Cubanezii au cumpărat doar 50 de maşini noi în primele şase luni de la ridicarea embargoului impus automobilelor de import

de Bogdan Mirică
Miercuri, 02.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În primele şase luni după ce Cuba au permis achiziţionarea maşinilor de import, populaţia nu a cumpărat decât 50 de automobile şi patru motociclete. Motivul? Preţurile exorbitante.

În luna decembrie a anului trecut, cubanezii primeau cu frenezie vestea ridicării embargoului asupra maşinilor de import. Era o decizie istorică, venită după 50 de ani în care populaţia nu a putut achiziţiona maşini de import. Nu e de mirare că ţara din Golful Mexic şi Marea Caraibelor era văzută ca un cimitir frumos al maşinilor clasice aflate încă în stare de funcţionare.

Bucuria a ţinut doar până în luna ianuarie, când vânzările au fost demarate oficial şi când publicul a văzut preţurile exorbitante. Maşini de volum au fost scoase la vânzare cu preţuri de sute de mii de euro, asemeni supercarurilor.

Esential 50 de maşini s-au vândut în Cuba în primele şase luni ale anului.
262.000 de dolari costă un Peugeot 508 în Cuba.
Taxele foarte mari au fost aplicate pentru ca autorităţile să direcţioneze 75% din banii încasaţi către sistemul de transport public, aflat şi el la pământ.
Bilanţul primelor şase luni este însă unul hilar. Cei 11 dealeri de la nivel naţional au reuşit să vândă doar 50 de automobile şi patru motociclete.

Suma colectată a fost de 1.28 milioane de dolari, iar media valorii plătită pentru un automobil, marea lor majoritate second-hand, a fost de 23.759 de dolari.

Statistica dezamăgitoare nu surprinde pe nimeni, câtă vreme un Peugeot 206 costă 91.000 de dolari, iar un Peugeot 508, berlina de top a francezilor, ajunge la 262.000 de dolari. Sume exagerat de mari, dacă luăm în calcul faptul că un cubanez care lucrează pentru structurile statului câştigă aproximativ 20 de dolari pe lună.

Comentarii (17)

  • logan s`ar vinde in draci acolo. uite unde pot ajunge taxiurile de la noi dupa 5-6 ani, in Cuba. poti face chiar o afacere din asta, dealer Dacia sh in Cuba, aduci din Ro cu barja cateva sute si aia e.
    21 2
  • Pacat. Cuba e o tara superba, cu o natura unica si oameni extrem de prietenosi. Discutabil, dar acolo am vazut printre cele mai frumoase plaje din viata mea cu apa impecabila, parca din cristal lichid.

    Referitor la masini, si nivelul de trai, e jale mare. Au pe de alta parte cea mai puternica armata din America Centrala, ca dotare si capacitate de lupta, un sistem medical perimat dar medici extrem de bine pregatiti.

    Chiar daca si-ar permite cineva sa cumpere o masina la preturile astea nu cred c-ar avea curajul. Nu stiu cati dintre noi isi mai amintesc de "vremea lu' ceasca" dar atmosfera de teama este foarte palpabila. Probabil "securitatea" locala te-ar lua imediat la intrebari despre provenienta banilor.

    Ca si Romania, o tara superba. Pacat ce e locuita de capuse care odata ajunse in varf si nu se mai clintesc de-acolo decat daca le rupi capul.
    Un paradis in care e bine doar ca turist, nu rezident permanent.
    31 4
  • Suleyman Cunoscatoru
    @mog: Daca intrarea pe ,,piata" era asa usoara crezi ca nu erau deja samsarii de la noi cu masini din Jermania duse in Cuba, sa vanda un Golf 4 TDI cu 25.000euro ? Ca piata din Romania incet incet este in scadere. Sunt sigur ca sunt niste reglementari acolo si nu poate intra oricine.
    18 4
  • urmeaza sa ne spuna cum l-a batut prieteneste pe umar pe Fidel, cum au baut un rom si au tras un trabuc cubanez, din colectia lui Castro bineinteles ...
    6 18
  • ..da, exact, ei doi si Guevara
    5 18
  • Cuba.....Peugeot 206 plus(probabil)o dotare maxim 2....100k euro:))))))
    o masina pe care noi romanii(saraci de altfel)o castigam in 'pungulita cu surprize).....pt. alti aceeasi masina costa mai mult decat vor obtine prin munca toata familia la un loc pe toata durata vietii....
    13 1
  • Spledid, 250j de mii de euroi un Pejo 508, fantastic, bani cu care in Romanica ai putea sa faci multe. Eu le-as recomanda Moskwikz, este foarte luxos, iar la 100 k euro ar obtine unul full options, chiar si cu carburator. Bafta !
    5 37
  • m`ar rupt marian.nedelcu cu Moskwikz-ul lui.
    29 0
  • Vad ca nimeni n-a inteles din stire ca o foarte mare parte din pret o reprezinta taxele catre stat, si nu faptul ca dealerii ar pune preturile astea. De aici si pana la vise de imbogatire tipic romanesti, gen aberatii cu Logan-uri vechi de 6 ani aduse pe vapor, n-a mai fost decat un pas.
    'Ai de capu' nostru!
    23 0
  • Astia doi, @ups si alalalt,

    Hai sa va uimesc cu niste fapte cu totul iesite din comun. Ultima oara cand am fost acolo, in ianuarie, anul de gratie 2014. mi-am adus vreo 8 sticle de oarece, (bautura e extrem de scumpa la Zarnesti) intre care si rom cubanez, de la mama lui. Da dragutilor, este exceptional. Pe langa asta, desi in viata mea am fumat o singura tigara acum vreo 15 ani, de curiozitate, ei, de data asta mi-am luat si o cutie de trabucuri.

    Cu trabucele astea e un pic mai complicat pentru ca trebuie pastrate in conditii stricte de temperatura si umiditate. Drept urmare, cand am ajuns acasa le-am aruncat direct in congelator si ... acolo au ramas din iaunarie si pana acum. Am uitat de ele. De aceea as vrea sa va multumesc sincer pentru misto-ul de mai sus pentru ca mi-ati adus aminte ca trebuie sa mai incerc ceva vara asta. Deci diseara, daca nu uit bineinteles, promit sa-mi aprind un trabuc pe prispa in spatele casei si cu un paharel de Napoleon o sa ma gandesc la voi. (Romul s-a dus demult saracul, v-am zis ca e foarte bun).

    Iar voi doi o sa puteti sa povestiti la nepoti aceste fapte incredibile, cum ati intalnit pe internet un tip care intr-o zi a facut un drive test cu un o masina exotica, Ford Fusion, si s-a laudat cu asta pe Automarket.ro. Ba chiar tipul asta a baut si un paharel de rom cubanez cu prietenii si a fumat un trabuc dezghetat dintr-o cutie de 12 dolari/ 12 bucati.

    Romania, tara tuturor posibilitatilor. O tara in care poti sa dai chiar si de baieti finuti si rafinati ca voi doi :):):) Cat despre fidel castro era cam bolnav si s-a scuzat ca nu ma poate primi. Poate iarna urmatoare daca o sa mai dau pe-acolo.
    2 11
  • ia explica`ne dan tu cum e cu taxele, ca te pricepi.sau vb ca sa nu taci.
    ele se aplica in functie de valoarea masinii pe care o vinzi/cumperi, duci un logan de 1000$ pretul tau, cubanezul il ia cu 7000$ samd (cam asa e dupa taxe, daca ne luam dupa preturile spuse in articol)
    altceva e sa ia cubanezul o masina de 7k, alta e de 200k. deci teoretic, ar merge o afacere din asta, daca esti tovaras cu fidel, evident.
    0 2
  • @zarnesteanu
    mai ai putin si te pupi singur in dos....
    6 17
  • @asta care vorbeste cu mine,

    Dragu' tatii, si asta poti s-o povestesti la nepoti. Intr-o zi, numai tu stii cum, dar ti-ai dat seama ca ai intalnit pe unul care se pupa singur in c. Sunt sigur ca n-o sa ai probleme sa le si explici cum se face, daca vor avea intrebari.

    Totusi remarc cu stupoare ca ai evoluat. Acum nu mai esti doar incredul. Ai inceput sa-ti exprimi si sentimente mai profunde, desi nefondate, cum ar fi o usoara invidie balcanica, un fir de bascalie mioritica precum si o nepasare crasa la bunul simt elementar. Cum ar fi sa-ti semnezi mesajele. De fapt gresesc, Aici n-ai evoluat.
    Ai ramas la acelasi stadiu neanderthalian. Probabil ca si social esti un succes imens in grupul tau de prieteni. Ha-ha-ha ...
    2 9
  • ...asta a durut
    din cate stiam eu cubanezii nu importa trabucuri.. deloc, mai ales ieftine, cu 1 dolar bucata, iar alea ale lor sunt prohibite, nu le poti scoate din tara
    deci cam...mananci rahat, de la altii, de la tine ...vad ca esti f flexibil dpdv fizic, cum zice cel de mai sus,.... + tehnologie auto cat cuprinde, mercedes-uri, excursii in Cuba ....
    cred c-ai fost in Cuba tot de 1 Aprilie cand ai facut si testele alea
    esti cel mai tare de aici, jos palaria...
    apropo ...eu chiar beau acum un smooooottthhh (asta scrie mic de tot, pe eticheta verde, nu poti sa citesti asta pe net, dar asa si e in realitate) whiskey...un tullamore, bun si asta
    4 12
  • scuze zarne,
    te-am supraestimat, cred ca nedelcu , the new enter, e pe primul loc
    e in pole position cum ar spune unii, le intrece pe toate cu Moskitsch-ul lui, cuantic era baiat mic pe langa asta
    2 13
  • @@zarnesteanu
    :))))....buna asta cam ai dreptate :))))) Cat despre baiatul ala cu "Mosvici" nu e decat Cristi Borcea care are net la mititica si ne scrie din celula.
    4 14
  • @ups,

    Da-mi voie sa-ti traduc ca vad ca te-ai pierdut pe drum. Faza cu romul si trabucurile este le fel de banala ca si un drive test cu un Ford Fusion. Nu stiu in ce zona a tarii iti faci veacul dar la mine la Zarnesti astea sunt chestii de doi lei. Pe care tu nu le poti concepe ca se intampla in mod normal si firesc pentru orice om din patura medie a societatii.
    Iar faptul ca-mi "dai peste nas" (bua-ha-ha) ca bei un pahar de nu-stiu-ce, ma doare direct in spitz. Asta e masura "calitatii" vietii pe care o duci. E o treaba "incredibila" ca tu bei chestia aia care te face sa te simti special.
    Poate in gasca ta de prieteni esti deosebit baiatu', pentru mine nu. Din contra, pe masura ce avanseaza "conversatia" cu tine imi dau seama ca esti o pierdere de vreme la fel de mare ca mafia, nedelcu, samba etc etc etc.

    Cuba, odata cu terminarea comunismului in Europa si slabirea influentei rusesti, a pierdut tot sprijinul strategic pe care-l primea de la mama sovietica. Iar criza financiara si economica a fost atat de puternica incat s-au vazut nevoiti sa deschida robinete care alta data erau ferm sigilate. Cum ar fi turismu cu America de Nordl, anumite schimburi comerciale samd. Nu pot sa cred ca nu esti informat macar la un nivel minim incat sa stii ca au milioane de turisti pe an, ca au statiuni private in care localnicii n-au ce cauta, din ratiuni evidente, ca in statiunile astea gasesti cam orice vrei cand esti in vacanta.

    Faptul ca n-ai auzit de celebrele trabuce cubaneze, ca spui ca prostu'n gura mare ca n-au voie sa le scoata din tara (da-mi voie sa mai trag o burta de ras) denota nivelul insultator de stupid la care te afli. Pentru cultura ta generala, un trabuc de 1 dollar bucata e un trabuc ieftin pentru tipi ca mine care nu dau doi bani pe tigari dar vor si ei sa incerce ceva in vacanta. O cutie de trabuce adevarate costa sute de dolari. O sticla de rom de calitate cu niste ani in spate ajunge la 1700 de dolari. Poate iti dai seama acum cat esti de ridicol cand te dai mare cu rahatul ala de whiskey facut la scara industriala care te face sa te simti atat de special incat sa te spargi in figure pe internet,

    Poate vrei sa mai imi explicit inca odata cum e treaba cu pupantul in dos? Expertule ce iesti tu. Scoate-ti capul din dos, din sticla de whiskey, din mahalaua in care iti faci veacul. Si pe urma mai vorbim.
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru