, cei 148 de Nm la 3750 de rotaţii fiind insuficienţi pentru asemenea exotisme off-road. Caracteristicile, tipice unui motor pe benzină normal aspirat, nu se prea potrivesc cu peisajul unui SUV care dispune de toate calităţile necesare unui model de off-road. Mai mult decât atât, unitatea se dovedeşte destul de inertă şi pe şosea, unde şoferul are nevoie de o bruscare constantă a acceleraţiei pentru a simţi că se mişcă. Cutia de viteze este construită pentru a favoriza acceleraţia, treptele fiind foarte scurte şi gândite pentru a fi schimbate rapid. Chiar şi aşa, efectele resimţite de cel de la volan sunt destul de timide, benzinarului lipsindu-i vlaga unui diesel inferior ca putere, cum este cel de 1.5 litri, 85 de cai. Cutia cu şase rapoarte surprinde plăcut prin precizia timoneriei, însă prima treaptă, gândită foarte scurt, pentru escapadele off-road, poate fi o adevărată bătaie de cap pentru cel de la volan, atunci când este folosită pe şosea. Ar fi chiar recomandat să folosiţi treapta a doua de viteză pentru plecările de pe loc. Aşadar, pus alături de unitatea diesel entry-level, benzinarul testat de noi se dovedeşte o alegere mai puţin inspirată.

Consum

Dacă până acum am lăudat SUV-ul românesc pentru cifrele incredibile, oferite de unităţile dCi de 85 şi 110 cai putere, a venit timpul să blamăm actualul Duster pentru performanţele motorului pe benzină. Este fără îndoială o alegere nepotrivită pentru cei care urâsc alimentările la fiecare 400 de kilometri. Spunem 400 de kilometri pentru că asta este distanţa pe care am reuşit să o parcurgem, pe timp de iarnă, cu un plin. Bineînţeles, folosirea tracţiunii integrale, temperaturile foarte scăzute, exploatarea intensă a acceleraţiei şi, în unele zile, vântul puternic au contribuit decisiv la reducerea autonomiei. Cei 10.4 litri anunţaţi de Dacia pentru consumul urban s-au transformat în 13 litri pe străzile acoperite de zăpadă ale capitalei. În afara oraşului aceeaşi poveste: cei 7 litri/100 de km, înscrişi în cartea tehnică au devenit 10 litri/100 de kilometri, "graţie" tracţiunii integrale şi viscolului puternic. Comparând cifrele cu cele ale concurenţei, observăm că Duster se plasează mai slab chiar şi faţă de fratele de concern, Nissan Qashqai. Nu mai vorbim de Skoda Yeti, care beneficiază de un 1.2 TSI, foarte zgârcit atunci când vine vorba de consum.

Performanţe

Aşa cum am spus şi mai sus, Duster nu impresionează nici măcar la capitolul acceleraţie. Lipsa cuplului motor suficient nu imprimă o senzaţie de vitalitate modelului produs la Mioveni. Sprintul de la 0 la 100 de km/h se realizează în 12.8 secunde, cu o secundă mai lent decât timpul obţinut de Qashqai şi Yeti. Duster pierde teren şi la capitolul viteză maximă, unde nu se poate lăuda decât cu 160 de km/h, performanţă inferioară contracandidaţilor, care sar de 170 de km/h.

Interior

Atunci când urci într-un model Dacia nu trebuie să uiţi nici o clipă că te afli într-un model low-cost, deci standardele ar trebui adaptate la oferta segmentului. Chiar şi aşa, Duster încearcă să vină cu ceva în plus faţă de fraţii săi mai mici, Logan şi Sandero, punând accentul pe un interior ceva mai bine lucrat. Senzaţia de plastic ieftin este estompată pe alocuri de inserţiile lucioase, regăsite la nivelul planşei de bord. Per total, însă, plasticul folosit in habitaclu este de bun gust şi de bună calitate. Simţul tactil nu este deranjat de suprafeţe tari decât pe alocuri, însă textura caută să compenseze şi să facă din intreg habitaclul un spaţiu prietenos. Ornamentele prizelor de ventilaţie dau o notă ceva mai veselă interiorului, însă plasticul mânerelor de deschidere a uşilor pare o copie ieftină a celor regăsite pe Renault. Mânerele par foarte fragile la prima vedere, motiv pentru care eşti tentat să te porţi cu grijă. Aspectul monoton al bordului îţi aminteşte că te afli într-un model pragmatic, care ţine să te impresioneze mai mult cu preţul său de achiziţie. Comenzile sistemului de climatizare sunt poziţionate la fel de jos, geamurile electrice au rămas tot pe partea centrala a bordului iar claxonul se află acolo unde se afla şi pe vechile Dacii 1300. Apar însă comenzile pe volan, impropriu botezate aşa, pentru ca ele se află de fapt sub acesta, pe coloana de direcţie, similare celor ale fratilor de concern Renault. Poziţia la volan îţi aminteşte că te afli într-un SUV, însă scaunele nu sunt chiar cele mai confortabile din segment. Salutăm în schimb reglarea lor foarte uşoară şi practică. Spaţiul interior este suficient chiar şi pentru cei care trec de înălţimea medie. Bancheta spate este încăpătoare, iar spaţiul destinat picioarelor nu pune probleme. Acelaşi lucru şi pentru linia plafonului, care se ţine departe de capetele pasagerilor. În portbagaj, Dacia oferă 475 de litri. Un aspect care va deranja probabil pe mulţi va fi ruloul de protecţie, care nu se retrage automat şi atârnă atunci când decidem să nu-l mai fixăm.

Preţ de achiziţie

Ajungem la proba pe care Dacia o trece întotdeauna cu brio. Preţul de achiziţie. Abia aici începem să vedem avantajele versiunii pe benzină, care se dovedeşte a fi mult mai ieftină decât alternativele diesel ale SUV-ului din Mioveni. Duster pleacă de la 10.950 de euro în versiunea 1.6 16 valve, fără tracţiune integrală şi nivel de echipare Base, adică de bază, cum o spune şi numele. Este fără îndoială chilipirul segmentului, pentru că toţi ceilalţi concurenţi sunt cu mult mai scumpi: Yeti pleacă de la 16.325 de euro, iar Qashqai de la 17.990 de euro. Nici proaspăt sositul Mitsubishi ASX nu se dovedeşte mai ieftin, preţul său de pornire, fără oferte speciale, fiind de 17.531 de euro. Rivalii entry-level sunt mai scumpi chiar şi decât un Duster pe benzină cu tracţiune integrală, nivel de echipare de top, Laureate, care costă 14.600 de euro.

Siguranţă

Duster a fost testat recent de organismul internaţional EuroNCAP. Belgienii s-au arătat dezamăgiţi de cele trei stele obţinute de modelul românesc, acuzând Renault de indiferenţă faţă de modelele subsidiarului său. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul faptul că Duster s-a comportat bine la protecţia pasagerilor adulţi şi copii şi a clacat doar la protecţia pietonilor şi sisteme de siguranţă, trebuie să observăm o evoluţie. Doar noul sistem de notare mai strict a făcut ca Duster să primească 3 stele. În plus, trebuie să luăm în calcul şi faptul că versiunea testată de EuroNCAP nu era echipată cu ESP, element opţional prezent pentru prima dată în gama Dacia. În concluzie, chiar dacă EuroNCAP a acordat un punctaj mediocru SUV-ului românesc, Dacia Duster se dovedeşte o maşină destul de sigură pentru pasagerii săi şi reprezintă fără îndoială un pas înainte în istoria Dacia.

Ţinută de drum

Duster, asemeni celorlalte modele din gama Dacia, pune mare preţ pe confort şi nu pe stabilitate. Este o moştenire a ADN-ului Renault, care mizează pe aceleaşi trăsături. SUV-ul poate fi lăudat din acest punct de vedere, orice suprafaţă de rulare neprietenoasă fiind bine absorbită de suspensia pseudo MacPherson de pe faţă şi de cea multibraţ de pe spate, disponibilă doar pe variantele cu tracţiune integrală. Confortul se manifestă însă în detrimentul stabilităţii, maşina oferind o senzaţie de nesiguranţă accentuată în viraje, acolo unde ruliul se simte foarte pronunţat. Atunci când rulaţi în modul 4x2 este bine să negociaţi din timp virajul şi să adaptaţi viteza potrivită. Sistemul 4x4 îmbunătăţeşte radical aderenţa şi vă permite o abordare mai curajoasă, câtă vreme sunteţi dispus să treceţi peste senzaţia de ruliu. În ceea ce priveşte performanţele off-road, Duster poate fi declarat un adevărat campion al segmentului. Dimensiunile îl recomandă pentru acest titlu: o gardă la sol de 210 milimetri, un unghi de atac de 30 grade şi un unghi de degajare de 36 grade. Clar cele mai bune unghiuri din segment, care te ajută să abordezi cu mult curaj trasee de off-road cu dificultate medie. Am testat performanţele sistemului de tracţiune integrală pe mai multe drumuri acoperite de zăpadă. Dacă în modul 4x2 rularea poate fi în unele situaţii nesigură, imediat ce aţi cuplat modul 4x4 senzaţia dispare. Duster se lipeşte practic de şosea, iar cuplul se distribuie perfect între cele două axe. Pentru situaţii solicitante, cel de la volan poate face apel şi la funcţia Lock. Aşadar, echipat cu un set de cauciucuri potrivite, Duster poate face faţă cu brio multor escapade off-road.

Vizibilitate

Duster nu ridică probleme serioase la acest capitol. Suprafaţa vitrată este destul de mare, singurele deficienţe fiind vizibile în cazul montanţilor posteriori, care amplifică în trafic "unghiul mort". Oglinzile laterale sunt bine dimensionate şi asigură o vizibilitate posterioară bună. Doar oglinda retrovizoare se poate dovedi uneori cam mică. Pe timp de noapte, luminile de întâlnire se dovedesc destul de timide.

Tehnologie

Duster nu se poate lăuda cu prea multe la acest capitol, rivalii din segment fiind clar superiori modelului românesc. Totuşi, Duster oferă dotări esenţiale cum sunt aerul condiţionat manual, geamurile şi oglinzile electrice, radio CD-ul cu conexiune auxiliară şi elementele de siguranţă vitale. În plus, aşa cum am afirmat şi la capitolul siguranţă, Duster este primul model Dacia care poate fi comandat împreună cu sistemul electronic de stabilitate, ESP. Opţional, clienţii pot monta la dealerii care comercializează Duster şi senzori de parcare. Tot la interior se cade să notăm îmbrăcarea volanului şi a schimbătorului în piele, precum şi opţiunea tapiţeriei complete din piele, de asemenea o premieră în gama Dacia.

Design

S-a discutat mult despre aspectul exterior al lui Duster. Părerile au fost împărţite: unii au aplaudat revizuirea filosofiei de design, iar alţii, mai cârcotaşi, au continuat să susţină că Dacia face maşini urâte. Nu putem ignora însă evoluţia modelului în materie de design. Duster este fără îndoială un model mai reuşit decât Logan şi derivatele sale, acest lucru fiind recunoscut chiar şi de Laurens van den Acker, designerul şef Renault. Acesta a declarat într-un interviu recent că "Duster va fi punctul de plecare pentru trasarea viitoarei filosofii de design Dacia", ceea ce reconfirmă importanţa modelului pentru viitorul constructorului român.

Nu ne-a placut

  • Consumul mare
  • Cuplul motor insuficient
  • Ruliul în viraje
Date tehnice - Dacia Duster (2009-2013) 1.6 16V 105CP 4x4 Laureate
Combustibil
Benzina
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
n/a
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1598
Lungime mm
4315
Putere maxima CP (rpm)
105 (5750)
Latime mm
1822
Cuplu maxim Nm (rpm)
148 (3750)
Inaltime mm
1625
Viteza maxima km/h
160
Greutate kg
1325
Acceleratie 0-100 km/h s
12.8
Ampatament mm
2673
Tractiune
Integrala
Volum rezervor litri
50
Cutie viteze
M6
Volum portbagaj litri
408
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Dacia Duster (2009-2013)

Ultimele teste

Comentarii (67)

  • masina asta nu merita nici un cent
    27 191
  • masina buna
    Presa internationala considera ca Duster arata bine:

    "SUV-ul Dacia ştie să se facă remarcat pe stradă. Partea din faţă autoritară, o alură masivă de SUV în largul său… Pe drumurile largi maşina atrage privirile. Din punct de vedere al aspectului, nu e cu nimic mai prejos decât modele deja faimoase, cum ar fi Nissan Qashqai sau Skoda Yeti." - REVUE AUTOMOBILE (25.01.2011)

    Legat de siguranta, daca Duster ar fi avut ESP sau limitator de viteza in standard ar fi obtinut 4 stele EuroNCAP. Diferenta intre 3 si 4 stele cam in asta consta.

    Motorul ofera performante rezonabile. Dpdv al performantelor e cam acelasi lucru cu un Logan 1.6 MPI... ceea ce e ok pe segmentul asta.

    La tinuta de drum, cauciucurile mai late si sistemul 4x4 iti dau o senzatie de siguranta superioara unui mini-MPV sa zicem
    113 10
  • de ce ?
    de ce nu ne aratati si noua prin filmulete cum sa testat masina ??unde sa facut cei 400 km ??
    30 6
  • Luxul inseamna spatiu
    "Poate vi s-a întâmplat deja şi nu doar o dată: vă lăsaţi convinşi să cumpăraţi un lucru pentru că nu costă mult (sau nu vă permiteţi mai mult), iar după un timp ajungeţi să regretaţi achiziţia făcută pentru că lucrul respectiv nu funcţionează cum
    v-aţi fi aşteptat sau, oricum, nu vă satisface. Nu este un secret că în segmentul modelelor SUV se vorbeşte atât de mult despre
    Dacia Duster – inclusiv în reclamele oficiale – pentru că are un preţ de achiziţie cu adevărat foarte redus. Evident, în aceste condiţii nu putem pretinde echipamente hi-tech, finisări luxoase sau mai ştiu eu ce. Însă Duster dispune de toate echipamentele
    necesare, exceptând sistemul ESP, disponibil totuşi, ca opţiune, pentru numai 270 Euro. Vă spunem asta pentru a înţelege că, în realitate, cumpărând un Duster nu renunţaţi decât la aparenţe, la briz-briz-uri, însă veţi avea tot ceea ce este util şi important. Componentele mecanice sunt, în mare parte, disponibile şi pe alte modele ale Alianţei Renault-Nissan, ceea ce reprezintă o garanţie. Spre exemplu, transmisia 4x4 este
    cea utilizată pe Qashqai, cu trei moduri de utilizare: tracţiune faţă, cuplare automată, la nevoie, a punţii spate şi tracţiune integrală. În gama de propulsoare regăsim motorul
    diesel de 1,5 litri, prezent deja pe modelul Clio, satisfăcător cu cei 110 CP ai săi. Acesta este combinat cu o cutie de viteze cu 6 trepte, din care prima scurtă, pentru a favoriza comportamentul în teren accidentat. Însă Duster este în mediul său şi pe şosea,
    având un comportament rutier excelent şi previzibil. Suspensiile sunt un pic moi, însă oferă un nivel bun de confort."

    sursa: www.auto.it

    13 ianuarie 2011
    "Marca românească, introdusă pe piaţa franceză în 2005, a reuşit să depăşească pragul simbolic de 100 000 de unităţi vândute – mai precis 104 642 exemplare - în doar 5 ani. Acestea merg mână în mână cu cea mai importantă creştere a cotei de piaţă, şi anume de + 71%! Un succes story care începe să fie un exemplu de manual. În 2005, când Logan a apărut pe piaţa franceză, numele berlinei aproape că era mai cunoscut decât cel al mărcii româneşti. Totuşi, în 2010, acest prim model a fost cel mai puţin vândut. Fapt care demonstrează că emanciparea mărcii şi extinderea gamei au fost perfect regizate.

    (...)

    Un alt moment prielnic a fost lansarea Duster: departe de polemicile şi alte controverse care au zguduit piaţa de 4x4 acum câţiva ani. Prin urmare, a beneficiat şi a contribuit la dinamismul segmentului care anul trecut afişa o creştere de 42%! Pe toate
    planurile Dacia este un caz unic în industria auto contemporană."

    sursa: L'Auto Journal (Franta)

    Asta ca sa vedeti diferenta de mentalitate dintre noi si occident...
    84 5
  • bashcalie
    Fiasco.@antonny,dati imagini Automarket.Daca mai este nevoie.
    4 12
  • :)
    @gigel - eu ce tot incersc sa spun dar toata luma ma injura si ma blameaza
    dar nu-i bai, adevara pana la urma iese la iveala
    :)
    6 55
  • :)
    @GF- eu nu cred :)
    1 11
  • Profesionalism...
    Credeam ca anii pe care ii aveti in spate ca jurnalisti ai automarket v-au facut mai profesionisti decat niste pustani care acum si-au luat carnetu' si se duc si ei la primul drive-test.

    De ce spun asta ? Am citit acest review cu asteptari destul de mari, intrucat este unul din putinele disponibile legat de Duster-ul 4x4 pe benzina. In plus, acum un an de zile eram direct interesat de aceasta masina, in comparatie cu SX4. Tinand cont ca aceasta versiune este una dintre cele mai interesante dpdv al pretului de achizitie pentru un SUV, mi se parea normal sa tratati articolul cu mai mult profesionalism.

    In schimb, ce gasesc in articol:
    1. Legat de consum, faceti o comparatie cu "Skoda Yeti, care beneficiază de un 1.2 TSI, foarte zgârcit atunci când vine vorba de consum." Lasand la o parte faptul ca vorbim de doua generatii total diferite de motoare (una pregatindu-se sa iasa din productie, iar cealalta de abia intrata) si de tehnologii la fel de diferite (aspirat vs turbo), avem de-a face si cu doua tipuri de transmisii diferite (fata vs integral) cu impact direct asupra consumului. Nu neg faptul ca Duster-ul consuma mult, dar comparatia cu Yeti 1.2 TSI nu-si are locul aici (parerea mea). Ar fi fost corect sa-l comparati cu 1.8TSI 4x4 pe care l-ati testat in urma cu ceva timp.

    2. Legat de portbagaj, spuneti ca "Dacia oferă 475 de litri, nu la fel de mult ca Yeti". In drive-test-ul cu Yeti mentionati ca acesta are 416 litri cu bancheta in pozitie standard (btw, pe comparator mentionati 310 litri pentru Yeti) (475>416).

    Scriu acest comentariu in speranta ca va veti ambitiona sa fiti mai buni in ceea ce faceti.

    Numai bine !
    32 2
  • :)
    Singura solutie la DUSTER, este sa scoata 1.6 16v, si sa puna 1.2TCe sau 1.4TCe !
    12 11
  • @ScorpyonVAG
    1.2 TCe, 1,4 TCe
    Sunt motoare aparute recent, deci mult prea scumpe pentru a fi incluse in oferta Dacia. S-ar mari prea mult pretul de intrare in gama, deci e impotriva principiilor Dacia.
    19 6
  • Lamuriri
    @Mircea1380
    Mircea cred că testul pe care l-ai citit mai sus este unul dintre cele mai obiective legate de Duster-ul pe benzină. Am comparat cu Yeti 1.2 TSI pentru că vorbim de aceeaşi putere. Cum ai fi vrut să compar Duster 1.6 16V 105 cai putere cu un Yeti 1.8 TSI de 160 de cai putere? Ţi se părea o comparaţie mai potrivită? Nu cred. Într-adevăr este vorba de motoare de generaţii diferite, dar nu e vina nimănui că momentan Dacia doar asta oferă. Aşa cum a zis şi ScorpyonVAG, aşteptăm unităţile TCe pentru o comparaţie perfectă. Îţi dau dreptate în ceea ce priveşte portbagajul, unde s-a strecurat o eroare.
    @ ALL
    Dacă citiţi şi celălalt test al meu, cu Duster 1.5 dci 85 de cai, o sa vedeţi ca masina a fost mult mai bine punctată. Versiunea pe benzină este cea mai slab cotată. Însuşi numele testului, ENTRY LEVEL, vrea să sugereze asta.
    Duster e o maşină corectă ale cărei puncte forte şi slabe au fost trasate cât mai obiectiv în cadrul testului.
    11 11
  • "Dacia Duster se dovedeşte o maşină destul de sigură pentru pasagerii săi şi reprezintă fără îndoială un pas înainte în istoria Dacia." --- asta-i cat se poate de corect ... dar ce ne facem cu Renault, care a legat Dacia de glezne si a pocnit-o cu bata in rotule . . . cum sa mai faca saraca pasi ...

    "Pe timp de noapte, luminile de întâlnire se dovedesc destul de timide" ... dar a-ti cautat raza de lumina in copaci ? ... ca daciuta este campioana la trezit pasarele . . . si scos ochii alora de pe contrasens :) ( invitam pe toti cei care neaga divergenta farurilor de dacie sa isi puna dacia personala cu fata la perete si sa sprinda farurile, apoi sa vina aici si sa ne spuna sincer daca amandoua farurile le bat "sincron" )
    9 56
  • :)
    @unckle - ai dreptate, iti sustin comentariu, dar vreau sa adaug ceva "Dacia Duster se dovedeşte o maşină destul de sigură pentru pasagerii săi şi reprezintă fără îndoială un pas înainte în istoria Dacia"
    un pas inainte fata de ce??? de Logan?? si el tot 3* a avut, si atunci unde-i "pasul inainte" mai degreaba inapoi.
    :)
    6 66
  • Vasilica
    Sustin ca la nivelul nostru nu meritam ceva mai bun decat Duster! Asta dupa ce am citit commenturile si testelor anteriaore. Gata mi-am schimbat opinia. Oameni de kkt masini pe masura. Viitoarea mea masina va fi un jeg de Dacie duster sau mcv.
    8 69
  • @automarket
    Cred ca ar trebui regandit sistemul de acordare a punctajului astfel incat sa reflecte mai bine raportul pret/utilitate:)
    2 62
  • :)
    da de pret/calitate/siguranta nu vb nimeni?
    sau pentru altii nu conteza astea, doar sa fie purtati din pct A in B, pentru asta exista si alte masini mai evtine cu un raport pret/utilitate mult mai bun.
    5 61
  • @VSZ -- dusterul chiar este un pas in fata, mic, dar in fata ... problema aici este Renault si politica "eftinik" pe care o aplica. Campania de marketing plus o masina cat de cat acolo = vanzari, si vanzarile sunt destul de sanatoase chiar. Totusi se putea mai mult, cu siguranta, dar ar fi intrat peste modelele Renault ..... parerea mea.
    8 45
  • nu merita asta ceva
    da, motor insuficient mai slab calitativ
    5 42
  • ce nu intelege lumea...
    "Majoritatea testelor de siguranță sunt relevante, dar în cea mai noua variantă a testelor EuroNCAP credem că sunt lucruri care nu sunt esențale pentru siguranță și în acest caz nu le vom pune pe modelele Dacia. De ce? Pentru ca oamenii nu mai sunt dispuși să platească în plus pentru tehnologii noi, cum o făceau pe vremuri. De aceea Dacia are succes în Occident, mai ales în Germania, pentru că plătești pentru mai puține lucruri, adică doar pentru cele de care ai cu adevărat nevoie. (...) Am vrut să obţinem un preţ bun pentru SUV, aşa că nu am montat anumite echipamente pe maşină." - Patrick Pelata, director operational Renault

    ""Astazi strategia pentru Dacia este sa obtina trei stele la testele EuroNCAP, insa testele devin tot mai severe, astfel ca trei stele din prezent sunt echivalentul a patru stele din trecut" - Beatrice Foucher, directoare de produs la Dacia

    Beatrice Foucher sustine ca daca Duster-ul ar fi avut ESP in standard ar fi obtinut patru stele, insa ESP-ul e optiune deoarece clientii nu sunt dispusi sa dea bani in plus pentru el.

    Comunicatul Renault arata ca Dacia se va mentie ca o marca pragmatica si constanta in obiective. Dupa cum s-a spus: Dacia nu vrea sa ofere echipamente pe care oamenii nu sunt dispusi sa le plateasca, doar de dragul tehnologiei...
    49 2
  • Daca o sa priviti punctajul cu atentie...

    veti observa ca Dacia Duster este aproape la fel de sigur la testele de impact cu Mazda CX-7, cotată cu 4 stele. Duster ofera o protectie mai buna pentru pasagerii copii decât Mercedes GLK.

    http://www.euroncap.com/results/mazda/cx-7/2010/402.aspx

    Punctajul Duster-ului a scazut considerabil pentru ca la capitolele safety-assist (ESP si sistem de avertizare sonora pentru centurile de siguranta spate) si protectia pietonilor, masina a obtinut calificative slabe.

    Altfel ar fi obtinut 4 stele.
    46 4
  • 1.6 16v
    important e ca e motor fiabil
    65 7
  • crysti09
    Bogadan Mirica
    Domnule Bogdan,

    Articolul d-voastra se intituleaza TEST-DRIVE si nu test comparativ. Incercat sa patrundeti sensul cuvintelor si al expresiilor inainte sa le utilizati.
    Multumesc
    7 3
  • rzn ozn
    pret de achizitie... :|
    am intrat recent pe dacia.ro si aflu ca nerusinatii aia de la dacia... tot umfla preturile cu inca 100-200 euro... da-ti-o in colo de treaba acuma cel mai ieftin model costa 11150 euro, cine-mi poate explica si mie cresterea asta de pret? eu pur si simplu nu-i vad rostu'. chiar imi place dacia duster diesel... dar cand vad ca tot creste pretu' la ea, a inceput sa ma sictireasca... o aveam in vizor pe lista de "urmatoarea masina"... dar se pare ca o sa o sterg, pt ca pretul ala nu il merita, daca tot umfla astia preturile la o masina care e low-cost... deja trece in categoria medium-cost... tre' sa ai bani pt o asa super masina ;)

    compania dacia nu o duce prost pe criza asta, dar nu se gandesc si ei macar la romani ba frate... sa le ia banii la straini, nu noua!

    astept o stire legata si de subiectul acesta cu preturile la dacia duster!... au fost deja doua scumpiri la ea una de 800 si acum de 100-200 euro, in mai putin de 1 an.... pai se poate asa ceva?
    3 18
  • @rzn ozn
    800 euro? pt marirea de TVA trebuie sa injuri guvernul, nu Dacia, iar ultima modificare de pret cred are legatura cu revendicarile sindicale sau trecerea la euro 5... daca nu cumva chiar furnizorii au ridicat pretul din cauza scumpirii benzinei
    18 2
  • rzn ozn
    @anonim
    trecerea de la euro4 la 5 nu inseamna sa te taxeze pe tine ca client... ci sa revina si ei in rand cu toti producatorii.... si cu tendintele actuale de co2 si vrajeli dinastea... polueaza mai putin si platesti mai mult sau cum? ...mai platim si taxa de poluare.

    am scris mai sus de unde m-am informat de preturi, guvernu si-a pus o data amprenta peste tot cu tvau.... nu vad acuma care e treaba cu inca o marire, de aia dau si vina pe cei din compania dacia... e eu n-am vazut majorari de pret asa dese la nici un alt model. pututeau f bine sa ne bage noua un pret mai mic si la straini un pret mai mare ca aia au alte salarii.... putea f bine sa scada 200 noua si lor sa le umfle cu 400.... pana la urma trebuie sa ne impunem si noi cu ceva inafara.... dar degeaba vbesc eu.

    la noi in tara nici ca o sa se mai cumpere.... ca nu o sa mai faca banii care ii cer ei...

    scumpirea benzinei.... mi se pare doar un criteriu in a iti alege masina, n-ar fi logic sa te taxeze producatorul pt ca e benzina scumpa... Pana la urma am vazut ca folosesc si trenuri nu numai camioane pt a-si transporta masinile la clienti... bani au sa le transporte... ca doar o duc bine ei pe criza.... dar asa li s-a sculat lor o idee ... o data ce au marit pretu nu-l mai scade.... eventual mai fac vreo oferta la un model neatractiv...

    sa schimbe motoarele alea daca vor sa faca o justificare calumea... cum era si un comment mai sus... 1.2/1.4 TCe eventual si o varianta gpl si gata, dar e greu... 1.6-ele ala mi se pare o vechitura consumatoare, nici 1.5 nu e cel mai nou... dar macar are consum decent pt noi
    4 18
  • rzn ozn
    am strecurat o mica greseala... :-j e tarziu
    2 2
  • rzn ozn
    a, si inca o chestie... ca tot ziceai de scumpirea benzinei, daca tot n-au ei bani sa ne transporte masinile.... de 100-200 euro putem si noi sa ne ducem sa ne luam masina de la pitesti... daca tot cumparam masina de noua. pe vremuri asa se facea. erai mandru cand te duceai sa-ti iei dacia nou nouta de acolo.
    4 13
  • @gigel prietene
    Masina asta merita un cent , dar stii de ce ???
    Ca e ieftina , dupa pret si calitate , ce doresti de la Duster sa fie ca X5 ?
    :)))
    15 5
  • @rzn ozn
    calmeaza-te
    cand am spus "furnizor" nu m-am referit la transportator, ci la cei care ofera piese prefabricate... in fine... gandeste-te ca fondul de salarii al Dacia a crescut cu 13%.Astea-s preturile. Face Dacia banii astia in ochii tai, bine. Nu-i face, iarasi bine.

    Duster nu-i pentru fitosi.
    22 2
  • COCALARU SEF
    Ce felde drive test??????
    Mai baieti, ce fel de test ati facut? De acceleratie?? De stabilitate in curbe?? Masina asta are alt scop. E bine sa o testati in primul rand pentru scopul in carea fost creeata. Dupa cum vad sunteti cam tinerei si putin cam a-tenhnici si incurcati o masina care a fost gandita pentru drumuri grele cu o masina facuta pentru sosea.
    Observ ca ati punctat foarte bine BMW X5 si sunteti entuzismati de acceleratia masinii, de luxul interior si de echipamentul audio (voi ii ziceti tehnologie, de parca masina ar fi un cititor de CD-uri)
    Faceti bine si testati masina asta pe drumuri de macadam, pe drumuri de tara, pe nisip, incarcata cu materiale si oameni. Dupa asta puteti aprecia.
    VA DORESC UN TEST MAI CONCLUDENT!
    22 4
  • Ce sa mai vorbim, dupa voturi se vede ca dacia e cea mai populara masina din romania. VW, Renault, BMW care par a avea multi fani inraiti palesc in fata daciutei mioritice. Cum zice unul ceva care poate de departe fi interpretat ca si comentariu negativ cum i se aduna zecile de voturi rosii. Pana la urma e normal. Si americanii sunt mandri de chevy-urile lor si francezii de cele 3 ale lor si englezii de fordurile/vauxhall-urile (adecatelea opeluri) facute la ei, ca marci autohtone mai au doar de decor (aston, rover, jag au vanzari minuscule) etc. Mie tot mi se pare urata cu spune, printre cele mai urate masini care circula acum pe drumurile patriei.
    6 33
  • @al
    Nu e vorba de nationalism aici, ci de cel mai bun raport calitate/pret. E vba de recunoasterea unei oferte bune cand apare pe piata, iar Duster e tocmai acea oferta. Trebuie sa lasi prejudecatile deoparte ca sa recunosti o masina buna cand o vezi.
    42 3
  • :)
    daca tot se vorbea mai sus de pret bun
    luand in considerare cu o alta marca "o chinezarie pt unii"
    daca intrii la dacia pe sait si faci un configurator la duster si bifezi tot ca vrei fool si 4x4 ajungi la pretul de 18770 ieuro cu TVA
    daca ne uitam la KIA Sportage 2.0 DSL MT 4x4 STYLE - o sa observam un pret de Pret (DDP cu TVA) - 23296 €; Pret REMAT: 20645 €;
    prin urmare diferenta de bani nu poti zice ca este mica dar nici extraordinar de mare avand in calcul diferentele de dotari si nevele de echipare.
    prin urmare la ce ofera duster comparativ cu alte marci este cam scumpa.

    am luat kia sportage deoarece am cautat cea mai eftina masina 4x4 dupa duster, si din aceasi clasa.
    8 35
  • ha ha ha
    Mda
    Cine s-a nascut pe vremea lu' Ceasca' in alta masina in afara de Dacie, nu intelege....asta e masina noastra si alta n-avem...asa ca....un pas inainte, doi inapoi, e bine totusi ca se misca ceva in tara asta...chiar daca este vorba de Dacie....ca Aro a murit de mult.....Tractorul Brasov la fel...etc..Trebuie sa mai lucreze cineva si-n tara asta....ca daca numai stam si ne dam cu parerea, nu producem nimic si murim de foame...ca africanii...
    17 4
  • Bogdan
    o gramada de inteligenti in zona! imaginati-va cum ati scrie voi un astfel de articol! sunt convins ca ati fi masurat consumul cu pipeta.
    3 2
  • :)
    @ ha ha - este o vb mai veche, nu eu am inventat-o ci am auzit de la altii si pana la urma le dau dreptate, e o vb de pe vremea cand au inceput si la noi sa apara si alte masini decat cele existente (dacii), si vb suna asa, "o data ce te-ai suit intr-o alta masina sau ai condus o alta masina in afara de dacie, nu iti mai trebuie dacie"
    legat de acui ii dacia, sa fim seriosi, e a francezilor, nici intr-un caz nu a romanilor, am vandut-o am dat-o nu mai conteaza, conteaza ca nu mai avem nimic, doar portile de f 1 si 2 si o centrala nucleara neterminata complet ramas de la Ceasca cum ai zis tu, dar stati linistit ca nici pe astea nu le vom avea multa vreme ca se vor vinde sau da pe gratis altora (FMI, sau altii)

    in ce-a ce priveste lucrul, nu mai e cine sa munceasca la noi ca toti meseriasii buni, pe care tot Ceasca i-a intruit, au plecat demult din tara, cu ce am ramas noi, sunt asa numiti "ma pricep la toate" si se stie ca cine se pricepe la detoate defapt nu se pricepe deloc.
    cu asa populatie ramasa nustiu cum o sa mai fim pe "Culmile fericirii si a economiei" cum zicea tovarasu ceasca.

    oricum luam si o sucim de lucru avem destul inca dar si de invatat de la altii daca nu de la noi.
    4 33
  • Andrei
    Care entry level?
    Masina din imagini nu e deloc echipare entry level pentru Duster.
    Poate la motorizare va refereati...
    1 2
  • "Trebuie sa lasi prejudecatile deoparte ca sa recunosti o masina buna cand o vezi"

    As adauga si " trebuie sa iesi din fumul creat de marketing si sa vezi masina cu adevarat " ... si la multe masini o sa observi rapid cum oamenii nu iti ofera un raport calitate/pret ci doar praf in ochi si o masina de 2 lei ...
    4 31
  • @unckle
    Duster e masina buna!
    Praf in ochi, e sa spui ca mitsubishi-ul tau de 2 rahat e mai fiabil si mai robust decat Duster-ul 1.6 aflat in proprietatea mea! Vino cu lucruri concrete daca te tine, nu texte prefabricate. Sunt unii care prefera siguranta data de fiabilitate si costurile mici de intretinere, in locul luxului sau confortului superior. Ce nu intelegi?!

    Si in privinta fiabilitatii nu ai cum sa ma contrazici, pt Dacia are o reputatie buna aici, cu sute de mii de clienti multumiti, asa ca tu ala care n-ai avut in viata ta o Dacia Logan,Sandero sau Duster, nu poti comenta!
    39 5
  • @unckle
    imaginea Dacia e pozitiva datorita clientilor, nu a altor instrumente de marketing
    30 2
  • "Si in privinta fiabilitatii nu ai cum sa ma contrazici, pt Dacia are o reputatie buna aici, cu sute de mii de clienti multumiti" -- in general mai toate brandurile au un "procent" de defecte similar pentru primii 3-4ani de functionare, deci daca tu si alti 8 posesori de dacia sunteti fericiti poti fi sigur ca undeva exista un al 10-lea care isi blesteama zilele ( la fel cum au toate masinile, incepand cu Audi, BMW si Mercedes si terminand cu TATA si chinezariile ).

    O sa traim vremurile in care si Loganul, si Sandero, si Duster vor avea varste de "seniori" si vom trage abea atunci concluziile - - intre timp te invit sa compari masinile mitsubishi de rahat cu daciile contemporane lor ;)

    "asa ca tu ala care n-ai avut in viata ta o Dacia Logan,Sandero sau Duster, nu poti comenta!" ...

    nu traiesc intr-o tara in care toata lumea are Mitsubishi - traiesc pe plaiuri mirotice, pline de dacii, deci ai putea sa tragi o concluzie destul de simpla ca nu vorbesc chiar in necunostinta de cauza ;)

    uneori cand nu vezi decat in fata viata pare mai simpla ... apropo', ce masina ai avut inainte de Duster ?
    3 40
  • iceguy
    entry level
    Sant dezamagit total de testul de impact cu stalpul mai ales ca nu ofera airbaguri cortina . -nu dati cu pietre-o sa zica unii ca sant sony dar sa stiti ca m-ar fi interesat varianta 4x2 1.6 .Nu este la drive test la nici un dealer iar pe forumuri sant mai mult lipsa informatii despre comportamentul acestei variante . Cumperi la ghici practic.
    4 12
  • Alex Radoi
    @Unckle
    Vezi ca la nicio masina NOUA sau macar NEAVARIATA, farurile nu bat la aceeasi inaltime. Am masina noua (nu Dacie) si am verificat acest aspect si cu alte posesori. Toate sunt reglate identic. Daca tie iti lumineaza la inaltime egala, atunci probabil unul dintre proprietarii anteriori a bagat mana unde nu trebuia sau vreun far a fost inlocuit si reglat necorespunzator. Nu stiu sa zic exact care bate mai sus si care mai jos, testul l-am efectuat cu mult timp in urma, cert e ca am dreptate ;).
    14 1
  • @unckle
    Concluziile se pot trage foarte bine acum. Cine vrea sa-si cumpere o Dacia noua, e net avantajat fata de unul care-si cumpara una second-hand. Dacia e din 2004 cu platforma B0 pe piata, deci de aproape 7 ani. Timp a fost suficient. Insa fiabilitatea a fost demonstrata nu neaparat in timp, ci prin rulajele impresionante de kilometri acumulati fara probleme majore.

    Pe langa asta...

    La Duster discutam de cele mai mic cost de exploatare pe km , conform ADAC. Ei au luat in considerare pretul de achizitie, costurile de service, asigurarile, impozitele, consumul de combustibil, uzura. si spun ca Duster-ul are cele mai ieftine costuri de pe segment. Un Duster 1.6 16v 4x2 are un cost de doar 35.8 eurocenti/km.

    Spre comparatie, Suzuki Grand Vitara 1.6 Club are 46,9 Ecenti/km (Germania)

    http://www.autolatest.com/ro/detalii-stire/2487-dacia-are-o-fiabilitate-de-top-in-europa-4-din-5-clienti-sunt-multumiti
    24 0
  • @iceguy
    ce tot vbesti?!
    Duster sta bine la protectia adulti si copii. La protectia pietoni si safety-assist (fara esp standard) nu sta prea bine.

    Iar Duster benzina exista pt drive-test la unii dealeri. Nu ai cautat tu bine. De unde esti?
    19 2
  • duster
    masina asta e doar pt fani si pt cei care chiar au nevoie de un caraus de care sa-si bata joc cat e in garantie si apoi sa o dea la rabla(asa fac nemtii, sunt f pragmatici si calculati). e doar un renault low cost vandut cam scump fata decat face, asa cum fac cam toti producatorii europeni(Vezi cei de la VAG cum vand peste 20000 euroi platforme si design-uri vechi si prafuite, dar destul de calitative). Vremea masinilor bune la pret decent nu a fost, nu este si nu va veni niciodata! e bine sa fiti pragmatici cu banii vostri!
    8 14
  • @Alex Radoi - daca farurile iti sunt corect setate nu il deranjezi pe ala din fata. Deja pana si la Dacia, model super-low-cost oglinda interioara dirijeaza raza de lumina in "jos" pe partea stanga ... problema este ca face asta numai in teorie, si reglajele astea sunt ignorate complet de acei "super-satisfacuti" de achizitie si se ajunge la cazuri in care farurile bat fix in copaci iar boul ala de la volan nu intelege de ce ii da lumea flash-uri.
    Este o oarecare diferenta intre a avea farurile corect aliniate si a le avea aiurea, dupa cum s-au lasat reglajele . . .intr-o tara normala farurile care bat in balarii ar trebui sa atraga dupa sine amenda+suspendare talon+vizita RAR ... dar la noi nu se pune. Responsabilitatea ca farurile sa fie corect reglate revine utilizatorului, chiar daca la fabrica aia au fost dobitoci si nu au setat corect inaltimea razei. Daca spui ca ai luat masina noua si batea in balarii consulta cartea masinii si acolo o sa gasesti ( probabil ) instructiuni pentru reglarea farurilor ... si spune-le si prietenilor .. si prietenilor.. si poate o sa putem merge prin romania, noaptea, fara sa apara cate unu' care iti scoate efectiv ochii din orbite ... parerea mea :)
    2 16
  • @automarket
    sunt curios daca chiar atat de rau e motorul asta pe benzina (14.700 euro) fata de dci 110cp (16.600) parctic o diferenta de ~2000 de euro, nu amintesc de 4x4 90cp care sunt de fapt 85 pt ca l-ati testat - poate pe viitor....., sincer motorul asta pe benzina mi se pare cel mai bun compromis chiar si pt 30.000 km / an.
    Va inteleg indignarea fata de cuplu mic, dar o intrebare care sincer pt mine ar mai pune cateva sanse in plus pt diesel in ciuda pretului mare: daca sa zicem suntem in fata unei situatii si avem 2 buc duster, unul diesel si unu diesel, exista posibilitatea ca benzinarul sa se impotmoleasca cu 4x4 cu tot, iar dci-ul sa scape basma curata?
    Pt mine e una din intrebarile cu adevarat importante intre benzina si diesel.

    Poate ca acest benzinar s-ar putea compara mai bine cu dci-ul de asa zisii 90cp? ce parere aveti?

    Va-s fi recunoscator pt un raspuns.
    3 1
  • erata
    unul diesel si unu diesel -> am vrut sa spun: unul benzina si unu diesel
    0 1
  • review
    "Ruliul e surprinzator de mic, Duster ramane stabil chiar si in prezenta unor manevre mai din scurt, iar motorul de 1.5 litri are un cuplu de 240 Nm bine potrivit masei de 1300 kg a masinii."

    sursa: drive-test.ro
    5 0
  • realitate
    Salutare tuturor. Ca si posesor de Duster va spun ca este o masina foarte ok la banii astia. Am mers cu multe masini cu pretentii la care sincer ma asteptam la mai mult de la ele. Cu Dusterul sunt multumit pentru ca siu cat poate si credetima ca e mai ok decat multe suvuri cu pretentii. Legat de faruri...are o lumuna mai buna si bine concentrata decat multe marci tari. asa ca inainte sa vorbiti, am rugamintea sa faceti macar un test si o sa vedeti ca din carcotasi veti deveni un pic placut surprinsi.
    10 2
  • propun....
    LADA NIVA este singura masina care s-ar compara cu Duster.....cum ar suna '' Duster ...facut sa distruga Niva''!!
    Voi ce ziceti? e asa mare diferenta intre ele?
    @DUST : cred ca ai ramas asa de surprins ca nici tu nu te mai recunosti...asa-i?nici acu nu te-ai dezmetecit........viseaza stimate Dust la faruri,la climatronic .. etc
    2 9
  • Niva nu indeplineste nicio conditie in materie de confort, tinuta de drum, spatiu personal, fiabilitate etc. si tu o compari cu Duster?! mda, esti un adevarat "cunoscator"
    8 4
  • Un duster bine echipat , si nu blizbrizuri cum se spune , 4x4 dizel costa !9 000 eur mie mi se pare ffffffff mult pt un motor VECHI ,pt cele 3 stele si o caruserie care dupa 2 ani e ruginita la interior (asta mi se intamplat la un Sandero nou de 2 ani a ruginit plafonul si a iesit rugina prin tapiterie) astia nu sunt pasi inainte asta eu numesc bataie de joc
    3 5
  • @luly
    cum ai avut tu sandero, daca lucrezi la reprezentanta Hyundai si ti-ai luat un i20 cu oferta speciala pt angajati??

    ps: pinochio, vezi ca nici nu-ti cunosti concurenta bine: un Duster Laureate 1.5 dci 4x4 ("bine echipat") costa 16.000 euro
    6 1
  • ultrasi dacia ( @unckle)
    ultrasi dacia (@unckle)
    "@Alex Radoi - daca farurile iti sunt corect setate nu il deranjezi pe ala din fata. Deja pana si la Dacia, model super-low-cost oglinda interioara dirijeaza raza de lumina in "jos" pe partea stanga ... problema este ca face asta numai in teorie, si reglajele astea sunt ignorate complet de acei "super-satisfacuti" de achizitie si se ajunge la cazuri in care farurile bat fix in copaci iar boul ala de la volan nu intelege de ce ii da lumea flash-uri.
    Este o oarecare diferenta intre a avea farurile corect aliniate si a le avea aiurea, dupa cum s-au lasat reglajele . . .intr-o tara normala farurile care bat in balarii ar trebui sa atraga dupa sine amenda+suspendare talon+vizita RAR ... dar la noi nu se pune. Responsabilitatea ca farurile sa fie corect reglate revine utilizatorului, chiar daca la fabrica aia au fost dobitoci si nu au setat corect inaltimea razei. Daca spui ca ai luat masina noua si batea in balarii consulta cartea masinii si acolo o sa gasesti ( probabil ) instructiuni pentru reglarea farurilor ... si spune-le si prietenilor .. si prietenilor.. si poate o sa putem merge prin romania, noaptea, fara sa apara cate unu' care iti scoate efectiv ochii din orbite ... parerea mea :)"
    15 dislike-uri... vai de capul vostru.. cine poate spune ca nu e asa?
    Cat de multi frustrati ultrasi dacia avem printre noi.
    3 2
  • comentariu
    Dusterul 15 dci e o alegere buna pt cei ce iubesc masinile de teren si lucreaza in roninia unde au un salariu de 1500 2000 ron lunar x5 x6 nu au decit tigani hoti si parlamentari asa ca dusterul nu e masina de fitze dar e considerabil de buna fiabila si atragatoare atit la dizain cit si la pret
    6 2
  • Duster.... MARE porcarie.
    Francezii isi bat joc de noi profitand de inteligenta inginerilor romani si de banii celor interesati de achizitionare. Suntem niste lasi...
    De ce spun lasi ? uitati-va la Skoda! si-a pastrat numele oriunde ar vinde in lume, noi vindem dacia cu sigla renault, componentele fiind invechite luate, imprumutate de pe la renault, nissan si vechile dacii (chiar si logan - cotiere sandero - bord, etc.,etc, deci in afara de design, nu s-a investit in nimic nou asadar nu puteau venii macar cu o motorizare mai decenta cu un cuplu mai inteligent si mai ales toate acestea, contemporane).
    Se tot vorbeste de lowcost, aiurea... Intreb: cat costa salarizarea unui muncitor de la Mioveni si cat a unuia din Franta ? unde se regasec banii obtinuti ? caci in siguranta, cuplul si puterea (motorizarea) produselor finalizate la Mioveni nu si nici in salariile angajatilor .
    Francezii s-au mutat si in Mexic unde mana de lucru este tot ieftina, deci, .... cei intereseaza mai mult ? Credeti ca prin Carrefour ar fi altceva ? decat scoaterea spre patria mama a unor venituri mari cu investitii minime spre inexistente.
    Am fost si suntem nimeni in toata existenta noastra istorica. Mereu vom ramane asa mai ales acum cand francezii ne cred intr-adevar bananieri.
    Vorbim de un succes in unele tari din Europa a modelului Duster, dar intreb : daca n-ar fi fost si pe acolo programe remat sau categorii sociale ,,varza'' cine ar mai fi luat-o ?
    In fine, adevarul este ca nici unul dintre noi nu stie ce contine si cat reprezinta exact adevarul de ,,dincolo'' privind acest succes, poate doar de ,,imagine''. Dealtfel si pe acolo mai sunt unii creduli convigandu-se ulterior ca au luat teapa.
    Ne bucuram ca ne-au dat o masina inalta si atat. Vai dar ce buna este la gropiile noastre la a caror exitenta contribuim prin taxele platim lasand ignoranta a ne conduce viata dar uitam ca in ziua de azi unei masini nu ii este suficient numai sa i se invarta roata.
    Am fost, suntem si vom ramane nimeni intrebandu-ne mereu, dar de ce ? pentru ca, prin atitudinea noastra, chiar meritam.
    10 6
  • Dragos
    Bravo, Leo...
    Mare adevar ai spus... suntem mascaricii Europei.
    Duster e o caruta, deci, cu ce ar putea fi comparata, caci, totul este invechit la ea.
    3 7
  • Bogdanel
    Leo, FELICITARI
    Iata un roman cu demnitate !
    Despre Duster si in general despre Dacia ce sa spun ? chiar nu merita efortul.
    1 6
  • DUSTER e masina?
    Cel mai concludent ar fi pentru un proprietar de orice fel de masina si care a plecat ca mine de la o Dacie 1310 si pe care avut-o, am investit in ea timp, nervi si la urma bani pe o perioada de aprox 8 ani de zile, si asta fiindca nu imi permiteam altceva la acel moment, concluzionez ca tine doar de noi, de fiecare in parte sa isi doreasca sa ajunga mai bine si sa conduca masini mai bune, sigure si confortabile.

    Cati si-au luat Duster pentru abilitatile pe care le are in teren acccidentat?

    Sa fim seriosi...

    E cazul sa va intrebati...si sa concluzionati singuri. Numai bine!
    3 3
  • Duster
    1.6 16 valve şi 105 cai putere
    Ca posesor de Duster cu aceasta motorizare imi permit sa fac ceva corectii, in primul rand nu inteleg de ce "trebuie bruscata acceleratia"ca sa simti ca merge, sau faptul ca e inerta??? Aceasta masina merge foarte bine, nu e cazul sa o blamati, nu e cazul sa o comparati cu motoare turbo, iar motorul de 1.6 are o fiabilitate ridicata comparativ cu noile motoare pe motorina +DPF-ul de rigoare. Consumul meu este de 8% mediu, si inca sunt in rodaj cu ea. Si sunt foarte multumit de prestatia masinii, chiar nu simt nevoia sa dau 2000 de euro in plus pentru un dci. La un pret actual de 19000 de euro pentru ceva in plus la minunile alea de stelute de la testele dvs cred ca as lua alte decizii.
    Numai bine.
    9 0
  • Posesor de duster 1.6, 16V, noroc ca nu m-am luat dupa review-ul dvs, am facut 5k km cu acesta masina, se misca foarte bine, consum mediu 8.6,
    se preteaza foarte bine si la sportul cu primul la stop, depasire in panta abrupta la 5700 de ture in urcare se misca super. Pe forestiere se misca bine. Sunt super multumit de prestatia masinii.
    8 0
  • Pret de achizitie pentru echipare cu tot ce poate oferi dacia, fara piele, 4x4, 15k euro cu programul rabla.
    2 0
  • daniel
    dupa parerea mea si in urma comentariilor facute mai sus 1.6 16 v este o masina perfecta pentru ceea ce a fost creata si mai ales adaptata la salariile noastre care sunt cum sunt. As intreba pe cei care blameaza Dacia in general, ce venit au si cat cheltuie pe luna numai pentru combustibilul de la masinile lor?
    2 0
  • Eu am condus mai mult de 400 de km dusterul dar sincer nu a trebuit sa bruschez acceleratia asa cum spune ti voi ,acest motor pe benzina mi se pare chiar potrivit ptr aceasta masina, legat de consum normal ca iarna si mai ales ca prin zapada si masina fiind in rodaj are un consum mai mare,mai am o intrebare skoda ai testato tot prin zapada prin buc.vreau sa fiti corecti
    5 0
  • Ion din Provincie
    Duster este o masina pentru familie,
    Duster 4x4 benzina, An fabricatie 2010, Km peste 62 000,
    Consum: 7,2 - 7,9/100 Vara sau Iarna in afara orasului si 12-14,4/100 Iarna in oras;
    Pentru comentatorii ,,suparati,, de mai sus:
    - nu mai comparati in lipsa de cunostinta Dusterul cu masinile din jurul vostru fara sa luati in considerare preturile si costurile post vanzare ca va faceti de rasul curcilor...
    Am intalnit Dustere cu peste 250000 km si in care in afara consumabilelor curente nu s-a cheltuit nimic si inca mai sunt in buna stare...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru