România este pe locul al şaselea în Europa la scumpirea carburanţilor

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 03.01.2011
Benzina de 95 s-a scumpit cu 16.9% în 2010, iar situaţia nu pare să se calmeze în 2011, deoarece accizele s-au scumpit, iar producătorii şi importatorii de petrol pretind că nu au cum să tempereze creşterea preţurilor.

Preţul carburanţilor a crescut semnificativ în 2010 în România, dar şi în alte state europene. Potrivit celor de la Eurostat, benzina euro 5 cu cifra octanică de 95 a crescut cu 16.9 procente în România în 2010, peste media UE. Respectiva medie era de 14.3 la sută, fiind depăşită de zece state. Pe locul întâi la scumpiri este Grecia, unde benzina s-a scumpit cu 44.6%. Locul doi le revine celor din Cipru, cu 22.3%, iar pe locul trei se situează Suedia, cu o creştere de 22.3%.

Pe locul patru la creşterea preţului benzinei se află Marea Britanie, unde preţul a crescut cu 17.4%. Locul cinci îi revine Lituaniei, ţară în care benzina s-a scumpit cu 17.4% în decursul anului care tocmai s-a încheiat. Bulgarii nu au dus-o nici ei mai bine ca noi, benzina fiind scumpită în ţara vecină cu 16.4 procente, cu 0.3% mai puţin decât în România. În Cehia, benzina de 95 s-a scumpit cu 16.1 procente, iar în Estonia cel mai ieftin sortiment de benzina s-a scumpit cu 15.5% în 2010. Polonezii sunt cei mai apropiaţi de media europeană a scumpirii carburanţilor, benzina de 95 marcând o scumpire de 15.1%.

BULGARII AU CEA MAI IEFTINĂ BENZINĂ

Bulgaria păstrează în continuare titlul de lider în materie de benzină ieftină, preţul pe litru fiind înregistrat la valoarea de 1.09 euro în data de 20 decembrie 2010. Pe locul doi vin cei din Cipru.

Deşi au scumpit benzina cu 22.3% în 2010, aceasta are un preţ de 1.28 euro pe litru. România stă pe locul patru în acest top, cu 1.14 euro pe litru.

PREŢURILE VOR CREŞTE ÎN CONTINUARE

Din păcate pentru românii cu maşini, creşterea preţului carburanţilor nu se opreşte aici. Acciza pentru benzina fără plumb a crescut din nou cu 15 euro pe tonă, de la 452 de euro la 467 de euro, lucru care va duce la scumpirea benzinei, iar vânzătorii şi distribuitorii de produse petroliere nu vor ezita să rotunjească preţul pentru a-şi păstra marja de profit generoasă. Cei care consideră că nu sunt afectaţi de creşterea preţului carburanţilor se înşeală amarnic, deoarece transportatorii îşi vor mări costurile şi, în mod evident, tarifele pentru a face faţă valului de scumpiri. Toate produsele se vor scumpi, iar consumul populaţiei va scade, ducând la creşterea inflaţiei şi la reducerea profitului pentru transportatorii de mai sus.

La nivel mondial, ţiţeiul s-a scumpit cu 12%, atingând o valoare medie de peste 80 de dolari pe baril, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, totul graţie revenirii cererii pe plan global, a scăderii stocurilor şi a iernii neobişnuit de reci.

Livrările OPEC sunt în creştere, iar oficialii organizaţiei spun că nu pot furniza mai mult ţiţei pentru a opri creşterea preţului, considerând că o valoare de 100 de dolari per baril este corectă.

Via | Gândul
Foto | Capital

Comentarii (13)

  • Crysty
    Carburanti
    Si tot pe locul 6 la calitatea lor!
    8 2
  • ce putem face........
    tacem si inghitim.....
    4 9
  • $$$
    Pana cand niste baieti nu-si vor face extra-plinul cu dolari si euro, fenomenul nu se va opri! Ch buna iar credeti ca nu exista tehnologie pt. motoare electrice sau pe baza de hidrogen? A ajuns omul sa opereze pe creier si nu este capabil sa conceapa niste motoare independente de combustibilii fosili?!
    Vestea buna e ca titeiul este o resursa limitata, ce va mai tine vreo 20-30 de ani! Atunci omenirea, inclusiv baietii destepti, vor trece mai mult de nevoie decat de voie la alternativa pe hidrogen, resursa inepuizabila!
    Vestea proasta e ca noi astia multi si fraieri vom cotiza mult si bine la casele, amantele si Veyron-urile baietilor destepti!
    8 4
  • ****
    slv 83 ...tin sa te contrazic titei o sa avem tot timpul ......tarile arabe fac jocul ....ei sunt capabili sa nu conceapa alti motoare idependente de combustibil ......cauta sa vezi in ce hal sa dezvoltat in 10 -15 ani EAU ..de unde banii ??
    4 4
  • :)
    si cine-i prostu? ala care cere sau ala care da?
    ar trebui ca o saptamana din fiecare luna sa nu mai treaca nimeni pe la benzinarii, si pe urma om vedea noi, pana gand tiganii din tigania merg si alimenteaza si numa gura e de ei ca nici greve nu stim sa facem asa ne trebuie, ne meritam soarta, bravo inca odata pt. TIGANIA cu capitala la BUCALE.
    9 4
  • In majoritatea tarilor mentionate pot folosi bicicleta de exemplu cand nu au neaparat nevoie de masina , de Grecia stiu sigur ca am fost acolo . Rog daca stie cineva sa-mi spune si mie de ce nu se trece pe etanol la masinile care folosesc benzina si nu se fac statii si etanol .
    4 1
  • nu se trece pe etanol
    pentru ca e scump si nu foarte eficient ... doar asta e unul dintre motivele pentru care nu ai consumul din carte (ai 5-10% etanol in "benzina" sau biodiesel in "motorina") ... in Brazilia se merita datorita trestiei de zahar ce are un proces de fermentatie mai simplu, iar americanii datorita productiei enorme de porumb ... aaa plus ca nu toate masinile suporta mai mult de 5% alcool (plasticele furtunelor, garniturile tind sa se roada mult mai repede - daca nu-s facute din material special)
    3 0
  • cooking diesel
    sa-mi spuna si mie cineva de ce nu alimentam cu ulei de la Mc'Donalds motoarele diesel?
    3 1
  • Doar 5 lei/litru benzina?.....slabut.......sa ma anuntati cand sare de 10 lei......pana atunci sa nu ne panicam degeaba :P
    Petrolul s-a scumpit si se va scumpi in continuare. Si pana cand se va suge si ultima picatura de petrol, aurul negru va atinge o cotatie uriasa.
    Cat priveste benzina de la noi din tara, ma gandesc ca de 10 ani se tot scumpeste, si se tot scumpeste.......darrrrrrr.......se cumpara, si se tot cumpara. :)))
    Asa am zis si cand era litrul 1 leu, apoi 2 lei, apoi 3.....zzzzzzz.......si iata ca am sarit de 5 lei. Dar nu va speriati. Inspirati - expirati - fi-ti calmi. Cand se va ajunge la 2-3 euro/litru benzina, atunci sigur veti fi convinsi ca bicicleta a fost si eeste mama transportului. :))
    3 2
  • @mowgli
    Cu ulei dintr-ala sa-ti alimentezi tu masina, eu n-am chef si nici bani sa schimb injectoare odata la 10.000 km.
    Cat despre scumpirea carburantilor, eu deja am inceput sa adun bani pentru un motor electric si pentru un set de baterii bune pe care le voi monta pe un Matiz luat la mana a doua. Cu 50-60 km autonomie si incarcare completa pe timp de noapte in valoare de 1 euro, o sa-mi fac treaba si o sa ma p** pe scumpirile lor.
    5 1
  • otir de coloana daca se poate
    vazui in seara asta niste tineri care au protestat (stiti voi cum nu mai dezvolt)..si au anuntat din nou niste proteste pe 15 .16 si 17 daca nu ma insel ....sigur voi iesi si eu...si scoateti-va degetele din gaoaza nu va mai vaiatati si iesiti si voi la o alimentare de 8-9 ore acolo...vb cuiva de mai sus prost nu-i ala care cere ci ala care da
    1 0
  • VERIFICATI SURSA!
    Benzina "Premium 95" de la Petrom (cel mai ieftin sortiment din tara) s-a scumpit LA POMPA de la 4.05 la 4.95 RON/L , adica 22%.

    Accizele in 2011 au avut cea mai mica crestere din ultimii 5 ani : DOAR 0.05RON/L, scumpire de 1%!
    0 0
  • Andrei gpl
    instalatii gpl
    va astept cu drag sa va montez o instalatie gpl
    www.instalatiigplauto.ro
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru