Acciza suplimentară introdusă în preţul carburanţilor a redus încasările ANAF şi consumul intern

de Sebastian Toma
Joi, 31.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit datelor de încasări ale ANAF, introducerea noii accize pentru carburanţi a dus la scăderea încasărilor cu 387 milioane de lei în al doilea trimestru al anului faţă de primul trimestru, titrează Capital.

Esential 41 de bani este valoarea în lei a accizei de 7 eurocenţi pe litru.
Încasările Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au scăzut cu 387 de milioane de lei în al doilea trimestru al anului curent faţă de primul trimestru al lui 2014, iar cauza acestui deficit este introducerea supraacizei de 7 eurocenţi pe litru în preţul carburanţilor, titrează cei de la Capital. Respectiva acciză a fost introdusă în 1 aprilie şi a marcat o majorare a preţului carburaţilor cu aproximativ 50 de bani pe litru, lucru care a dus şi la scăderea consumului intern. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, volum de carburant vândut în benzinării în aprilie a scăzut cu 6.5% faţă de luna martie.

Acciza pentru carburanţi: 50 de bani pe litru pentru 4.000 kilometri de autostradă în următorii 12 ani

Preţul carburanţilor a crescut în 2014 din două motive, fără nicio legătură cu valoarea barilului de petrol. Primul a fost creşterea accizelor pe tonă, iar al doilea a fost acciza de 7 eurocenţi pe litru. Noile accize au marcat un salt de la 391 euro la 473.85 euro pe tona de motorină, respectiv de la 467 la 557.91 euro pe tona de benzină fără plumb.

În unele staţii de alimentare, anumite sortimente au ajuns să coste şi 7 lei pe litru, în contextul în care majorarea preţurilor nu a avut nicio legătură cu evoluţia internaţională a cotaţiei barilului de petrol, cauza precedentă a scumpirii carburanţilor în anii trecuţi. Partea cea mai proastă pentru consumatorii români este că noile preţuri mărite nu le-au adus niciun beneficiu, neexistând nicio dovadă confirmată a investirii câştigurilor din cei 7 eurocenţi pe litru în investiţiile necesare dezvoltării reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi, aşa cum a fost promis iniţial.

ANALIZĂ: Benzina din România, cea mai ieftină din UE, dar în curs de scumpire

Şoferii de sex masculin sunt mai afectaţi de creşterea preţului carburanţilor, arată un studiu.

Acciza suplimentară introdusă în preţul carburanţilor a redus consumul intern cu 16% în prima lună de aplicare

Urmareste Automarket

În timp ce consumatorii obişnuiţi nu au avut de ales şi au alimentat în continuare în ţară, transportatorii internaţionali cu sediul în România şi-au redus alimentările din ţară.

După 1 aprilie, un reprezentant al unei companii din domeniu anunţa reducerea cu 50% a alimentărilor în România, fiind preferate staţiile din Ungaria şi Austria, cel puţin pentru cursele înspre Vest. Astfel, doar 5% din carburantul consumat de flota companiei respective era cumpărat din ţară, special pentru a evita costurile suplimentare aduse de acciza respectivă.

România este pe locul al şaselea în Europa la scumpirea carburanţilor

Via Capital

Comentarii (10)

  • Era logic ca va scadea consumul mai ales in cazul utilizatorilor din orase care se pot lipsi de automobil - trafic - nervi - timp pierdut -. Metroul va deveni rege in Bucuresti mai ales ca situatia economica e din ce in ce mai precara (cu toata asa-zisa crestere economica trambitata de Vladimir Ponta). Majoritatea oamenilor din orase umbla in sh-uri, abia isi permit un concediu de o saptamana pe an si se uita dupa produse cu preturi reduse. In mediul rural e si mai dezastru. 40% din populatia Romaniei e sub pragul saraciei.
    65 2
  • Suleyman Cunoscatoru
    Eu unul circul mai putin de cand au bagat acciza si chiar se simte la fiecare plin facut. Daca atunci cand era 4-5lei mi se parea mult, acuma la aproape 7 mi se pare sf, luand in considerare ca salariul il am acelasi de multi ani si toate cele necesare s-au scumpit (haine, mancare, combusitbil, abonamente, energie electrica, preturi la piese auto, impozite, taxe noi, medicina de care mai avem nevoie uneori, stomatologia, etc). Pana cand vom suporta acest lucru ? Eu castig bine in Romania si mi se pare traiul scump si greu, ce face un roman cu un salar de 800-2000lei in 2014 ? La ce conducere avem, la ce oameni exista in tara asta care n-au pic de educatie, n-au o gandire ca a vesticilor, mi se pare ca ne cam meritam soarta. Eu recomand tuturor care pot sa plece din aceasta tara.
    34 0
  • Deci cretinii trebuie sa plateasca!!Asa merita daca baga taxe aberante
    16 0
  • Eu, de cand cu acciza suplimentara umbu mult mai mult pe jos sau cu transportul in comun..... La cat consumam eu nu ma impresiona acciza suplimentara, dar de ce sa o platesc? sa sustin un parlament corupt, un guvern de hoti incompetenti?
    43 3
  • asa le trebuie la guvernanti;
    "Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea"
    oricum era dimplu de prevazut ca acciza va scadea veniturile statului
    14 0
  • inexorabil
    @Andy, pronunta-te mai ferm, omule, si pune punctele pe U: pana in 2050, vom disparea ca natie, fara exagerare! Cea mai pretioasa avere a noastra ramane limba, alias sanctuarul fiintei nationale, dar, cum aproape toti am capatat mania ireprimabila de a ne "englezi" (unii mai putin si dintr-un reflex neimputabil lor, dar altii tot mai intens si tot mai indarjit...MTO-ul, carevasazica!), rezultatul real si final nu va fi greu de intuit...
    9 7
  • Hunter
    Partea nasoala este faptul ca in ciuda rapoartelor si calculelor si mai stiu eu ce statistici, despre care se vorbeste in articol, cum ca veniturile la stat au scazut, carburantii nu se vor ieftini.
    De ce ? Pentru ca in tara asta se merge numai si numai intr-o directie cu privire la darile catre stat. Sa se ieftineasca ceva in tara asta ar fi de notat in manualele de istorie (pe care oricum nu le mai studiaza nimeni).
    Plus ca daca ii ia cineva pe astia de la conducere la rost...ca dom'le ati spus ca din acciza asta noua se vor face si drumuri si multe multe chestii, raspunsul ar putea fi ceva de genu: "pai bine mai romanasi...ne-ati dat calculele peste cap, ca nu ati mai consumat la fel de mult carburant, deci ce pretentii sa mai aveti si la drumuri si autostrazi...ca nu s-au strans suficienti bani...deci hai pa !!! "
    23 0
  • Toti vecinii nostri au pretul carburantului mai mic. Daca pana acuma mai puneam benzina din Romania de cand au bagat acciza nu am pus niciodata mai mult de 10 lei ca sa pot pleaca la vecini sa fac plinul. Tind sa cred ca exportatorii si toti care au posibilitatea sa iasa din tara cu camioanele la fel fac.
    8 0
  • antonny
    eu alimentez la vecinii 1200 l ....
    5 0
  • marius
    1. mersul pe jos e sanatos.
    2. transportul in comun e mult mai ieftin.
    3. bicicleta e o noua aventura ,luam cupon si dam o tura.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru