Premiul Red Dot: 18 maşini lansate în 2014, apreciate pentru design

de Bogdan Mirică
Marti, 31.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ediţia de anul acesta a Red Dot Design Awards a adus şi 18 premii pentru maşini lansate în anul 2014. Printre constructorii cu cele mai multe distincţii se numără Ferrari, Mazda şi Volkswagen.

În urmă cu 60 de ani, în anul 1955 mai exact, la Essen lua naştere premiul Red Dot, la iniţiativa profesorului de design Peter Zec. De-a lungul celor şase decenii de existenţă, premiul pentru design a căpătat o însemnătate din ce în ce mai mare, toţi cei care l-au primit folosind distincţia în campaniile lor de promovare.

Juriu alcătuit din 38 de membri

Tot de-a lungul anilor premiul Red Dot a început să fie acordat unor produse din nenumărate domenii, printre care şi cel auto. Nu puţini sunt constructorii de automobile care se laudă cu o distincţie Red Dot Award. Este o recunoaştere a designului, dar şi a altor calităţi luate în considerare de cei 38 de membri ai juriului, proveniţi din 25 de ţări.

Şi pentru ca votul lor să aibă greutate, juriul este alcătuit din designeri celebri, jurnalişti sau persoane publice cu un înalt simţ al esteticului.

Esential 4928 de produse au participat în cadrul ediţiei de anul acesta Red Dot.
1240 de produse au fost premiate cu distincţia Red Dot.
60 de ani a împlinit competiţia de design Red Dot.
Anul acesta, numărul produselor înscrise în concurs a ajuns la 4928, iar numărul ţărilor participante s-a ridicat la 56.
Şi numărul categoriilor a crescut la 31, incluzând acum şi etichete speciale cum sunt ”ceasuri”, ”bijuterii” şi ”materiale şi suprafeţe”.

1240 de produse premiate

Dintre toate produsele participante, 1240 au fost premiate cu distincţia Red Dot, ceea ce face ca ea să nu fie una neapărat exclusivistă. La acest număr impresionant de câştigători se adaugă alte 81 de premii ”Red Dot: Best of the Best” şi 122 de distincţii ”Red Dot: Honourable Mention”, acestea din urmă acordate pentru execuţii corecte ale designului.

Printre cei 1240 de câştigători s-au numărat şi 18 automobile. Printre criteriile luate în calcul de cei 38 de membri ai juriului trecem în revistă nivelul de inovaţie, funcţionalitatea, conţinutul simbolic de emoţie, compatibilitatea cu mediul înconjurător şi ergonomia.

Printre câştigători s-au numărat modele extrem de diverse, de la Skoda Fabia şi Hyundai i20 la Ferrari California T. Constructorii cu cele mai multe premii, trei la număr, au fost Mazda, Hyundai, Volkswagen şi Ferrari.

Ferrari a reuşit să smulgă chiar şi un premiu ”Best of the Best” cu exclusivistul FXX-K.

Premiul Red Dot Best of the Best
Ferrari FXX-K
Premiul Red Dot Design
Ferrari California T
Ferrari La Ferrari
Hyundai i20
Hyundai i20 Coupe
Hyundai Sonata
Kia Sorento
Kia Soul EV
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mazda 2
Mercedes AMG GT
Skoda Fabia
Smart Fortwo
Volkswagen Golf Sportsvan
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat Variant
Volvo XC90

Comentarii (8)

  • Marian
    Kia si mai nou Hyundai castiga cam des astfel de premii. O fi de cand e Peter sef pe la ei ca se pricepe sa le faca pe gustul juratilor sau pentru ca se stie cu baietii din juriu :))
    4 9
  • useless
    Vibrez de emotie cand vad sau merg cu Kia si Hyundai... Iar in ceea ce priveste Ferrari... ei bine, premiul primit m-a convins sa imi comand doua: unul pentru mine si unul pentru nevasta-mea!
    6 4
  • @useless

    daca ai si copil nu iti recomand Fabia ar putea sa se taie la degete si ajungi cu el la Urgente. Sa nu zici ca nu ti-am spus!
    7 3
  • Crystyann
    @vianu : pe asta nu am inteles-o....ce treaba are Fabia cu Ferrari ? ( excludem paralela ca ambele au numele cu F ).
    2 1
  • someone
    care e VW PASSAT SPORTSVAN?
    3 0
  • someone
    aha...golf sportsvan...multumesc
    2 0
  • @someone cum nu stii tu passat?pai e regele ma! e dumnezeu pe pamant!! nu are rival in design si fiabilitate...
    1 0
  • Volzvagan a luat premii pentru design...
    Asta da gluma de 1 aprilie!
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru