Undă verde pentru Autostrada Unirii. A fost semnat contractul pentru proiectarea drumului Iași-Târgu Mureș

de Alexandru Monenciu
Joi, 08.04.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministrul Transporturilor a anunțat semnarea contractului pentru proiectarea completă a Autostrăzii Unirii (Iași - Târgu Mureș). Totodată, a fost semnat contractul și pentru reabilitarea podului de la Fetești peste brațul Borcea al Dunării.

Autostrada Unirii este un drum de mare viteză care urmează să lege orașul Târgu Mureș de Iași. Legea privind realizarea tronsonului de 310 kilometri a fost adoptată la finalul anului 2018 de plenul Camerei Deputaților.

Acum, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat semnarea contractului pentru proiectarea completă (studiu de fezabilitate + proiect tehnic) a Autostrăzii Unirii.

"I-am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos și Lețcani", a declarat oficialul român, care a mai spus că "Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne."

După podul de la Cernavodă, a venit și rândul celui de la Fetești, peste brațul Borcea al Dunării, să fie reabilitat. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat, tot azi, contractul pentru reparația capitală a acestui pod, prima în aproape 40 de ani.

Proiectul în valoare de 67.7 milioane de lei (finanțare europeană) presupune lucrări complexe, inclusiv înlocuirea hidroizolației și a căii pe partea carosabilă și pe trotuare, înlocuirea parapetului pietonal și direcțional, înlocuirea rosturilor de dilatație, refacerea protecției anticorozive la strucutra metalică și, nu în ultimul rând, consolidări structurale cu grinzi.

Cum vara se apropie și oamenii vor lua cu asalt drumul spre mare, ministrul Transporturilor susține că le-a cerut constructorilor să execute lucrările astfel încât să se evite restricțiile de circulație în perioada sezonului estival.

via Digi24

Comentarii (18)

  • Marmota
    Autostrada Unirii-inversati r-ul cu n-ul din Unirii si o sa aflati ce autostrada o sa primiti. Ciuma rosie= Holera galbena
    12 21
  • Edikkk
    Autostrada Unirii este un drum rapid, expres ...

    RUŞINE !!!

    Iar ştiri despre Bucureşti :

    https://m.hotnews.ro/stire/24720037

    "Cu nou drum expres se construiește lângă Giurgiu, o șosea nouă care ocolește orașul și ajunge direct în vama cu Bulgaria"

    Adică Moldova are parte de drumuri expres ca Giurgiu, Teleorman.
    13 18
  • Unde ai vazut tu ca scrie drum expres? Da un link ceva?
    4 15
  • A8 este proiectată la rang de autostradă. Dar da, la traversarea Carpaților s-a admis că este posibil să existe porțiuni cu limită de viteză sub 130 pentru a evita soluții constructive excesiv de laborioase și prin urmare scumpe și cu termen lung.

    Centura de est a orașului Giurgiu este un drum expres de 5,72 km, și va fi utilizat de majoritatea românilor care pleacă spre Bulgaria și Turcia.

    Să spui că e doar pentru bucureșteni e la fel de inteligent cu a spune că podul Calafat - Vidin s-a deschis doar ca să invadeze oltenii Grecia mai repede.
    23 14
  • Mare mârlănie cu acea taxa de pod de la fetesti... când au băgat-o acum nu știu cati ani ai spus ca nu e o taxa de autostrada ci e o taxa pentru repararea podului... aflu acum ca podul nu a fost reparat de 40 de ani deși taxa e de vreo 13-14 ani, in plus va fi reparat cu bani europeni... de ce am impresia ca suntem singuri in Europa la tot ce este rău?... pai in tărie civilizate nu se plătește pentru drumuri naționale, ci doar pt autostrăzi.., cum noi nu avem autostrăzi dintre miile de poduri din aceasta țara fix pe drumul spre mare la fetesti și giurgeni au pus taxa mârlanii...ca sa nu mai spun ca au făcut-o permanenta
    27 1
  • @kap “pentru a evita soluții constructive excesiv de laborioase și prin urmare scumpe și cu termen lung.”... parca ai lucra la CNAIR (CNADNR), ești de al lor ori cu ei?...ce înseamnă termen lung?... cumva 400-500 de ani?...au trecut 30 și ceva de la revoluție.., nimic nu ne mai impresionează dar bunul simt spune ca un lucru trebuie făcut cum trebuie nicidecum cum îți vine tie mai bine
    18 6
  • E clar... e plin de rezistenți pe aici
    19 7
  • Citesc in stire despre Autostrada Unirii, nu Drumul Express al Unirii. Foarte bine ca se face o legatura directa a Moldovei spre Vest, nu avea niciun rost sa faca o autostrada spre Bucuresti, pentru ca noi trebuie sa ducem marfa la export pentru a beneficia de o crestere economica sanatoasa si nu una bazata pe importuri si consum (aka indatorare).

    @Kap cum ai punctat bine intr-un comentariu anterior - daca nu guverneaza cine trebuie e clar ca nu poate guverna nimeni, indiferent ca progresele majore ale tarii asteia s-au facut in timpul guvernarilor de dreapta cu o orientare pro-europeana, in ciuda unor deczii dificil de luat la momentul lor.

    Dar e bine asa: mai bine sa injure unii dar sa progresam decat sa batem pasul pe loc cu mana intinsa.
    10 16
  • Edikkk
    Dle KAP spuneţi nişte prostii mari cât casa....

    PLOIEŞTI SIBIU se face COMPLET AUTOSTRADĂ ca să ducă fundul bucureşteanului la munte

    PITEŞTI SIBIU se face COMPLET AUTOSTRADĂ ca să ducă fundul bucureşteanului în UE


    măi cu dreaq pentru Bucureşti se poate dar pentru provincia brusc lasă mă că merge şi kk de drum expres
    10 18
  • Lucian
    @Edikkk
    Te-ai uitat tu atent pe autostrazile legate de Bucuresti si ai vazut numai masini cu numere de B?

    Si se pare ca nu esti de acord ca Moldova sa primeasca drumuri mai inguste decat capitala, dar sustii ideea ca Giurgiu sau Teleorman sa primeasca drumuri mai inguste decat Moldova...

    Daca citeste un cetatean din Giurgiu ce va zice? S-ar putea sa fie multumit ca acel drum express va muta o mare parte din trafic din centrul orasului Giurgiu prin afara lui...
    5 11
  • @lucian
    Giurgiu oricum avea o centura care devia traficul pe langa oras iar trafic nu prea mai e de cand tirurile turcesti si foarte rar bulgaresti nu mai tranziteaza Romania,o iau acum prin Serbia via Bulgaria,sarbii au acum autostrada de la un capat la altul. Drumul ala expres care se face la Giurgiu acum e inutil.
    5 2
  • @lucian... ți-am dat roșu din greșeală
    3 3
  • Catalin
    1. Este autostrada sau drum? 2.imi pun in calendar memo sa revin cu postare peste 30 de ani
    11 2
  • gata, m-am convins. nu mai vreau autostrada cu moldova din bucuresti. apoi o sa vina toti moldovenii ca edikk nemultumiti si o sa ne tipe in cap ca nu au avut autostrada pana acuma, si apoi o sa se mute in bucuresti
    7 7
  • @edikkk Ce tot o dai cu Moldova? E o zona neproductiva, deci nu e prioritara. E absolut firesc. Drumurile trebuie facute mai intai unde ajuta economia tarii cel mai mult.
    6 7
  • pentru toti habarnistii, in frunte cu nimeni altul decat edik, cautati hartile de trafic si o sa vedeti ceva de genul:

    https://i.imgur.com/nL4ef4a.jpg

    De bine de rau, cu toate defectele noastre, autostrazile s-au construit si se construiesc totusi acolo unde e nevoie de ele, adica acolo unde traficul este foarte mare (poate exceptie Valea Prahovei, nu stiu de ce, dar sper sa se faca ceva si acolo).

    Vad ca unii comenteaza ca drum expres cah. As fi extrem de multumit daca acum toata Romania ar fi impanzita de drumuri expres care sa nu treaca prin nici o localitate. Nici n-as avea nevoie de mai mult. Si in Germania exista o multime de drumuri importante cu o singura banda pe sens insa nu trec prin nici o localitate si limita e 110km/ora. M-as multumi si cu asta, deja viteza de traversare a tarii ar creste masiv.
    8 4
  • @Liviu o sumedenie de afaceri pierdute din lipsa infrastructurii moderne prin moldova

    Daca vrei sa nu ai inegalitati zonale si sa nu-ti mai ajunga "sarmarii" prin capitala poti sa investesti (ca oricum nu sunt banii tai) intr-un drum mai de doamne-ajuta sa lege gaura aia de tara de Occident.

    @MZA daca va fi drum expres ca si pana acum, nu merci. Mergi cu 130 la drum intins dupa aia pierzi 15 minute traversand un kkt de comuna
    8 2
  • @fanel
    Drum expres in Romania nu exista acum. Exista doar in constructie intre Craiova si Pitesti. Si nu trece prin nici o localitate.
    Daca un drum are 2 benzi pe sens, el nu e drum expres si nici autostrada. Astea presupun intersectii denivelate si curbe mai largi pentru asigurarea vitezei.
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru