Proiect de lege: Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România

de Tiberiu Safta
Vineri, 12.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice din România, conform unui proiect legislativ. Sunt vizate și mașinile deja înmatriculate și înregistrate.

Circulația mașinilor cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi interzisă complet în România, potrivit unui nou proiect legislativ care va scoate în afara legii aceste vehicule. Astfel, nu vor mai putea fi aduse astfel de mașini din afara țării, iar cele deja înmatriculate în România nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice.

Interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta în România datează din 2018. În acel an, a fost semnat un ordin de către Ministerul Transporturilor care prevedea că vehiculele cu volanul pe partea dreaptă aduse din afara spațiului UE nu mai aveau voie să circule în țară. Excepție la această regulă o făcea importul din Marea Britanie, care era, la vremea aceea, un stat membru UE.

Odată cu ieșirea acesteia din Uniunea Europeană la începutul lui 2020, prevederea s-a aplicat și mașinilor care veneau din Regatul Unit.

Recent, un nou proiect de lege va interzice “circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”.

Singurele excepții de la această bază legală vor fi autovehiculele speciale pentru servicii publice comunitare (anumite vehicule folosite de serviile de salubritate) și mașinile istorice.

Principalul motiv pentru care au fost interzise mașinile cu volanul pe dreapta a fost numărul mare al accidentelor în care acestea au fost implicate.

Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției Române, au fost înregistrate 246 de accidente cu 35 de persoane decedate și alți 88 răniți grav în 2019. Un an mai târziu s-au produs 206 accidente, cu 34 de morți și 61 răniți grav, iar în primele patru luni ale lui 2021 au fost 50 de accidente cu 11 decedați și alți 11 răniți grav.

Astfel, numărul accidentelor în care sunt implicate mașini cu volan pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor rutiere din România.

Statisticile Registrului Auto Român arată că au fost importate 29.000 de astfel de mașini în 2018 și 20.000 de vehicule în 2019. Toate acestea au fost aduse din Marea Britanie și din Irlanda.

via Profit.ro

Comentarii (25)

  • O masura buna.
    35 5
  • Ulterior vor fi interzise și cele cu volanul pe stânga... cine sa bucura își fura căciula singur
    15 50
  • O sa trebuiască despăgubiți cei in cauză. O lege nu poate fi schimbată retroactiv. Plus ca vor putea fi înmatriculate in Bulgaria… sau? Clar nu se poate interzice circulația mașinilor cu volan pe dreapta înmatriculate in alta țara…
    Asta nu înseamnă ca cine conduce o mașină cu volan pe dreapta este întreg la cap. Nu ma refer la cine folosește o mașina exclusiv pe dealuri…
    15 41
  • Vezi ce face Kovesi din oameni? :)

    Este un proiect de lege, deci noua lege va interzice circulația pe drumurile publice pentru autoturismele care nu pot face depășiri și viraje la stânga în minimă siguranță.

    Legea nu acționează retroactiv. Cei care le-au condus nu vor fi sancționați decât dacă le vor mai conduce. :))

    Despăgubiți? Comedie totală!!!
    29 11
  • O masura foarte buna,care trebuia luata de mult timp.Toti cei care conduc astfel de masini pe drumurile din Romania sunt un real pericol pentru restul participantilor la trafic
    27 11
  • Posibili să mă fi înțeles greșit deși cred că doar ai vrut să spui ceva indiferent de ce am spus eu. Nu am menționat nimic de sancționarea condusului înainte sau după intrarea legii in vigoare. O mașină deja înmatriculată respectând legea de la acel moment nu poate fi radiată fără despăgubiri… avem numeroase exemple de taxe de mediu etc.
    Nu am mașină cu volan pe dreapta și sunt de acord ca este un mare risc mai ales in România sa aibă cineva o astfel de mașină. Am evitat la “centimetru” un accident cu o asemenea mașina și a intrat in plin în cel din spatele meu…. chiar nasol și nu mai intru in detalii :((
    Ce constat este că avem din ce in ce mai multe tâmpenii in legi și in justificarea lor, ori articolele sunt dezastru. Cum adică dacă Anglia nu mai este in UE brusc este nasol??? Ciprul încă este in UE și surpriza tot pe stânga se conduce… Sper ca am reușit sa explic unde este “superficialitatea”, și da, dacă posesorii care au deja mașini înmatriculate vor da in judecată statul vor câștiga fără probleme.
    21 23
  • ITP-ul anual la vechime de 12 ani ce este? Tot retroactiv cumva? Ai cumpărat-o de nouă din Germania, abia dacă are 10 ani, și după numai doi ani, dacă nu-i faci itp-ul, s-a consumat cazanul.

    Ai înmatriculat-o și n-o poți folosi pentru că s-a schimbat legislația, nu ne mai jucăm în trafic.
    18 6
  • 'nu vor mai putea circula'? Eventual mașinile înmatriculate in România cu volan pe dreapta nu vor putea circula.cele înmatriculate în Anglia sau Irlanda cu siguranță vor putea circula.e proiect de lege,lege nici măcar nu o să fie, deși ar fi foarte bine dar o astfel de lege nu respectă legislația uniunii europene care prevede că se poate inmatricula orice mașină intre statele membre. Polonia a incercat sa dea o astfel de lege și nu a putut. mașinile
    din Irlanda se vor putea inmatricula pentru ca face parte din UE.nu se mai pot inmatricula cele din Anglia.
    8 0
  • Nu văd nici o legătură, și da, la o asemenea vârstă o verificare anuală dacă s-ar face corespunzător este un act de responsabilitate a celor care au foat investiți de noi toți prin vot. ITP-ul se “anulează” dacă mașina nu corespunde tehnic (frâne, suspensi, direcție etc.), nu dacă are volan pe dreapta sau pe stânga.
    Ce faci cu cei care vin in concediu din UK sau din Cipru???
    6 10
  • Este un proiect de lege, să-și bată capul parlamentarii. Presupun că sunt plătiți pentru asta.
    Se acord vigniete speciale de 7 zile și gata pa.

    Cel mai bine ar fi să lăsăm cazanele astea de 1243 euro să provoace haos în continuare. Vai, dar și despăgubirile s-ar ridica la un total de 8432 euro.
    7 3
  • Dacă un Britanic vine în România cu mașina personala cu volan pe dreapta ii vor interzice sa nu între în tara? O aberație de lege.

    1) Turist cheltuie bani în România.
    2) Posibil investitor.
    3) Mașină nouă.


    Daca regina Elisabeta vine în România cu mașina ei o vor oprii?

    O gluma.

    10 % accidente? În baza a ce sa constatat?
    Dar polițistul care ia pistolul acasă prezintă un pericol?

    Indiferent de culoarea partidului 90 % sunt incompetenti.
    3 13
  • Mircea Badea
    astora le e necaz ca din uk iei sh la juma de pret fata de germania.
    4 2
  • Vanila76
    Cum a punctat cineva mai inainte, legea nu va putea produce efecte decat pe viitor, ca ne place sau nu. Nici eu nu agreez aceste masini, dar asta inseamna vidul legislativ. Ca in mai toate legile, au fost lasate portite de eludare a acestora.
    3 0
  • Johnny
    Eu am o astfel de masina care a costat 20000lire,daca o cumparam de aici costa 35000eur.iar acum brusc sa investesc alti bani dupa ce m-au pus sa schimb faruri.Consider ca ar trebui sa ma despagubeasa ca ei mi-au inscris-o.ca si cand ai autorizatie de constructie a unei case iar dupa ce o termini te pune sa o dai jos.Rusine,Rusine…
    11 2
  • Johnny
    Numai la noi e o asemenea prostie…in UK daca ai o masina cu volan pe stanga circuli fara probleme,dar ai si pe unde,la noi sunt sosele de rahat,se circula haotic si ne miram de ce sunt accidente.10%sunt de vina aia cu volan pe dreapta iar 90%aia cu volan pe stanga,unde este logica.
    4 1
  • Așa este… și chiar dacă este o problema condusul cu volan pe dreapta ai respectat legea, o lege “noua” nu te poate lasă cu ochi in soare. Chiar dacă se va întâmpla o asemenea inepție (nu ar fi prima dată), recuperezi in instanță. Să speram ca nu este cazul din respect pentru timpul oamenilor….
    0 0
  • Sergiu
    Am masină cu volanul pe dreapta si conduc mult mai bine dect mulți care comentează aici sunt sigur că ,accidentele cauzate nu este numai din vina celor care au masina cu volanul pe dreapta .Câte accidente au fost raportate intr-un an cu masini cu volanul pe stânga in România?Este un război politic contra UK-ului si voi ați pus botu!
    7 1
  • Va certati asa sa va aflati in treaba. O masina importata din Copru sau Malta care sunt in UE poate fi inmatriculata fara discriminare. Asta e doar o amenintare ca sa scapati de ele. Romania este sclava UE, nu ia decizii cum vrea ea. O masura asemanatoare a avut Polonia care a luat mUE. Nu exista asa ceva, intr-o tara europeana... poate pe timpul lu Ceausescu ca doar ati ramas in aceeasi era,aceleasi blocuri, aceleasi strazi, alti proprietari.
    6 0
  • Comentarii lăsate de ipocriți, sa nu zic ca unii vor sa parca deștepți dar sunt mai incompetenți decât cei din parlament care nu au altceva mai bun de făcut, economia duduie, afacerile merg ca pe roate in țara, avem totul asigurat și locuri de munca bine plătite fără număr. Ba voi sunteți sănătoși la cap?
    Școala de șoferi e la pământ, toate accidentele sunt provocate de incompetenți indiferent unde e volanul. Poate sa fie și în spate dacă ai habar sa conduci, dar țațele de aici se plâng de cei cu volan pe dreapta, problema e într-un singur loc și anume : incompetentul ăla care conduce, indiferent ca e pe stânga sau dreapta!! Așa ca INFO general: conduc de ani buni, pe stânga, pe dreapta, mașina mică, TIR, auto/manual..etc. Și ghici ce, 0 absolut evenimente in trafic sau amenzi! Așa ca Terminați cu tâmpeniile astea și Treziți-vă la realitate ca sunt N probleme mult mai importante de rezolvat in țara asta corupta. Autostrăzi aveți/m așa?
    5 0
  • Georgian
    Și eu dețin o mașină cu volan pe dreapta, nu știu ce sa mai cred. Se da legea sau sunt doar zvonuri? Vorba la cel de mai sus.. condus mai bine cu volan pe dreapta. La depășiri este mai greu. Daro dacă nu vad nu ma bag. Stau în spatele tirului pana pot manevra depășirea. Mi se pare o porcărie legea asta. Frate este România nu toți își permit mașini de 5000. 8000 de euro.
    1 0
  • BALAN MARIAN
    O de cacao , conduc masina cu volan pe dreapta de 10 ani si nu am nici un accident , daca esti șofer circuli si cu postul de conducere pe dreapta si pe stanga . Dar in Romania legile sunt foarte stupide mai bine conduc in F10 BMW decat sa platesc 10000 euro pe o rabla de logan .
    2 0
  • Razvan
    Nu sunt de acord cu legea aceasta , incompetenta și neatenția cauzează accidente , iar cei care au mașini cu volan pe dreapta ar trebui sa fie decontată valoarea vehiculul de stat sau să suporte statul costurile de mutare a volanului pe partea stângă.
    3 0
  • Gheorghe
    Nu mașinile care dețin volanul pe partea dreapta sunt devină pentru sutele de accidente de la noi in tara,ci conducătorii acestora,in momentul in care decizi să achiziționezi o astfel de mașină trebuie sa fi conștient de dezavantajele care vin odată cu deținerea acestor vehicule,cei care nu sunt precauți și cauzează aceste accidente să li se aplice sancțiuni mai mari.
    3 0
  • Romani,cu volan pe Dreapta
    Grupul se adreseaza tuturor soferilor din Romania care conduc masini cu volan pe dreapta,avand in vedere ca aceasta șleahtă de hoti,golani, corupti aflati la guvernare( PSD-PNL-UDMR) vor sa interzica circulatia in Romania a masinilor cu volan pe dreapta.
    Va chem sa ne aparam acest drept!
    4 0
  • Luisica
    Asta e o prostie pai io na am bani sami pot cumpara alta masina dac voi interziceți astea pe dreapta io ce voi face raman fara masica ca asa vrea legea sunteti niste oameni de tot cacatul cu aceasta lege macar dale celor care dețin masini cu volan pe partea dreapt la schimb alte masini sau sa le dea statul bani sa mute volanul pe partea stanga macar sa faca ceva astia din parlament sa mai dea si la populație ajutor nu numai sa fure
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru