Avancronica Marelui Premiu al Braziliei - emoţii de final de sezon

de Daniel Popescu
Joi, 21.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Marele Premiu al Braziliei marchează finalul sezonului 2013 al Formulei 1, iar Sebastian Vettel şi Mark Webber sunt principalii favoriţi la victorie.

Esential 1972 este anul in care Interlagos a gazduit primul Mare Premiu al Braziliei
8 victorii consecutive are Vettel in palmares inaintea cursei din Brazilia
15 puncte este avansul celor de la Mercedes in fata Scuderiei Ferrari in clasamentul constructorilor
Circuitul de la Interlagos găzduieşte în mod tradiţional ultima cursă de Formula 1 a sezonului, iar 2013 nu face excepţie de la această regulă.

În mijlocul fanaticilor fani brazilieni, Formula 1 îşi va lua rămas bun cu numai o lună înainte de sărbătorile de Crăciun. În ciuda faptului că Sebastian Vettel şi Red Bull Racing şi-au adjudecat deja titlurile mondiale pentru a patra oară consecutiv, interesul pentru Marele Premiu al Braziliei este unul ridicat, în special prin prisma numeroaselor despărţiri.

De exemplu, aceasta va fi ultima cursă de Formula 1 pentru motoarele V8 de 2.4 litri înainte de trecerea la unităţile turbo V6 de 1.6 litri, iar Mark Webber se va retrage din activitate înainte de participarea în Campionatul Mondial de Anduranţă cu Porsche. De asemenea, în faţa propriilor suporteri, Felipe Massa va pune punct carierei de opt ani petrecută alături de Ferrari.

▶ Despărţirile sezonului 2013 al Formulei 1 - adio, motoare V8 de 2.4 litri!

Pe lângă aceste despărţiri, Marele Premiu al Braziliei propune şi lupte interesante pe circuit. Red Bull Racing este principala favorită la victorie, însă duelul dintre Vettel şi Webber se anunţă unul echilibrat: germanul vrea să egaleze recordul de nouă victorii consecutive deţinut de Alberto Ascari din 1952-1953, în timp ce Webber speră să se retragă în glorie din Formula 1 printr-o victorie.

În plus, Mercedes, Ferrari şi Lotus luptă în continuare pentru locul doi în clasamentul constructorilor.

Germanii au prima şansă datorită avansului de 15 puncte în faţa Scuderiei, în timp ce Lotus speră să urce pe locul trei, de care o despart 18 puncte. McLaren are locul cinci asigurat, însă speră să obţină un podium pentru a salva o parte din impresia proastă din acest sezon mediocru.

CIRCUITUL DE LA INTERLAGOS

Departe de a fi un circuit presărat cu numeroase oportunităţi de depăşire, Interlagos reprezintă totuşi locul unde acestea nu sunt tocmai imposibile. Unul dintre punctele de referinţă este primul viraj, acolo unde denivelarea este foarte mare, iar startul tinde să producă deseori incidente.

Piloţii vor avea la dispoziţie două zone în care vor putea folosi sistemul DRS în cazul în care se află la mai puţin de o secundă în spatele unui rival. Prima zonă de activare este situată pe linia dreaptă dintre virajele trei şi patru, cu punctul de detecţie amplasat în virajul doi. A doua zonă DRS este cea care începe înainte de intrarea în ultimul viraj şi continuă pe tot parcursul liniei de start sosire, în acest caz punctul de detecţie fiind situat la scurt timp după ieşirea din virajul 13.

INTERLAGOS - TUR DE CIRCUIT

DATE GENERALE DESPRE CIRCUIT

Lungime tur 4.309 km
Numar tururi 71
Distanta totala 305.909

STRATEGII PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza în Brazilia pneuri medium şi hard, cele mai dure compoziţii din gama producătorului italian. Decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor la care sunt supuse cauciucurile pe circuitul variat de la Interlagos.

În plus, Pirelli va oferi fiecărui pilot două seturi de pneuri medium experimentale pentru sezonul 2014, cu scopul de a obţine date despre comportamentul acestora pe monoposturi. Aceste seturi vor putea fi utilizate pe parcursul celor două sesiuni de antrenamente de vineri.

INFORMAŢII METEO

Piloţii au toate şansele să folosească pneurile intermediare şi de ploaie pe parcursul Marelui Premiu al Braziliei.

Prognoza meteo indică faptul că vor exista averse de ploaie în fiecare dintre cele trei zile ale evenimentului, însă în acest moment nu este cert dacă ploile vor afecta desfăşurarea antrenamentelor, calificărilor şi cursei. Temperatura maximă va fi de 20-22 de grade Celsius în fiecare dintre cele trei zile.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Sezon Castigator
2012 Jenson Button (McLaren)
2011 Mark Webber (Red Bull)
2010 Sebastian Vettel (Red Bull)
2009 Mark Webber (Red Bull)
2008 Felipe Massa (Ferrari)

Red Bull Racing a câştigat trei dintre ultimele cinci curse din Brazilia, în timp ce McLaren şi-a trecut în cont aici anul trecut ultima victorie obţinută în Formula 1.

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL BRAZILIEI

▶ Vettel poate egala recordul de nouă victorii consecutive deţinut de Alberto Ascari din 1952-1953;

▶ Vettel poate egala recordul de 13 victorii într-un singur sezon deţinut de Michael Schumacher din 2004;

▶ Ultimul pilot care a câştigat la Interlagos după ce a plecat din pole position a fost Massa în sezonul 2008.

PROGRAM

Marele Premiu al Braziliei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 22 noiembrie 14:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 22 noiembrie 18:00 DigiSport 2
Antrenamente 3 sambata, 23 noiembrie 15:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 23 noiembrie 18:00 DigiSport 2
Cursa duminica, 24 noiembrie 18:00 DigiSport 2

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru