Apel disperat pentru un acord între UE și Marea Britanie: constructorii europeni cer negociatorilor să evite “cel mai negru scenariu” pentru Brexit

de Paul Cosma
Miercuri, 17.10.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Producătorii auto și furnizorii de componente din Europa trag un semnal de alarmă înaintea summit-ului pe tema Brexit. Reuniți sub vocea Asociației Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA), aceștia cer negociatorilor să evite “cel mai negru scenariu” pentru Brexit și să obțină un acord între UE și Marea Britanie.

Deznodământul în cazul Brexit se lasă așteptat, iar incertitudinile au pus pe jar o bună parte din industria auto. Constructorii și producătorii de componente sunt îngrijorați de viitorul business-ului lor și de eșecul negocierilor dintre UE și Marea Britanie.

Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) a făcut un apel disperat către negociatori pentru evitarea “celui mai negru scenariu” privind Brexitul.

În cazul unui “hard Brexit”, cel mai probabil vom asista la introducerea unor tarife comerciale de 10% la schimbul de mărfuri dintre UE și Marea Britanie, conform regulilor WTO (Organizația Mondială a Comerțului).

Aceasta este și cea mai mare temere a jucătorilor din industria auto. Pe lângă tarife, s-ar adăuga și timpul mai mare de așteptare în vamă, fapt ce ar conduce la întârzierea proceselor logistice și chiar la blocarea completă a activității.

“Membrii noștri au început deja să-și facă planuri de rezervă și caută spații de depozitare pentru piese.

Aceste spații ar trebui să fie uriașe, iar costurile sunt foarte ridicate,a explicat Erik Jonnaert, secretarul general ACEA.

Oficialul susține că tarifele de 10% aplicate mașinilor comercializate între UE și UK ar adăuga costuri suplimentare, ce ar putea fi “transmise către clienți” sau “absorbite de producători”.

Încă nu este prea târziu pentru un acord. Cerem părților implicate în negocieri să își dubleze eforturile pentru a obține o înțelegere, a subliniat reprezentantul ACEA.

Via ACEA

Comentarii (5)

  • Arogantul
    noapte buna Londra
    2 1
  • sapphire
    stie cineva care este pretul celei mai ieftine masini iesite din Anglia, nu conteaza marca, doar sa fie facuta la ei, si sa fie disponibila pe piata din europa ? masina sa fie noua bineinteles.
    1 0
  • Pai atat nissan cat si Honda au fabrici in Anglia, iar ce se fabrica acolo se vinde si pe continent. Cred ca cele mai ieftine masini iesite de acolo sunt civic-ul si micra(daca se mai face tot acolo).
    De astia stiu eu dar or mai fi si alti producatori.
    1 0
  • si cand te gandesti ca pacaliciul care a starnit brexitul si'a pus mana'n foond, rade ca proasta'n targ, isi incaseaza banii de salariu din parlamentul european si acum le da cu tifla tuturor. Nici usturoi n'a mancat si nici gura nu'i miroase
    0 1
  • Adrian
    Urla investitorii, e nenoricire, hai sa ne lasam in genunchi in fata lor !
    Aceleasi presiuni se fac si la noi cu legea offshore. Astia vor totul pe degeaba, si daca au puterea sa schimbe deciziile in MB, ce sa te astepti la Romania?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru