Avancronică Bahrain - A patra echipă câştigătoare?

de Daniel Popescu
Joi, 18.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lotus, Red Bull şi Ferrari au câştigat câte o cursă în debutul sezonului 2013. A venit timpul celor de la Mercedes să triumfe în Bahrain?

Esential 2004 este sezonul in care Bahrain a debutat in calendarul Formulei 1, insa editia din 2011 a fost anulata
57 de tururi vor parcurge pilotii in cursa de duminica, totalizand peste 308 kilometri
4 dintre cele opt curse din Bahrain au fost castigate de pilotul care a plecat din pole position
Este puţin probabil ca Formula 1 să experienteze şi în acest debut de sezon seria de şapte câştigători în primele şapte curse înregistrată anul trecut, mai ales că plutonul de mijloc s-a îndepărtat de echipele de top comparativ cu 2012.

Cu toate acestea, trei echipe au reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului în Australia, Malaysia şi China, astfel că în Bahrain ar putea veni rândul celor de la Mercedes. Constructorul german a obţinut deja două podiumuri consecutive şi un pole position prin Lewis Hamilton, astfel că o victorie în deşertul din Orientul Mijlociu chiar înainte de startul sezonului european nu ar constitui o mare surpriză.

Este însă de aşteptat ca Red Bull, Ferrari şi Lotus să ofere la rândul lor monoposturi competitive şi apropiate ca valoare, mai ales că niciuna dintre echipe nu va introduce update-uri semnificative pe monoposturi. Aceeaşi situaţie este şi la McLaren şi Williams, echipa care au avut un debut dezamăgitor de sezon şi care aşteaptă Marele Premiu al Spaniei pentru o revenire pe linia de plutire.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că Marele Premiu al statului Bahrain se va desfăşura şi în acest an sub spectrul numeroaselor proteste şi conflicte de stradă împotriva conducerii, existând voci care au solicitat fără succes anularea evenimentului.

CIRCUITUL DE LA SAKHIR

Una dintre principalele provocări ale circuitului din Bahrain este praful din deşert care se depune pe pistă pe parcursul weekendului, iar acest lucru va afecta atât performanţele monoposturilor, care vor fi echipate cu filtre de aer suplimentare, cât şi pe cele ale pneurilor Pirelli.

Circuitul beneficiază de nu mai puţin de patru linii drepte, însă acestea sunt urmate de viraje lente care fac depăşirile relativ dificile.

Spectacolul ar putea fi însă salvat de cele două zone DRS anunţate de FIA. Prima zonă DRS a fost poziţionată pe aproape toată lungimea liniei dreapte de start-sosire, cu punctul de detecţie situat înainte de intrarea în virajul 14. În schimb, a doua zonă DRS este amplasată pe toată lungimea liniei drepte dintre virajele 10 şi 11, cu punctul de detecţie înainte de intrarea în virajul nouă.

BAHRAIN - TUR DE CIRCUIT

BAHRAIN - DATE CHEIE PENTRU CIRCUIT

Lungime tur 5412 metri
Numar tururi 57
Distanta totala 308.238 km

STRATEGII PENTRU OPRIRI LA BOXE

Iniţial, Pirelli intenţiona să ofere în Bahrain pneuri soft şi hard, însă a decis ulterior să înlocuiască compoziţia soft cu medium, care beneficiază de o degradare mai lentă şi, implicit, de o durată de viaţă mai mare. Vestea este bună pentru piloţi după ce în China pneurile soft au generat numeroase controverse, întrucât au fost utilizate la minin în calificări şi au fost schimbate în cursă după numai cinci tururi.

Producătorul italian se aşteaptă în general la strategii cu trei opriri la boxe, ceea ce tinde deja să devină tradiţional pentru sezonul 2013, însă nu este exclus ca unele echipe să încerce să termine cursa cu numai două opriri, mai ales că vor fi utilizate cele mai dure compoziţii din gama.

VREME

Un lucru este cert pentru Marele Premiu al statului Bahrain: nu există nicio şansă de ploaie pe parcursul celor trei zile ale competiţie. Cerul va fi practic senin în permanenţă, iar temperaturile vor fi cele caracteristice unei veri: în fiecare dintre cele trei zile de concurs, temperatura minimă va fi de 22-23 de grade, iar temperatura maximă de 34-35 de grade.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Ferrari a câştigat trei dintre ultimele cinci curse din Bahrain, în condiţiile în care ediţia din 2011 a fost anulată din cauza protestelor de stradă:

Sezon Castigator
2012 Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 Fernando Alonso (Ferrari)
2009 Jenson Button (Brawn GP)
2008 Felipe Massa (Ferrari)
2007 Felipe Massa (Ferrari)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU DIN BAHRAIN

Urmareste Automarket
- Fernando Alonso a câştigat trei dintre cele opt curse din Bahrain de până acum, cu Renault în 2005 şi 2006 şi cu Ferrari în 2010;

- Ferrari a obţinut patru victorii în Bahrain, două dintre ele fiind ajudecate de Felipe Massa;

- Pilotul care a plecat din pole position a câştigat cursa din Bahrain în patru dintre cele opt ocazii;

- Cursa din Bahrain a fost câştigată întotdeauna de unul dintre piloţii care a plecat din primele două linii ale grilei de start;

- Şapte dintre cei opt câştigători ai cursei au făcut parte din echipă care la finalul sezonului respectiv a câştigat titlul constructorilor;

- Mark Webber va aniversa în Bahrain cursa cu numărul 200 din carieră.

PROGRAM

Marele Premiu al statului Bahrain va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 19 aprilie 10:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 19 aprilie 14:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 20 aprilie 11:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 20 aprilie 14:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 21 aprilie 15:00 DigiSport 1

Comentarii (2)

  • Sa revenim:
    1. "experienteze" ce vrea sa insemne ??? poate sa "experiMenteze"
    2. "Aceeaşi situaţie este şi la McLaren şi Williams, echipa (ECHIPE) care au avut un debut dezamăgitor de sezon"

    ufffff.
    11 2
  • Ferrari a fost, este, si v-a fi mereu favorita.
    Iar pentru cursa de duminica asa, clar Ferrari pleaca cu prima sansa. Cei de la Ferrari au o sansa mare la victorie.
    16 25

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru