Guvernul României abandonează autostrada Piteşti-Sibiu şi propune Ploieşti-Braşov-Sibiu

de Sebastian Toma
Marti, 30.09.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O nouă propunere de masterplan de transporturi al României renunţă la autostrada A1 Piteşti-Sibiu în favoarea autostrăzii Ploieşti-Braşov-Sibiu, titrează Economica.net.

Esential 9 miliarde de euro ar putea primi România de la Uniunea Europeană în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru construcţia de autostrăzi.
Guvernul României a prezentat o nouă propunere de master plan de transporturi care nu include autostrada Piteşti-Sibiu, informează cei de la Economica.net citând informaţii publicate pe forumul Construim-România. Aceste informaţii prezintă o serie de schiţe ataşate propunerii guvernului României în faţă Comisiei Europene pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. În locul autostrăzii Piteşti-Sibiu, vitală pentru transportarea cât mai rapidă a mărfurilor dinspre Bucureşti înspre Vest, guvernanţii propun un traseu Ploieşti-Braşov-Sibiu, al cărei motivaţie este posibilitatea teoretică de a deconcestiona atât Valea Oltului, cât şi Valea Prahovei. De la Sibiu, viitoarea autostradă ar trebui să se lege cu segmentul aflat în construcţie al lui A1, pe traseul Sibiu-Deva-Lugoj-Timişoara-Arad-Nădlac, care ar duce până la graniţa cu Ungaria.

Actuala propunere a guvernanţilor români ar abandona actualul proiect al autostrăzii Piteşti-Sibiu, care era pe coridorul IV paneuropean al exerciţiului financiar 2014-2020 al Uniunii Europene.

Autostrada Piteşti-Sibiu ar urma să fie înlocuită de un drum expres, remarcă utilizatorii forumului Construim-România în urma analizării schiţei obţinute de unul dintre membrii comunităţii respective. Pentru respectivul segment de drum, care ar avea 115 kilometri, guvernanţii estimează un cost de 1.977 miliarde de euro. Între timp, autostrada de pe Valea Prahovei care să înlocuiască tronsonul A1 Piteşti-Sibiu, ar avea un cost de 1.92 miliarde de euro, pe când o autostradă pe tronsonul anterior ar fi mai scumpă, spun guvernanţii.

Aşa motivează autorii masterplanului pentru transporturi noua autostradă propusă pentru România.

Urmareste Automarket
Autorii noului masterplan de transporturi al României au inventat o nouă autostradă, Braşov-Bacău, care ar costa aproximativ două miliarde de euro.
Între timp, autostrăzile propuse anterior în alte masterplanuri de transport prezentate de Guvern ar fi transformate în drumuri expres, cum ar fi Ploieşti-Buzău-Focşani şi Târgu Mureş-Iaşi. România are la dispoziţie circa nouă miliarde de euro în exerciţiul bugetar european 2014-2020 pe care poate să îi folosească pentru construcţia de autostrăzi cu finanţare nerambursabilă în procent de 85% din valoarea lor, cofinanţarea naţională fiind de 15%.

Via Economica | Construim-România | Sursă foto: Construim-România

Comentarii (18)

  • O sa vedem noi pana 2020 autostrada asta cum am vazut-o si pana acum... jigodii...
    46 3
  • someone
    Stiti ce lipseste de pe acea lista cu bifari? MENTINEREA DACIA-RENAULT in tara..... X adica irelevant .
    45 3
  • Blocheaza cu tupeu cea mai importanta legatura cu Europa doar ca sa asigure oarece atractie investitorilor pentru Comarnic - Brasov iar acestia sa ofere spaga cit mai mare.
    Exemplu clasic marca PSD: tin in loc o tara intreaga pentru spagile lor. Absurdul e un copil mic in comparatie cu "logica" acestor infractori.
    Imi este de neconceput cum poate cineva normal la cap sa ii mai creada si sa ii voteze!
    50 3
  • tara asta nu mai are scapare nici cum.......deja e vanduta nu mai e aproape nimica de stat doar cateva fabrici locale
    sincer spun nici nu-mi pasa de tara asta.........chiar nu are rost sa ne mai luptam pt ceva ce nu se mai poate 'repara'
    oricum avem toata Europa la 'indemana' deci...........
    de fapt chiar ma gandesc sa plec pe viitorul apropiat din tara asta cu totu deci parlamentari care ati fi voi faceti ce vreti........
    indemn pe fiecare care isi doreste o viata mai frumoasa mai linistita mai 'cumsecade' sa plece pur si simplu fara sa se uite inapoi...
    Romania....ce ai fost si ce ai ajuns...
    22 8
  • Astia n-au fost in stare sa puna becuri pe stalpii de iluminat si ei o ard in schiite cu autostrazi care nu exista si nici nu vor exista! e noaptea mintii ce fac cretinii astia. Acuma s-au decis sa schimbe planul cica, sigur asta n-are nici o legatura cu faptu ca-i campanie, doar ca peste vreo 5 ani asa, se trezesc ca vechiul plan (cel de acum) nu-i vezabil si rentabil economic, drept urmare am mai angajat un copil de la clasa de desen tehnic sa ne mai faca acilea asa cateva autostrazi noi din creion.
    Cum zicea cineva: "ma?! cat de greu poate fii sa te duci sa iei exemplu de la altii ? Esti in UE, inconjurat de tari care-s toate mai bune decat tine (exceptie una sau doua), cat de greu este sa te duci in ORICE tara din UE si sa faci un copy&paste?".
    Buna intrebare, dar inutila! Sigur ca se poate, sigur ca-i usor de facut, dar ei ce castiga din asta? Afara nu se fac drumuri cu la de 4x pretul pe km si nici asfaltul nu se arunca cu lopata peste balti si nisip.
    26 4
  • Hunter
    Guvernul Romaniei (nici nu stiu de ce se mai scrie cu majuscule, ca oricum numa institutie care sa urmareasca interesele tarii si a natiei nu este) ar trebui sa abandoneze orice plan, povesti, fantasme legate de infrastructura in tara asta. De ani de zile aceleasi povesti, aceleasi lini trasate pe hartie numa, aceleasi rasturnari de situatie si abandonari si reluari de proiecte si caca maca.
    In ultima vreme se foloseste terminologia de "masterplan", de fapt totul este un "mastershit". Nu se va face nimic niciodata !!! Degeaba are Romania alocate de la Uniune 'nshpe mii de miliarde, triliarde, catralioane de euro, din banii aia nu se poate fura sau nu se poate fura asa usor, deci nu prezinta interes !!!
    Sa vina Uniunea sa aseze teancuri de euro si sa construiasca autostrazi numai din bani, ca nici atunci nu o sa fie bine, pentru ca nu se va putea fura asa cum se doreste.
    Asa ca, dupa mine, decat stiri din astea rasuflate si rastalmacite la infinit, mai bine sa o lase balta. Sa vina guvernantii, sa spuna clar: in tara asta nu facem nimic, pentru ca ne doare in 3 litere, pentru ca nu suntem capabili, pentru ca nu vrem, pentru ca voi romani nu meritati nimic....de ce ? pentru ca voi romani din 4 in 4 ani ne trimiteti sa dormim si sa stam la caldurica si sa luam parnos gros degeaba, insa nu aveti deloc pretentii si nu ne trageti la raspundere si nu ne aruncati pe toti gramada la groapa de gunoi. Mai simplu spus, ne permitem sa facem ce vrem si ce nu vrem, ca oricum de la omul de rand pana la cel din fruntea tarii nu intereseaza pe nimeni nimic. Si atunci ce atata strofocare ?!
    Aaa....si o ultima chestie....cum spunea cineva mai sus ca suntem liberi sa plecam, Europa e a nostra. CORECT !!! sa nu uitam ca pana si marele capitan al tarii a spus ca suntem oameni liberi si oricand putem face ce vrem, inclusiv sa parasim tara.
    20 3
  • 1. Autostrada A1 face parte din coridorul IV paneuropean si in consecinta este finantat in proportie de 85% de UE. Deci Romania ar plati 15% cofinantare. Logica ne spune ca pe un sector de autostrada transcarpatica care costa cca. 2 mld euro, Romania ar cofinanta in valoare de cca. 300 mil euro.
    2. Spaga din dosarul Microsoft a fost de 400 mil euro deci cu 100 mil mai mult decat ar plati Romania pt autostrada transcarpatica!
    4. Se pare ca doar culoarul IV va fi finantat de UE, restul autostrazilor fiind platite integral de la bugetul de stat
    5. Asta inseamna ca ce rost are construirea de autostrazi pe coridorul IV pt ca banii de la UE se pot fura mai greu... ”gura noastra nu tre sa mananca si ea ceva?!”
    6. Se va construi prioritar Bucuresti-Alexandria iar Dragnea teleormaneanul va avea vise umede (mai ales ca Ponta va fi presedinte)... deci 2 vise umede...
    6 secund. Se va incerca si construirea Ploiesti-Brasov, ca se vor bucura miticii ca vor ajunge mai repede la destrabalarea de pe Valea Prahovei si in sfarsit vom avea si ”noi” PSD-istii votanti din Bucuresti... in plus ne trebuie si noua ca doar nu numai prostimea pleaca in pelerinajele saptamanale, si inca nu avem presedintia sa merem cu elicopterul ca Base... doar nu ne-o pune necuratul sa vb in periaoda asta de Pitesti-SIBIU ca ultimul are o rezonanta care s-ar putea sa dauneze in campania electorala...
    7. Craiova-Pitesti nu isi va mai avea rostul in absenta Pitesti-Sibiu iar Ford va inchide sandramaua sau va mentine in continuare o productie ”artizanala”
    8. Renault probabil ca vor muta totul in Maroc iar visul romanilor va deveni in sfarsit realitate... Dacia va fi masina straina... deci tinerilor nu le va mai fi rusine sa conduca un Logan nou de 8-10 000 euro in detrimentul unui Haudi sau Be-aM-Weu de 2000-3000 vechi de 15-20 ani!
    9. Noi vom sta linistiti deoarece se zvoneste ca si de data asta vom primi ”o plasa”, un pix inscriptionat psd si daca vom avea noroc si o portie de sarmale sau fasole cu carnati. Asa ca bucurosi il vom vota pe Ponta presedinte!
    10. Ioan Rus, (cica e ministrul transporturilor in ultimul timp gratie politicii de rotatie a cadrelor) la o slanina taiata cu brisca si halita cu Ponta intr-un hotel din Beijing se zvoneste ca a avut greturi. In consecinta a fost nevoit sa scoata din papornita si o sticla cu palinca al carui efect ”afrodisiac” s-a simtit imediat, iar muza i-a adus ”inspirarea”: ”vom construi drumuri express ca is o țâră mai ieftine” (dar spaga e consistenta in continuare ca e de la buget). Ce conteaza ca ele trec prin localitati si din 50 in 50 de metri vine trecerea de pietoni?! Pai la chinezii astia mancatori de caini si viermi e mai bine?! Doar se stie ca daca chinezul ar avea acelasi parc de autovehicule ca iancheii raportat la numarul populatiei, intreaga Ceaină ar trebui asfaltata... deci le suntem superiori dle muză (ponta) si la drum-eaguri si la slana si la țuică...
    Amin!
    25 3
  • guvernare de KKT
    De zeci de ani deja se tot planifica si se modifica si timpul trece... Altii in jurul nostru construiesc si progreseaza, iar la noi se fura pe intrecute si se realizeaza un mare nimic. Pacat!
    15 2
  • Doar o rascoala mai poate trezi clasa politica. Dar e mai la moda sa emigrezi.
    8 1
  • pitesti-sibiu, daca l`ar face in genul dn1, nu ar fi asa tragic. 2 benzi pe sens, axul median delimitat de un gardulet/bordura ceva in localitati, cu niste pasarele, cu niste pasaje subterane, limita in localitati de 70-80km/h sa zicem ca merge. evident ca autostrada ar fi fost normal, dar macar sa`l faca expres daca mai mult nu`s in stare.
    vom trai si vom vedea.
    5 9
  • @mog cu toata stima, eu nu vreau sa mai traiesc si sa vad. Asta fac din '90 incoace si altii o fac de si mai multa vreme. Destul cu "lasa c-o fi bine". Nu, "n-o fi bine" pentru ca astia n-au frica de nimic.
    O rascoala cum zice LR i-ar scutura bine, astia trebuie pedepsiti crunt pentru inalta tradare a Statului Roman, nu mangaiati pe cap si implorati sa ne dea si noua o pita.
    Asa cu "om vedea" sigur astia n-o sa faca nimic ca n-au de ce. Lasa ca prostii vor vedea, noi intre timp vedem de ale noastre.
    14 1
  • someone
    in mod ciudat, majoritatea comentariilor "critice" la adresa guvernului au 3-4 manute rosii....asa ca acelor guvernanti, senatori sau deputati care au citit acest articol le urez" numai de bine" :P
    21 1
  • Bah Poanta, azi iar am bagat benzina de 240 lei.Ce faci cu accizele din ei????`TOTI hotii de politicieni !!!!
    22 1
  • antonny
    stim sa dam decat din gura ......dar nu suntem in stare sa iesim pasnic in strada si sa impunem ce vrem o mana de smenari tine in jug 22 milioane de locuitori .......
    10 0
  • Bogdan
    Intr-adevar trebuie sa incepem sa manifestam contra hotilor astora.
    Daca ar organiza cineva manifestatii cred ca ar iesi multa lume in strada.
    6 0
  • Nu mi-as dori dar viorel victor ponta merita o m...i..e de la Renault. daca doamne fereste isi muta Dacia productia in maroc sa vezi atunci rascoala in fieful puscariasului Nicolescu din Arges.
    Dar la PSD nu conteaza nimic decat spaga. se pune de o spaga uriasa pe comarnic brasov care va fi un tun gen Bechtel.
    9 0
  • Nu mai sunt 22 de milioane de romani in Romania.Cateva milioane au placat doar cu 2 valize dupa ei,si s-au realizat pe alte meleaguri.Nici nu va puteti imagina cum sunt lucrurile normale. 5 minute si 9 euro. Atat dureaza ca sa faci actul pt o masina proaspat cumparata ,.Asta este unul dintre lucrurile normale. Iar voi aveti primul premier din istorie ,care va vrea numai binele.
    Sa votati bine! O sa scapati de marinar si o sa ramaneti cu primul barbat al tarii. O sa curga numai lapte si miere.b

    @LR,da este la moda emigratul,dar nu oricine poate! Daca nu stii sa faci nimic,nici nu are rost sa te gandesti!
    7 0
  • cineva
    Nu credeam ca pot sa fiu mai scarbit ca pana acum de gunoaiele care ne conduc...

    Asa ca fac ceva ce am invatat de la fa,Tonta, fa: copy-paste. De data asta dintr-un alt articol Automarket:
    "Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, a declarat că această schimbare ar fi "un mare deserviciu adus economiei româneşti şi un dezastru pentru Uzina Dacia".

    Imi cer scuze pentru ghilimele, promit ca data viitoare nu le mai pun si imi asum eu toate declaratiile respective.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru