Proiect radical pentru asigurările RCA: franşiză, decontare directă şi contract cu plata în rate lunare

de Daniel Popescu
Marti, 23.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În curând ai putea fi nevoit să plăteşti o franşiză pentru asigurarea RCA, să-ţi primeşti banii pentru reparaţii prin decontare directă de la compania la care ai încheiat poliţa, dar şi să plăteşti valoarea primei în rate lunare, potrivit unui proiect de lege.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat un amplu proiect de lege care prevede schimbări majore în sistemul de asiguari RCA, care vor afecta semnificativ toţi şoferii.

Una dintre cele mai importante noutăţi este introducerea obligatorie a sistemului de decontare directă, prin care şoferul care a suferit dauna va fi despăgubit de compania la care a încheiat asigurarea, însă această regulă se va aplica doar pentru daunele materiale, nu şi pentru cele morale sau pentru vătămările corporale.

Pe de altă parte, proiectul prevede şi introducerea unei franşize prin care şoferul să-şi asume o parte din daună, scopul declarat fiind ca asiguratorii să micşoreze preţul poliţelor RCA. Modul de aplicare sau valoarea franşizei nu au fost însă menţionate în proiect, iar unii specialişti atrag atenţia că o astfel de lege nu corespunde directivelor europene dacă se aplică concomitent cu decontarea directă.

Contract pe un an cu plata lunară

Urmareste Automarket
În plus, proiectul prevede că orice poliţă RCA va necesita încheierea unui contract pe un an între cele două părţi, pe lângă poliţa RCA propriu-zisă.
În cadrul contractului, cele două părţi vor putea stabili ca plata poliţei să se facă inclusiv în rate, astfel că şoferul va putea achita poliţa RCA inclusiv lunar.

Totuşi, contractul se prelungeşte automat în fiecare an, iar dacă şoferul vrea să schimbe firma de asigurare va trebui să depună o cerere cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării acestuia.

De asemenea, proiectul prevede creşterea despăgubirilor maxime pentru daune materiale de la 1.000.000 de euro la 1.220.000 de euro, iar pentru daune morale şi vătămări corporale de la 5.000.000 de euro la 6.070.000 de euro. Nu în ultimul rând, în cadrul ASF va fi înfiinţat un centru de informare care va calcula prima medie de risc, pe care companiile o vor putea utiliza ca preţ minim pentru poliţele RCA.

Proiectul va fi discutat în comisia de buget - finanţe a Senatului în 24 februarie.

Via Profit, Economica

Comentarii (8)

  • Nu veniti niciodata cu un proiect simplu,transparent,care sa fie in ajutorul celor ce platesc de buna credinta polita RCA.Cum va explicati faptul ca in alte State europene lo o suma de 200 euro ,ai inclus 100 km de remorcare si geamurile masinii asigurate.Sa nu mai vorbim de multe alte facilitati.La noi platesti 100 euro la un salar minim de 200 euro si nu ai nimic inclus,pe deasupra mai esti si purtat pe drumuri daca ai un mic accident.
    32 0
  • "plata în rate lunare..."

    Lasati abureala ! Cat inseamna anual comparativ cu actualul RCA ?
    8 1
  • @Didi

    de principiu sunt de acord cu tine. Doar ca...saptamana trecuta am avut o intalnire de grad 3 cu un extraterestru neaos si in 40 de minute , s-au rezolvat cu amiabil (si Casco) problemele la soc de asigurare.

    Sa nu generalizam totusi, daca facem asigurare la o societate care vinde printre altele si ciorapi de dama made in China, probabil ca o meritam
    6 3
  • adica cum sa fac cerere cu 30 zile inainte?...extraordinar!!!poate vor sa depun si un bilant sau vreun tabel cu rude fugite in strainatate...asta-i prost sau face pe prostu?....vede-l-as ssi pe asta cu bratari de la dna
    3 0
  • rotila
    in romania fiecare societate de asigurari are serviceuri "acreditate",carora li se deconteaza orice si care returneaza o spaga grasa.
    3 0
  • Ovidiu Cornea
    Stai sa vezi cati o sa-si plateasca ratele dupa ce achita prima rata , asta o sa fie o MARE TEAPA pentru firmele de asigurari !!
    3 0
  • cea mai grava problema este stabilirea unui pret minim de catre o institutie a statului ... nu a functionat in comunism si nu va functiona nici in "capitalism"
    (vorbim aici de orice pret minim, inclusiv cel al muncii)
    2 0
  • Chestia asta cu franșiza mi se pare nesimțită și nu o pot accepta nici la asigurarea facultativă. În loc ca organismele gen ASF să își facă treaba corect, regulile asigurărilor devin tot mai stufoase. Câștigătorii, pardon, profitorii sunt firmele de asigurări, mână-n mână cu atelierele de reparații. Ei nu-și asumă riscuri și nu pierd niciodată. Cu toate sumele cheltuite pentru a se pune la adăpost de ce-i mai rău, întotdeauna pierde clientul. Fenomenul e valabil și în cazul celorlalte tipuri de asigurări. Despre bănci, ce să mai zic!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru