Mai multi bani pentru RCA: valoarea poliţelor a crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului

de Daniel Popescu
Marti, 17.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În primele nouă luni ale anului, valoarea primelor RCA subscrise de şoferii din România a crescut cu 20%, semn al creşterii preţurilor şi a numărului de înmatriculări auto.

Esential 20% este creşterea înregistrată la primele pentru poliţele RCA
7% este creşterea medie a asigurărilor din România
Piaţa asigurărilor auto obligatorii traversează un ritm susţinut de creştere în acest an, potrivit unor date prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, valoarea primelor de asigurare RCA a crescut cu peste 20% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2014, la 2.5 miliarde de lei (560 milioane de euro).

De altfel, asigurările RCA au ajuns să reprezinte aproape 40% din totalul asigurărilor, care au ajuns la o valoare de 6.3 miliarde de lei (1.4 miliarde de euro), cu 7% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Creşterea galopantă a creşterii primelor are cel puţin două explicaţii. Pe de o parte, preţul asigurărilor RCA este în creştere continuă şi se anticipează că aceste poliţe vor deveni din ce în ce mai costisitoare, mai ales în contextul problemelor pe care le au cel puţin trei companii: Astra este în procedură de faliment, în timp ce Euroins şi Carpatica înregistrează probleme de capitalizare.

Pe de altă parte, numărul maşinilor noi şi second hand înmatriculate în România a crescut 9% şi, respectiv, 13%, astfel că şi numărul şoferilor care trebuie să-şi încheie poliţa RCA este mai mare.

Via Ziarul Financiar

Comentarii (13)

  • n-am prea studiat fenomenul. dar ...
    CE LEGATURA ARE FAPTUL CA ASTRA S-A DUS NAIBII CU CRESTEREA RCA?????
    fiindca firmele ramase au clientii celor de la astra. wtf

    cine stie, sa-mi explice, nu doar sa dea minusuri
    7 2
  • Companiile de asigurari se scuza ca ar fi o masura de precautie ca sa nu ajunga precum Astra. In sensul ca, daca numarul de masini cu polite RCA a crescut, desi per total numarul accidentelor usoare (gen tamponari) a scazut, numarul de accidente cu daune mari a crescut fata de anul trecut. Deci aceste companii vor cumva sa explice aceste preturi prin cheltuielile mai mari pe care le au in urma unor accidente care se pare ca sunt mai costisitoare fata de anul trecut. Stiu, este o explicatie care poate fi usor controversata si sunt de acord cu voi.
    In alta ordine de idei, pe mine acest RCA ma socheaza. Anul trecut, pentru un Colt de 1.1 din 2008, la 28 de ani si B0 am platit la As--om, 1200 de lei pentru un an. M-a durut sufletul cand am dat atatia bani. Luna trecuta am reinnoit polita pe 6 luni (in martie fac 30 de ani) si am platit 570 de lei, la aceiasi companie, in conditiile in care am trecut la B1. Un coleg de serviciu de 35 de ani plateste aceste preturi la un Passat de 1.9 TDI din 2005. Si evident ca masinile nu se compara.
    12 1
  • acum 6 am facut RCA la un cap tractor ; aproximativ 5400 lei/ an.
    din pacate doar pe 6 luni.
    ieri a reinnoit polita , la aceiasi soc. de asigurari, culmea cel mai mic pret gasit, la doar 7500 !!!
    Procentual este clar peste 20 %.
    repet, cea mai ieftna oferta !!
    majoritatea depaseau lejer 10000 ron /an .
    o luna din an lucrez doar sa platesc RCA ; )
    5 0
  • @Lau...
    merci +1
    4 1
  • AndreiRN
    Banii furati care ajung in Israel.
    8 0
  • Anonnymus
    @ioi, explicatia societatilor sta in felul urmator ( o sa incerc sa fac un rezumat ):
    Preturile cresc din mai multe variatii, in principal din problema Astra, in acest an. Daunele provocate de cei care au asigurari la Astra, vor fii suportate de Fondul de Garantare al Asigurarilor ( fond in care cotizeaza toti ceilalti asiguratori din piata, cu o cota parte ) asta dupa ce va fii declarat fara drept de apel falimentul societatii. Din pacate daunele in cazul unei polite RCA, variaza de la cativa zeci de lei, pana la milioane de euro. Din pacate la noi s-a implementat un sistem de B/M (bonus/malus) care nu este pus atat de bine la punct ca in alte state. Parerea mea personala fiind ca si acest domeniu, ca multe multe altele, este comandat politic, lucru care evidentiaza aceasta crestere.
    Sper ca cele mentionate mai sus iti sunt de ajutor pentru a intelege cat de cat.
    Inmatriculati-va masinile pe bunici, strabunici, etc... ;)
    2 0
  • mie alta absurdidate mi se pare diferentele intre cea mai ieftina si cea mai scumpa, chiar si de 3 ori mai mult. mi`am facut la asirom, cea mai ieftina la ~1400ron, la generali, cea mai scumpa, era aproape 5000. incredibil.
    nici casco nu ma costa atat...
    1 0
  • mi se par*
    0 0
  • Niste afaceri mai jegoase ca asigurarile RCA poate doar Provident mai face in Romania. Mi-e greata si cand aud de asiguratorii RCA si sper sa devina toti fetitele unor tigani musculosi din vreun penitenciar. Pana atunci, o sa fac tot ce-mi sta in putinta sa-i fraieresc, chiar daca inseamna sa-mi trec masina pe bunicul care are 100 de ani si nu are permis.
    3 0
  • LauCalin
    Vezi, Sam93? De-asta e frumoasa Romania. Pentru ca te jupoaie de bani, dar iti da posibilitatea si sa o fentezi. Si socant este ca totul este cat se poate de legal. Chiar statul te incurajeaza la asa ceva. Asta demonstreaza cat de corect s-a gandit aplicarea acestei politici pentru politele RCA.
    2 1
  • Explicatia preturilor in crestere e urmatoarea: RCA e cea mai mare linie de asigurari pt asiguratorii din Romania si majoritatea au pierdut bani din asta. De ce ? Pt ca unele societati (Astra, Euroins, Carpatica sunt de notorietate) au tinut preturi mici ca sa vanda mult si n-au mai despagubit pana au intrat in faliment sau aproape. Preturi mici intr-o parte a pietei ne face pe toti (clienti) sa ne bulucim acolo. Cine-i prost sa dea 1400 lei la Generali cand Astra imi da aceeasi Marfa cu 450 de lei ? Si asa Astra a intrat in faliment, cei scumpi au scazut vanzarile drastic si toata lumea sufera.
    O alta explicatie e data de 'despagubirile morale'. Avocati verosi ajutati de judecatori sa-le spunem 'inocenti' obtin daune morale de sute de mii sau milioane de Euro pt victime ale accidentelor. Socotiti singuri: cate polite de 450 de lei trebuie sa vinzi ca sa platesti o despagubire de 1 million de Euro ? Si astea sunt cu zecile sau cu sutele ...
    Odata ce asiguratorii de dumping dispar din piata preturile vor urca pana acolo unde veniturile din prime minus despagubirile platite minus cheltuielile companiei lasa loc de profit. Aritmetica simpla
    2 0
  • @ioi

    Legatura consta tocmai in aceea ca Astra practica preturi de dumping. La fel si Carpatica si Euroins, Cand au vazut ce s-a intamplat cu Astra si restul producatorilor care procedau la el au scumpit politele tocmai ca sa le poata onora. Atata vreme cat o capota de Passat costa in Rpmania la fel cat in Gemanie, nu era normal ca in Romania, pentru aceeasi masina costul asigurarii sa fie de zece ori mai mic. Sigur or sa vina unii sa zica ce salarii au nemtii de parca asta ar diminua in vreun fel pretul daunelor.
    2 0
  • @Sam

    Ia tata cu lamaie ca taie greata.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru