Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic: posibilitatea plăţii lunare a RCA-ului a fost eliminată din noua lege a asigurărilor

de Daniel Popescu
Miercuri, 30.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliţele RCA vor putea fi încheiate tot pe 6 sau 12 luni, după ce companiile de asigurări au convins autorităţile să renunţe la posibilitatea plăţii lunare a primelor.

Cu numai o lună în urmă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat un amplu proiect de lege care prevedea schimbări majore în sistemul de asigurări RCA.

Iniţial, proiectul a ajuns la Senat, însă a fost trimis înapoi la ASF pentru o nouă rundă de negocieri cu companiile de asigurări. Efectul? Una dintre cele mai importante noutăţi legislative este pe punctul de a fi eliminată din proiectul de lege.

Astfel, proiectul iniţial prevedea că orice poliţă RCA va necesita încheierea unui contract pe un an între cele două părţi, pe lângă poliţa RCA propriu-zisă. În cadrul contractului, cele două părţi puteau stabili ca plata poliţei să se facă inclusiv în rate, astfel că şoferul putea achita poliţa RCA inclusiv lunar.

Urmareste Automarket
La cererea companiilor de asigurări, introducerea acestui contract a fost însă eliminată din noul proiect de lege, astfel că vechiul sistem cu poliţe pe 6 sau 12 luni va rămâne în continuare valabil. Singura veste bună în acest sens este că, în lipsa contractului pe un an, şoferii nu vor mai fi nevoiţi să anunţe în scris asigurătorii că nu doresc prelungirea automată a acestuia.

În schimb, introducerea sistemului de decontare directă, prin care şoferul care a suferit dauna va fi despăgubit de compania la care a încheiat asigurarea, rămâne valabilă, însă nu este încă clar dacă aceasta va fi obligatorie sau facultativă. De asemenea, proiectul include în continuare şi introducerea unei franşize prin care şoferul să-şi asume plata daunelor uşoare pentru a nu fi depunctat în sistemul bonus- malus.

Noul proiect de lege urmează să fie trimis Senatului în 5 aprilie.

Via Economica

Comentarii (4)

  • valentin
    luati ca exemplu Danemarca.
    Fac asigurare pe cat timp vreau, totul se face telefonic. Partea buna este ca daca nu ai asigurare in doua saptamani vine politia la usa dupa numerele de inmatriculare si penalizare. Poti sa tii masina dar in curte sau pe teren privat si fara numere. in caz de accident tu vb cu asigurarea ta iar asiguratorul preia cazul mai departe. pot schimba asigurarea la fiecare 15 zile. daca am o motocicleta nu am chef sa platesc asigurare 6 luni daca eu ma plimb 2 saptamani pe an. restul sunt bani furati. platesti cat consumi ca nu am abonament.
    11 1
  • Hunter
    @valentin

    Numai ca in Danemarca exista cultura, exista civilizatie si exista simt de raspundere. Ca acolo daca iti bate politia la usa sa iti ia numele de inmatriculare, pai asta face si nu ai ce comenta, deci te supui. La noi de ar fi asa, politia si-ar lua flegme intre ochi si ar fi hasaita.....asta in cazul in care ar fi o asemenea lege si la noi.
    Doi la mana, in conditiile in care extrem de multi circula fara RCA, cu legislatia asta buna sau proasta din prezent de la noi, pai de s-ar da liber, sa vezi cum si-ar mai face lumea RCA mai mult de o grama. Pentru ca la noi, stilul balcanic si meltenesc de a fenta sistemul, ar fi in floare, si sa vezi cum unii s-ar face ca au uitat sa plateasca o asigurare pentru 1 zi, 1 saptamana sau 3 luni sau pentru mai stiu eu cat timp.
    Sunt si eu constient ca RCA-ul este o taxa platita de pe urma careia nu ai nici un beneficiu...pur si simplu o platesti, ca asa trebuie cica, sa ai tu un fel de protectie. Si tu poate esti de buna credinta, iti faci RCA la o firma serioasa si te paleste unu de are RCA la Carpatica de exemplu sau Astra sau poate nu are deloc, si sa vezi atunci in cat timp iti repari masina pe RCA-ul lu ala sau pe banii lu ala daca il dai in judecata....ca ti se acreste si mai bine ti-o repari singur.
    Pana la urma daca ar fi sa fie treaba ca lumea, si sa fie un sistem modern si just al asigurarilor, monitorizarea ar trebui sa fie continua, printr-un sistem national, ceva in genul taxei de drum. Camere peste tot prin tara si monitorizati toti: pentru RCA, pentru Rovinieta (alta hotie), pentru amenzi etc etc. Si cum l-ai prins pe unu, cum sa vina frumos amenda cat pentru vre-o 3-4 ani de RCA. SI atunci da, ai putea implementa RCA-uri cu ziua, saptamana, luna pentru ca nimeni nu s-ar face ca uita sa isi plateasca cand pleaca de acasa cu masina.
    Numai prin legi stricte se civilizeaza lumea. Pentru ca si vesticii au ajuns unde au ajuns strict pentru ca legea buna sau rea de la ei a fost pusa in aplicare si nimeni nu s-a tras pe cur. Ca nu sunt altii mai destepti decat noi...atata doar ca altii stiu de frica legii si de respect.
    12 1
  • Dima Emiliano
    Mai bine legea s-ar axa pe fapte reale . Primele idei de civilizare ar fi scoaterea definitiva a cazanelor ghermance de pe domeniul public ( Bemveu ursuletz, pisicutza e Treij'n-oua ) si a altor infectii care putrezesc in locuri de parcare. De astfel scoatere autovehiculelor care nu indeplinesc normele de siguranta rutiera cum ar fi : caramizile de Loganuri ruginite si carpite , Focusurile mk 1 si Mk 2 , Octaviile Mk1 si mk.2 care nu dispun de sistem de franare cu discuri spate si multe altele.
    3 9
  • viaanu
    @Valentin si @Hunter ...bine punctat. Civilizarea se face cu legea in mana.

    @Dima...sry, @mada. Ce treaba au pisicutzele si octaviile mk1 fara discuri spate cu sula primariei?

    Spune-ne madalaescu unde stai. Uite , facem o cheta si iti cumparam noi utilizatorii de AM niste pastile. De alea care face bine, stii tu, hemoroizi. Si te linistesti. Plus o camasa mai solida. Si un pat cald intr-o camera capitonata. Si iti platim cazarea 2-3 ani.

    ok?
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru